Skip to Content
Ontdek de vijf genomineerden voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters

Ontdek de vijf genomineerden voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters

Vanaf dit jaar kan ook het publiek stemmen op zijn favoriet

Op woensdag 26 oktober reikt de VRT voor de vijfde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Voor het eerst is er ook een Publieksprijs.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Uit de vijf genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2016. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

Ontdek hieronder de kanshebbers en hoe je kan stemmen.  

Genomineerden 2016

Annelies Beck

Journaliste (VRT). Altijd op zoek naar de precieze, genuanceerde vertaling van een gedachte of standpunt. Ze gaat het gesprek echt aan, dwingt tot luisteren naar wat de ander zegt en is betrokken en eerlijk op zoek naar de waarheid.

Faroek Özgünes

Journalist (VTM). De zakelijke, bescheiden presentator van het opsporingsprogramma met zijn naam én de bevlogen, betrokken expert-gesprekspartner in de nieuwsstudio. Hij speelt met zijn woorden en grammatica, tot in de kleinste nuances.

Mark Janssens

Radiomaker (Klara). Een warme, zachte stem met een mooie frasering in pure harmonie met de muziek. Hij is de vriend die vertelt en die je wat bijbrengt, zonder dat het belerend is, met een kopje koffie erbij.

Peter Vandenbempt

Sportjournalist (Sporza). Bewijst zijn taalvirtuositeit zowel op radio als tv. Het gemak, de aplomb en zwierigheid, het taalplezier spatten er af. Zijn ethische betrokkenheid bij de sport is een plus.

Tom De Cock

Radiomaker (MNM). Laat horen dat correct en helder taalgebruik een frisse uitstraling niet in de weg zit. Hij weet altijd een relaxte toon aan te houden, waardoor zijn engagement iets vanzelfsprekends heeft.

Jury

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Ruth Joos (radiomaker VRT), Birgit Van Mol (tv-journaliste VTM), Jeroen Roppe (algemeen hoofdredacteur Bruzz), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Prijs

De prijzen zijn werken van de Antwerpse kunstenaar Bert Lezy (www.bertlezy.be).

Stemmen

Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 25 oktober om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijs worden bekendgemaakt op woensdag 26 oktober tijdens REYERSTaal in de Handelsbeurs, in Gent.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos