Skip to Content
Ontdek de tien genomineerden voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters

Ontdek de tien genomineerden voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters

Op donderdag 10 oktober reikt de VRT voor de achtste keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Dit jaar gaat de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen. Er wordt ook een Publieksprijs uitgereikt.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Uit tien genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2019. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

Ontdek hieronder de kanshebbers en hoe je kan stemmen.

Genomineerden 2019

 • Cara Van der Auwera
  Presentatrice bij Klara. Spring-in-'t-veld bij Ketnet, Donna en Eén, en nu een frisse, naturelle stem op de klassieke zender.
 • Chaima Saysay
  De nieuwsstem van MNM, die met grote accuraatheid en doeltreffendheid het nieuws brengt en duidt voor de jonge, diverse luisteraars.
 • Charlotte CrulEen vertrouwde nieuwsstem op Radio 2 (en op Radio 1 en Klara). Zij maakt het nieuws bevattelijk voor de brede, diverse groep van Radio 2-luisteraars.
 • Frank DeboosereDe weerman die als geen ander zijn stijl en register aanpast aan het net waarvoor hij het weer voorspelt en uitlegt.
 • Gilles De CosterJournalist, commentaarstem, presentator van De Mol en sportanker bij VIER en soms Radio 1. En zijn taal is altijd even goed en toegankelijk.
 • Lode RoelsJournalist en presentator bij Radio 1. Door vele luisteraars geprezen om zijn heldere, aangename stem.
 • Marc Van de LooverboschJournalist bij VRT. Gepokt en gemazeld in de Wetstraat. Helder en toegankelijk in zijn uitleg, met een kwinkslag om het af te ronden.
 • Phara de AguirreDe scherpste interviewster van VRT NWS, die met een paar rake woorden alles en iedereen fileert.
 • Stef WautersDe vaste waarde van het VTM-journaal, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging.
 • Thomas Vanderveken
  Presenteren zit hem in het bloed, als jongeman op jongerenzender Jim, later op Klara, Eén en Canvas.

Jury

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Prijs

De twee prijzen zijn werken van Jos van Vreeswijk.

Stemmen

Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 8 oktober om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijs worden bekendgemaakt op donderdag 10 oktober tijdens Taaldag 11, in deSingel in Antwerpen. U kunt u nog altijd gratis inschrijven.

VRT Taal - Grote Prijs Jan Wauters
Yasmine Van der Borght Woordvoerder VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos