Nog nooit zoveel vzw's geholpen door De Warmste Week
In totaal zijn er 1986 vzw's die deelnemen aan De Warmste Week 2018. Dat is een opvallend cijfer: nog nooit gaan zoveel vzw's geholpen worden door de acties van De Warmste Week.
De voorbije weken heeft de Koning Boudewijnstichting de goede doelen voor De Warmste Week goedgekeurd op basis van 3 objectieve criteria. Alle goede doelen zijn Vlaamse vzw's die minstens 1 jaar bestaan en zich inzetten voor de levenskwaliteit van anderen en hun omgeving. Dat zijn er dit jaar dus meer dan ooit: maar liefst 1986 vzw’s waar Vlamingen uit kunnen kiezen om zich voor in te zetten.
De lijst met goede doelen van De Warmste Week wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit, zowel in thematiek als in werking. De meerderheid van de goede doelen zet zich in voor personen met een beperking, voor welzijn, ontwikkelingssamenwerking of armoedebestrijding. Voorts zijn er organisaties die zich vooral inzetten voor (fysieke of geestelijke) gezondheid en onderzoek, voor dierenbescherming of milieu, voor migratie en mensenrechten of voor cultuur.
Dit jaar stelt bijna de helft dat zijn werking vooral lokaal is, ruim een derde werkt in heel Vlaanderen en/of Brussel en de rest heeft een internationaal werkgebied. Jaar na jaar neemt bij de geregistreerde goede doelen het aandeel van organisaties die lokaal werken lichtjes toe.
Gerrit Rauws (directeur Koning Boudewijnstichting):
“Het geld dat voor hen verzameld wordt, is natuurlijk belangrijk, maar de organisaties die in de voorbije jaren steun ontvingen, vertellen ons dat dankzij De Warmste Week hun naamsbekendheid merkbaar verbeterde en dat hierdoor meer vrijwilligers zich aanmelden. Zowel de vrijwilligers als de professionele medewerkers in al die organisaties ervaren de acties en de aandacht van De Warmste Week als een erkenning van de samenleving voor hun werk. De Warmste Week maakt zo zichtbaar welke belangrijke taken het verenigingsleven op zich neemt, zoals de zorg voor mensen met een beperking, beheer van stukken natuurgebied, steun aan kankeronderzoek, en nog zóveel meer. Het is goed dat dat eens per jaar gedurende een week onder de aandacht komt.”
Floris Nieuwdorp (VRT-projectcoördinator De Warmste Week):
"We zijn verheugd om vast te stellen dat De Warmste Week verder gaat dan enkel fondsenwerving, maar ook de rest van het jaar een blijvend positief effect heeft op de werking van deze organisaties. Zo duurt De Warmste Week eigenlijk een heel jaar lang.”
Actievoerders kiezen zelf uit bijna 2000 vzw's
Bij De Warmste Week kiezen Vlamingen zelf welk goed doel ze willen steunen. En die keuzevrijheid is groter dan ooit: actievoerders kunnen dit jaar kiezen uit een lijst van 1986 Vlaamse vzw’s.
Deze brede waaier aan goede doelen van De Warmste Week kan ook rekenen op de massale inzet van deze actievoerders. Vorig jaar waren er niet minder dan 10 576 warme acties voor 1642 verschillende goede doelen. Bovendien blijkt uit een intern onderzoek van VRT dat bijna 1 op 5 Vlamingen aangeeft dat ze vorig jaar op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week hebben gesteund. Ook opvallend: evenveel Vlamingen zeggen dat ze door De Warmste Week nieuwe vzw's hebben leren kennen.
Floris Nieuwdorp (VRT-projectcoördinator De Warmste Week):
“Wat De Warmste Week uniek maakt, is dat iedereen zelf kan kiezen voor welke vzw hij of zij zich wil inzetten. We merken dat mensen dit niet alleen heel massaal doen, maar ook heel bewust. Veel actievoerders zetten zich in vanuit een persoonlijke motivatie of band met de vzw. Op die manier geven Vlamingen deze bijna 2000 verschillende vzw’s de steun en de aandacht die ze verdienen. En zo zorgt iedereen écht voor iedereen.”
Wat is de rol van de Koning Boudewijnstichting in De Warmste Week? De Koning Boudewijnstichting staat garant voor de goedkeuring van de vzw’s die deelnemen aan De Warmste Week. Ze zorgt er ook voor dat elke euro van elke Warmste Week-actie correct bij de juiste vzw terechtkomt. |