Ontdek de longlist van de LangZullenWeLezen-trofeeën

Stemmen kan vanaf nu

Vandaag is de longlist bekendgemaakt van de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat zijn de boekenprijzen die de VRT en haar partners dit jaar voor het eerst uitreiken in het kader van de leesbevorderingsactie LangZullenWeLezen.

Er kan gestemd worden in tien categorieën of genres. Voor elke categorie heeft de vakjury 10 boeken geselecteerd.

Vanaf nu kunnen boekenfans hun favoriete boeken kiezen in elk van die categorieën. De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn dus echte publieksprijzen.

Stemmen kan van 17 september tot 14 oktober via het boekenplatform langzullenwelezen.be of op ketnet.be (voor kinderen die willen stemmen in de categorie ‘prenten- & kinderboek’). Wie deelneemt, maakt kans op een boekenpakket met de winnende boeken in de 10 categorieën.

De winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën worden bekendgemaakt aan de vooravond van de Boekenbeurs, in de week van 22 oktober tijdens Van Gils & gasten op Eén.  

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn net als het gelijknamige boekenplatform een initiatief van de VRT in samenwerking met Fintro, Humo, Metro en boek.be.

De favoriete boeken van de Vlaamse lezers

Eind april lanceerden de VRT en haar partners het boekenplatform LangZullenWeLezen. Dat is een forum waar lezers inspiratie vinden en hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen met andere enthousiaste lezers én met tien VRT-leesambassadeurs.

Ondertussen hebben al meer dan 7000 mensen zich geregistreerd op langzullenwelezen.be. Dagelijks groeit het boekenplatform aan met lezers, boeken en recensies. Samen met de LZWL-community en heel lezend Vlaanderen gaan de VRT en haar partners nu op zoek naar de favoriete Nederlandstalige boeken van de Vlamingen. Die winnen later dit najaar een LangZullenWeLezen-trofee.  

De LangZullenWeLezen-trofeeën worden uitgereikt voor Nederlandstalige boeken die in het afgelopen jaar (september 2017 tot augustus 2018) werden gepubliceerd. ‘LangZullenWeLezen‘ wil met deze publieksprijzen de grote diversiteit en rijkdom van het Nederlandstalig aanbod in de verf zetten. Daarom worden maar liefst 10 trofeeën uitgereikt in 10 categorieën of genres.  Voor elke categorie werden 10 boeken geselecteerd door een jury van boekenexperts. In totaal 100 boeken dus.

“Ik ben ontzettend blij met de keuze van de verschillende jury’s. De longlist bestaat uit 100 prachtige boeken die de grote diversiteit en kwaliteit van onze schrijvers, illustratoren en stripauteurs  in de verf zetten. Het is nu aan de lezers om de winnaars aan te duiden.”
Chantal Pattyn, cultuurmanager VRT

Dit zijn de 10 categorieën:

  • prenten- & kinderboek (tot 12 jaar)
  • jeugdboek & young adult
  • fictie
  • thriller & detective
  • poëzie
  • actualiteit
  • geschiedenis
  • wetenschap
  • kunst & cultuur
  • strip & graphic novel

De volledige longlist vindt u op langzullenwelezen.be.

Stem mee voor de LangZullenWeLezen-trofee

Iedereen kan stemmen voor de LangZullenWeLezen-trofeeën. Je kunt per categorie één boek aanduiden via langzullenwelezen.be.  Maar je hoeft natuurlijk niet voor alle categorieën te stemmen. Kinderen kunnen in de beveiligde omgeving van ketnet.be hun stem uitbrengen in de categorie ‘prenten-& kinderboek’. Wie kiest, maakt kans op een mooi boekenpakket met alle winnende werken.

De stemperiode loopt van 17 september tot en met 14 oktober. De diverse VRT-netten en hun leesambassadeurs ondersteunen de ‘kiescampagne’. Die leesambassadeurs zijn  Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl’ Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), Annelies Van Herck (VRT NWS) en Michel Wuyts (Sporza).

Ook via sociale media en in radio- en televisiespots wordt opgeroepen om te stemmen. 

De uitreiking van de LangZullenWeLezen-trofeeën

In de week van 22 oktober wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat gebeurt in eerste instantie in Van Gils & gasten op Eén. Van maandag 22 tot donderdag 25 oktober worden dagelijks trofeeën uitgereikt. Op donderdag is er een boekenspecial van het programma.

De winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën krijgen een centrale plaats in de uitzendingen van diverse VRT-programma’s vanop de Boekenbeurs en een promocampagne in de periode van de Boekenbeurs. 

De LangZullenWeLezen-trofeeën zelf zijn beeldjes die werden ontworpen door Sep Verboom, de winnaar van de Henry Van de Velde Award 2017 in de categorie Young Talent. Hij maakte de trofeeën in samenwerking met de steenkappers van Compaan te Gent. Compaan is een maatwerkbedrijf (de vroegere sociale werkplekken) en focust op opleidingen om mensen weer op de arbeidsmarkt te brengen. 

Lang blijven we lezen

Ook op langzullenwelezen.be worden de winnaars uiteraard in de bloemen gezet. Maar het platform blijft ook dagelijks aandacht besteden aan andere boeken die bekende en onbekende lezers geïnspireerd, begeesterd of ontroerd hebben. 

De voorbije maanden waren er ook heel wat initiatieven van de diverse VRT-netten en hun leesambassadeurs om boeken en lezen te promoten. De ochtend op Radio 1 vroeg aan zijn journalisten wat hun favoriete boek is en waarom. Vrtnws.be polste bij bekende mensen welke vijf boeken hun leven hebben veranderd. Canvas.be grasduinde in de lievelingsboeken van de Canvas-gezichten. Kamal Kharmach (leesambassadeur van Eén) daagde een lagere school in Borgerhout uit om op een maand 380 boeken te lezen. Radio 2 ging op zoek naar zomerboeken en leestips van zijn luisteraars voor op het strand. En zo wisten alle netten en ambassadeurs op hun eigen manier hun publiek warm te maken voor boeken. Een overzicht vind je op de facebookpagina van LangZullenWeLezen.

 

Hans Van Goethem

Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met