Leo Hellemans wordt gedelegeerd bestuurder VRT

Leo Hellemans wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Dat werd vandaag beslist door de Vlaamse regering. Hij volgt Willy Wijnants op, die de VRT ad interim leidde sinds Sandra De Preter uitviel wegens ziekte. Leo Hellemans krijgt de opdracht om een toekomstplan voor de VRT uit te werken en de besparingen bij de openbare omroep in goede banen te leiden.

Ongeveer een jaar geleden viel Sandra De Preter uit wegens ziekte. Zij wordt momenteel behandeld voor een hersentumor. Voor de periode van haar afwezigheid werd Willy Wijnants, tot daarvoor algemeen directeur Financiën bij de VRT, aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim.

Gezien de aanzienlijke besparingsoperatie en het strategische toekomstplan dat de openbare omroep moet uitwerken, achtte de Vlaamse Regering het noodzakelijk om een nieuwe CEO aan te stellen. En de keuze viel daarbij op Leo Hellemans. Gezien zijn uitgebreide managementervaring als algemeen directeur Productie en Media, hoofdredacteur bij de Nieuwsdienst en gezien zijn terreinervaring als verslaggever, is Leo Hellemans de meest geschikte figuur om op een efficiënte en gedragen manier de noodzakelijke operaties door te voeren bij de openbare omroep, zo oordeelde de Vlaamse Regering.

De Raad van Bestuur van de VRT bevestigde vandaag zijn vertrouwen in de nieuw aangestelde gedelegeerd bestuurder. De Raad houdt er ook expliciet aan om Willy Wijnants te bedanken om in de voorbije moeilijke en onzekere periode de leiding van de VRT te hebben overgenomen. De raad wenst Sandra De Preter, die arbeidsrechtelijk verbonden blijft bij de VRT, een spoedig herstel.

Willy Wijnants, gedelegeerd bestuurder a.i.: Mijn interim-mandaat was onlosmakelijk verbonden met de afwezigheid van Sandra De Preter. Nu er een nieuwe CEO is aangesteld, geef ik zoals afgesproken de fakkel door aan Leo Hellemans. Ik heb het voorbije jaar zeer goed samengewerkt met Leo en de andere leden van het directiecollege. Zij hebben mijn volste vertrouwen. Ik ben ook bijzonder fier dat ik al die jaren voor dit sterke huis heb kunnen werken.

 

Sandra De Preter: Mijn voorbije jaar stond in het teken van vechten tegen kanker. Mijn behandeling  moet nog worden verdergezet.  Ik ben Willy Wijnants erg dankbaar dat hij mijn taak op een zeer toegewijde manier en in de geest van continuïteit heeft overgenomen tijdens mijn afwezigheid.  Gezien de uitdaging die de VRT wacht, is het een goede keuze om een nieuwe CEO aan te stellen. Ik wens Leo, met wie ik de voorbije jaren enorm goed heb samengewerkt, alle succes toe bij het vervullen van deze  maatschappelijk belangrijke functie en opdracht.

 

Leo Hellemans, nieuw gedegeleerd bestuurder VRT: Ik dank de Vlaamse regering en onze Raad van Bestuur voor het vertrouwen. De opdracht is ambitieus: het besparingsplan uitvoeren en het toekomstplan voor de VRT uitwerken en realiseren. Ik aanvaard de opdracht met volle overtuiging en ben daarin gesterkt omdat ik kan rekenen op een goede samenwerking met een zeer bekwaam directiecollege en een prachtig team van creatieve en enthousiaste medewerkers bij de VRT.

 

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur: Namens de Raad van Bestuur van de VRT wens ik onze volledige steun uit te drukken voor de aanstelling van Leo Hellemans als nieuwe gedelegeerd bestuurder. Leo is voor de Raad een vertrouwd gezicht met een bewezen staat van dienst. Daarnaast willen wij onze oprechte waardering uitspreken voor de uitstekende manier waarop Willy Wijnants tijdens zijn interim-mandaat de VRT geleid heeft en voor de goede en constructieve samenwerking met de Raad.


 

Bio Leo Hellemans

 

Leo Hellemans (°1951) studeerde journalistiek en algemene economie. In 1976 begon hij zijn loopbaan bij de openbare omroep. Hij kwam in dienst bij Omroep Oost-Vlaanderen. In 1981 ging hij voor de sportredactie van VRT-Radio werken, waar hij vooral voetbalverslaggeving deed. In 1988 stapte hij over naar de algemene radionieuwsdienst waar hij zich als journalist toelegde op binnenlandse en economische berichtgeving. In mei 1996 werd hij aangesteld tot hoofdredacteur van de radio. In het najaar van 1996 werd hij hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst. In september 2003 werd hij algemeen hoofdredacteur van de nieuws- en sportredactie van VRT-Televisie. Van  januari 2007 tot januari 2010 was Leo Hellemans Algemeen Directeur Productie. In januari 2010 werd Leo Hellemans Algemeen Directeur Media en na het vertrek van Lena De Meerleer werd hij vanaf 1 september 2013 opnieuw Algemeen Directeur Productie.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. De VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. De VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan de VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. De VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. De VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Contact

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be