Skip to Content

Liesbet Vrieleman stelt het nieuwe college van hoofdredacteurs voor

Nieuwe samenstelling college van hoofdredacteurs VRT Nieuws

Liesbet Vrieleman, Algemeen Directeur Informatie en Sport, heeft vandaag het nieuwe college van hoofdredacteurs voorgesteld aan de medewerkers van VRT Nieuws. Voortaan bestaat het college uit Brecht Decaestecker (digitaal), Griet De Craen (radionieuws en -duiding), Steven Samyn (televisieduiding) en Inge Vrancken (Het Journaal) onder leiding van Liesbet Vrieleman.

Liesbet Vrieleman: “We blijven onze sterktes behouden,  maar wat we doen, gaan we wel onder de loep nemen: Hoe gaan we jongeren beter bij onze nieuwsdienst betrekken, hoe bereiken we meer jonge gezinnen, hoe gaan we digitaal een grote stap vooruit zetten? Voldoen onze programma’s aan hun uitgangspunt? "

 

TV-duiding

Steven Samyn gaat aan de slag als nieuwe hoofdredacteur voor tv-duiding. Hiervoor komt Steven over van De Tijd waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant. Hij volgt Carl Voet op die vorige week bekend maakte dat hij opstapt als hoofdredacteur duiding.

Steven Samyn: “VRT Nieuws is de referentie voor duiding in Vlaanderen. Dit huis met z’n duidingsploeg biedt zo veel mogelijkheden om de beste programma’s te maken die de feiten en de context van het nieuws belichten.”

 

Het Journaal

Bij Het Journaal wordt Inge Vrancken de nieuwe hoofdredacteur.

Inge Vrancken: "We leven in turbulente en boeiende tijden en er is meer dan ooit nood aan kwaliteitsvolle en evenwichtige journalistiek. Mensen willen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daarin speelt onze berichtgeving een heel belangrijke rol. Dat is een grote en belangrijke verantwoordelijkheid, daarom ben ik ingegaan op de vraag om die verantwoordelijkheid als hoofdredacteur van Het Journaal mee te dragen.

“Het Journaal zal blijven doen wat het nu al zeer goed doet: gedreven journalistiek werk, objectieve en evenwichtige verslaggeving met aandacht voor het bredere plaatje en de achtergronden waartegen de feiten zich afspelen. We blijven de Vlaming een heldere kijk geven op de actualiteit zodat die vervolgens zelf een duidelijk beeld kan vormen van wat er zich afspeelt in eigen land en in de wereld.”

 

Björn Soenens ruilt de rol van hoofdredacteur voor die van verslaggever en analist van de belangrijke Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.

Liesbet Vrieleman: “Ik wil Björn uitdrukkelijk danken voor zijn inzet van de afgelopen jaren: hij heeft inhoudelijk een duidelijke, nieuwe lijn uitgezet en de vernieuwing van Het Journaal tot een goed einde gebracht. De combinatie van het hoofdredacteurschap en de duiding bij de actualiteit in de USA was zeer veeleisend; Björn kan zich nu volop toeleggen op zijn passie en expertise.”

Björn Soenens: “De afgelopen drie jaar waren een voorrecht. In een snel veranderende samenleving nieuws maken bij de openbare omroep, is een zegen. Ik heb met een schitterende ploeg kunnen samenwerken, een vernieuwd journaal op poten kunnen zetten. Het Journaal is rond en gezond, met een schitterend marktaandeel bij alle lagen van de bevolking. Mijn tour of duty zit er nu op. Je moet altijd op tijd afscheid nemen, nooit te lang op je stoel blijven zitten. Ik neem met een mooi gevoel afscheid.  Ik kan me voortaan weer richten op mijn echte passie: verhalen vertellen over Amerika, op alle platformen.”

 

Digitaal

Twee maanden geleden raakte al bekend dat Brecht Decaestecker aan het hoofd komt van de digitale nieuwsstroom van VRT Nieuws, waaronder deredactie.be. Hij vervangt Emmanuel Rottey die voor een tijd naar het buitenland verhuist om familiale redenen. Na zijn terugkeer blijft Emmanuel Rottey aan de slag bij VRT Nieuws.

 

Radionieuws en -duiding

Griet De Craen blijft als hoofdredacteur radio verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins op alle VRT-radionetten en voor de duidingprogramma’s op Radio 1 (De Ochtend, De Wereld Vandaag, Bonus).

Liesbet Vrieleman: “Griet leidt al enkele jaren met succes de nieuwsprogramma’s op onze verschillende radionetten. Ze is erin geslaagd om de nieuwsbulletins te diversifiëren op maat van elk radionet. Die weg willen we verder inslaan. Griet is bovendien onmiskenbaar een sterke people manager.”

Griet De Craen: “Ik zet mijn werk bij radio met veel plezier verder en wil VRT Nieuws graag mee door de hervormingen loodsen die noodzakelijk zijn om ook in de toekomst relevant te blijven.”

 

Liesbet Vrieleman heeft ook de leiding over de Sportredactie. Daar blijven Luc Van Langenhove en Pieter De Windt de hoofdredacteurs.

 

Noot voor de redacties, niet voor publicatie: Het Nieuwscollege en Björn Soenens zijn niet beschikbaar voor interviews. Liesbet wil nu eerst de tijd nemen om de lijnen van de nieuwsdienst uit te zetten. Later zal ze tijd vrijmaken om hierover interviews te geven.

 

Hieronder vindt u de bio’s van de leden van het nieuwscollege

 

Brecht Decaestecker

Brecht Decaestecker (°1979) werd geboren in Roeselare, studeerde Germaanse Talen aan de UGent en volgde daarna een Master Journalistiek aan de Erasmus Hogeschool Brussel. Hij begon zijn loopbaan als journalist bij de Krant van West-Vlaanderen en later bij Het Nieuwsblad. Vanaf 2006 werkte hij bij De Morgen achtereenvolgens als coördinator van de mediabijlage Media.com, chef nieuws, chef weekend, adjunct-hoofdredacteur en verantwoordelijke voor de digitale projecten. Vorig jaar stapte hij over naar Humo. Nu is hij hoofdredacteur digitaal van VRT Nieuws.

 

Griet De Craen

Griet De Craen (°1979) is sinds 2011 hoofdredacteur radio. Ze introduceerde er nieuwsuitzending op maat voor Studio Brussel en MNM. Ze was daarnaast verantwoordelijk voor de vernieuwing van de dagelijkse duidingsprogramma’s De Ochtend en Vandaag/De Wereld Vandaag op Radio 1. Onder haar leiding ontstonden ook nieuwe initiatieven als het Kiescafé van Radio 1, BEL10 en het zaterdagochtendprogramma Bonus. Griet werkt sinds 2003 voor de VRT-nieuwsdienst, eerst als online (eind)redacteur en daarna als verslaggever en eindredacteur bij radionieuws en –duiding.

 

Steven Samyn

Steven Samyn (°1972) komt over van De Tijd waar hij sinds 2013 chef weekend was. Steven startte zijn journalistieke loopbaan bij diezelfde krant in 1998 en ging in 2004 aan de slag bij De Standaard. Daarna stond hij van 2010 tot 2013 aan het hoofd van de politieke redactie van De Morgen.

 

Inge Vrancken

Inge Vrancken (°1972) werkt sinds 1999 bij de VRT. Ze begon als journalist en eindredacteur bij Ketnet en startte mee het jeugdjournaal Karrewiet op. Midden 2003 stapte ze over naar Het Journaal waar ze zich als buitenlandverslaggever toelegde op het Midden-Oosten. Ze specialiseerde zich in het bijzonder in de vluchtelingenproblematiek, terrorisme, Turkije en de situatie van vrouwen in de wereld. Inge was ook chef buitenland van 2008 tot 2011 en opnieuw van 2012 tot 2014.

 

Liesbet Vrieleman

Liesbet Vrieleman (°1976) startte haar carrière bij de VRT in 1999. Ze was er redacteur en eindredacteur bij programma’s als 1000 Zonnen, Mijn Gedacht,… in 2002 stond Vrieleman mee aan de wieg van het jeugdjournaal Karrewiet. In 2004 werd ze eindredacteur van Koppen, drie jaar later startte ze mee Volt op. In 2008 werd Vrieleman hoofdredacteur Nieuwsgaring en het jaar nadien algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. Na een periode van vier jaar als programmadirecteur bij SBS Belgium is ze sinds 1 juni Algemeen Directeur Informatie en Sport.

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos