Skip to Content
Pano: Bouwpromotor baas?

Pano: Bouwpromotor baas?

Woensdag 7 september om 21.35 uur op Eén en in de app van VRT NWS

Het aantal appartementen in Vlaanderen neemt toe. Tom Coppens, een professor die zich voor de UAntwerpen buigt over onze ruimtelijke ordening, spreekt in Pano over 'appartementisering'. ​ Ja, er moet door de bouwshift dichter op elkaar én hoger worden gebouwd: maar hoe gebeurt dat precies in Vlaanderen?

Pano focust in deze reportage op projectontwikkelaars of bouwpromotoren. We trekken daarvoor naar Oostende, Antwerpen en Merchtem. In die laatste gemeente is de helft van het schepencollege rechtstreeks of onrechtstreeks zélf actief als projectontwikkelaar. "Dat kan", zegt schepen Steven Elpers (Lijst 1785). "Wij staan niet boven, maar ook niet onder de wet en als college hebben wij een manier gevonden om elke mogelijke belangenvermenging tegen te gaan".

Onwettig is het niet, maar in Antwerpen bijvoorbeeld worden RUP's of ruimtelijke uitvoeringsplannen soms door projectontwikkelaars mee opgemaakt én betaald. En wat als in Oostende appartementen op een toplocatie het grootste gebouw zullen worden aan de Belgische kust? Wordt zo tegemoetgekomen aan de 'bouwshift’?

Pano onderzoekt of de bouwpromotor baas is, en praat met politici van meerderheden en oppositie, met professor Stedenbouw Tom Coppens, met gewone burgers, met actiecomités én met de Vlaamse bouwmeester.

Over het project in Oostende is die alvast streng. "Een gevaarlijk precedent", aldus Erik Wieërs.

Reportage: Wim Van den Eynde en Mieke Fauconnier

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos