Mis geen meter van de Tour

De Ronde van Frankrijk bij de VRT

Op zaterdag 6 juli gaat de 106de Ronde van Frankrijk van start. Het wordt voor ons Belgen een bijzondere editie, want het is precies 50 jaar geleden dat onze nationale trots Eddy Merckx zijn eerste Ronde won. Speciaal daarom krijgt de Tour 2019 een ‘Grand Départ’ in Brussel. Dat belooft een groot wielerfeest te worden. De openingsrit brengt het peloton van de Grote Markt langs allerhande iconische wielerplekken in ons land tot aan het Paleis van Laken. De ploegentijdrit op zondag wordt een heuse sighseeingtour door onze hoofdstad, onder meer langs de VRT-toren, die speciaal daarvoor een Tour-banner krijgt.

Daarna gaat het richting Frankrijk voor een tour van in totaal 3480 km. Met maar liefst 7 bergritten, 30 cols, 5 aankomsten bergop en een loodzwaar Alpendrieluik in de slotdagen wordt het ongetwijfeld een boeiende en spannende Tour. Op zondag 28 juli weten we die de opvolger wordt van Geraint Thomas.

De VRT brengt op radio, televisie en online uitgebreid verslag uit van de wedstrijd, leeft mee met de sfeer rond de koers en viert samen met alle wielerliefhebbers het Tour-jubileum van Eddy Merckx. Naast rechtstreekse verslagen en de wielertalkshow Vive le vélo zijn er ook extra programma’s, zoals ​ de documentaire De zomer van ´69, de reeks Merci Merckx en een tweeluik van De kleedkamer over de Tour. Het zwaartepunt ligt bij Eén, Radio 1 ( Sporza Tour met Gert Geens en Bart Schols) en Sporza.be, maar ook diverse andere netten volgen het wiel van de Tour.


Belgisch openingsweekend

De Tour 2019 begint met een Belgisch weekend, speciaal ter ere van de 50ste verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx. Brussel zal letterlijk en figuurlijk geel kleuren. Ook de VRT-toren. Die krijgt in het kader van de actie Brussels in Yellow een reuzenbanner rond zijn schotel in Tour de France-stijl, met een eerbetoon aan Eddy Merckx. ​ Zo wil de VRT benadrukken dat ze al vele jaren een trotse partner is van de Tour en een grote fan van Eddy. Meer over Brussels in Yellow vindt u hier.

Op donderdag 4 juli is er de ploegvoorstelling op de Grote Markt, van 17.00 tot 19 uur live te volgen op Eén. Michel Wuyts verzorgt voor de Tour-organisatie mee de presentatie en de interviews op het podium. Karl Vannieuwkerke doet samen met Eddy Planckaert en José De Cauwer de omkadering op een locatie in de buurt van de Grote Markt.

Op vrijdag 5 juli, op de vooravond van de ‘Grand départ’, blikt Karl om 21.15 u. in een speciale aflevering van Vive le vélo vooruit op de Tour. Hij krijgt daarbij onder meer het gezelschap van Michel Wuyts, Robbie McEwen en Oliver Naesen, die de dag erna aan de start staat in Brussel.

Op zaterdag 6 juli is er dan de openingsrit Brussel – Charlerloi - Brussel. Die vertrekt op de Grote Markt en brengt het peloton onder meer naar de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en Sint-Pieters-Woluwe, waar Eddy Merckx opgroeide. De rit eindigt aan het kasteel van Laken. Eén zendt de openingsrit integraal uit, vanaf 11.45 u. Alleen tijdens het Journaal wordt even overgeschakeld naar Canvas. Michel Wuyts en José De Cauwer geven commentaar. Karl Vannieuwkerke zorgt samen met Sven Nys voor de omkadering vanop een locatie aan de aankomst. ’s Avonds om 21.15 u. blikt hij in Vive le vélo terug op die eerste Tour-dag op Belgische bodem in het gezelschap van Eddy Planckaert, Victor Campenaerts en Wilfried de Jong.

Zondag 7 juli volgt een ploegentijdrit door het hart van Brussel. Hij begint aan het koninklijk paleis, passeert langs allerhande iconische Brusselse monumenten - onder meer de VRT-toren in Tour-kleuren - en eindigt aan het Atomium. Ook deze rit wordt vanaf 14.00 u. integraal uitgezonden en omkaderd door Karl Vannieuwkerke en zijn gasten Sven Nys en José De Cauwer. ’ s avonds vinden we Karl met Vive le vélo terug op een bijzondere locatie in Brussel, samen met onder meer Axel Merckx, Remco Evenepoel en Bart Van Loo.

Zware Tour

(c) Tim De Waele
(c) Tim De Waele

Op maandag 8 juli ​ trekt de Tour-karavaan verder naar Frankrijk. Van Brussel gaat het richting Vogezen, Centraal Massief en de Pyreneeën. In de laatste week wacht het peloton een loodzwaar drieluik door de Alpen. Op donderdag 25 juli liggen er drie cols van meer dan 2.000 meter (Col de Vars, Col d'Izoard en Galibier) tussen Embrun en Valloire. Op vrijdag 26 (Tignes) en zaterdag 27 juli (Val Thorens) eindigt de rit bergop. Het belooft dus spannend te blijven tot op de laatste dag.

Topfavoriet Chris Froome kan door een zware val in het Critérium du Dauphiné geen gooi dan naar een vijfde Tourzege. ​ Ook Nederlands grote hoop Tom Dumoulin heeft afgehaakt. Dat vergroot de kansen van Geraint Thomas om zijn tweede zege op rij te pakken. Of steekt zijn jonge ploegmaat Egan Bernal stokken in de wielen? Misschien zorgen Romain Bardet of Thibaut Pinot voor een Frans delirium? Of kunnen Richie Porte, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Enric Mas boven zichzelf uitstijgen? Een Belgische klassementsrenner hebben we niet, maar Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Wout van Aert kunnen wel voor vuurwerk én Belgisch ritsucces zorgen.

Eén zendt alle ritten rechtstreeks uit, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Ook Geert Heremans en Bert Pitschon doen interviews, maar dan voor het Journaal. Maarten Vangramberen is het gezicht van de Tour in het Journaal. Meer details over de precieze programmering in het rit- en uitzendschema hieronder.

Op vrijdag 19 juli rijden de vrouwen op een heuvelachtige circuit rondom Pau de zesde editie van La Course. Ze leggen in de voormiddag vijf rondes af op het parcours waar de mannen na de middag hun individuele tijdrit rijden. Van de voorbije vijf edities werden er vier gewonnen door Nederlanders. Vorig jaar snelde Annemiek van Vleuten vanaf een schijnbaar verloren positie Anna van der Breggen voorbij in de slotmeters. La Course wordt in principe de eerste profkoers van Cameron Vandenbroucke, dochter van. Eén zendt de wedstrijd vanaf 9.50 u. rechtstreeks uit, met commentaar van Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix.

Vive le vélo

Nieuw logo Vive le vélo
Nieuw logo Vive le vélo

In Vive le vélo blikt Karl Vannieuwkerke elke avond in goed gezelschap en op een tot de verbeelding sprekende locatie terug op de voorbije Tourdag. Door de ‘Grand Départ’ in Brussel begint Karl er een dag vroeger aan dan gewoonlijk: op vrijdag 5 juli. Het Vive le vélo-circus slaat drie dagen z’n tenten op in Brussel en steekt op maandag 8 juli de Belgisch-Franse grens over. In Frankrijk zet Karl zijn tafel neer aan kastelen en abdijen, aan een meer, op pleintjes en op een prachtige bergweide.

Net als vorig jaar ontvangt Karl iedere avond drie fijne gasten aan z’n tafel. Vaste Vive le vélo-analisten Eddy Planckaert, Bert De Backer, Sven Nys en Bram Tankink zijn opnieuw van de partij en krijgen het gezelschap van Marijn de Vries en Jan Bakelants. Ook onder meer Victor Campenaerts, Lieven Van Gils, Fatma Taspinar, Tom Van Dyck, Luc Appermont, Koen Naert, Linde Merckpoel, Stig Broeckx, Louis Vervaeke, Allan Peiper, Bjorg Lambrecht, Rik Samaey, Axel Merckx en Remco Evenepoel hebben hun komst al bevestigd. De gasten per uitzenddag vindt u in de Programmagids van Eén.

De eerste drie dagen in Brussel blikt Karl terug op de eerste Tourzege van Eddy Merckx in 1969. Maar de Tour 2019 staat ook in het teken van 100 jaar gele trui. Reden genoeg om vanaf maandag 8 juli dagelijks een opmerkelijke verhaal te brengen over le maillot jaune. En natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan alle pracht die Frankrijk te bieden heeft.

Ook Sammy Neyrinck en Maarten Vangramberen maken opnieuw deel uit van de VLV-karavaan. Sammy brengt dagelijks een reportage uit de buik van het peloton. Maarten ontvangt elke avond de renner van de dag aan zijn tafel. Kijkers kunnen de gesigneerde shirts en Maartens tafel winnen, de opbrengst van alle sms’en gaat integraal naar Kom op tegen kanker.

De Tour online

Wie echt alles wil weten over de Tour kan terecht op sporza.be. ​ Alle ritten zijn in livestream te bekijken, met tekstupdates van voor de start tot na de finish. Sporza.be bundelt ook alle nieuwtjes uit het peloton. Je vindt er verslagen, interviews en de leukste filmpjes uit de Tour. En natuurlijk ook alle uitslagen en klassementen. Ook via Twitter, Facebook en Instagram houdt Sporza de wielerliefhebbers op de hoogte van de gebeurtenissen in de Tour. Zo gaan de online-redacteurs Bavo Mortier en Pauline Libeert vloggen vanuit de Tour (op Instagram en Youtube). ​

Vanaf maandag 8 juli brengt Sporza.be ook een podcast over bergkoning ​ José Manuel Fuente en zijn rivaal Lucien Van Impe. ​ ​ Meer informatie vindt u hier en onderaan dit persbericht.

Radio 1 en de Tour : Sporza Tour

Speciaal voor de Tour keert Bart Schols even terug naar Radio 1. ​ Drie weken lang presenteert hij er Sporza Tour, samen met Gert Geens. Bij de eerste etappes in Brussel doen ze dat live aan de finish. Want uiteraard besteedt ook Sporza Tour extra aandacht aan de ‘Grand Départ’ in Brussel en de 50ste verjaardag van de eerste eindzege van Eddy Merckx. ​ 

Maar ook na de passage door ons land trekt Sporza Tour volop de kaart van de koers en zomerse muziek. Voor het commentaar bij de finish krijgt Christophe Vandegoor hulp van Sven Nys en Frank Hoste. Carl Berteele volgt de koers op de motor en doet interviews.

Tussendoor blikt Ward Bogaert terug op 100 jaar gele trui. Want ook dat wordt herdacht in deze Tour. Fotograaf Michiel Hendryckx dompelt de luisteraars op zijn eigen manier onder in het Frankrijk dat hij zo goed kent.

Tour of Beauty op MNM

Bij MNM ontvangen Ann Reymen en Stan Vanderwaeren (Sportstan) in Tour of Beauty elke dag een opmerkelijke vrouwelijke gast die een link heeft met de koers: partners, zussen, wielrensters, ex-wielrensters, enz. Dat doen ze de hele Tour lang (zaterdag 6 tot en met zondag 28 juli), maar ook op donderdag 4 en vrijdag 5 juli, bij wijze van voorbeschouwing op het startweekend in Brussel. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan ze met hun gast op het parcours om de sfeer op te snuiven.

Bij de gasten zijn onder meer Sarah De Bie (de echtgenote van Wout Van Aert), de nichtjes Stefanie en Romina Planckaert (respectievelijk dochter van Eddy en Walter), Dorien Favyts (vriendin van Oliver Naesen), Evelyn Tuytens (de vrouw van Thomas De Gendt) en Ramona Terpstra (de vrouw van Niki).

Zij vertellen over hun leven in of naast de koers: hoe zwaar is de sport? Welke opofferingen maken ze? Hoe krijgen ze hun leven geregeld? Hoe gaan ze samen om met de stress? Hoe vaak is hun koersende wederhelft thuis? Bestaan er hechte vriendschappen in de wielerwereld? En wat doen de vrouwen zelf terwijl hun man uit fietsen is?

Op weekdagen om 12 uur en in het weekend om 14 uur.

Studio Brussel: Ons Mieke in de Tour

Studio Brussel- luisteraar Mieke De Backere brengt elke ochtend én bij opvallende gebeurtenissen in de Tour de France verslag uit bij Studio Brussel. Mieke won vorig jaar een wedstrijd op StuBru waarmee ze naar de ontknoping in de Giro d’Italia mocht. Mieke is een echt wielerliefhebber en blijkt ook nog eens een spraakwaterval te zijn. Ze kent veel renners persoonlijk. Mieke zal dan ook elke dag ​ de etappe in de Tour nauwlettend volgen op haar manier.

“Ik vind dit allemaal ongelooflijk spannend”, zegt ze. “Nooit gedacht dat ik na die wedstrijd vorig jaar op StuBru, nu ineens ook nog eens de Tour de France zou mogen volgen voor mijn favoriete radiozender. Ik kijk er heel hard naar uit. Maar eerst wel nog even opladen op Rock Werchter natuurlijk. De perfecte voorbereiding.” 

De zomer van '69 op Eén

De zomer van '69 is een documentaire over de eerste Tour-winst van Eddy Merckx, maar ook over andere historische gebeurtenissen van dat wonderlijke jaar, zoals de eerste maanlanding en Woodstock. ​ De film vertelt het verhaal van de Tour-winst van Merckx aan de hand van getuigenissen van collega-renners, ploegmaats, reporters, familie, en supporters van Merckx, zoals zijn FAEMA-ploegmaats Martin Van den Bossche, Frans Mintjes, Pietro Scandelli, Jos Spruyt en ploegleider Marino Vigna. Ook wielerlegende en ex-Tourwinnaar Felice Gimondi komt aan bod, net als bekende supporters Jean Blaute, Jean Marie Leblanc, Howard Gutman en de familie Heleven. ​ Meer informatie vindt u hier.

Merci Merckx

Speciaal voor het Tour-jubileum van Eddy Merckx herneemt Eén de zesdelige reeks Merci Merckx. Daarin gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Merci Merckx is een reis doorheen de carrière van de Kannibaal: van de kasseien van Roubaix tot de hoogste Alpentoppen, van de Italiaanse Rivièra tot de drukte in Mexico-City, van euforie tot drama. De tocht voert Karl naar de meest mythische plekken uit de wielergeschiedenis, maar doet hem ook stilstaan bij de kleine dingen in het leven. Karl praat op zijn reis met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend? Een indrukwekkende selectie getuigen vertelt wat ze van Merckx vindt: acht wereldkampioenen, acht Tourwinnaars, vier Girowinnaars en vijf Vueltawinnaars komen aan het woord. Karl sprak onder meer met Merckx’ generatiegenoten Gimondi, Adorni, Thévenet, Poulidor, Janssen en Zoetemelk, maar ook met Tom Boonen en Eddy Planckaert, en met Merckx’ zoon Axel en dochter Sabrina 

Van maandag 1 tot zaterdag 6 juli, omstreeks 22.00 u.

De kleedkamer op Canvas over de Tour

Het jubileum van de eerste Tourzege van Eddy Merckx herinnert ons er ook aan dat we sinds 1976 geen enkele Belgische Tourwinnaar meer hebben gehad. Toch waren er in die periode wel degelijk nog landgenoten die een hoofdrol hebben gespeeld in ‘La Grande Boucle’. Dat blijkt in twee specials van De kleedkamer: een aflevering met vier Belgische ploegleiders die met een van hun renners de Ronde wonnen (José De Cauwer, Rudi Pevenage, Johan Bruyneel en Dirk Demol) en een met de vier laatste Belgische geletruidragers (Tom Boonen, Philippe Gilbert, Jan Bakelants en Greg Van Avermaet). Elke aflevering bevat ook twee reportages over buitenlandse Tour-winnaars: Sir Bradley Wiggins, Andy Schleck, Cadel Evans en Alberto Contador. In De kleedkamer vertellen zij over de hoge toppen en diepe dalen van de Tour.

De eerste special werd uitgezonden op maandag 17 juni en is nog te bekijken op VRT NU. De tweede wordt uitgezonden op 24 juni om 21.20 u. op Canvas. Meer informatie vindt u hier.

Sporza brengt podcast over bergkoning José Manuel Fuente

Bij de start van Tour presenteert Sporza de podcast El Tarangu (de doorbijter), over de begenadigde klimmer José Manuel Fuente.

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem uit eten. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

El Tarangu is een zesdelige podcast-reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...

El Tarangu is een serie van AudioCollectief SCHIK en een coproductie van de VPRO, NPO Radio 1, Sporza en OpenVRT. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Fonds Pascal Decroos.

Vanaf maandag 8 juli wekelijks een aflevering, te beluisteren via sporza.be

Meer informatie vindt u hier.

 

Uitzendschema Tour op Eén

Het parcours van de Tour

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be