MIA's 2023: wie ontvangt de Sector lifetime achievement award en wie zijn de uitreikers?

Maak je klaar voor de MIA's, morgenavond in Sportpaleis en op VRT 1 en VRT MAX

Dinsdag 23 januari - Morgen, 24 januari, is het zover: de zestiende editie van de MIA's (Music Industry Awards). Niels Destadsbader presenteert, maar liefst tien geweldige Vlaamse artiesten staan dan op het podium, en er worden heel wat prijzen uitgereikt. ​ De MIA's zijn een organisatie van VRT en VI.BE - het steunpunt voor artiesten en de muzieksector. Ontdek hieronder alles over de uitzending morgenavond, live vanuit het Sportpaleis in Antwerpen en te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Vandaag wordt ook bekend gemaakt dat de Sector lifetime achievement award naar ICP recording studios gaat. Met deze award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. ICP opende de deuren in 1980 in Brussel en bijna 45 jaar later is het nog steeds een internationale referentie.

Daarnaast maakt VRT 1 bekend welke bekende gezichten een MIA zullen uitreiken in de show: niemand minder dan Gloria Monserez, Tom Waes, Michèle Cuvelier, Guga Baúl, Loena Hendrickx, Willem De Schryver, Elisabeth Lucie Baeten, Tine Embrechts, Ella Leyers, Geert Van Rampelberg, Average Rob & Arno The Kid, Kristel Verbeke, Alex Callier, Jennifer Heylen en Bart Cannaerts nemen dit voor hun rekening.

Deze editie trakteren Bazart, Pommelien Thijs, Bart Peeters, Gustaph, Brihang, Metejoor, Coely, Glints, Portland en DIKKE het publiek op spetterende optredens.

Zoals altijd wordt de uitzending van de MIA's op VRT 1 ondertiteld. Voor het eerst zal er ook live VGT (Vlaamse gebarentaal) en audiodescriptie worden voorzien voor de MIA's, via het kanaal van Ketnet.

De MIA's: op woensdag 24 januari om 20.40 uur live op VRT 1 en VRT MAX.

De winnaars in de sectorcategorieën (Auteur-Componist, Muzikant, Producer, Live Act, Artwork, Videoclip) worden woensdagavond bekendgemaakt op Studio Brussel, tussen 19.00 en 20.30 uur.

De MIA's is een programma van VRT Studio's voor VRT 1.

Lees hier alles over de genomineerden voor de MIA's.

Een overzicht van de andere acties tijdens de Week van de Belgische muziek vind je op www.weekvandebelgsichemuziek.be.


Sector lifetime achievement award voor ICP recording studios

John Hastry is geboren in de Verenigde Staten maar woont al langer dan een halve eeuw op Belgische bodem. Het valt hem in de jaren 70 op dat ons land geen studio heeft waar je deftig pop en rock kunt opnemen. “Het was de tijd nog van muziekuitgevers die uitvoerders zochten om liedjes op te nemen met een vast orkest. Ik kwam uit de Angelsaksische cultuur van bands die in de studio al experimenterend iets tevoorschijn toverden.”

ICP opent de deuren in 1980. Het letterwoord is een afkorting van Inter Chemicals and Plastics, de firma van de vader van Hastry. Ze maakt machines die vinylplaten - en later cd’s - in krimpfolie verpakt. Op de internationale klantenlijst staan grote platenfirma’s als Deutsche Grammophon, EMI en Polygram.

John krijgt een deel van het bedrijfspand, een voormalige industriële bakkerij in de Emile de Becolaan in Elsene. De website van ICP Recording Studios – de volledige naam vandaag - vermeldt ‘In ’t nieuw’ (1980) van Miek & Roel als eerste project. Een jaar later volgen de eerste platen van De Kreuners en T.C. Matic. Plus ‘Je suis venue te dire que je m’en vais’ van Jo Lemaire en ‘There will be no next time’ van The Kids. De Belgische popmuziek ontkiemt en de ICP wordt een belangrijke kraamkliniek.

‘Feline’ (1982) van The Stranglers luidt een - eerste - Britse invasie in. ‘Locomotion’ (1984) van Orchestral Manoeuvres In The Dark en ‘Bring on the dancing horses’ (1985) van Echo & The Bunnymen zijn made in Belgium, The Cure mixt het album ‘Kiss me kiss kiss me’ (1987) af in Brussel.

Het grootste scharnierjaar is 1985. De Franse grootheid Alain Bashung komt zijn album ‘Live tour 85’ afwerken in ICP. Bijna alle belangrijke landgenoten volgen nadien zijn spoor. De lijst is imposant: Benjamin Biolay, Françoise Hardy, Mano Negra, Noir Désir, Vanessa Paradis, Renaud, Indochine… En wat opvalt: ze hebben bijna allemaal een abonnement. Ze blijven terugkeren.

Die trouw is een belangrijke reden waarom de ICP vandaag nog altijd fier rechtopstaat en een internationale referentie is en blijft. Die dankt het deels aan zijn ligging - Brussel is goedkoper dan Londen of Parijs. Deels aan de uitstekende ploeg van technici – zie onder meer Christian Ramon, Michel ‘Shelle’ Dierickx, Erwin Autrique en Phil Delire – die Hastry in huis haalt. Maar bovenal aan het permanente streven naar kwaliteit. “De Abbey Road Studios in Londen zijn de referentie voor mij.”

Recent werkte ICP nog aan de UK #1 albums van Paolo Nutini, Gorillaz, Wolf Alice, and Royal Blood. Ook Coldplay, Lil Nas X, Young Thug, Damso of Angèle knalden er niet lang geleden door de boxen. Een indrukwekkende lijst. Baas John Hastry kan na vier decennia prat gaan op zo’n 300 gouden en platina platen en honderden tevreden klanten. Vanaf nu mag hij ook een Sector lifetime achievement award op de mengtafel zetten in ICP recording studios.

Bekijk hier een video van ICP recording studios.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos