Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep 

Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep 

12 maart 2024 -  Media Invest Vlaanderen (MIV), de joint venture van VRT en PMV, investeert mee in Fabrique Fantastique Groep. Het Lierse productiehuis en animatiestudio, onder andere gekend van programma’s als Interstellar Ella en Ridder Muis, rondt een investeringsronde af van 1.5 miljoen euro. Die financiering, mogelijk gemaakt door Media Invest Vlaanderen, ING en Winwinleningen gefaciliteerd door Winwinner, helpt Fabrique Fantastique om zijn ambitieuze groeiplannen te verwezenlijken met nieuwe sterke Vlaamse programma’s die ook internationaal potentieel hebben. 

Tom Van Gestel, oprichter Fabrique Fantastique: "Deze investeringsronde is de kroon op ons tienjarig bestaan. Dit nieuwe kapitaal zal ons helpen onze bestaande, welbekende Vlaamse creatieve rechten (IP) verder uit te bouwen. We zullen onze portfolio uitbreiden op en naast het scherm, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik kijk ernaar uit om nog meer wonderlijke verhalen, ontsproten uit onze rijke Vlaamse klei, aan de wereld te presenteren."

Investering in Vlaamse creatieve sector 

Fabrique Fantastique staat bekend om de ontwikkeling en productie van Vlaams verankerde merken die wereldwijd scoren. Gedreven door verwondering en fantasie is elke uitwerking doordrenkt van een sterk verhaal, authentieke karakters en publieke meerwaarde. Met een team van meer dan veertig toegewijde professionals, van 3D-artiest tot scenarist, heeft de groep intussen een stevige positie verworven in de Vlaamse en internationale animatiesector.  

De investering in Fabrique Fantastique zorgt ervoor dat de groep die positie in het internationale animatielandschap verder kan versterken en zijn eigen portfolio kan uitbreiden. Daarnaast zal Fabrique Fantastique nieuwe unieke concepten en belevingen kunnen uitwerken zoals De grote Ridder Muis doe-expo’s.  Met het oog op die alomvattende commerciële strategie versterkt Tim Verschuren sinds vorig jaar het managementteam van de Fabrique Fantastique Groep als Chief Commercial Officer (CCO).  

Stijn Lehaen, algemeen directeur Technologie & Infrastructuur VRT: “De investering van VRT en Media Invest Vlaanderen in Fabrique Fantastique is een strategische keuze. We geloven dat hun unieke IP-portfolio en 360 graden-benadering van contentcreatie enorme mogelijkheden heeft. Door samen te werken kunnen we die kracht ten volle benutten en de Belgische creatieve sector naar een hoger niveau tillen.”
Marie Delbeke, hoofd Equity Investments bij PMV: “Fabrique Fantastique kan ongelooflijk kwalitatieve en sterke producties en IP voorleggen met een internationaal potentieel. Ook de nieuwe geplande ontwikkelingen sterken ons in de overtuiging dat het bedrijf een beloftevolle toekomst tegemoet gaat. Een speler die een dergelijke internationale ambitie combineert met een sterk vakmanschap, en onder impuls van een uiterst creatieve CEO als Tom Van Gestel, verdient dan ook ons financieel vertrouwen om wereldwijd een Vlaamse creatieve stempel te drukken.” 

Van Interstellar Ella tot Miss Moxy: creativiteit over de grenzen heen 

Fabrique Fantastique, opgericht in 2014, heeft intussen al tal van producties op zijn teller staan. Een van de paradepaardjes in dat indrukwekkende portfolio is de internationaal geprezen animatieserie Interstellar Ella, geproduceerd in samenwerking met Ketnet en gedistribueerd door Aardman Animations, ook bekend van Wallace & Gromit en Shaun the Sheep. Interstellar Ella veroverde internationaal de harten van kinderen en werd verkocht in meer dan 150 landen wereldwijd, onder andere aan Warner Discovery, een van de grootste entertainmentbedrijven wereldwijd. Intussen maakt Fabrique Fantastique zich klaar om de tweede reeks van Interstellar Ella te produceren.    

Een andere publiekslieveling is Ridder Muis, een reeks over een licht ontvlambare meisjesridder en haar beste vriendin Draak. Met een eerste reeks, twee podcastreeksen, een kerstspecial, twee games, een tweede aankomende reeks en een groeiende internationale fanbasis blijft Ridder Muis succes boeken in Vlaanderen en het buitenland, waaronder Duitsland, Finland, Noorwegen, Israël en Australië. In Ierland won de reeks de 'Kids Choice Award' voor beste kinderprogramma.   

Naast de reeds gevestigde IP's werkt Fabrique Fantastique aan nieuwe creaties, waaronder Tuinman Tim, in samenwerking met Ketnet, en de volwassen animatiefilm JUUL, die inspeelt op de groeiende interesse wereldwijd naar animatie voor volwassenen. Ook externe projecten staan op de radar van Fabrique Fantastique, waaronder animatiewerk voor Eyeworks' Urbanus: De vuilnisheld en De Hofleveranciers' Boerke. Met de recente animatiefilm Miss Moxy, in opdracht van Eyeworks en Phanta Film, is Fabrique Fantastique momenteel toe aan zijn meest omvangrijke project. 

Over Media Invest Vlaanderen  

Media Invest Vlaanderen is een joint venture met twee aandeelhouders: publieke omroep VRT en PMV, de onafhankelijke investeringsmaatschappij van het Vlaams Gewest. Samen hebben ze de ambitie om het Vlaamse media-ecosysteem duurzaam te ondersteunen en uit te bouwen met een brede investeringsportefeuille in de sector.

Nikki Peeters VRT Communicatie
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos