Skip to Content
Ontdek de genomineerden voor de dubbeleditie MIA's 2020-2021: Angèle is grote favoriet

Ontdek de genomineerden voor de dubbeleditie MIA's 2020-2021: Angèle is grote favoriet

Veel nieuwkomers en Nederlandstalige artiesten bij de genomineerden

Woensdag 1 december 2021 - De VRT en VI.BE - het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector - hebben zonet de genomineerden van de Music Industry Awards 2020-2021 bekendgemaakt. De Vlaamse muziekprofessionals bij radio, televisie en geschreven pers hebben per categorie vier genomineerden geselecteerd. Het is nu aan het publiek en de muzieksector om hun favorieten te kiezen.

Voor deze speciale dubbeleditie van de MIA's zijn er maar liefst 39 groepen en artiesten genomineerd. Angèle is de grote favoriet, met 6 nominaties op haar naam. Stemmen is mogelijk sinds 6.00 uur deze ochtend via mias.be. Wie live bij deze feestelijke awardshow wil zijn, op zaterdag 30 april in Paleis 12 (Brussel), kan tickets kopen via mias.be of paleis12.com.

Ontdek hieronder de grote kanshebbers en alle genomineerden.

Wie zijn de grote kanshebbers voor een MIA?

Angèle is de grote kanshebber deze MIA-editie, met maar liefst 6 nominaties: voor 'Pop', Solo vrouw', 'Auteur/componist', 'Videoclip', 'Hit van het jaar 2020' en 'Hit van het jaar 2021'. Jawel, twee nominaties voor 'Hit van het jaar': want in deze dubbeleditie van de MIA's worden artiesten en songs uit zowel 2020 als 2021 gevierd.

Met elk 5 nominaties maken ook Balthazar ('Alternative', 'Groep', 'Live act', 'Artwork' en 'Album'), Regi ('Hit van het jaar 2020', 'Live act', 'Producer', 'Album' en 'Dance') en Zwangere Guy ('Live act', 'Auteur/componist', 'Solo man', 'Nederlandstalig' en Hiphop/r&b') grote kans op een MIA.

Het wordt ook voor Meskerem Mees ('Alternative', 'Auteur/componist', 'Doorbraak' en 'Solo vrouw'), Bart Peeters ('Album', 'Nederlandstalig', 'Solo man' en 'Live act'), Sylvie Kreusch ('Artwork', 'Album', 'Alternative' en 'Solo vrouw') en Metejoor ('Hit van het jaar 2021', 'Solo man', 'Doorbraak' en 'Nederlandstalig') een spannende avond, zij hebben elk 4 nominaties.

De comeback van Stromae gaat niet onopgemerkt voorbij: hij maakt kans op 3 MIA's ('Solo man', 'Videoclip' en 'Pop'). Net als jong talent Camille ('Doorbraak', 'Solo vrouw' en 'Hit van het jaar 2021').

Veel jong talent en nieuwkomers

Opvallend veel nieuwkomers bij de genomineerden, waaronder verschillende vrouwelijke artiesten. Zo zijn onder andere Sylvie Kreusch, Meskerem Mees, Metejoor - alledrie met maar liefst 4 nominaties - Lous and the Yakuza, Camille, Yong Yello, Naima Joris en Pommelien Thijs voor het eerst genomineerd voor een MIA. Camille en Pommelien Thijs maken daarenboven ook meteen kans op 'Hit van het jaar 2021'.

Daarnaast valt het op dat er veel Nederlandstalige artiesten bij de genomineerden zijn, zowel jong talent als gevestigde waarden.

Nieuw is de categorie 'Hiphop/r&b' die het vroegere 'Urban' vervangt. Daarin strijden Zwangere Guy, Lous and the Yakuza, Tourist LeMC en Yong Yello om de MIA.

Stefaan Fernande werd postuum genomineerd in de categorie 'Auteur/componist'.

Twee categorieën voor 'Hit van het jaar'

Omdat de MIA's vorig jaar werden uitgesteld, wordt het in 2022 een dubbeleditie waarin zowel artiesten en hits uit 2020 als 2021 gevierd worden. Daarom is er voor beide jaren een categorie 'Hit van het jaar'.

In de categorie 'Hit van het jaar 2020' neemt 'Kom wat dichterbij' van Regi feat. Jake Reese & OT het op tegen 'Love to go' van Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones, 'Nooit alleen' van Niels Destadsbader en 'Oui ou non' van Angèle.

Die laatste is ook kanshebber voor 'Hit van het jaar 2021' met haar duet 'Fever' met Dua Lipa, net als '1 op een miljoen' van Metejoor feat. Babet, 'Nu wij niet meer praten' van Jaap Reesema & Pommelien Thijs, en 'Vuurwerk' van Camille.

Wie de Lifetime Achievement Award en de Sector Lifetime Achievement award mee naar huis mag nemen, wordt later bekend gemaakt.

In de bijlages hieronder vind je een volledig overzicht van de categorieën en genomineerden.

Mias2020-21-nominaties_per_artiest.pdf 153 KB Mias2020-21-nominaties_per_categorie.pdf 142 KB

Hoe kan je stemmen?

Het publiek kan van woensdag 1 december tot en met zondag 12 december via mias.be stemmen voor hun favoriet in de categorieën 'Album', 'Alternative', 'Dance', 'Doorbraak', 'Groep', 'Hiphop/r&b', 'Nederlandstalig', 'Pop', 'Solo Vrouw', 'Solo Man', 'Vlaams populair', 'Hit van het jaar 2020' en 'Hit van het jaar 2021'.

De muzieksector beslist wie de MIA’s in de categorieën 'Artwork', ‘Auteur/componist', 'Live act', 'Muzikant', ‘Producer’ en 'Videoclip' mee naar huis neemt.

De MIA's: op zaterdag 30 april 2022 in Paleis 12 en live op Eén.

De MIA's is een initiatief van VRT en VI.BE.

De MIA's zijn een onderdeel van de Week van de Belgische muziek van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari, die helemaal in het teken staat van muziek van eigen bodem.


Noot aan de redactie: Momenteel kunnen evenementen als de MIA's plaatsvinden in februari. De VRT en VI.BE volgen de coronasituatie uiteraard op de voet.

Story image
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos