Skip to Content
Margriet Hermans wint Zomerhit 2022

Margriet Hermans wint Zomerhit 2022

'Lekker blijven hangen' is hét motto van deze zomer

Zaterdag 20 augustus 2022 – Lekker blijven hangen is door de kijkers van Eén en de luisteraars van Radio2 verkozen tot dé hit van de zomer van 2022. Een ontroerde Margriet Hermans kreeg de Zomerhit-trofee uit handen van Peter Van de Veire, tijdens de grote liveshow op Eén, Radio2 en VRT NU.

Het werd een spannende strijd: wie zou dit jaar met de felbegeerde prijs naar huis gaan? Al dagen werd er veel gegist en gespeculeerd, maar niemand kon het écht voorspellen. Er stonden dit jaar dan ook tien knallers in de finale en verschillenden onder hen werden getipt als kanshebber. Het publiek en alleen het publiek bepaalde wie won. De winnaar was pas bekend wanneer elke stem geteld was.

In 2014 won 2 Fabiola de Zomerhit met She’s After My Piano. Dit jaar maakte Margriet Hermans een Nederlandstalige cover van Patje en Loredana hun nummer en dat kan het publiek duidelijk appreciëren. Haar Lekker blijven hangen is populair bij jong en oud, al een hele zomer lang. Het werd tijdens de livefinale in Blankenberge luid meegezongen en heel veel mensen deden ook het leuke dansje mee. En sympathieke Margriet wist het meeste stemmen te verzamelen. Daarmee wint ze Zomerhit 2022. Zo schrijft ze geschiedenis, want het is de eerste keer dat twee verschillende versies van een nummer allebei een Zomerhit winnen.

35 jaar geleden won Margriet Hermans al eens een prijs tijdens Zomerhit. In 1987 mocht ze voor Een vriend de trofee voor beste Nederlandstalige lied in ontvangst nemen. Een paar jaar later, van 1991 tot en met 1994, was ze de presentatrice van Zomerhit. En in 2022 kroont het publiek Margriet tot grote winnares van Zomerhit.

Margriet Hermans: “Ik ben zeer ontroerd en ontzettend dankbaar. Dank u wel Vlaanderen, jullie zijn fantastisch!”

Zes weken lang feest

Op maandag 4 juli kregen twintig zomersingles een nominatie voor Zomerhit. Tijdens vijf televisieshows op Eén, lieten presentatoren Siska Schoeters en Niels Destadsbader de artiesten hun nummer volop in de kijker zetten. Radio2 vatte de hele periode post aan zee en kreeg, naast de genomineerden, ook tientallen andere artiesten van bij ons op bezoek. Via een grote onlinestemming koos het publiek uit de twintig genomineerden tien finalisten. Die waren bekend op zondag 14 augustus en streden op zaterdag 20 augustus voor de overwinning.

De finale van Zomerhit 2022 werd op zaterdag 20 augustus live uitgezonden op Eén en VRT NU en was ook integraal te beluisteren op Radio2 en in de Radio2-app. Alle Zomerhit-show zijn te herbekijken op VRT NU. Via de sociale media van Eén en Radio2 kom je heel wat extra dingen te weten.

Iedereen wou winnen

Dé Zomerhit scoren is voor een artiest een grote waardering, want het is het publiek dat kiest wie de grote favoriet is. De finalisten hoopten dus allemaal om de trofee in handen te krijgen. Dit waren de tien kanshebbers, in alfabetische volgorde.

  1. Berre – Say my name
  2. Cleymans & Van Geel – Olivia
  3. Jaap Reesema & Lea Rue – Code rood
  4. Maksim – Zonder mij
  5. Margriet Hermans – Lekker blijven hangen
  6. Metejoor & Snelle – Kijk ons nou
  7. Niels Destadsbader – Ik neem er één
  8. Pommelien Thijs – Ongewoon
  9. Regi & Emma Heesters – Zwaartekracht
  10. The Starlings – Gold

Emma Heesters was ziek en kon niet optreden. Ze werd vervangen door Lotte De Clerck, die in #LikeMe de rol speelt van Emma.

Naast de genomineerden, waren er ook optredens van Stan Van Samang en Duncan Laurence. Stan zong zijn Zomerhit uit 2015, Een ster. Duncan bracht een combi van zijn winnende Eurovisiesongfestivalnummer Arcade en zijn nieuwe song Electric Life.

Geen zomer zonder Zomerhit

Zomerhit was dit jaar groter dan ooit. Eén en Radio2 sloegen de handen in elkaar en zorgden zo voor een indrukwekkend muziekfeest dat zes weken duurde. Het podium van Eén en de studio van Radio2 vonden een thuis in De Panne, Bredene en Blankenberge. Publiek én artiesten waren laaiend enthousiast en genoten volop. Het mag duidelijk zijn: geen zomer zonder Zomerhit.

Zomerhit op repeat

Wil je eindeloos genieten van alle hits van de zomer? Haal dan de Zomerhit-cd editie 2022 in huis. Op het dubbelalbum staan 44 tracks, zowat elke recente single die door een artiest van bij ons is uitgebracht. De cd is een uitgave van VRT en Universal en is overal te koop.

Zomerhit 2022 | de finale én alle andere shows | te bekijken op VRT NU

Noot voor de redactie: meer foto's vind je op VRT Fotoweb.

Elise Vandevenne VRT Communicatie
Bart Verbeeck VRT Communicatie

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos