Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Open Wervendag was een succes

Zondag 26 mei 2024 - Aan de Reyerslaan kon vandaag iedereen een kijkje nemen op de werf van het nieuwe VRT-gebouw tijdens Open Wervendag. Het initiatief van Embuild trekt jaarlijks duizenden nieuwsgierigen naar werven over heel het land. De VRT-werf kon op heel wat belangstelling rekenen. Om het nieuwe VRT-huis te realiseren, werkt VRT samen met drie Vlaamse bouwondernemingen: Willemen, Jan De Nul en EEG. Aangevuld met Jaspers-Eyers Architects, Office Kersten Geers David Van Severen en Bureau Bas Smets, en ingenieursbureaus Tractebel Engineering, CES en Ideal Acoustics vormen ze het consortium VRT Morgen. Zo’n 2000-tal geïnteresseerden zakten af naar VRT om er, in primeur, een eerste glimp van het toekomstig gebouw van de publieke omroep op te vangen.

Een exclusief kijkje achter de schermen

Aannemers Willemen, Jan De Nul en EEG verwelkomden, samen met VRT, heel wat enthousiaste bezoekers op de werf voor een unieke blik achter de schermen. Het uitgestippeld parcours doorheen de ruwbouw hield halt bij de indrukwekkende inkomhal, de drie nieuwe televisiestudio’s en de decorstraat. Ook belangrijke en innovatieve technische aspecten voor het nieuwe VRT-huis werden in de kijker gezet, waaronder de noodstroomgeneratoren om steeds op antenne te kunnen blijven, en de ENG-parking met de parkeerzone voor Electronic News Gathering-voertuigen. Dankzij verschillende infostands en animaties, konden alle bezoekers meer te weten komen over de werf en het nieuwe VRT-gebouw.

Story image

Deze video toont wat er de voorbije maanden gebeurd is op de VRT-werf

Indrukwekkende werf

Het nieuwe gebouw van VRT bevindt zich momenteel in de ruwbouwfase. Na vijf ondergrondse verdiepingen komt het gebouw nu uit de bouwput. Boven op de dubbelhoge gelijkvloerse verdieping, die een onregelmatige achthoek vormt, wordt een vierkant gebouwd van drie verdiepingen van 89 bij 89 meter. Dit zorgt voor een aantal bouwkundige uitdagingen, zoals een indrukwekkende staalstructuur en uitkragingen tot meer dan 15 meter. Ook de realisatie van de televisiestudio’s is geen alledaagse klus.

“De akoestische eisen voor en de grootte van de tv-studio’s zijn heel specifiek in vergelijking met andere werven. Zo is elke studio ongeveer 19 bij 19 meter en wel 11 meter hoog. Om die ruimte te realiseren zijn er grote stalen vakwerkliggers nodig tot wel 46 ton per stuk,” vertelt Jelle Machiels, Project Manager bouwconsortium VRT Morgen.
Story image
Elke bezoeker kreeg deze brochure tijdens het bezoek aan de VRT-werf Infobrochure VRT-werf OpenWervendag2024.pdf - 521 KB

Nieuw huis voor de publieke omroep

Het nieuwe VRT-huis is een belangrijke volgende stap in de vernieuwing van de publieke omroep. Daarom wordt het huidige gebouw aan de Reyerslaan ingeruild voor een horizontaal gebouw waar samenwerken centraal staat. Het nieuwe en open gebouw zal de medewerkers van VRT volledig ondersteunen in het hele proces van media maken. Daarbij zal het ook inspelen op de jongste technologische evoluties in het medialandschap. Het moet een inspirerende werkomgeving worden die uitwisseling, dialoog en co-creatie stimuleert. Bovendien met aandacht voor groen dankzij vijf binnentuinen en 5.000 m² aan groene ruimte.

 

Volgens CEO Frederik Delaplace een belangrijke vooruitgang voor VRT: “Met dit mediahuis van de toekomst bieden we een antwoord op de nieuwste technologieën en evoluties in een snel veranderend medialandschap. Het innovatieve ontwerp zorgt voor een inspirerende werkplek voor al onze collega’s, en dat in een duurzaam en groen jasje.”

 

Noot voor de redactie:

Foto's van Open Wervendag bij VRT vind je hier.

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos