Skip to Content
November is dé Boekenmaand bij VRT

November is dé Boekenmaand bij VRT

Publieke omroep zet maand lang extra in op boeken

21 oktober 2021 – November is Boekenmaand bij de VRT. De Boekathon en het Radio 1 Boekenfeest worden uitgezonden vanop LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo. Bovendien kan heel Vlaanderen lid worden van De Voorleesclub.

Of je nu een boek op papier, digitaal, snel, traag, in bad, bed, bij de vaat of voor de klas (voor)leest... het zorgt ervoor dat je mee bent, je ontspant, meevoelt, connecteert, je erbij hoort en bijleert. Lezen lijkt voor velen vanzelfsprekend, maar is het niet. Internationale studies tonen aan dat het niveau van ‘begrijpend lezen’ in Vlaanderen steeds meer daalt. Daarom zet de publieke omroep het leesplezier in de kijker, een hele maand lang. Met extra programma’s zoals De Boekathon, het Radio 1 Boekenfeest en De Voorleesclub, naast de reguliere aandacht op haar netten en kanalen. Het wordt een gezellige herfst vol boeken.

Karen Donders, directeur VRT Publieke Opdracht, Talent & Organisatie: “Ik kijk heel erg uit naar de Boekenmaand. Er zal veel aanbod zijn met tal van interessante programma’s. De Voorleesclub springt voor mijzelf het meest in het oog. We gaan ermee naar scholen en iedere huiskamer en willen zo het voorlezen en lezen stimuleren.”
Ricus Jansegers, directeur VRT Content: “Onze mensen zijn, samen met tal van externe partners, al maanden bezig met het voorbereiden van de Boekenmaand. Met alle aanbodsmerken besteden we aandacht aan leesplezier. Taal- en leesbevordering is een belangrijke opdracht van VRT. We gaan er dan ook 200% voor.”
In november staan boeken centraal bij VRT – © VRT
In november staan boeken centraal bij VRT – © VRT

De Boekathon

Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal vanop LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo meer dan 190 schrijvers ontvangen. Hij interviewt hen telkens een kwartier over hun nieuwste boek. Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale helden... voor elk wat wils. Onder anderen Herman Brusselmans, Leen Dendievel, Johan Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marnix Peeters en Ish Ait Hamou schuiven aan bij Tom. Maar ook de Engelse antropologe en biologe Jane Goodall, de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül en... Willy Sommers!

Tom De Cock: “Boeken zijn van iedereen, en de Boekathon is daar het zeer levende bewijs van. Van een breiboek over de biografie van Willy Sommers tot de nieuwe Brusselmans: op elk van die boeken zit iemand te wachten, en dus krijgen ze allemaal precies een kwartier de volle aandacht. Ik kijk ook opnieuw uit naar die tientallen illustratoren, dichters, debutanten en totaal onbekende namen op de praatstoel: daar zitten vaak echte parels tussen, die verrassen en ontroeren. Elk boek dat opengaat is een nieuw universum. En misschien wel jouw volgende grote literaire liefde. Of de mijne. Mijn nog-te-lezen-plank is er klaar voor!”

• De marathonuitzending van in totaal 49 uur is van maandag 1 tot en met zondag 7 november elke dag live te volgen op VRT NU. (Maandag van 13 tot 18 uur, dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 uur, donderdag uitzonderlijk tot 22 uur wegens nocturne, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.)
​• Van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november brengt Eén elke dag een samenvatting met hoogtepunten van de afgelopen interviewdag, telkens van 11 tot 12 uur.
​• De gesprekken worden ook afzonderlijk gecapteerd en op VRT NU geplaatst.

De Boekathon is een productie van Pretpraters voor VRT NU en Eén.

Tom De Cock – © VRT
Tom De Cock – © VRT

Radio 1 Boekenfeest

Radio 1 zet een hele week lang boeken en auteurs centraal tijdens het Radio 1 Boekenfeest. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november loopt elke voormiddag een boekenprogramma met Bent Van Looy, vanuit de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Bent ontvangt elke dag een Radio 1-collega met een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur: Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet, Xavier Taveirne en Friedl’ Lesage. Zij brengen elk hun eigen boekendada mee. Sven Speybrouck gaat iedere dag op zoek naar bijzondere en vaak letterlijk ‘vergeten’ boeken. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. En op het eind van de week mag één gelukkige winnaar alle boeken die getipt en besproken zijn, mee naar huis nemen.

Radio 1 Boekenfeest, maandag 1 november van 11 tot 13 uur, dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november van 9 tot 12 uur. Live te volgen op Radio 1, mét beeld in de Radio 1-app en op VRT NU. Nadien ook te herbekijken op VRT NU.

Radio 1-presentatoren Sven Speybrouck en Ruth Joos vorig jaar (2020) in Antwerp Expo, toen nog zonder publiek. Dat zal dit jaar gelukkig helemaal anders zijn. – © VRT
Radio 1-presentatoren Sven Speybrouck en Ruth Joos vorig jaar (2020) in Antwerp Expo, toen nog zonder publiek. Dat zal dit jaar gelukkig helemaal anders zijn. – © VRT

De Voorleesclub

De Voorleesclub, een klein programma met grote impact. De Voorleesclub brengt kinderboeken tot leven in je huiskamer. Elke dag leest een bekende mama, opa, toffe nonkel of suikertante een prentenboek voor. Tijdens het lezen komen de lezers - en de kijkers - in het universum van het boek terecht, want de tekeningen lijken letterlijk rondom hen tot leven te komen. Elke dag een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen. Een audiovisueel tussendoortje om letterlijk bij weg te dromen. Onder meer presentatrice Linde Merckpoel, acteurs Dominique Van Malder, Joris Hessels, Geert Hunaerts, Vic De Wachter en Gilda De Bal, Belgian Cat Ann Wauters, illustrator en auteur Leo Timmers, VRT-journalist Fatma Taspinar, oud-collega Martine Tanghe, muzikant Lennert Coorevits, tatoeëerder Tijs Vanneste en ‘Showbizz’ Bart Verbeeck lezen voor. De eerste afleveringen, voor jong én oud, worden in de herfstvakantie gelanceerd op Eén en VRT NU. Een tweede luik volgt eind november tijdens de Voorleesweek op VRT NU.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media: “Met dit bijzonder mooie aanbod tijdens de boekenmaand heeft de VRT extra aandacht voor de allerkleinsten. Door voorlezen krijgen heel wat kinderen de leesmicrobe echt te pakken. In een steeds meer digitale wereld van sociale media met zoveel schermtijd is het des te belangrijker om tijd te nemen voor een mooi verhaal en een goed boek. Als ouder is het elke dag een moment om samen met de kinderen naar uit te kijken. Ik ben zeer benieuwd naar al die fantastische verhalen van onze bijzonder getalenteerde kinderauteurs, illustratoren en illustratrices in Vlaanderen en Brussel.”
Ben Weyts, Vlaams minister van onderwijs: "Kinderen die veel lezen zijn kinderen die ook beter leren op school. We willen dat er opnieuw meer gelezen en voorgelezen wordt in Vlaanderen. Op school en buiten school. Dat is een van de meest efficiënte, maar ook een van de leukste manieren om onze onderwijskwaliteit op te krikken."

De Voorleesclub, van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november, telkens om 12 uur op Eén en op VRT NU en verder van 20 tot en met 28 november op VRT NU.

Voorlezen wakkert leesplezier aan en verbindt ook mensen, over de generaties heen. Om gans Vlaanderen te besmetten met de leesmicrobe start de VRT, in aanloop naar de Voorleesweek, een campagne om iedereen aan het (voor)lezen te krijgen door lid te worden van De Voorleesclub. Door zelf een mooi verhaal voor te lezen en er een video van te maken, kan iedereen kans maken op een bekende voorlezer thuis, op school of in de bib. De beste video’s krijgen een bijzonder plekje in De Voorleesclubbibliotheek op VRT NU. ​

De Voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

En er is nóg meer

Op Canvas komen flitsverhalen voorbij en Marieke Lucas Rijneveld zit in Alleen Elvis blijft Bestaan. Op maandag 1 november start er ook een nieuw seizoen van Winteruur. Die dag nestelt dichteres Delphine Lecompte zich op de sofa bij Wim Helsen. Op dinsdag 2 november is Bent Van Looy te gast en op woensdag 3 november schrijfster Ibe Rossel. Later komen ook Paulien Cornelisse (16/11), Geert Mak (29/11) en Moya De Feyter (30/11) nog langs.

Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, krijgt een podcast op Klara. In Zandman op Radio 1 hoor je een selectie van Groen Gebladerte, de podcastreeks die de schijnwerpers richt op debuterende schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. Bij Radio 2 duiken De Madammen in hun boekenkast en tijdens de Voorleesweek stemmen de Ketnetters op de beste Voorleesvoice.

Op LangZullenWeLezen.be kun je al het boekennieuws volgen (met een extra dagelijkse nieuwsbrief van maandag 1 tot en met zondag 7 november).

De VRT Boekenmaand krijgt ook een themapagina op VRT NU, waar je alle content kunt herbekijken (zoals De Boekathon, Radio 1 Boekenfeest en De Voorleesclub), aangevuld met fragmenten uit het rijke VRT-archief.

Er zijn nog heel wat andere initiatieven, het mag wel duidelijk zijn: VRT trekt in november resoluut de boekenkaart.

Het volledige overzicht van de VRT Boekenmaand is terug te vinden op deze pagina.

Bart Verbeeck VRT Communicatie - Klara

 

 

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos