Skip to Content
"KIJK UIT" IN EEN NIEUW KLEEDJE

"KIJK UIT" IN EEN NIEUW KLEEDJE

Van een ver verleden tot heden

Het verkeersveiligheidsmagazine Kijk Uit is één van de langst lopende programma’s op de Vlaamse televisie. De eerste verkeerseducatieve praatjes werden gemaakt door Nonkel Bob op de toenmalige BRT. Kom toch eens kijken en Tip Top pasten in het kader van Via secura anno 1958. Daarna kwam in 1972  het programma Veilig verkeer in beeld, dat in 1976 de huidige naam Kijk Uit kreeg en sindsdien wekelijks op tv komt. De VRT maakt het programma ondertussen ook beschikbaar via het online videoplatform VRT NU.

Kijk Uit kende al heel wat  presentatoren; ​ Kapitein Clement Iliano (jaren '60), Kolonel Frans Paesschierssens (1972), ​ Luitenant Alex Van Wanzele (1972-1976), Commandant Gommar Vervust (1977-1989), ​ Commandant Flor Koninckx (1989-2004), Commissaris Gail Van Hoever (2004-2007), Commissaris Werner Van Cant en Marjan Duchesne (2007-2011), Commissaris Werner Van Cant (2011-2019), Eerste Inspecteur Sofie Lenaerts (2019-nu).

De huidige presentatrice Sofie Lenaerts werkt als “zwaantje” bij de Federale Wegpolitie en leidt sinds 2019 de creatie en realisatie in goede banen. Naast de federale politie werken het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde mee aan het programma.

Sofie Lenaerts (c) Christian Berteaux/ DSI Police/Politie
Sofie Lenaerts (c) Christian Berteaux/ DSI Police/Politie

Onmisbaar

Een goed geïnformeerde weggebruiker is beter beschermd in het verkeer. Door nuttige en correcte informatie kan de verkeersdeelnemer op tijd gevaren herkennen, ze correct inschatten en verstandig vermijden. Kijk Uit informeert over het verkeersreglement en recente wijzigingen, sensibiliseert met specifieke acties van de partners en belicht duurzame en veilige mobiliteit.

HCP Koen Ricour Directeur Federale Wegpolitie: 'Om je veilig in het verkeer te begeven, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en mee te zijn met de laatste mobilteitstrends of nieuwe wetgeving. Kijk Uit legt dit uit aan de weggebruiker op een aangename en begrijpelijke manier. Een must voor elke kijker!'

Nieuwe look & stijl

Het concept van Kijk Uit blijft behouden. Het programma wil informeren over en aanzetten tot een veilig deelname aan het verkeer. De vorm krijgt wel een volledige onderhoudsbeurt’.

De nieuwe generiek verwijst met beelden en quotes naar de aflevering die volgt. Nog meer dan in het verleden vertrekt Kijk Uit vanuit de beleving van een weggebruiker en zijn mobiliteit. Daarvoor werkt het productiehuis met super mobiele camera’s. De kijker krijgt hierdoor het gevoel aanwezig te zijn bij de verkeerssituaties en gesprekken. Sofie brengt als enthousiaste en nieuwsgierige gids alles tot één geheel.   Zij verplaatst zich van de ene situatie naar de andere en neemt de kijker als het ware bij de hand.

De nieuwe vorm uit zich ook in het nieuwe logo waar “de mens” en “aandacht hebben voor elkaar” centraal staan.  Kijken en elkaar zien is noodzakelijk om veilig deel te nemen aan het verkeer.


 

Kijken naar Kijk Uit op Eén en VRT NU

Kijk Uit is en blijft een gevestigde waarde op televisie en is iedere zaterdag om 17.55 uur te zien op Eén. U kan Kijk Uit steeds herbekijken op VRT NU. ​

Daarnaast komen er korte, samenvattende filmpjes van 60 seconden. Ze bevatten de essentie van een originele aflevering en zullen af en toe, doorheen de week te zien zijn op Eén.

Online via Social Media

Sociale media heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen in ons dagelijks leven en natuurlijk hoort verkeersveiligheid daar ook bij. Kijk Uit speelt hier op in door de huidige 5 minuten samen te vatten in filmpjes van 60 seconden.  Deze filmpjes en andere content bieden de kijker de mogelijkheid tot interactie.

De 60 sec filmpjes zullen op de sociale mediakanalen en websites verschijnen van de verschillende partners.

Alle uitzendingen van Kijk Uit zijn terug te vinden op het youtube kanaal van de Federale Politie

Kijk Uit wordt gemaakt door

  • Productie & realisatie : Sofie Lenaerts van de Federale Politie – Directie Federale Wegpolitie
  • Productie & realisatie televisieprogramma :  Pascal Govaerts van het productiehuis INS
  • Productie & realisatie social media content :  Sophie Berben & Ines Peeters van het productiehuis Hotel Hungaria
  • Generiek : Siebe Dirckx & Daniël Vanermen
  • Logo : Mireille Robbe van Pro5

Met de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk en Vlaams Gewest en dank aan alle mensen die hun medewerking verlenen om dit programma mogelijk te maken!

Contactpersonen

  • Sofie Lenaerts

Federale Politie | DAH Directie Federale Wegpolitie

Fritz Toussaintstraat 8 – 1050 Brussel

GSM: +32 472 89 05 90

MAIL: sofie.lenaerts@police.belgium.eu

  • Inge Paemen

Woordvoerder Gewestelijke Overheidsdienst Brussel

Vooruitgangstraat 80/1 • 1035 Brussel

GSM + 32 499 966 305

MAIL ipaemen@gob.brussels

  • Werner De Dobbeleer

Woordvoerder Vlaamse Stichting VerkeerskundeStationsstraat 110 - 2800 Mechelen

GSM: 0477 20 62 28

MAIL  werner.dedobbeleer@vsv.be

Story image
Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos