Skip to Content
Ontdek het voorjaar 2023 van VRT MAX, Eén en Canvas

Ontdek het voorjaar 2023 van VRT MAX, Eén en Canvas

20 december 2022 - Na het WK, De Warmste Week en de kerstvakantie kondigt ook het voorjaar van VRT MAX, Eén en Canvas zich veelbelovend aan met een pak inspirerende, spannende en ontspannende programma's.

VRT MAX versterkt zich in 2023 verder als dé digitale kijk- en luisterbestemming van VRT. Met de beste series, docu's, podcasts en live radio verzameld in één app. Naast Vlaamse en internationale topreeksen, zet VRT MAX steevast in op exclusief audio- en videoaanbod voor jongere digitale doelgroepen. Met dit voorjaar fictiereeksen zoals De Studio’s en Knokke off. Bovenop een prikkelend videoaanbod trekt VRT MAX de kaart van de langlopende podcastreeksen, straffe true crime én audiofictie op maat van jongvolwassenen.

Ruth Degraeve, manager VRT MAX & digitale bestemmingen: “Na de succesvolle lancering van VRT MAX blijven we inzetten op de jongere doelgroepen met een divers en vernieuwend audio- en videoaanbod. We kijken dan ook vol verwachting uit naar de lancering van een breed aanbod van nieuwe titels waarmee we gebruikers kunnen connecteren met VRT MAX. De komende maanden investeren we ook verder in onze eigen platformen waar we onder andere inzetten op een rijkere luisterbeleving.”

Eén trapt 2023 af met een heerlijk gevarieerd aanbod. Enerzijds zorgt het merk voor ontspanning en feelgood. Met onder andere The greatest dancer van Vlaanderen, waarin we in het gevarieerd danstalent duiken dat Vlaanderen rijk is. In januari geeft Kamal op geheel eigen wijze een nieuwe draai aan de Eén-klassieker 1 jaar gratis en gaan we samen met de kijker op zoek naar de perfecte kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Bovendien delen we nog een rist muziekprijzen uit op de MIA’s en ontdekken we wie de eerste Kastaars in de wacht mogen slepen. Het televisiejaar begint feestelijker en speelser dan ooit.

Na een geslaagd eerste seizoen sluiten Bart Cannaerts en Fien Germijns binnenkort opnieuw de televisieavond af met De dag van vandaag. En Eén vernieuwt ook andere dagelijkse afspraken met de kijker: binnenkort start de nieuwe reeks van Dertigers en ook de Campus Cup maakt later in het voorjaar opnieuw zijn opwachting.

Anderzijds bouwt het merk verder op haar vaste waarden: warme, menselijke verhalen zoals dat van Jeroen Meus in Dagen zonder broer. Of de straffe zeemansverhalen van de Zeebrugse vissers en Wim Lybaert in Een jaar op zee. En na een emotioneel eerste seizoen opent Dieter Coppens opnieuw de deuren van Restaurant Misverstand.

Eén bouwt ook verder aan zijn sterke zondagavondreputatie en pakt onder meer uit met het prestigieuze Het verhaal van Vlaanderen, waarin Tom Waes de kijkers meeneemt op een reis doorheen 38.000 jaar geschiedenis. In januari start 1985, een verhaal over vriendschap in de woelige jaren 80, met jong Belgisch acteertalent in de hoofdrollen. Later dit voorjaar is er op zondag afspraak met Arcadia: ongeziene fictie in Vlaanderen.

Lotte Vermeir, netmanager: “Eén blijft inzetten op de vaste waarden en sterktes die de kijker zo herkent en apprecieert: warme en authentieke verhalen, kwaliteitsvolle fictie en human interest; programma’s die de Vlamingen recht in het hart raken. Afgelopen najaar voegden we daar met succes enkele speelse en ontspannende puzzelstukken aan toe, zoals het prettige Homo Universalis en Kom op tegen Kanker, alles in de strijd, dat op een opvallende en luchtige manier een huizenhoog taboe op de kaart wist te zetten. En díe mix tussen vertrouwde sterktes enerzijds en frisse, ontspannende nieuwkomers anderzijds, is opnieuw het recept van een veelbelovend voorjaar.”

Compromisloze topkwaliteit: daar gaat Canvas ook in 2023 voor, met extra aandacht voor prikkelende programma’s, zoals de langverwachte prestigereeks Onze natuur, en voor eigenzinnige humor, met naast De ideale wereld onder meer de eigen fictiereeks Zonder afspraak en nieuwe stand-upcomedy later dit jaar. ​

Daarnaast blijven verdiepende actuaprogramma’s een belangrijke pijler in het aanbod, met de vertrouwde duidingsprogramma’s maar ook een nieuwe reeks van De eeuwige oorlog, waarin Rudi Vranckx op zoek gaat naar de oorsprong van een aantal langdurige conflicten, en Seksueel geweld in de oorlog, waarin Inge Vrancken de impact van verkrachting in oorlogssituaties onderzoekt.

Straffe documentaires zijn vaste prik op Canvas. Eigen producties, zoals Laurent van België, Patrick Lefevere. Godfather van de koers, Waarom wachten met Karine Claassen, Mijn God met Phara de Aguirre en een nieuwe reeks van De weekenden met Joris Hessels. Maar ook het beste uit het buitenland, zoals The Rise of the Billionaires (over tech-titanen als Elon Musk, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg), The Real Crown en Muhammed Ali.

Fans van internationale topfictie kunnen uitkijken naar The Offer en Billy the Kid. En voor de cultuurliefhebbers zijn er allerlei documentaires over muziek en cultuurgeschiedenis. de Koningin Elisabethwedstrijd, Winteruur en later dit jaar ook het nieuwe programma Zingen is goud, waarin boeiende Vlamingen bij Bent Van Looy komen vertellen over hun favoriete songs en die ook (mee)zingen.

Lotte Vermeir: “Canvas blijft een van de sterkste mediamerken in Vlaanderen, dat al 25 jaar lang garant staat voor compromisloze kwaliteit. Daar blijven we op inzetten. Maar in een tijd waarin het aanbod groter en meer versnipperd is dan ooit, moet Canvas ook durven op te vallen en te prikkelen. Met het grootse project Onze natuur bijvoorbeeld of met de charmante comedyreeks Zonder afspraak.” 

VRT MAX

Dit voorjaar exclusief bij VRT MAX

Knokke off dompelt iedereen onder in het leven van enkele jongeren die hun zomer doorbrengen in Knokke. Twintigers Louise (Pommelien Thijs) en Alexandre (Willem De Schryver) beleven samen met hun vrienden een schijnbaar onbezonnen zomer in het weelderige Knokke. Door de hoge verwachtingen van hun ouders dreigen ze echter zichzelf te verliezen in luxe en feesten en gaan ze wanhopig op zoek naar iets wat ze maar niet vinden: echte vriendschap, liefde en vooral… zichzelf.

In Knokke off schittert een Vlaams-Nederlandse topcast met in de hoofdrollen Pommelien Thijs, Willem De Schryver, Eliyha Altena, Ruth Becquart, Geert Van Rampelberg, Ini Massez, Anna Drijver, Jasmine Sendar, Emma Moortgat en Gène Bervoets. De reeks werd bedacht door Anthony Van Biervliet, geschreven door Luk Wyns en Nele Vandael en geregisseerd door Tom Goris (Gevoel voor tumorwtFOCK).

De Studio's draait rond zes vrienden die hun droom najagen: de wereld veroveren met hun muziek en hun stem. Allemaal zijn ze op zoek naar erkenning die ze thuis niet krijgen. Hun eerste doel is: meedoen aan een muziekbattle en zo tonen wat ze waard zijn. Hoe ver gaan ze voor hun erkenning in de muziek? Zullen ze hun grenzen overschrijden om de top te bereiken? En blazen ze hun vriendschap hiervoor op?

De reeks werd geschreven door Sarah Kasmi. Zij regisseerde de zes afleveringen en verzorgde de casting. Sarah koos bewust niet voor jonge bekende acteurs, maar deed aan streetcasting. De hoofdrollen worden vertolkt door Ahmed Bouchama Sabar, Frederique Figah, Metouka Vlasbomn en Ilias Ennahachi. Ook Martha Madueke, Mohamed Alem, Roshan Nazari, Lima Kas, Claude Deeklo, Brigitte George, Loise Koné, Younes El Amrioui, Freek Meeusen, Souleymane Manzo, Chahid Doudah, Zaynah Salhi en tweeling Levi en Mathias Köhne zijn te zien in de reeks. Daarnaast spelen Clara Cleymans, Koen Van Impe, Guido De Craene en Bas Van Weert een rol.

Hét voorjaar voor podcastliefhebbers

Ook dit voorjaar spreekt VRT MAX (twee)wekelijks af met onder meer de levenslessen van besties Kawtar & Anushka in Bless the mess (MNM), Sven Pichal & Katleen Craenhals die je gidsen door de crisis in Win Win (Radio2), de voetbalactualiteit door de ogen van Aster, Filip & Sam in 90 minutesObi, Karen & Mathijs als lichtbakens in de oneindige wereld van het internet in Club Net.

… En Sander Gillis, die je naast een nieuw seizoen van de succesvolle Thuisploeg ook kan terugvinden in Sandermans Zaken, waarin hij binnengluurt in de smartphone (en het leven) van een bekende Vlaming.

Verder genieten podcastliefhebbers nog meer van muziekactualiteit naast De Popcast van de Week. Zo zal Michèle Cuvelier je gidsen door New Music Friday met 5 voor je playlist.

Na het ongelofelijke succes van De kunst van het verdwijnen én De gifmenger kan je dit voorjaar opnieuw onderdompelen in waargebeurde misdaad. Philip Heymans trekt op onderzoek naar een verdwenen zuster in Dendermonde, met maar één centrale vraag: Waar is zuster Gabrielle?

Voor wie de crime iets verder wil gaan zoeken, komt VRT voor de eerste keer met audiofictie voor young adults. Op Erasmus gaan is altijd een avontuur, maar wanneer drie studenten voor het eerst ooit op kosmische Erasmus mogen naar planeet Posha, loopt alles niet helemaal zoals verwacht. 

Geen leven in de ruimte, maar meer fan van waargebeurde historie? Meesterverteller Johan op de Beeck brengt een vervolg op de succespodcast De Franse Revolutie. Dit en nog zoveel meer in de app (en car-app) van VRT MAX.


Eén

Het Hoge Noorden 

Na het grote succes van Het Hoge Noorden trekt Annemie Struyf opnieuw naar Noorwegen. Het resultaat is een gloednieuwe, hartverwarmende reeks, in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht. Annemie gaat op bezoek bij landgenoten die met hebben en houden verhuizen naar Noorwegen, om er een nieuw leven te beginnen. Al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht. 

Het Hoge Noorden lijkt een idyllische plek. Na de doortocht van corona zijn thema’s als het klimaat, de oorlog in Oekraine, inflatie en energieprijzen bij ons het gespreksonderwerp van de dag. Je zou voor minder dromen van een nieuw leven op een ongerepte plek, waar de “gelukkigste mensen ter wereld” wonen. Een land met korte werkdagen, een uitstekend openbaar vervoer, kleine klasje met veel leerkrachten, een volledig jaar bevallingsverlof en, niet in het minst, weinig stress en een verbluffend mooie natuur. Annemie ontmoet in Noorwegen dit seizoen vooral nieuwkomers, maar klopt ook aan bij enkele bekenden uit de eerste reeks. Een winterse must see met wonderlijk natuurschoon, spannende verhalen, fijne humor en wijze levenslessen voor iedereen met een droom. 

Het verhaal van Vlaanderen 

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In de documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven. 

Met de medewerking van talloze historici en archeologen legt Tom de puzzelstukken van het verleden samen. En hij gaat nog verder ... Want Tom gaat ook zelf een kijkje nemen ín die geschiedenis. Het wordt een ware reis doorheen de tijd. Dankzij historische ensceneringen wordt het verleden tastbaar en is zowel Tom als de kijker erbij wanneer de geschiedenis wordt gemaakt. Oog in oog met een neanderthaler, vikings of Maria Van Bourgondië. Het verhaal Van Vlaanderen is een uniek project waarbij als nooit tevoren de geschiedenis van deze streken voor een breed publiek wordt verteld. Een visueel indrukwekkende reeks die de kijker meeneemt naar ver vervlogen tijden, samen met Tom Waes - die met even grote verwondering in dat verleden rondloopt. (productie van De Mensen)

1 jaar gratis 

Warm je hersenen al maar op, want vanaf donderdag 5 januari brengt Eén een kersvers seizoen van 1 jaar gratis met een nieuwe presentator: Kamal Kharmach, stand-upcomedian, redder van de Vlaamse ondernemingen in Andermans zaken, en nu ook quizmaster met een kwinkslag. Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. 1 jaar gratis start met zestien kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten. 

Elke aflevering moeten de kandidaten drie gewone rondes overleven om zeker te zijn van een plekje de week nadien. Na die drie rondes zijn de vuurproef en het cijferduel de scherprechters die de wekelijkse afvaller bepalen. Wie houdt stand tot het einde, en mag naar huis met de geweldige hoofdprijs. (productie van Roses are blue)

  • 1 jaar gratis: vanaf 5 januari elke donderdag om Eén en VRT MAX. 

Eurosong 2023  

Wie zal in mei ons land vertegenwoordigen op het 67ste Eurovisiesongfestival? Dat is de belangrijkste vraag in de week van 9 januari. VRT selecteerde 7 getalenteerde artiesten met elk 2 sterke songs die niet kunnen wachten om te tonen wat ze in huis hebben: Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings. Van maandag 9 januari tot en met vrijdag 13 januari leer je hen beter kennen in de preselecties Eurosong 2023. De artiesten stellen hun songs aan elkaar voor en geven advies: welk nummer zou het best tot zijn recht komen op het grote Eurovisiesongfestivalpodium? Na het optreden kiest elke artiest zelf met welke song hij naar de grote finale trekt. Peter Van de Veire is gastheer en begeleidt de kandidaten bij hun songkeuze.    

Op zaterdag 14 januari ontdekt heel Vlaanderen hoe elke artiest zijn ene gekozen nummer vertaalt naar het grote podium tijdens een spannende liveshow vanuit Paleis 12. De kijker beslist samen met de vakjury: wie mag in mei zijn droom in Liverpool waarmaken, en zal er België vertegenwoordigen op het grote podium? Tickets voor de liveshow op 14 januari zijn nog te verkrijgen via VRT MAX.  

  • Eurosong 2023: van maandag 9 januari een week lang om 19.40 uur op Eén en VRT MAX, en op zaterdag 14 januari live op Eén en VRT MAX vanuit Paleis 12.   
  • Lees hier meer over Eurosong 2023.
Story image

De dag van vandaag 

Vanaf januari is De dag van vandaag terug op Eén, en dat betekent: zorg er maar voor dat je huis er elke avond spik en span bijligt, want het zou zomaar kunnen dat Fien Germijns voor je deur staat met een cameraploeg en een grote cheque. In De dag van vandaag schuiven elke dag drie bekende Vlamingen aan de tafel van Bart Cannaerts aan en quizzen ze samen over de actualiteit van de dag: van Koning Filip die de hand schudt met Joe Biden, tot een konijntje met een sjaaltje dat viraal gaat op TikTok. Het bedrag dat de BV’s bij elkaar quizzen kan op het einde gewonnen door … iedereen. Elke kijker kan zich inschrijven en elke kijker maakt dus kans op de pot van de dag, aan huis geleverd door Fien Germijns.  

8 weken, 31 afleveringen, 93 BV’s waaronder Kawtar Ehlalouch, Jonas Geirnaert, Gilles De Coster, Gloria Monserez, Tom Waes, Thomas Huyghe, Laura Tesoro, Mathias Vergels, Isabelle Van Hecke, Gert Verheyen, Erik Van Looy, Niels Destadsbader, Siska Schoeters, Philippe Geubels, Jeroen Meus, Wouter Deprez, Maaike Cafmeyer, Jelle Cleymans, Bart Peeters, Natalia, Joke Emmers, Dorothee Dauwe, Wim Helsen, Danira Boukhriss Terkessidis en Wim Lybaert.  (productie van Panenka)

  • De dag van vandaag: vanaf 9 januari van maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén en VRT MAX. 

Factcheckers special

Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken zijn volop bezig met het vierde seizoen van Factcheckers, maar begin dit voorjaar brengen ze al een special van Factcheckers die volledig rond geld draait. Want Vlaanderens bekende feitencheckers kregen weer heel wat kijkersvragen en -suggesties binnen. In deze financieel zware tijden waren onderwerpen over geldzaken een terugkerend thema daarbij. 

Hoe gemakkelijk kan je een extra spaarcent bijverdienen? Hoe gewiekst gaan sommige online kredietverstrekkers te werk? Zijn juweliers wel altijd eerlijk bij het aankopen van je oude juwelen? Op deze vragen probeert het trio een antwoord te vinden in een unieke geldspecial van Factcheckers. En om die antwoorden te vinden, gaan ze zelf bijklussen, trekken ze undercover met een juwelenkistje naar goudopkopers en komen ze terecht in een wespennest van online oplichting.   

  • Factcheckers geldspecial: op woensdag 18 januari op Eén en VRT MAX. 

1985 

In 1985  maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Ze spreken af om elkaar er niet uit het oog te verliezen. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks, een samenwerking tussen VRT en RTBF, is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids. 

Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. Daarnaast zijn onder andere Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Guillaume Kerbusch en Yoann Blanc in de reeks te zien. 1985 werd geschreven door Willem Wallyn en geregisseerd door Wouter Bouvijn. (productie van Eyeworks)

  • 1985: vanaf 22 januari elke zondag op Eén en VRT MAX. 

Dagen zonder broer 

Op 31 december 2021 nam Jeroen Meus afscheid van zijn broer en soulmate Wim. Met de eerste voorzichtige knallen van het nieuwjaarsvuurwerk op de achtergrond stond hij aan het ziekenbed van zijn broer en sloot samen met hem niet een jaar, maar een leven af. Om middernacht was het stil. Het jaar dat erop volgt is voor Jeroen zelf, voor zijn familie en vrienden, een rollercoaster van emoties. Elke dag houdt wel een herinnering aan Wim in zich. 

Na het overlijden van Wim stroomden er ten huize Meus honderden kaartjes en briefjes van medeleven binnen. Mensen die Jeroen van haar noch pluim kenden, wilden hem en zijn familie een hart onder de riem steken. Niet zelden gingen die briefjes en kaartjes gepaard met een eigen persoonlijk verhaal van verlies of rouw. Jeroen bewaarde elke blijk van medeleven zorgvuldig. Bijna een jaar later gaat hij op zoek naar de mensen die hem met hun troostende woorden en eigen getuigenissen door die eerste donkere periode hebben geholpen. Maar ook op andere manieren ontmoet hij lotgenoten, wildvreemde mensen met wie hij een herkenbaar gevoel van gemis deelt.  Jeroen – tegen wil en dank ervaringsdeskundige – wil het universele thema van rouw verkennen aan de hand van een aantal diepgaande gesprekken, die recht naar de essentie gaan: het leven zelf. In die ontmoetingen zoekt hij geen antwoorden op onmogelijke vragen of tijdelijke lapmiddelen voor een gebroken hart. Wel gaat hij op zoek naar herkenning, warmte en naar wat waardevol is. Samen met mensen die kunnen meespreken over rauw verlies en rouw, maar die ook het gouden randje rond het verdriet kennen en hun ervaringen met hem willen delen. (productie van De chinezen)

  • Dagen zonder broer: vanaf 25 januari elke woensdag op Eén en VRT MAX. 

De MIA’s 

Op donderdagavond 26 januari is het zover: de Music Industry Awards (MIA’s) 2022. Welke artiesten kunnen hun nominaties verzilveren? Gaat Stromae met negen MIA’s naar huis, of worden Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en Angèle de grote winnaar? En wat met nieuwkomers als CAMILLE en Pommelien Thijs? We ontdekken het tijdens de liveshow vanuit Paleis 12, gepresenteerd door Bart Peeters. 

  • De MIA’s: op donderdag 26 januari live op Eén en VRT MAX. 
Story image

Kastaars! 

Op 28 januari worden de gloednieuwe mediaprijzen Kastaars! uitgereikt. VRT, DPG Media, SBS en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden. Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst presenteren de tv-show, die plaatsvindt in het Pop-up theater 

Kastaars! wordt hét feest van de Vlaamse mediacontent, waarbij de Vlaming beslist: welke radio-, televisie- en onlinetalenten wil hij bekronen? Welke verhalen hebben het afgelopen jaar het meest beroerd? Welk programma of onlineformat moet absoluut in de bloemetjes worden gezet? De prijzen huldigen alles wat je volgens Vlaanderen het afgelopen jaar gezien of gehoord moet hebben in onze media. Het is een crossmediaal initiatief waarmee de omroepen samen met de kijkers, luisteraars en surfers de beste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden willen vieren. Zowel televisieprogramma’s en -gezichten, radiopresentatoren en -formats, als onlineproducties maken kans op een Kastaar. Het Vlaamse publiek kan in verschillende categorieën stemmen op zijn favoriet. Daarnaast bepaalt een negenkoppige jury, onder leiding van juryvoorzitter Luc Appermont, de winnaars in drie andere categorieën. Deze categorieën en de genomineerden worden op 9 januari bekend gemaakt. Vanaf dan kan er gestemd worden. 

  • Televisieshow Kastaars!: op zaterdag 28 januari live op Eén, VRT MAX, VTM, Play4, VTM GO, GoPlay en HLN. 
Story image

The greatest dancer van Vlaanderen 

Dit voorjaar gaat Eén in The greatest dancer van Vlaanderen op zoek naar het beste, het mooiste en het meest virtuose danstalent van Vlaanderen. Het is meteen de grootste zoektocht naar danstalent die Vlaanderen ooit heeft gekend. Siska Schoeters en Aster Nzeyimana presenteren de ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo’s duo’s en groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel The greatest dancer. 

Bij de audities komen alle dansers terecht in de dansstudio van The greatest dancer, en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent van het publiek ‘ja’ stemt, dan gaat die gigantische spiegel open. Welke danser krijgt zijn energie door de spiegel tot bij het publiek en slaagt erin om de spiegel open te dansen? De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows. En die coaches zijn niet de minsten. De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een straf verhaal kan hem raken. De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren? (productie van Fremantle)

  • The greatest dancer van Vlaanderen: vanaf 4 februari elke zaterdag op Eén en VRT MAX. 
Story image

Lichtpuntjes tegen Kanker 

Eén slaat opnieuw de handen in elkaar met Kom op tegen Kanker voor de Lichtpuntjes-actie. Want elke dag krijgen 115 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel behandelingen steeds beter worden, overleeft meer dan 1 op 3 de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Om kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken, roepen Kom op tegen Kanker en Eén ook in 2023 heel Vlaanderen op om tussen 4 februari (Wereldkankerdag) en 24 februari een lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare, als teken van hoop, steun, troost of dankbaarheid.  

Tijdens de week van 20 februari s er elke avond een speciale uitzending in het kader van Lichtpuntjes tegen Kanker, waarin Siska Schoeters op zoek gaat naar de verhalen achter de lichtpuntjes. Vrijdag  24 februari steken we dan samen het grootste lichtpunt tegen kanker aan. 

  • Lichtpuntjes tegen kanker: in de week van 20 februari op Eén en VRT MAX. 
Story image

Campus cup 

Otto-Jan Ham verwelkomt dit voorjaar voor de vijfde keer 34 teams uit de meest diverse opleidingen in een gloednieuw seizoen van de Campus Cup. Studenten uit het hoger onderwijs van over het hele land komen samen om hun hersenen te doen kraken - met als enig doel: de trofee veroveren die belangrijker is dan de wereldbeker voetbal, de Campus Cup. 

Vorig seizoen kon de VUB voor de eerste keer in de geschiedenis zegevieren dankzij de studenten Toegepaste Taalkunde. Wie trekt deze keer aan het langste eind in de spannende quiz? (productie van Woestijnvis)

  • Campus Cup: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 
Story image

De club 

Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, niet? En toch... Drie koppels die op het eerste zicht totaal verschillend lijken, blijken toch één ding gemeenschappelijk te hebben: het lukt hen niet om zwanger te worden. Tegen wil en dank vormen ze een club. Een club waar je niet bij wil horen. Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit: Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, Ellen en Ellen. Geen van hen dacht dat ze ooit bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure terecht zouden komen om hun droom waar te maken. Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze het gevoel hebben dat de buitenwereld hen niet begrijpt. De buitenwereld; een wereld vol babyborrels, joelende peuters en de steeds terugkerende vraag “wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?” Maar is dit wel een echte club? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon samen van de harde realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is? En wat als één van hen wel zwanger wordt en een kindje krijgt… 

De tragikomische fictiereeks De club is een hartverwarmend en taboedoorbrekend verhaal dat raakt, over zes mensen die hun toekomst al gepland hadden maar er plots een nieuwe moeten maken. Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickman, Achraf Koutet en Lies Visschedijk vertolken de hoofdrollen. De regie is in handen van Toon Slembrouck. De club werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara en Zita Theunynck, Hilde Pallen en Astrid Van Keulen. (coproductie van VRT en Les gens, in samenwerking met Amazon Prime Video)

  • De club: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Een jaar op zee 

Als kind van de zee bracht Wim Lybaert zijn zomers door op het strand van Zeebrugge: krabben vangen op de oude muur van de haven, uren in de golven spelen, zeilen in zijn Optimistje. En altijd waren er de vissers… Een leven dat Wim al van jongs af aan boeit. Op zijn 54ste wil hij er eindelijk achter komen wat dat precies inhoudt en of het iets voor hem zou zijn.     

Een jaar op zee gaat op zoek naar de ziel van onze vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Wim gaat mee aan boord en wordt visser onder de vissers. Een ongemeend harde maar, volgens de mannen zelf, mooiste stiel ter wereld door de vrijheid van de open zee, de camaraderie, de spanning van de jacht. Een jaar op zee brengt een universeel verhaal over oprechte vriendschap, hechte familiebanden, blind vertrouwen, sterke vrouwen, mannen met een roeping, trots, geloof in de toekomst maar bovenal: de liefde voor de zee...   (productie van Panenka)

  • Een jaar op zee: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Ons huis/nieuw huis  

In het nieuwe Eén-programma Ons huis/nieuw huis gaan interieurarchitect Ken en makelaar Kristien de strijd aan met elkaar. Ze bezoeken - verspreid over heel Vlaanderen - acht koppels die niet (meer) wonen in het huis van hun dromen. Zo kochten Elyne en Lorenz een gezellige bungalow in Pulderbos toen ze twee kinderen hadden, maar barst de gelijkvloerse woning uit zijn voegen nu ze er vier hebben. Lorenz ziet een grondige verbouwing wel zitten, maar Elyne wil liever verhuizen naar een ander pand met meer ruimte. Nele en Dries uit Affligem vormen een nieuw samengesteld gezin. Nele blijft liefst in haar ouderlijk huis dat dringend een opknapbeurt nodig heeft. Dries voelt meer voor verhuizen, een nieuwe start voor het gezin.  

Interieurarchitect Ken verbouwt samen met zijn aannemersploeg de huizen, zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van de eigenaars. Makelaar Kristien gaat op zoek naar nieuwe woningen volgens de opgegeven eisen van de koppels. Blijven de koppels uiteindelijk wonen in hun gerenoveerde eigendom of verhuizen ze naar een nieuw gevonden pand? Dat is voor Ken en Kristien de inzet van Ons huis/nieuw huis.  (productie van Tivoli.tv)

  • Ons huis/nieuw huis: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Tussen oorlog en leven   

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon, Israël en de Gazastrook. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek, op maat van Eén (Tussen oorlog en leven) en Canvas (De eeuwige oorlog). Voor het Eén-programma Tussen oorlog en leven neemt Rudi Vranckx elke week twee boeiende Vlamingen mee naar 'zijn' oorlog. Met Maksim Stojanac (zanger, acteur #LikeMe) en Meryem El Mandoudi (Karrewiet) reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi Vranckx dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden.     

De verhalen en beelden van oorlog zijn voor Rudi als journalist na al die jaren herkenbaar. Maar hoe kijk je naar diezelfde beelden en verhalen als je ze voor de eerste keer met eigen ogen ziet, als je persoonlijk kennismaakt met de mensen die hun leven moeten opbouwen op het puin tussen oorlog en leven? Het wordt niet alleen voor de gasten, maar ook voor Rudi een confronterende reis. Wat doet oorlog met gewone mensen? En hoe komen de verhalen binnen bij twee mensen die nooit eerder van zo dichtbij konden voelen, proeven en ruiken wat er zich afspeelt tussen oorlog en leven? (productie van Warner Bros ITVP België)

  • Tussen oorlog en leven: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Cel vermiste personen 

De Cel vermiste personen onderzoekt jaarlijks duizenden verdwijningen. Na de eerste reeks van het Eén-programma Cel vermiste personen in het coronajaar 2020 bleef Fatma Taspinar plakken bij de dienst van Alain Remue, en binnenkort is ze terug met een tweede reeks. De Cel vermiste personen heeft immers nog heel wat taken, aspecten, zoekmethodes en soorten dossiers die nog niet eerder aan bod kwamen. Fatma Taspinar kon de Cel onder andere volgen tijdens hun werk na de overstromingen van vorige zomer en mocht meelopen met enkele moordonderzoeken waarin Alain Remue en zijn team zijn betrokken. Ook Operatie Kerkhof, waarbij de cel een identiteit probeert te geven aan de meer dan 200 anonieme graven in ons land, komt aan bod. Fatma spreekt met de rechercheurs over de dossiers die aan hun ribben zijn blijven kleven, zoals de verdwijning van Julie Van Espen en de zoektocht naar de stiefzusjes Stacy en Nathalie.    

Het is iets wat niemand ooit wil meemaken: een kind, ouder, partner of een andere dierbare die spoorloos verdwijnt. Toch komen er bij de politie jaarlijks maar liefst 12.000 meldingen binnen van vermiste personen, waarvan er 1.200 onrustwekkend zijn. Elke verdwijning is een drama, voor de vermiste personen zelf én voor familieleden, vrienden en verwanten. Gelukkig worden zij niet aan hun lot overgelaten. Wie zijn de mensen die op zoek gaan naar al die vermiste personen, en hoe doen zij dat? Dat is de vraag die Fatma zich stelt in deze vierdelige reeks. (productie van Borgerhoff & Lamberigts)

  • Cel vermiste personen: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Met de wind mee  

Waar kom je terecht als je een maand lang meefietst met de wind? Wouter Deboot, beter bekend als de fietsende reporter, kent het antwoord.  Na zijn fietstochten ‘Dwars door Amerika’ en ‘Dwars door Oceanië’ in Iedereen beroemd, fiets hij in het nieuwe Eén-programma Met de wind mee naar waar de wind hem bracht. 100 kilometer per dag, een maand lang. Hij vertrekt bij hem thuis in Drongen, met enkel zijn fiets, zijn camera en een goeie gps.  

De tocht wordt een grillige lijn door Europa. Door onbekende, prachtige stukken natuur. Met allemaal toevallige ontmoetingen die Wouter ontroeren of vrolijk maken. Zo belandt hij in het spoor van een ezelrace, botst hij meermaals op een wel zeer strenge grenspolitie en krijgt hij zelfs hulp van iemand van  de Koninklijke familie.  Want wanneer je de wind zijn gang laat gaan, krijgt verwondering vrij spel.   

  • Met de wind mee: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

Restaurant Misverstand  

Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels openen binnenkort opnieuw Restaurant Misverstand, deze keer in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers. Alle medewerkers in dit unieke restaurant kregen de diagnose jongdementie. Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk.   

Daar willen zij in Restaurant Misverstand graag verandering in brengen door aan de wereld te tonen wat wél nog kan na hun diagnose. Uiteraard zal in de keuken en de zaal niet alles vlekkeloos verlopen, want de medewerkers hebben niet zo veel horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte.  Gelukkig is fouten maken in Restaurant Misverstand geen enkel probleem, en steunen de acht elkaar - net als Dieter, Seppe, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Misverstanden zijn hier gewoon een deel van de ervaring, net zoals verdriet maar ook veel humor, begrip en vriendschap. (productie van Roses are blue)

  • Restaurant Misverstand: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Arcadia 

In de gloednieuwe reeks Arcadia, die zich afspeelt in de nabije toekomst, ontstaat na een grote catastrofe een nieuwe samenleving. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen?  

In Arcadia schitteren onder anderen Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Gene Bervoets, Jean Janssens, Natali Broods en de Nederlandse acteurs Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Ellie De Lange en Melody Klaver. De reeks is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). (productie van jonnydepony)

  • Arcadia: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX.

Dertigers  

In de nieuwe reeks van Dertigers, die zich afspeelt in de Groene Gordel rond Brussel, staat de vriendengroep van Laura, Nele, Jonas, Ruben en Sami centraal. Zij leerden elkaar in hun jeugdjaren kennen op de Chiro. Al die zondagnamiddagen, kampen, nachtspelen, droppings en mosselfeesten creëerden een bijzonder sterke band. Ze hebben samen gelachen, geweend, gevochten, geplaagd, getroost en soms zelfs gekust. Ze kennen elkaar door en door. De jeugdvereniging was een familie en dat zijn de vrienden nog steeds.  Ook nu nog zien de mannen van de groep elkaar wekelijks om hun passie te beoefenen: fietsen. Elke zondag - kater of geen kater - verzamelen ze. Iedereen met een andere motivatie: de vriendschap, de fysieke uitdaging of de frisse pint achteraf op een terrasje.  

Dertig worden, dat is een mijlpaal. En de leeftijd waarop je verondersteld wordt om écht volwassen te worden: je te settelen, aan kinderen te beginnen, je carrière volop uit te bouwen, een eigen huis te kopen ... De vrienden worstelen elk met de uitdagingen van hun generatie en de verwachtingen die bij de leeftijd horen. De hoofdrollen in Dertigers worden vertolkt door Gilles Van Hecke, Emma Moortgat, Malik Mohammed, Sofie Joan Wouters, Issam Dakka, Roman Van Houtven en Idalie Samad. (productie van Warner Bros ITVP België)

  • Dertigers: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

De wonderjaren 

Opvoeden, dat leren alle ouders met vallen en opstaan. Sommigen doen het zoals hun eigen ouders, anderen met de hulp van een boek of blog, of gewoon vanuit hun buikgevoel. In De wonderjaren ontvangt Siska Schoeters iedere week een bekende papa of mama om het samen met hen te hebben over hete hangijzers bij de opvoeding van hun kinderen. Ze krijgen daarbij de hulp van MNN-presentator en jonge papa Robin Keyaert, die op onderzoek gaat bij ervaringsdeskundigen. En tegelijk bieden de BV’s ons een boeiende inkijk in hun leven en dat van hun gezin.  

Van baby tot student: elke leeftijd kent wel zijn uitdagingen en doet ouders zoeken naar de beste manier om ermee om te gaan. Vanaf wanneer moet ik zakgeld geven? Hoe krijg ik mijn tienerzoon weg van zijn computerscherm? Het zijn alledaagse en herkenbare vragen voor vele ouders (én kinderen). Maar ook moeilijkere thema’s komen aan bod in De wonderjaren, zoals sexting, omgaan met racisme en plusouderschap. Samen gaan Siska en Robin aan de slag met de vragen en verhalen van de BV. Zo bieden ze ons een brede en gevarieerde kijk op opvoeden en opgroeien, en op het gezinsleven van bekende en onbekende Vlamingen. (productie van Roses are blue)

  • De wonderjaren: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 
Story image

Onder de radar 

De speciale eenheden van de Belgische federale politie bestaan vijftig jaar. Al een halve eeuw werken ze in de schaduw, maar nu doen ze in het nieuwe Eén-programma Onder de radar voor het eerst hun verhaal. Het grote publiek kent vooral de mannen met hun bivakmutsen en zware wapens die onder het oog van de nieuwscamera’s Salah Abdeslam oppakten, maar de speciale eenheden doen veel  meer dan dat. Ze voeren observaties uit, doen undercoveroperaties, onderhandelen bij ontvoeringen en plaatsen verborgen camera’s en andere technische snufjes. De reeks neemt enerzijds de kijkers mee achter de schermen van de rekrutering van de speciale eenheden. De documentairemakers kregen unieke toelating om voor de eerste keer te filmen tijdens de testweken waarin de nieuwe rekruten onderworpen worden aan loodzware toelatingsproeven. 

Anderzijds duikt Onder de radar via getuigenissen en reconstructies dieper in cases uit het verleden, die aantonen in welke levensgevaarlijke situaties de speciale eenheden terecht komen en waarom de selectieprocedure zo streng is. Verschillende hoofdrolspelers vertellen over een aantal markante operaties in hun carrière. Ze doen dat aan de hand van (soms nooit eerder vertoonde) archiefbeelden, stukken uit het gerechtelijk dossier en filmische reconstructies. Zo komt de langste gijzeling in de Belgische geschiedenis aan bod, de allereerste langdurige infiltratie in het drugsmilieu en het onderzoek naar een terrorist die wapens verzamelde om een aanslag te plegen.(coproductie van Geronimo en Diplomat)

  • Onder de radar: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Waar is Elke Wevers? 

Op 9 december 2010 verdween de 32- jarige Elke Wevers en sindsdien ontbreekt elk spoor. Tot op vandaag blijft haar verdwijning een mysterie en tasten familie en speurders nog steeds in het duister. René Wevers, de vader van Elke, getuigt in deze nieuwe true crime reeks op een indringende manier over hoe het is om na twaalf jaar nog steeds geen duidelijk antwoord te hebben op wat er met zijn dochter gebeurd is. Elke verdween in haar woonplaats Neeroeteren. In de hele regio werden massaal zoekacties georganiseerd in bossen en langs kanalen. Het onderzoek nam in al die jaren ook een aantal verrassende wendingen die richting Lapland (Zweden) en Frankrijk hebben geleid. Het verhaal van de verdwijning van Elke is een beklijvend verhaal waarrond zoveel mysterie hangt dat de ene vraag de andere doet rijzen … 

In vier afleveringen worden de verschillende sporen ontrafeld die de voorbije twaalf jaar zijn onderzocht door politie, familie en privédetectives. Dat deden de makers aan de hand van interviews met onder andere René Wevers (vader), Nancy Vandebroek (journaliste), Alain Remue (Cel Vermiste Personen), Jef Vermassen (raadsman familie Wevers), Dimitri Kun (FGP Limburg), Elkes collega Karolien, Cedric Stuyck (Parketmagistraat), Ben Zuidema (privédetective) …  Alle getuigen in deze reeks blijven hopen op een antwoord in deze onopgeloste verdwijningszaak. (productie van Borgerhoff & Lamberigts) 

  • Waar is Elke Wevers?: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Château Planckaert 

Dit voorjaar keert Eén terug naar Château Planckaert. Door de glamping-activiteiten afgelopen zomer  is er wat tijd verloren gegaan in de bouw van het kasteel. Francesco en Christopher zetten tempo achter de werken en krijgen hierbij de hulp van studenten uit een hout-en bouwkundeschool. Ondertussen worden ook het dak en de gevel afgewerkt. Een bijzonder moment voor de familie, want er wordt een nieuwe stap gezet in de grote familiedroom.  

Op persoonlijk vlak is er heel wat gebeurd bij de familie Planckaert. Ondanks de liefde van Pauline heeft Junior het moeilijk: hij moet opnieuw geopereerd worden en zijn rallydroom is dan ook verder weg dan ooit. De kleinkinderen worden groot en slaan hun vleugels uit: Noa gaat de artistieke toer op en kiest voor het kunstonderwijs, Devon kan na een moeizaam herstel eindelijk weer koersen en Iluna heeft een liefdesprimeur voor de familie… Pater familias Eddy voelt voor het eerst in zijn leven dat de ‘bende’ groot wordt en zijn rol binnen de familie verandert. Christa heeft het moeilijk met het verlies van haar moeder, maar wordt door haar kinderen en kleinkinderen getrakteerd op een ontroerende verrassing. (productie van Vincent TV)

  • Château Planckaert: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Pano 

Ook Pano is terug dit voorjaar, met must-see, beklijvende onderzoeksreportages. Ook bij dit zevende seizoen is het doel van Pano om het maatschappelijke debat te blijven bepalen in Vlaanderen. Reportages zoals Macht Misbruikt of Antipsychotica Alom, over verregaand machtsmisbruik aan Vlaamse universiteiten én het oneigenlijk gebruik van antipsychotica bij kwetsbare ouderen, kregen de nodige weerklank. Op dat elan wil de Pano-redactie doorgaan in het voorjaar met een reportage over bijvoorbeeld … de wolf. Wekenlang heeeft de ploeg gekampeerd in het diepe Limburg, op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘is er bij ons in Vlaanderen plaats voor dit unieke roofdier?’ 

  • Pano: later dit voorjaar op Eén en VRT MAX. 

Eurovisiesongfestival 

Wie zal ons land vertegenwoordigen op het 67ste Eurovisiesongfestival? Dat beslist de kijker in januari mee in Eurosong 2023. Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings tonen hun kunnen en hun songs in deze preselecties. Welke artiest ons land zal vertegenwoordigen in Liverpool, wordt op zaterdag 14 januari beslist tijdens een spannende liveshow vanuit Paleis 12. Die artiest neemt het in mei op tegen 36 andere landen. Na zijn rol als gastheer in Eurosong 2023 zorgt Peter Van de Veire opnieuw voor vakkundig commentaar op het Eurovisiesongfestival

  • Eurovisiesongfestival: op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei live op Eén en VRT MAX. 

Vive le vélo 

Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen trekt Karl Vannieuwkerke met Vive le vélo, leve de Ronde langs het parcours van de Ronde. Elke avond nemen drie gasten plaats aan tafel om vooruit te blikken op de grote dag. 

Dagelijks op post

Natuurlijk zijn ook Dagelijkse kost, Blokken, het VRT NWS Journaal, het Weer, Iedereen beroemd, Thuis en VRT NWS Laat er weer.

Foto's van de verschillende Eén-programma's zijn te vinden op fotoweb.vrt.be. Een selectie beelden kan je raadplegen via deze link.


Canvas

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste Canvas-programma's in de volgende maanden. Daarna volgt per programma meer gedetailleerde informatie, in volgorde van uitzending.

  • Dé blikvanger van het voorjaar is Onze natuur. Na het klinkende succes van de bioscoopfilm is het uitkijken naar de ‘extra large’ versie in de zevendelige reeks.
  • Joris Hessels brengt in de derde reeks van De weekenden weer een aantal mensen samen tijdens een bijzonder jaar in hun leven. ​
  • In De eeuwige oorlog trekt Rudi Vranckx twee jaar na de eerste reeks opnieuw naar drie regio’s waar al decennia lang geen einde lijkt te komen aan de oorlog (Oekraine, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden). Op Eén loopt de parallelreeks Tussen oorlog en leven.
  • Inge Vrancken onderzoekt in de tweedelige documentaire Seksueel geweld in de oorlog de impact van verkrachtingen in oorlogssituaties. Ze vergelijkt de huidige toestand in Oekraïne met die in Bosnië 30 jaar geleden.
  • Patrick Lefevere. De Godfather van de koers toont waarom de flamboyante sportbestuurder al 30 jaar lang de peetvader is van het peloton.
  • In Waarom wachten? praat Karine Claassen telkens met een bekende persoon en zijn of haar vader of moeder, zoon of dochter. Op die manier helpt ze hen het gesprek te voeren dat ze al zo lang hadden willen hebben.
  • Zonder afspraak is een eigentijdse tragikomische reeks over een Gentse kapper die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt.
  • De vierdelige documentaire La Course volgt het wielerteam SD Worx (met Lotte Kopecky) achter de schermen in de aanloop naar en tijdens de Ronde van Frankrijk 2022 voor vrouwen.
  • Laurent van België. De Calimero van de Coburgs (werktitel) is een documentaire reeks over het leven van prins Laurent. De reeks werd gemaakt door hetzelfde team als Filip van België.
  • In Mijn God praat Phara de Aquirre met vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen die mensen met existentiële vragen helpen en begeleiden in het ziekenhuis, het leger, de haven en de gevangenis
  • De docureeks Het dorp achter de muur volgt het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen Vorst, Sint-Gillis en Berkendael tijdens het jaar waarin ze verhuizen vanuit hun aftandse 19de eeuwse gevangenisverblijven naar het ultramodern gevangenisdorp in Haren.
  • Weg naar werk is een reeks over jonge mensen met een migratieachtergrond en hun vaak moeilijke zoektocht naar passend en aangenaam werk.
  • In OnderOns ontmoet Thomas Vanderveken boeiende internationale persoonlijkheden uit diverse (culturele) domeinen voor een intiem gesprek.
  • In het weekend verzamelt Canvas het beste uit het buitenland. Op vrijdag is er een rist aan kwaliteitsfilms in Cinema Canvas, zoals Widows van Steve McQueen, The Father van Florian Zeller en Drunk van Thomas Vinterberg en op zaterdag zitten traditiegetrouw de beste internationale Krimi’s en thrillers. Sinds september is zondag dé uitgelezen plek in het uitzendschema voor de grootste internationale documentaires én de beste fictie. Eén van de meest opvallende internationale fictiereeksen dit voorjaar is The Offer, over het productieproces van The Godfather, dat al even spannend, intimiderend en episch was als de film zelf. Verder zijn ook het avontuurlijke, maar tegelijk tragische levensverhaal van Billy the Kid en de vijfde reeks van het onvolprezen The Handmaid’s Tale series om naar uit te kijken.
  • In Zingen is goud nodigt Bent Van Looy boeiende Vlamingen uit om te komen vertellen over hun favoriete songs en die ook (mee) te zingen. (later dit jaar)

Onderons

In OnderOns ontmoet Thomas Vanderveken boeiende internationale persoonlijkheden uit diverse vakgebieden voor een intiem gesprek. In een eenvoudige setting en wisselend decor, en met een gezonde dosis nieuwsgierigheid peilt Thomas naar wat zijn gesprekspartners doen, wat hen bezighoudt en hoe zij kijken naar deze woelige tijden. Zo biedt hij zijn praatgasten een forum en laat hij de kijkers met hen kennismaken.

De eerste in de rij is een duo: gastronomie-auteurs Yotam Ottolenghi en Noor Murad. Daarna volgen Hanya Yanagihara, de Amerikaanse successchrijfster met Japans-Koreaanse roots, singer-songwriter Suzanne Vega, architect Rem Koolhaas en fotograaf Anton Corbijn.

Vanaf zaterdag 7 januari omstreeks 22.00 uur op Canvas en op VRT MAX.

Story image

De weekenden

In de derde reeks van De weekenden brengt Joris Hessels opnieuw acht mensen samen. Bouchra, Cis, Magali, Thomas, Marijke, Dana, Christoph en Musti zetten zich schrap voor een bijzonder jaar. Sommigen omdat ze hun leven zelf willen omgooien, anderen omdat het niet anders kan.

Een jaar lang brengen de deelnemers hun eigen leven met een kleine camera. Om de twee maanden komen ze een weekend samen om hun verhalen te delen met Joris en elkaar. Wat begint als een allegaartje onbekenden die elkaar in het gewone leven nooit zouden ontmoeten, groeit uit tot een onverwachte en hechte groep. Ze vinden inspiratie en steun bij elkaar, maar vooral ook plezier en vriendschap.

Voor het eerst trekt Joris met zijn weekenders over de taalgrens: naar het dorpje Yvoir, in de buurt van Dinant. Op het einde van een lange en avontuurlijke holle weg bevindt zich La ferme de L’airbois. In het midden van de natuur, bovenop een heuvel en met prachtig zicht op de vallei, bloemrijke grasweiden en bossen. Een plons in het zwembad, een wandeling in het bos of een spelletje op de petanquebaan: alles kan er, niets moet. Een unieke plek voor Joris en zijn gasten om elkaar te ontmoeten.

De derde reeks van De weekenden bestaat uit tien afleveringen, waarvan er twee telkens het verslag vormen van één weekend. ​ Een ​ productie van De chinezen voor Canvas.

Vanaf dinsdag 17 januari om 21.20 u. op Canvas en VRT MAX (hh op Eén vanaf zondag 22 januari)

Meer informatie vindt u hier.

Story image

Onze natuur. De reeks

Na het bioscoopsucces van Onze natuur, de film brengen VRT en Hotel Hungaria het wilde België nog dichterbij met de langverwachte docureeks op Canvas en VRT MAX. In zeven indrukwekkende afleveringen toont Onze natuur hoe verbazend wild en verrassend dichtbij onze Belgische natuur wel is. Acteur, presentator en meesterverteller Wim Opbrouck is de stem van de televisiereeks.

Water, aarde, lucht, vuur, hout en steen. Die zes elementen in de natuur vormen de rode draad doorheen de reeks. Ze vormen telkens het uitgangspunt voor een aflevering van 45 minuten. In de zevende en laatste aflevering brengen wetenschappers, filmmakers en natuurexperten extra duiding bij de rol die wij als mens al dan niet kunnen spelen in onze natuur.

De reeks sluit nauw aan bij de gelijknamige film, die al ruim 200.000 bezoekers wist te bekoren in de bioscoop. Maar ook wie de film al gezien heeft, kan gerust zijn: de reeks zoomt in op heel wat nieuwe en minstens even straffe verhalen uit onze Belgische natuur. ​ De verbluffende beelden en fascinerende verhalen over de natuur in onze achtertuin maken van deze reeks must see tv.

Vanaf woensdag 18 januari om 21.20 uur op Canvas
​(hh op Eén vanaf zaterdag 28 januari)
​VRT MAX biedt van bij de start op Canvas de eerste drie afleveringen aan. De afleveringen 4-6 zijn beschikbaar vanaf 8 februari.

Meer informatie over de reeks vindt u hier.

Story image

De eeuwige oorlog

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek: Tussen oorlog en leven voor Eén en De eeuwige oorlog voor Canvas. Daarmee wil hij de Vlaamse kijkers de impact van die conflicten beter helpen begrijpen én aanvoelen. Drie jaar geleden maakte hij al gelijkaardige reeksen over Irak, Somalië en Afghanistan.  

In de historische docureeks De eeuwige oorlog probeert Rudi Vranckx te begrijpen hoe het komt dat sommige oorlogen steeds opnieuw ontvlammen. Samen met opmerkelijke kroongetuigen en experten, regeringsfunctionarissen, toponderhandelaars en burgers maakt hij de balans op. Zij bieden een uniek inzicht in de oorsprong van de ‘eeuwige oorlog’ in hun land en in de belangenconflicten, spanningen, frustraties, haat- en wraakgevoelens die het vuur steeds weer doen oplaaien.

In De eeuwige oorlog - Oekraïne krijgen we een inkijk in de lange onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne, die dit jaar door de inval van Rusland zwaar escaleerde, maar die al decennia aan de gang is. De eeuwige oorlog - Libanon toont hoe Hezbollah zich de afgelopen 40 jaar heeft ontpopt van een kleine militie tot een staat binnen de staat Libanon, die ernaar streeft om buurland Israël van de kaart te vegen. In De eeuwige oorlog - Israëli’s en Palestijnen probeert Rudi ‘de moeder’ van alle conflicten in het Midden-Oosten bevattelijk te maken en te duiden waarom er steeds minder hoop is op een vreedzame oplossing in de al meer dan 70 jaar durende oorlog tussen Israël en de Palestijnen,

Later in het voorjaar.

Story image

Seksueel geweld in de oorlog

In een tweedelige documentaire onderzoekt Inge Vrancken de impact van seksueel geweld in oorlogssituaties. Ze vergelijkt de huidige situatie in Oekraïne met die in Bosnië 30 jaar geleden.

Al kort na de Russische invasie in Oekraïne kwamen de eerste verhalen naar boven over seksueel geweld tegen burgers. Het is een bekende oorlogsstrategie. Verkrachting en seksueel geweld wordt gezien als het goedkoopste oorlogswapen, bedoeld om een bevolkingsgroep te vernederen, te demoraliseren en te verdrijven van het beoogde grondgebied: etnische zuivering, soms zelfs genocide. Ook al wordt er veel over gesproken, voor veel overlevenden blijft het een onbespreekbaar trauma. Dat blijkt in Bosnië waar zowat 30 jaar na de oorlog de trauma’s en het stigma nog alomtegenwoordig zijn.

Inge Vrancken trekt naar Bosnië en naar Oekraïne om te praten met overlevenden, experten, overheden en hulpverleners. Vrouwen en mannen – seksueel geweld is ook tegen hen gericht – vertellen over hun trauma, over de immense impact op de rest van hun leven, over wat nodig is om verder te kunnen, over het belang van gerechtigheid en de woede over straffeloosheid, over het totale onbegrip over die onmenselijke gruwel.

Later in het voorjaar.

Story image

Patrick Lefevere. Godfather van de koers

Patrick Lefevere is al 30 jaar een van de belangrijkste en meest invloedrijke figuren in het Belgische wielrennen. Als ploegleider en manager bij het toonaangevende Mapei en later als CEO en mede-eigenaar van het instituut Quick Step. In alle grote wielerverhalen die Vlaanderen de voorbije 30 jaar in de ban hielden, heeft Patrick Lefevere wel ergens een hand.

Maar wie is de man achter de succesvolle manager en hoe heeft hij die status van Godfather van het Belgische wielrennen bereikt? Wat is de achtergrond van Patrick Lefevere en wat drijft hem om ondanks al die successen toch nog altijd even maniakaal met het wielrennen bezig te blijven?

De zesdelige reeks Patrick Lefevere, Godfather van de koers probeert in de ziel te kijken van de peetvader van het Belgische wielrennen. Elke aflevering focust op een aspect van zijn leven en werk. Lefevere vertelt er zelf over, maar er zijn ook getuigenissen van zij die het dichtst bij hem staan. Grote wielerkampioenen als Johan Museeuw, Tom Boonen en Remco Evenepoel komen aan het woord, net als talrijke anderen die met of tegen Patrick gestreden hebben op het wielertoneel.

Een productie van Zebra63 voor Canvas.

Later in het voorjaar.

Story image

Waarom wachten

De band tussen ouder en kind is de krachtigste relatie in ons leven. Meestal is die band liefdevol, soms helaas beschadigd, maar altijd onvoorwaardelijk. Toch hebben we het er zelden over, en al helemaal niet met elkaar. Omdat de juiste gelegenheid zich niet voordoet. Omdat het raar zou aanvoelen. Of omdat we binnenfretters zijn. 

Karine Claassen, zelf onlangs voor het eerst moeder geworden, wil er wél over praten. Of toch minstens de dialoog op gang brengen. Zij interviewde acht duo’s van telkens een bekende mens en diens moeder, vader, zoon of dochter. Eerst allemaal apart, over hun band met elkaar. De grote en kleine vragen: heeft je moeder je nog nodig? Heb je ooit gedacht: nu komt het niet meer goed tussen ons? Maar ook: ging de badkamerdeur thuis op slot?

Een paar dagen later liet ze het duo samen een wandeling maken door een van de mooiste natuurgebieden in ons land om hen deze keer met elkaar te laten praten. Tijdens die wandeling kregen de duo's via een oortje stukjes te horen uit de aparte interviews. En zo kwamen ze te weten wat ze nog niet wisten over elkaar. Want waarom wachten?

De gesprekspartners zijn onder meer Alexander De Croo en zijn moeder Françoise, ​ Danira Boukhriss en haar vader Houssein, Daan Stuyven en zijn moeder Monique, en Tine Embrechts en haar vader Rob.

Een productie van Panenka voor Canvas.

Later in het voorjaar.

Story image

Zonder afspraak

Zonder afspraak is een eigentijdse tragikomische reeks over een Gentse kapper die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt. Het is een kleurrijke comedy over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.

Aziz is 40 en runt het kapsalon ‘Zonder afspraak’. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn vrouw, een puberende dochter, een zoon met eigen plannen, een verlamde vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: De perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

De reeks is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder mee het scenario van die andere Canvas-reeksen De 16 en Albatros, maar is deze keer producent. Het scenario is van de hand Nuran Karaca (Spitsbroers) en Yahya Terryn (Professor T.), die ook de regie doet. De cast bestaat in grote mate uit Gentenaars, zoals Ali Can Ünal (Amigo's en De Shaq), Souad Boukhatem (De Twaalf, Offline, De Maagd van Gent) en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir (Twee zomers, De twaalf), Ann Miller (Twee zomers, De bunker) en Otto Jan Ham.

Later in het voorjaar.

Story image

La Course

De vierdelige reeks La Course volgt wielerteam SD Worx achter de schermen in de aanloop naar en tijdens de Ronde van Frankrijk 2022 voor vrouwen. Team SD Worx, dat is de ploeg van Lotte Kopecky, Demi Vollering en Chantal Van Den Broek – Blaak. Het team trekt met grote verwachtingen naar de Tour. Ze willen ritten winnen, groen pakken met Kopecky en geel met Vollering.

Want het is wel wat: eindelijk een Ronde van Frankrijk voor vrouwen op het programma. Na vele jaren vruchteloos wachten kreeg het vrouwenpeloton dan toch hun versie van de Tour. De verwachten zijn hooggespannen, de belangstelling groot. In geen tijd katapulteert de Tour zich ook in het vrouwenwielrennen naar de belangrijkste afspraak van het jaar.

Tussen Parijs en La Planche des Belles Filles worden de kaarten flink door mekaar geschud. Niet alles verloopt volgens plan voor Team SD Worx en dat zorgt voor stress, twijfels en enkele verhitte momenten. In de ploegbus, op stage, bij de rensters thuis, in de volgwagen, op de massagetafel, ’s avonds op hotel en ’s ochtends bij het ontbijt.

In navolging van eerdere documentaire reeksen in het mannenwielrennen is dit de allereerste reeks die achter de schermen bij een vrouwenteam wordt gemaakt. Een primeur dus.

Een productie van Zebra63 voor Canvas.

Later in het voorjaar.

Story image

Laurent van België

Laurent van België. De Calimero van de Coburgs (werktitel) is een vierdelige documentaire reeks over het leven van prins Laurent. De reeks werd bij producent Borgerhoff en Lamberigts gemaakt door het team achter Filip van België. De lange weg naar de troon.

Prins Laurent is altijd het buitenbeentje van de koninklijke familie geweest. Hij is onvoorspelbaar en bij momenten een ongeleid projectiel. Tegelijkertijd is Laurent een dierenactivist, een kunstliefhebber en een wereldverbeteraar. Het volk vindt hem grappig en als ‘clown’ van de koninklijke familie is hij bijzonder populair. Hij is zonder twijfel de meest kleurrijke Belgische prins van zijn generatie.

De reeks is niet chronologisch maar thematisch opgebouwd. Ze beperkt zich ook niet tot het verhaal van Laurent, maar gaat op zoek naar overeenkomsten tussen Laurent en andere leden van de familie en de dynastie van de Coburgs. De rebelse prins Karel bijvoorbeeld, de ongelukkige jeugd van Albert I en de psychische problemen van keizerin Josephine-Charlotte. Zo overstijgt de reeks het zuiver biografische.

Laurent van België portretteert prins Laurent op een respectvolle manier, maar gaat niets uit de weg. Het verhaal wordt verteld door royaltyjournalisten, politici, columnisten en intimi. Daarbij zijn zowel koningsgezinde getuigen als interviewees met een republikeinse overtuiging.

Later in het voorjaar.

Story image

Mijn God

Mijn God is een vierdelige reeks over vier plaatsen in de samenleving waar vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen (samen)werken om mensen met existentiële vragen te helpen en te begeleiden: het ziekenhuis, het leger, de haven en de gevangenis. In elk van die biotopen volgt Phara de Aguirre aalmoezeniers en consulenten van de in ons land erkende levensbeschouwingen: de Rooms-Katholieke, de Orthodoxe, de Israëlitische, de Anglicaanse, de Protestant-Evangeliste, de Islamitische erediensten en de georganiseerde vrijzinnigheid. In elke aflevering komen drie verschillende levensbeschouwingen aan bod.

De reeks toont wat de aalmoezeniers en consulenten doen, welke vragen ze krijgen en hoe ze daar vanuit hun overtuiging een antwoord op geven. Hoe overwin ik mijn angst om dood te gaan? Hoe kom ik in het reine met de misdaad die ik gepleegd heb? Kan ik het voor mezelf verantwoorden de knop voor de bom in te drukken? Wat betekent Kerstmis op een schip in de haven? Vragen over leven en dood, schuld en boete, goed en kwaad, geloven en niet geloven.

Later in het voorjaar.

Story image

Het dorp achter de muur

De docureeks Het dorp achter de muur volgt een jaar lang het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Een cruciaal jaar want ze verhuizen vanuit hun aftandse 19de eeuwse gevangenisverblijven naar het ultramodern gevangenisdorp in Haren.

Jurgen Van Poecke, de algemeen directeur van de Brusselse gevangenissen, wil samen met zijn team zijn grote droom verwezenlijken. Haren zal de eerste gevangenis van België zijn die volgens een nieuw systeem werkt, gericht op humane detentie. Het is de bedoeling dat de gedetineerden zich vrijer kunnen bewegen via een badgesysteem en dat ze meer kansen krijgen zich beter voor te bereiden op een re-integratie in de maatschappij.

De verhuis verloopt chaotisch en tijdens de eerste maanden in de spiksplinternieuwe infrastructuur gaat er veel mis. Bovendien loopt het personeel letterlijk en figuurlijk verloren. Sommige gedetineerden zijn blij dat ze eindelijk in een comfortabele cel zitten met televisie en telefoon. Anderen voelen zich nog meer opgesloten dan vroeger en hebben het gevoel dat ze in een testcase beland zijn. De vakbonden roepen op om te staken. Zijn het allemaal kinderziektes die bij zo’n megaproject horen of is het vanaf het begin gedoemd om te mislukken?

Later in het voorjaar.

Story image

Weg naar werk

De documentaire reeks Weg naar werk volgt het spoor van jonge mensen met een migratieachtergrond tijdens hun zoektocht naar passend en aangenaam werk. Wat bemoeilijkt die zoektocht en welke initiatieven bestaan er om hen daarbij te helpen. De reeks werd gemaakt door de ogen van zes niet-Europese filmmakers onder leiding van Annabel Verbeke (Four Seasons in a Day, We Will Remember Them) en met originele muziek van Jef Neve.

Wat doe jij van werk? Het duurt meestal niet lang voor je die vraag krijgt bij een eerste kennismaking of ontmoeting. Mensen willen maar al te graag van elkaar weten welke job je uitvoeren. Het lijkt een uitgelezen manier om snel een beeld van iemands persoonlijkheid te krijgen. Je job als weerspiegeling van je identiteit. Het zegt iets over je status en je plaats in de maatschappij: wie ben ik, wat beteken ik.

Maar de zoektocht naar werk blijkt voor vele nieuwkomers bijzonder lastig te zijn, onder meer wegens hun naam, huidskleur, culturele of religieuze achtergrond. Een studie van Eurostat toont zelfs aan dat België in Europa onderaan bengelt als het gaat om werkgelegenheid bij buitenlanders, laat staan gepast of gewenst werk. En dat terwijl duizenden vacatures niet ingevuld geraken. Over die paradox gaat Weg naar werk, een productie van Off World voor Canvas.

Later in het voorjaar.

Story image

Sport op Canvas

Ook na het WK voetbal draait de sportwereld op volle toeren voort. De meeste live-uitzendingen zitten op Eén, maar voor duiding en achtergrond kunnen de sportliefhebbers als vanouds terecht bij Canvas.

Canvas brengt wel rechtstreeks verslag uit van de Europa League (met Union) en de Conference League (met Anderlecht en Gent).

Vanaf maandag 9 januari ontvangt Aster Nzeyimana weer wekelijks voetbalkenners en -analisten in de vertrouwde studio van Extra time voor een blik op de nationale en internationale voetbalactualiteit.

Op donderdag 2 februari is er een Extra time cross met Ruben Van Gucht in de aanloop naar het WK veldrijden in Hoogerheide van 3 tot 5 februari. Tijdens het klassieke wielervoorjaar presenteert Ruben ook opnieuw Extra time koers.

Daarnaast zijn er nog de documentaire reeksen Patrick Lefevere. De Godfather van de koers en La Course. ​ Zie hoger.

Fictie op Canvas: an offer you can’t refuse

Naast de eigen fictiereeks Zonder afspraak brengt Canvas dit voorjaar ook weer internationale kwaliteitsfictie. Op zaterdag zijn dat edgy thrillers en misdaadverhalen. Op zondag is de scope breder, met topfictie in diverse genres en over uiteenlopende onderwerpen.

Het misdaadseizoen op zaterdag begint met de tweede reeks van The Hunters (Jägarna). Voormalig politieman Erik Bäckström (Rolf Lassgård, bekend van Wallander) is na een lang verblijf in Stockholm teruggekeerd in zijn geboortestreek Norbotten in de ongerepte natuur van Noord-Zweden. Hij wordt er geconfronteerd met een moordzaak van 15 jaar geleden waarbij een man mogelijk onterecht werd veroordeeld. Vanaf zaterdag 7 januari om 20.35 u. Later volgen nog de nieuwe reeksen Viewpoint en Hidden, en nieuwe seizoenen van The Truth will Out en Face to Face.

Op zondag is er eerst The Offer, een fascinerende tiendelige Paramount-reeks over het productieproces van de legendarische maffiaklassieker The Godfather van Francis Ford Coppola in 1972. De film maken was blijkbaar al bijna even spannend, intimerend en episch als het verhaal zelf. The Offer wordt verteld vanuit het standpunt van producer Al Ruddy (Miles Teller). Die mag bij Paramount de productie opstarten van de verfilming van The Godfather van Mario Puzo, een eerder onbekende auteur die nu wel een bestseller te pakken heeft. Maar het boek en de filmplannen krijgen veel tegenkanting vanuit de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap. En dan is er nog de concurrentie van de andere filmstudio’s, de keuze van een regisseur (Coppola), de moeilijke casting en de logistieke nachtmerrie die de productie dreigt te worden. Vanaf zondag 8 januari om 22.00 u. (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX.

Daarna volgt Billy the Kid, een achtdelige westernreeks over de beruchte outlaw Henry McCarty alias William H. Bonney (1859 – 1881). De reeks werd voor kabelnetwerk Epix bedacht en geproduceerd door Michael Hirst (Elisabeth, The Tudors, Vikings). Het verhaal begint met de jeugdjaren van de latere revolverheld, met een sterke Tom Blyth in de titelrol. We zien hoe hij als kind met zijn arme Ierse familie vanuit New York naar het Westen trekt, op jonge leeftijd wees wordt, have en goed verliest en op het slechte pad geraakt. Hij belandt in New Mexico en speelt een cruciale rol in de bendeoorlog van Lincoln County, waarna hij wordt opgejaagd door de sheriff van die stad, Pat Garrett. Vanaf zondag 12 februari om 22.00 u. (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX.

Later volgen onder meer nog de vijfde reeks van het onvolprezen The Handmaid’s Tale en de Finse reeks Cargo, over migratie en mensenhandel.

Cinema Canvas

Ook voor de betere cinema kunnen de filmliefhebbers altijd bij Canvas terecht. Op zaterdag maar vooral ook op vrijdag komen er weer een aantal echte topfilms aan: veel geprezen, vaak bekroond en/of met grote namen voor of achter de camera. De meeste daarvan zijn ook een week lang te bekijken op VRT MAX.

Widows (6/1) is een neo-noir misdaadfilm van Steve McQueen met een topcast, waaronder Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Colin Farrell, Robert Duvall en Liam Neeson. ​ Drie weduwen proberen een grote som geld te stelen van een politicus om een maffiabaas terug te betalen die op zijn beurt werd bestolen door de echtgenoten van de weduwen vooraleer die om het leven kwamen. De film wordt alom geprezen voor de vertolkingen en de combinatie van spanning met serieuze thema’s.

The Father (op 13/1) is het filmdebuut van de Franse (toneel)schrijver en scenarist Florian Zeller, met een verbluffende Anthony Hopkins als een dementerende oude man die alle hulp van zijn dochter Anne (Olivia Colman) of anderen weigert. ​ De film won talrijke prijzen, waaronder twee Oscars: Beste Acteur (Hopkins) en Beste Bewerkte Scenario voor Zeller, die zijn gelijknamige toneelstuk herschreef voor de film. ​ ​ ​

Drunk is een tragikomische film van Thomas Vinterberg (met Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen en Maria Bonnevie), over vier leraars die een theorie over alcohol als stimulans voor energie en creativiteit in de praktijk willen brengen in de klas, met alle gevolgen van dien. De film won tal van prijzen, waaronder een Oscar voor Beste Internationale Film en vier Europese Filmprijzen.

Promising Young Woman is het regiedebuut van Emerald Fennell, met in de hoofdrollen onder meer Carey Mulligan, Bo Burnham en Alison Brie. De film gaat over een jonge vrouw die wraak besluit te nemen op alle mannen die betrokken waren bij de verkrachting van haar vriendin. Het is een merkwaardige mix van een misdaaddrama met veel zwarte humor. Veelvuldig bekroond, onder meer met een Oscar en een Bafta voor Beste Scenario.

Docu’s: venster op de wereld

Een ijzersterk aanbod van documentaires is al 25 jaar lang een van de fundamenten van Canvas. Ook dit voorjaar weer, met naast de eigen programma’s ook een zorgvuldige selectie van internationale producties. Op maandag zijn dat true crime reeksen, op woensdag auteursdocumentaires en op donderdag current affairs en muziekfilms. Tussendoor ook documentaires over onder meer natuur, wetenschap, exploratie en (cultuur)geschiedenis. ​ Maar dé absolute topdocu’s zitten op zondag om 21.00 uur.

The Rise of the Billionaires gaat op zoek naar het verhaal achter vijf grote namen in de tech-industrie: Jeff Bezos van Amazon, Elon Musk van Tesla, SpaceX en nu ook Twitter, Mark Zuckerberg van Facebook, en Sergey Brin en Larry Page van Google. Ze zijn rijker en machtiger dan vele natiestaten en behoren tot de meest invloedrijke en visionaire ondernemers van de voorbije decennia. Ze hebben onze manier van leven, onze cultuur en onze economie wereldwijd veranderd, Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Hoe zijn die dotcom-pioniers van toen uitgegroeid tot de digitale goeroes en gamechangers die ze nu zijn? We volgen de vijf van hun eerste naïeve dromen in studentenkamers en garages tot hun wereldwijde megasucces en soms decadente luxeleven vandaag. Met unieke archiefbeelden en commentaar van kroongetuigen, vrienden en rivalen, medewerkers en opiniemakers. Vanaf zondag 8 januari om 21.00 u. op Canvas en VRT MAX.

Daarna duiken we in een eveneens invloedrijke, maar heel andere wereld met The Real Crown. Achter de coulissen van het Britse koningshuis gaat het er soms hard aan toe. Familievetes, liefdesverdriet, rivaliteit tussen broers en zussen, affaires en scheidingen, maar ook moordpogingen, ontvoeringen, schandalen en terroristische aanslagen: niets van dat alles is de Britse koninklijke familie bespaard gebleven in de voorbije zeventig jaar. The Real Crown voert een diepgravend forensisch onderzoek naar de schandaaltjes en schandalen, mistoestanden en regelrechte misdaden waar Koningin Elizabeth haar familie doorheen moest loodsen tijdens haar bewind. Vanaf zondag 12 februari om 21.00 uur op Canvas en VRT MAX.

Muhammed Ali is een alomvattend vierdelige portret door Ken Burns (The Vietnam War) van allicht de grootste bokser aller tijden én een icoon voor miljoenen zwarte Amerikanen en onderdrukte mensen over de hele wereld. In de ring was hij een snelle en gracieuze puncher (‘float like a butterfly, sting like a bee’) en daarbuiten een charmante bullebak en een charismatische luis in de pels van het establishment. De documentaire geeft niet alleen een compleet overzicht van Ali’s leven en carrière, met alle complexiteiten en tegenstrijdigheden, maar schetst ook een levendig tijdsbeeld aan de hand van massa’s archiefbeelden en getuigenissen van onder meer Kareem Abdul-Jabbar, dominee Jesse Jackson, Ali's dochters Hana en Rasheda en tal van andere vrienden, collega’s, bewonderaars en historici. ​

The Dissident is een op zichzelf staande documentaire van Oscar-winnaar Bryan Fogel over de moord op de Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi, de betrokkenheid daarbij van de Saoedische overheid en hun pogingen om de publieke opinie over de kwestie te beïnvloeden. Zie ook het artikel op VRT NWS.

Petite fille is een docufilm van Sébastien Lifshitz over een Sacha, een zevenjarig meisje dat werd geboren werd in het lichaam van een jongen. Al toen ze drie was, zei Sacha tegen haar mama dat ze later als ze groot was, een meisje wou zijn. Haar familie accepteert dat en steunt haar volop, maar dat is niet overal het geval. Een ontroerende film die in 2020 op het Film Fest Gent werd bekroond als beste film. ​ ​

Vooruitblik: Zingen is goud

In een nieuw, kort en dagelijks programma ontvangt Bent Van Looy volgend najaar in zijn schidersatelier verrassende en boeiende bezoekers. Hij praat met hen over de songs die hun leven voorgoed veranderden. Aan zijn Wurlitzer-piano vertellen ze waarom het net die songs zijn die hun zo wisten te raken. Praten over de soundtrack van het leven is al heel mooi, maar Bent heeft eigenlijk nog veel liever dat zijn bezoekers hun sleutelsongs ook zingen. Want praten is zilver maar… zingen is goud. Najaar 2023 op Canvas.

Story image

Foto's kunt u downloaden uit dit persbericht. Een selectie van Canvas-foto's vindt u ook hier.
​Meer beelden zijn beschikbaar op het VRT-Fotoportaal: Fotoweb.vrt.be.

 


 

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos