NPO en VRT gaan intensief samenwerken om impact te vergroten

Nederlandse en Vlaamse publieke omroep delen programma’s en innovaties

12 oktober 2022 - De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan intensief samenwerken. Dat hebben de raad van bestuur van de NPO en de directie van VRT vandaag bekendgemaakt. De samenwerking moet leiden tot het maken en uitwisselen van programma’s, het delen van technologie en innovaties, maar bijvoorbeeld ook tot het ontwikkelen van technieken om desinformatie te detecteren (en tegen te gaan), de gezamenlijke productie van educatief materiaal en het delen van strategisch onderzoek. 

"We delen als landen al zoveel met elkaar en dat gaan we nu dus ook op het gebied van media doen”, verklaart NPO-voorzitter Frederieke Leeflang het nieuwe samenwerkingsverband. VRT-CEO Frederik Delaplace vult haar aan: “We slaan de handen in elkaar om nog méér publieke omroep te zijn voor al onze kijkers en luisteraars.”

Benjamin Dalle, Vlaams Minister van Media: “Nederland en Vlaanderen hebben elkaar heel wat te bieden. Onze twee sterke openbare omroepen gaan nog intenser samenwerken ​ en ervoor zorgen dat mediagebruikers in Nederland en Vlaanderen kunnen genieten van het kwaliteitsvolle aanbod van beide omroepen. En dat op een manier die aansluit bij de vaak digitale voorkeuren van de moderne mediagebruiker. Maar dat is slechts een eerste stap: er komen nog meer initiatieven die het medialandschap in Vlaanderen en Nederland sterker met elkaar willen verbinden. Op die manier willen we ervoor zorgen dat onze mediaspelers én kijkers klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.”

NPO en VRT gaan de komende jaren op vier gebieden samenwerken: samen programma’s ontwikkelen, bestaande programma’s uitwisselen, nieuwe technologie en innovaties delen én maatschappelijke meerwaarde creëren. ​ Op al deze gebieden zullen de komende jaren concrete samenwerkingen worden ontwikkeld. Diverse concrete initiatieven staan al in de steigers.

NPO-bestuurslid Martijn van Dam, één van de trekkers van deze samenwerking: “We zien allerlei partijen om ons heen die internationaal kunnen opereren en daar voordeel van hebben. Als publieke omroepen kunnen we dat ook door vanuit ons gedeelde DNA de handen ineen te slaan in een nog een sterkere samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Een uitwisseling waardoor wij allebei nog beter ons publiek kunnen bedienen en die bovendien een positieve impact kan hebben op de hele mediasector in beide landen.”

Lieven Vermaele, VRT-directeur Partnerships & Operations: “Het toenemende belang van een publieke omroep voor de samenleving én de huidige uitdagingen in medialand brengen ons samen. Niet voor een beetje ad hoc samenwerking, maar voor een intensief en duurzaam partnerschap.” 

Coproducties

NPO en VRT geven het startschot voor het realiseren van nieuwe coproducties. Frans Klein, directeur video van de NPO: “Diverse teams werken nu aan de verhalen die we samen willen vertellen, formats die we samen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan vernieuwende dramaseries, online producties, maar ook podcasts.” VRT-collega Ricus Jansegers vult hem aan: “We kunnen ervaringen uitwisselen en daarvan leren. Uiteindelijk willen we een ruime catalogus aan programma’s beschikbaar maken voor elkaars publiek, met een focus op genres en vormen die verrassen en meer inzicht bieden in elkaars cultuur en identiteit.” ​ 

Zoals al eerder aangekondigd is de dramaserie Arcadia de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en NPO - met steun van de Duitse omroep ARD en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Dit groots opgezette dystopische drama is in de loop van 2023 in Vlaanderen en Nederland te zien. 

NPO en VRT gaan het aanbod van de omroepen in de beide landen nog zichtbaarder maken op hun eigen publieke digitale platformen NPO Start/NPO Luister en VRT MAX. Het is de ambitie om de digitale platformen verder te verrijken door de onderlinge uitwisseling van podcasts en videoreeksen. Daarnaast wordt bekeken of succesvolle acties of projecten bij de ene omroep ook kunnen worden opgezet bij de andere. 

Technologie & innovatie

Op het gebied van technologie ligt de focus op versterking van de digitale platformen VRT MAX en NPO Start/NPO Luister. Beide organisaties delen nieuwe functionaliteiten, publieke data-algoritmes, maar ook samenwerkingen rond innovatie. Ook willen NPO en VRT gaan samenwerken rond een nieuwe data-infrastructuur waarin persoonlijke (gebruiks)gegevens weer in handen komen van gebruikers zelf.

Maatschappelijke meerwaarde 

VRT en NPO gaan verder concreet samenwerken op het gebied van de maatschappelijke meerwaarde en de daadwerkelijke impact die een publieke omroep heeft in de samenleving. ​ Zo krijgen, om te beginnen, twee VRT-projecten een Nederlandse variant: het educatief pakket EduBox (ook dankzij een EU-subsidie en de inzet van omroep NTR), met ook de ontwikkeling van gezamenlijke Eduboxen. Ook worden de krachten gebundeld rond de bestrijding van desinformatie. Denk hierbij aan de ontwikkeling van tools die journalisten en mediamakers ondersteunen bij het detecteren van fake news

Ook resultaten van strategisch onderzoek op vlak van maatschappelijke trends, mediagebruik, internationale markttrends, het aanwenden van sociale media door publieke omroepen, mediawijsheid en e-inclusie, worden meer en actiever gedeeld met elkaar. 

Karen Donders, directeur Publieke Opdracht VRT: “Deze samenwerking tussen de twee publieke omroepen vertrekt vanuit ons gezamenlijke DNA, namelijk niet winstgedreven, maar vanuit een maatschappelijke ambitie. We bundelen onze krachten op voorheen ongeziene wijze.” NPO-voorzitter Frederieke Leeflang tenslotte: “Maatschappelijk, cultureel en economisch is dit voor beide landen een ontzettend belangrijke stap.”


Bob Vermeir

Communicatiemanager en corporate woordvoerder VRT

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met