Skip to Content
'Ma stobbe' en 'Bestie' zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

'Ma stobbe' en 'Bestie' zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Maandag 13 december 2021- 'Ma stobbe' is het Kinderwoord van het Jaar 2021 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Ook het Tienerwoord van het jaar 2021 werd zonet bekendgemaakt tijdens Gillis & Govaerts op MNM. De tieners van vandaag kozen voor 'Bestie als het meest populaire woord van 2021.

Geertje Slangen, taaladviseur van de VRT: "De kinder- en tienerwoorden van het jaar zijn altijd weer iets om naar uit te kijken. Als volwassenen staan we er meestal bij en kijken ernaar. En dat maakt het nu net zo fascinerend! Dat ook dit jaar weer geen coronawoorden in de lijst staan bewijst de veerkracht van veel kinderen en jongeren. Ze laten zich niet leiden door wat de volwassenenwereld beheerst maar gaan hun heerlijke eigen gang. De woorden komen uit hún beleving. Zij omarmen de maatschappij zoals die is en doen er hún ding mee. Kinder- en jongerentaal ontstaat in de wereld van TikTok, Instagram en straattaal. Die wereld bulkt van de diversiteit en taalvariatie. En ook al snappen we er vaak niets van, wij zien dat het goed is…"

'Ma stobbe' is het Kinderwoord van het Jaar

'Ma stobbe' is het kinderwoord van 2021 geworden. Met 60,53% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'Bruh' met 16,05% van de stemmen, 'Bro' met 8,47%, 'Gast' met 7,53% en 'LOL' met 7,41% van de stemmen. 'Ma stobbe' betekent 'stop' maar dan cooler uitgesproken en komt van TikTokker @timonverbeeck.

Timon Verbeeck: "Ik ben natuurlijk super blij en dankbaar dat 'Ma stobbe' het kinderwoord van het jaar is geworden, ikzelf had nooit verwacht dat een TikTok-uitspraak zo hard kon ontploffen! Toch wil ik ook zeker mijn excuses aanbieden aan alle leerkrachten en ouders die het ondertussen al beu gehoord zijn."

Het woord werd door de Ketnetters gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De andere vier genomineerde woorden betekenen:

  • Bro: broer, aanspreekvorm voor een vriend (‘Kom mee, bro’)
  • Lol:  laughing out loud, wanneer iets grappig is (‘Lol, kijk daar!)
  • Gast: kerel of vriend (Dat is echt niet waar, gast)
  • Bruh: meestal reactie op een domme vraag  ‘Bruh, meen je dat?’  of als iets grappigs of doms gebeurt “als iemand tegen een paal loopt, zeg je bruh

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de elfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd 'Ewa Drerrie' verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'hé gast'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Karma (alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug) in 2019, Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

'Bestie' is het Tienerwoord van het Jaar

Het nieuwskanaal voor tieners nws.nws.nws ging voor de derde keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. Die eer ging dit jaar naar 'Bestie' met 27,38% van de stemmen, gevolgd door 26,02% voor 'Sheesh''Drip' (14,77%) en 'Fissa' (13,74%) haalden heel wat minder stemmen.

'Bestie' wil zeggen beste vriend of vriendin en volgt 'Simp' (iemand die te veel doet voor iemand die hij leuk vindt) en 'Yeet' (joepie) op als Tienerwoord van het jaar.

'Bestie' werd gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De vier andere genomineerden betekenen:

  • Sheesh: wow, amai, wtf, wajow. Komt van TikTok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent, wordt uitgesproken op hoge toonbijvoorbeeld: “Jullie mogen allemaal een uur vroeger naar huis.” “Sheesh!”
  • Drip : cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfitbijvoorbeeld: “Waar haalt die kerel zijn kleren? Hij heeft zieke drip.”
  • BAS: afkorting voor bitches ain't shit/boys ain’t shit. Maar wordt niet altijd letterlijk in die betekenis gebruikt. Je zet het achter een uitspraak om een statement te maken. Bijvoorbeeld:  “Dat meisje heeft mij weer geskipt. Bas.” Maar ook “Het weer is echt slecht in België. Bas man.”
  • Fissa: feestje bijvoorbeeld: “ Kom allemaal af, fissa bij mij thuis!”

Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar is een samenwerking tussen Ketnet, VRT NWS en Van Dale.

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet en MNM, VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos