Pano: Arm Vlaanderen 10 jaar later

Woensdag 6 december om 21.30 uur op VRT 1 en in de app van VRT NWS

Tien jaar geleden is het al dat Phara de Aguirre, toen nog voor Panorama, haar eerste reportage over kinderarmoede maakte. Arm Vlaanderen raakte toen een gevoelige snaar. Kinderen zien vertellen wat opgroeien in armoede voor hen betekent, daar bleef niemand ongevoelig bij. Hoe je na de grote vakantie je klasgenoten bezig hoort over hun verre reizen en jij dan moet zeggen: ‘En ik? Ik ben gaan zwemmen.’

Nadat ze in 2018 de kinderen, die pubers waren geworden, nog een keer opzocht voor de Pano reportage Arm Vlaanderen 5 jaar later keert Phara opnieuw terug. Akira, Jason en de andere kinderen zijn jongvolwassenen geworden. Ze werken, wonen zelfstandig, staan aan de rand van het Grote Leven. En voor u het vraagt, neen geen van hen heeft de Lotto gewonnen.

Bijna 13% van de kinderen in ons land leeft nog altijd in hardnekkige armoede. Ons land doet het niet goed: in Nederland gaat het om 6,7%, in Denemarken 4,8%. In Vlaanderen kampt 8,5 % van de kinderen en jongeren met ‘materiële deprivatie’. Ze mankeren op dagelijkse basis minstens 3 elementen, noodzakelijk voor een gezonde groei, zoals een extra paar schoenen, nieuwe kleren en dagelijks vers fruit of groenten. Deprivatie bij kinderen lijkt in de EU sinds 2014 in zijn geheel te zijn verminderd (tot -50 procent in sommige landen) maar de daling is in België beperkter.

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Akira, nu 22 jaar, vertelt: “Er zijn veel momenten geweest in mijn jeugd dat ik gevloekt heb op alles en iedereen. Maar als ik er nu op terugkijk ben ik vooral dankbaar.” En ook de ouders zijn vastberaden, zoals Els: “Armoede is een cirkel maar ge kunt eruit geraken, door de kinderen, die gaan er wel uit geraken. Daar ben ik zeker van. De cirkel gaat stoppen bij mij.”

Of zoals Saiké, 19 jaar, het zegt: “Ewa ja, we slaan ons erdoor, ik ben een hardcore survivor.”

 

Een reportage van Phara de Aguirre en Jeremy De Ryckere

Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met