Ontdek de shortlists voor het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Ontdek de shortlists voor het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Maandag 5 december 2022- In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de twaalfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. Het nieuwskanaal voor tieners van VRT NWS: nws.nws.nws gaat voor de vierde keer op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar. Opvallend is dat er dit jaar twee dezelfde woorden voor zowel kinderwoord als tienerwoord genomineerd zijn.

Shortlist Kinderwoord

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, gaat voor de twaalfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Afgelopen weken werden de Ketnetters opgeroepen om woorden in te sturen. Dat was een gigantisch succes met maar liefst 90.000 inzendingen. Vorig jaar werd Ma Stobbe verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'stop daarmee'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Ewa Drerrie (hé gast) in 2020, Karma (alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug) in 2019, Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

De genomineerde woorden voor 2022 zijn:

 • Slay: ander woord voor ziet er top uit, you killing it, boenk erop
  • 'Amai, deze outfit... Slay!' (vaak op TikTok of Snapchat)
 • Aina: twee betekenissen: als toevoeging bij een zin/stopwoord of als uitdrukking dat iets niet leuk is.
  • 'Aina, je bent er!'
  • 'We kunnen niet op kamp door de regen... Aina!'
 • Gast: aanspreking/stopwoord voor vrienden
  • 'Gast, ben jij nu elke dag te laat op school door de trein?'
 • Kaulo: adjectief - ander woord voor 'super' of 'mega'
  • 'Hij heeft kaulo dure schoenen aan.'
 • Skeer: ander woord voor 'raar' maar zonder iemand te kwetsen. Beetje hetzelfde als cringe, maar dan vriendelijk
  • 'Sorry, maar jouw outfit is echt skeer. Misschien andere schoenen proberen?'
Story image

Ketnetters kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be. De stemming wordt afgesloten op zondag 11 december omstreeks 18 uur. Welk woord het geworden is, kom je te weten op maandag 12 december omstreeks 17.50 uur in Karrewiet op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Shortlist Tienerwoord

Vorig jaar ging het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws voor de derde keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. De jongeren kozen toen voor 'Bestie', wat wil zeggen: beste vriend of vriendin. In 2020 werd Simp (iemand die te veel doet voor iemand die hij leuk vindt) gekozen door de jongeren, verkozen In 2019 werd het allereerste Tienerwoord verkozen:Yeet (joepie).

De genomineerde Tienerwoorden van 2022 zijn:

 • Smash: iemand kan ‘smash’ (mooi, sexy) of ‘pass’ (niet mijn type, niet zo mooi) zijn
  • Er passeert een knappe gast en jij zegt tegen je vriendinnen: 'smash!'
 • Aina: als toevoeging bij een zin of 'oh nee'
  • 'Ik mag niet naar die fuif van mijn ouders. Aina!”
 • Goofy: een beetje raar, gek, ‘awkward’
  • Iemand maakt een grapje en niemand lacht: 'Goofy'
 • Strijder: ander woord voor held
  • 'Adam heeft de examenvragen van de andere klas gekregen. Strijder!'
 • Slay: Goed gedaan, zalig, tof! 'killed it'
  • 'Heeft je ploeg gewonnen? Slay!'
Story image

Stemmen kan via het instagramkanaal nws.nws.nws van maandag 5 december tot en met zondag 11 december omstreeks 18 uur. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 12 december omstreeks 17.50 uur op de instagramfeed van nws.nws.nws.

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet en MNM, VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos