Skip to Content
Ontdek de shortlists voor het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Ontdek de shortlists voor het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Maandag 6 december 2021- In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de elfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. Het nieuwskanaal voor tieners van VRT NWS: nws.nws.nws  gaat voor de derde keer op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar. Bijzonder bij beide shortlists is dat er ook dit jaar geen coronawoorden verkozen werden door de kinderen en jongeren. Ook de populariteit van TikTok valt af te leiden uit de twee lijsten. Zowel voor Kinderwoord als Tienerwoord werd een woord genomineerd dat zijn oorsprong kent op TikTok

Shortlist Kinderwoord

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, gaat voor de elfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd 'Ewa Drerrie' verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'hé gast'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Karma (alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug) in 2019, Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

De genomineerde woorden voor 2021 zijn:

 • Ma Stobbe: betekent ‘stop’, maar dan cooler uitgesproken. Komt van TikTokker @timonverbeeck
 • Bro: broer, aanspreekvorm voor een vriend (‘Kom mee, bro’)
 • Lol:  laughing out loud, wanneer iets grappig is (‘Lol, kijk daar!)
 • Gast: kerel of vriend (Dat is echt niet waar, gast)
 • Bruh: meestal reactie op een domme vraag  ‘Bruh, meen je dat?’  of als iets grappigs of doms gebeurt “als iemand tegen een paal loopt, zeg je bruh

Ketnetters kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be. De stemming wordt afgesloten op zondag 12 december omstreeks 18 uur. Welk woord het geworden is, kom je te weten op maandag 13 december omstreeks 17.55 uur in Karrewiet op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Shortlist Tienerwoord

Vorig jaar ging het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws voor de tweede keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. De jongeren kozen toen voor 'Simp', wat wil zeggen: iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. In 2019 werd het allereerste Tienerwoord verkozen: 'Yeet' (joepie).

De genomineerde Tienerwoorden van 2021 zijn:

 • Sheesh: wow, amai, wtf, wajow. Komt van tiktok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent, wordt uitgesproken op hoge toon
  ​bijvoorbeeld: “Jullie mogen allemaal een uur vroeger naar huis.” “Sheesh!”
 • Drip : cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfit
  ​bijvoorbeeld: “Waar haalt die kerel zijn kleren? Hij heeft zieke drip.”
 • BAS: afkorting voor bitches ain't shit/boys ain’t shit. Maar wordt niet altijd letterlijk in die betekenis gebruikt. Je zet het achter een uitspraak om een statement te maken.
  ​bijvoorbeeld:  “Dat meisje heeft mij weer geskipt. Bas.” Maar ook “Het weer is echt slecht in België. Bas man.”
 • Fissa: feestje
  ​bijvoorbeeld: “ Kom allemaal af, fissa bij mij thuis!”
 • Bestie: beste vriend of vriendin. Wordt vaak een beetje sarcastisch of om te lachen gebruikt
  ​bijvoorbeeld: “Ik heb een samenvatting gekregen van Julie.” “OMG, zijn jullie nu besties?”

Stemmen kan via het instagramkanaal nws.nws.nws van maandag 6 december tot en met zondag 12 december omstreeks 18 uur. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 13 december omstreeks 17.45 uur bij Gillis & Govaerts op MNM en op de instagramfeed van nws.nws.nws.

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet en MNM, VRT

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos