Skip to Content

Lieven Vandenhaute laureaat Grote Prijs Jan Wauters 2015

De Grote Prijs Jan Wauters 2015 gaat naar Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute. VRT-CEO Leo Hellemans overhandigde de prijs, een kunstwerk van Fred Eerdekens, vanavond tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT, in HETPALEIS in Antwerpen. 

Voor de vierde keer al reikte de VRT vanavond de Grote Prijs Jan Wauters uit aan een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De focus van de prijs lag dit jaar op het gesproken woord op radio en televisie. De genomineerden dit jaar waren Tom De Cock, Ruth Joos, Katelijne Boon, Karl Vannieuwkerke en Lieven Vandenhaute. Die laatste sleepte de prijs vanavond in de wacht tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT.

Thérèse Wauters, de weduwe van Jan Wauters, las namens de jury een laudatio voor.

"Lieven Vandenhaute is iemand die ons elke keer verrast, onze aandacht vasthoudt, ons verleidt tot luisteren, niet enkel met een eindeloze variatie aan onderwerpen, maar vooral door dat eigen geluid, die oplichtende toets in stem en toon, door de natuurlijke souplesse en elegantie van het spreekritme. Zo slaagt hij erin de ernst of zwaarte van zijn onderwerp te relativeren, en het onbeduidende relevant te maken."

Thérèse Wauters

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters en bestond dit jaar verder uit Ruud Hendrickx (VRT-taaladviseur), Annie Van Avermaet (VRT-coryfee, bekend van het programma Hier spreekt men Nederlands), Martine Tanghe (VRT), Ann De Craemer (De Morgen), Mark Schaevers (HUMO, winnaar Gouden Boekenuil 2015) en Rik Torfs (KUL). 

In het verleden kregen Stijn Tormans (2011), Gaea Schoeters (2012) en San F. Yezerskiy (2014) eerder al de Grote Prijs Jan Wauters.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator VRT, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator VRT, VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos