KIES18: De VRT brengt de verkiezingen op televisie, radio en online

Zie bijlage voor het volledige dossier KIES18.

KIES18

Van alle verkiezingen staan de gemeenteraadsverkiezingen het dichtst bij de Vlaming. Geen enkele andere verkiezing heeft zo’n zichtbare impact op de leefomgeving van de burger. Daarom is het essentieel dat de burger weet waarover het gaat. VRT wil er als openbare omroep alles aan doen om de kiezer goed geïnformeerd de verkiezingsdag op 14 oktober 2018 te laten ingaan.

Om die informatieopdracht zo goed mogelijk te volbrengen, probeert de VRT zoveel mogelijk burgers te bereiken. In juni 2018 lanceerde VRT NWS jijkiest.be, een digitaal platform waarop inwoners van de Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten met hun VRT-profiel concrete voorstellen kunnen lanceren om het leven in hun gemeente beter te maken. Hoe kan de schoolomgeving van kinderen veiliger gemaakt worden? Komen er meer of minder parkeerplaatsen in de stad? Hoe kan leegstand worden aangepakt? ‘Jij Kiest’ is een grootschalige campagne waarmee de burgers mee bepalen wat op de politieke agenda moet staan. Sinds kort kunnen politici reageren op de ingediende voorstellen. Vanuit politieke hoek kwamen al meer dan 1.500 reacties op de tot nu toe 6.000 ingediende voorstellen.

Jijkiest.be is de leidraad in KIES18. De verschillende radio- en televisienetten van de VRT gaan volop aan de slag met opvallende voorstellen en terugkerende tendensen. Vooral in bestaande nieuws- en duidingsprogramma’s volgt de VRT de campagne op.

Vanaf oktober schakelt de VRT een versnelling hoger met als eerste het programma Iedereen kiest op Eén. Daarin spreekt Phara De Aguirre twee weken lang met partijvoorzitters en kandidaten. Op Canvas schakelt Terzake begin oktober in verkiezingsmodus. De uitzendingen duren langer, waardoor de kijker naast de nationale en internationale actualiteit ook verkiezingsreportages en -debatten te zien krijgt. Later op de avond zit Ivan De Vadder met Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen rond de tafel over de actualiteit van de dag. Op vrijdag is er de vaste afspraak met De afspraak op vrijdag.

VRT is er ook tijdens het verkiezingsweekend. Op zaterdag 13 oktober vindt Het grote debat met de Vlaamse partijvoorzitters plaats. Op zondag 14 oktober staat alles in het teken van de verkiezingsshow. De hele dag lang brengen verschillende VRT-netten aanvullende reportages en verslaggeving.

De VRT vindt het ook belangrijk om kinderen en jongeren, de generatie van morgen, te bereiken met verslaggeving over de verkiezingen. Daarom brengen Karrewiet, MNM en Studio Brussel een aangepaste programmatie.

Alle programma’s over de verschillende VRT-netten heen worden gemaakt in nauwe samenwerking met VRT NWS.

We hopen als VRT iedereen in Vlaanderen met heldere informatie en duiding bewust te maken van de inzet en het belang van de komende gemeente- en provincieraadsverkiezingen. We benadrukken daarbij het belang van de democratie: Jij Kiest.

Steven Samyn, hoofdredacteur Duiding TV en projectleider KIES18

KIES18 ONLINE

JIJKIEST.BE

Via het online platform jijkiest.be gaat VRT NWS na wat de burgers in Vlaanderen en Brussel zelf op de politieke agenda willen zetten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Op die manier wil de VRT het signaal geven dat het niet alleen de media of de politici zijn die bepalen waar de lokale verkiezingen over moeten gaan, maar dat elke burger dat moet kunnen. 

Iedereen kan via jijkiest.be een voorstel doen om zijn of haar gemeente beter te maken. Dat kan met een foto, video of tekst. Medebewoners kunnen het voorstel leuk vinden of niet. Op die manier geeft VRT NWS burgers de kans om mee de agenda te bepalen in hun stad of gemeente. Bovendien krijgen de kandidaten van elke gemeente de kans om te reageren op de voorstellen en hun visie uit de doeken te doen.

VRT NWS, Eén, Canvas en de verschillende VRT-radionetten gaan binnenkort actief aan de slag met wat Vlaanderen bezighoudt. In hun programma’s zetten ze opvallende of populaire voorstellen van ‘Jij Kiest’ in de kijker:

  • VRT NWS: Op vrtnws.be komen dagelijks berichten en gesprekken uit ‘Jij kiest’ aan bod.
  • Radio 2: In de vijf regionale ochtend- en middagprogramma’s gaan de radiomakers aan de slag met opvallende voorstellen uit 'Jij Kiest'.
  • Radio 1: In duidings- en verkiezingsprogramma’s als De Ochtend en De Wereld Vandaag worden algemene tendensen in de kijker gezet.
  • Studio Brussel: Eva De Roo behandelt wekelijks een voorstel van het platform.
  • MNM: In Generation MDe Grote Peter Van de Veire Ochtendshow en Planeet De Cock debatteren jongeren mee over hun voorstellen.

DOSSIER KIES18 OP VRT NWS

Volg alle resultaten op de voet

VRT wil de Vlaming voldoende informatie en duiding geven over de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom verzorgt de VRT online een breed aanbod met het dossier ‘KIES18’ op vrtnws.be. Daarin komen de meest actuele nieuwsberichten rond de verkiezingen te staan, alsook achtergrondinformatie. De VRT wil de Vlaming ook online helpen een geïnformeerde en gefundeerde keuze te maken op 14 oktober.

Op vrtnws.be heeft elke Vlaamse gemeente een pagina met informatie over wat op het spel staat in die gemeente en het laatste nieuws uit de gemeente. VRT biedt ook enkele algemene uitlegvideo’s over de verkiezingen.

VRT NWS personaliseert in aanloop naar de verkiezingen ook de VRT NWS-app, die een pop-upscherm krijgt waarmee de gebruiker favoriete steden en gemeenten kan aanduiden. Op de verkiezingsdag zelf komen push-notificaties zodra de eerste resultaten van die gemeenten bekend zijn.

Op 14 oktober verschijnt op alle online kanalen van VRT NWS (de website, mobiele website en de app) een box waar iedereen de resultaten van alle gemeenten kan raadplegen. Ook de liveshow wordt online gestreamd, zodat de gebruiker alles kan volgen, waar hij ook is die dag.

KIES18 OP VRT-TELEVISIE

De zevende dag

Vanaf zondag 9 september

Met twee nieuwe presentatoren brengt De zevende dag ook meteen een aangepast programma rond de verkiezingen. Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete gebruiken hun ervaring om de politici het vuur aan de schenen te leggen. De focus ligt op het kritische interview, het interessante debat en verhelderende reportages. In verkiezingstijden kunnen die niet ontbreken in de zondagsprogrammatie van de VRT.

Concreet vindt vanaf zondag 9 september elke week een duel plaats tussen twee politici. Zij gaan in discussie over hun stad en hun ambities, maar ook over overkoepelende thema’s die de stadsgrenzen overstijgen. Daarnaast gaat een team van reporters op zoek naar lokale verhalen vanop het dorpsplein die relevant kunnen zijn voor heel het land. Er wordt een debat aan gekoppeld waarin het thema uitgediept wordt met politici en niet-politici.

De kiescampagne levert elke week opnieuw stof om de vinger aan de pols van de actualiteit te houden. Uiteraard zal er ook nog steeds aandacht zijn voor sport, cultuur en het warme gesprek.

Vanaf zondag 30 september schakelt De zevende dag een versnelling hoger, net zoals andere duidingsprogramma’s van de VRT. De aflevering op zondag 7 oktober staat volledig in het thema van debatten en watchers die de inzet voor de verkiezingsdag, zondag 14 oktober, duiden.

De zevende dag, elke zondag van 11 tot 13 uur op Eén.

Iedereen kiest

Vanaf maandag 1 oktober

Journaliste en presentatrice Phara de Aguirre ontvangt elke dag lokale en nationale kopstukken in de politieke talkshow Iedereen kiest. Vanuit de verkiezingsstudio op de VRT gaat Phara in gesprek over de politieke actualiteit met gasten die de verkiezingscampagne kleuren. Elke aflevering vindt een debat plaats tussen vier kopstukken uit een stad of gemeente waar de inzet zeer groot is. Ook al gaat het om ‘maar’ gemeente- en provincieraadsverkiezingen, vast staat dat ze de komende 6 jaar het beleid in onze 300 Vlaamse steden en gemeenten zullen bepalen. Zo zegt Phara:

 “Ik woon in Leuven, maar ben afkomstig van Aalst. Een mens is altijd een beetje de stad waar hij woont of vandaan komt. En waar hij trots op is, of niet. Dat hangt af van de keuzes die bestuurders maken: wat kan, wat mag, wat moet? Als parkeren duur of onmogelijk wordt, ga ik fietsen. Als woningen te duur worden, zoeken mijn kinderen misschien elders een huis. Een stad of dorp, dat zijn mensenlevens en daarover moet het gaan bij verkiezingen.” - Phara de Aguirre

Daarnaast gaat journalist Stefaan Meerbergen in verschillende steden op zoek naar het punt waar het beleid de afgelopen jaren heeft gefaald en praat erover met inwoners.

Ook Phara gaat op pad voor reportages. Ze zocht voorbije zomer alle partijvoorzitters op tijdens hun vakantie. Los van het gewoel in de Westraat, praatten ze over hun leven het werk. Met welke visie staan ze in het leven en hoe bepaalt dat hun politieke lijn als voorzitter? Phara leerde ook familie en vrienden van de partijvoorzitters kennen. Van die intimi kwam ze soms verrassende dingen te weten.

In elke aflevering van Iedereen kiest ontvangt Phara een partijvoorzitter in de studio. Wat is voor een partijvoorzitter de inzet bij gemeenteraadsverkiezingen? Hoe staat zijn of haar eigen gemeente ervoor? Professor Carl Devos zit steeds mee aan tafel.

“Zonder enige twijfel zal aan de lokale resultaten een belangrijke nationale betekenis gegeven worden. Die nationale impact zal bovendien vooral bepaald worden door de verkiezingsuitslag in enkele grote steden.” – Carl Devos

Iedereen kiest, vanaf maandag 1 oktober om 22.05 uur op Eén

Villa Politica

Eind september openen de parlementen opnieuw hun deuren. Ook Villa Politica is weer van de partij. Het politieke programma zal in haar uitzendingen aandacht schenken aan de gemeenteraads-verkiezingen. Zowel in het Vlaams als in het Federaal Parlement zitten immers veel burgemeesters en schepenen. Linda De Win gaat op zoek naar interessante duels en zoekt uit of een burgermeester of schepen ook parlementslid kan zijn.

Villa Politica, vanaf woensdag 3 oktober op Eén.

Het grote debat

Zaterdag 13 oktober

Op de avond vóór de verkiezingsdag brengt de VRT alle partijvoorzitters samen rond de tafel voor Het grote debat. Ivan De Vadder gaat met hen in discussie nu de campagne achter de rug is en de verkiezingsdag voor de deur staat. De partijvoorzitters krijgen elk het woord om voor de laatste keer de kiezer te overtuigen van zijn of haar programma. Ivan en de partijvoorzitters bereiden zich ten slotte voor op de grote dag en bespreken wat winst of verlies zal betekenen.

“Het zijn wel gemeenteraadsverkiezingen, maar de avond voor de verkiezingen kijken we ook even naar het nationale belang. We brengen de zes partijvoorzitters bij elkaar. Ik wil met hen –op nauwelijks acht maanden van de federale en Vlaamse verkiezingen– praten over het belang van een winst of verlies voor die komende verkiezingen.” – Ivan De Vadder

Het grote debat, zaterdag 13 oktober op Eén.

Verkiezingsuitzending

Zondag 14 oktober

Op de verkiezingsdag, 14 oktober 2018, staat VRT NWS voor de kijker klaar in heel Vlaanderen en Brussel. Reporters brengen van alle uithoeken in Vlaanderen verslag over de resultaten, nieuwe burgermeesters en gevormde coalities. Ze capteren voor televisiekijkend Vlaanderen de vreugde van de winnaars en tranen van de verliezers.

Om alles zo actueel mogelijk te laten verlopen, zet de nieuwsdienst volop in op live-verslaggeving door overal in Vlaanderen aanwezig te zijn. In de grootste steden van Vlaanderen is er bovendien extra aandacht. De VRT NWS-journalisten volgen er het spoor van de belangrijkste kopstukken.

Alle lokale thema’s en verslagen worden verzameld in de studio in Brussel, die dienst doet als een ‘verdeelcentrum’ met journaalanker Martine Tanghe als spelverdeler. Vanuit de studio schakelt zij door naar reporters. Ze krijgt vanuit de provinciehoofdsteden ook duiding en analyse over wat op het spel staat.

VRT NWS houdt ook de sociale media in Vlaanderen nauwlettend in de gaten. Welke politicus maakt een statement op Twitter? Welke post brengt veel reactie teweeg? Journalist Tim Verheyden houdt minuut na minuut in de gaten wat bij de kiezer in Vlaanderen leeft.

Ook Ivan De Vadder staat klaar om te berichten zodra de resultaten binnenlopen. Politicologen Sofie Marien en Carl Devos zijn te gast in de studio om evoluties en tendensen in kaart te brengen.

Als alle kaarten geschud zijn, maakt Eén tijd voor een ‘virtueel’ debat, waarin Ivan De Vadder alle partijvoorzitters live vanuit hun woonplaats spreekt.

“Op de dag van de verkiezingen telt er maar één ding: dat is de wiskunde. Alle dromen, alle voorakkoorden, alle ambities worden dan afgetoetst aan wat de kiezer mogelijk heeft gemaakt. Vandaar dat we zoveel belang hechten aan de uitslagen: zij vormen het kloppende hart van onze verkiezingsuitzending, omdat de cijfers uiteindelijk beslissen over wie uw gemeente zal besturen de komende zes jaar.” – Ivan De Vadder

Wim De Vilder maakt tot slot de balans op met een extra lang Laat Journaal.

Kopstukkendebat

Maandag 15 oktober

Na de spanning van de verkiezingsdag komen alle partijvoorzitters een laatste keer samen in de VRT-studio. Samen met Ivan De Vadder bespreken ze de uitslagen van de verschillende steden en gemeenten en interpreteren ze die. Zal CD&V nog steeds de grootste partij van Vlaanderen op gemeentelijk gebied zijn? Of heeft N-VA op lokaal niveau haar achterstand bijgebeend? En slaagt Open VLD in zijn ambitie om het aantal liberale burgemeesters in de Vlaamse centrumsteden te doen toenemen?

Op 15 oktober kennen we de antwoorden en kunnen we een eerste maal inschatten wat de gevolgen voor de coalities in de Vlaamse en de federale regering zullen zijn. Blijft CD&V de grootste lokale partij of worden ze door de N-VA onttroond? Houden de socialisten de burgemeesterssjerp in steden als Brugge, Oostende, Gent en Leuven? Veroveren de liberalen een aantal extra centrumsteden?  Krijgen Groen en Vlaams Belang een pak meer gemeenteraadsleden? Op 15 oktober is er genoeg stof voor discussie.

Terzake

Vanaf maandag 1 oktober

Terzake gaat twee weken lang volledig in verkiezingsmodus. In een eerste luik worden verschillende thema’s die hoog op de agenda staan uitgediept: samenleven, wonen, veiligheid, Brussel, mobiliteit… Bij elk thema worden enkele politici uit verschillende partijen en regio’s uitgenodigd voor een scherp debat.

In de verkiezingsweek gaat de aandacht naar de vijf belangrijke centrumsteden in Vlaanderen: Leuven, Oostende, Gent, Genk en Antwerpen. Twee belangrijke protagonisten gaan in discussie over de agenda van een stad.

Hoewel Terzake dus in verkiezingssfeer zal baden, laat het programma de actua niet los. Nog steeds gaat elke aflevering van start met een actuablok over binnenlands en buitenlands nieuws. Daarna volgt pas het verkiezingsblok, dat begint met een verrassende reportage als stof voor het debat. De reportages worden gemaakt door Lauwke Vandendriessche.
De verkiezingsprogrammatie bij Terzake wordt in goede banen geleid door presentatoren Kathleen Cools en Annelies Beck.

Terzake, van maandag tot vrijdag om 20.00 uur op Canvas.

Van Cauwelaert - Zinzen - Ivan

Vanaf maandag 1 oktober

In tijden waarin eerder te veel informatie is dan te weinig, waarin politici door voortdurende mediatraining steeds beter worden in het omzeilen van lastige vragen van journalisten, de toon lijkt te verharden en het voor burgers steeds moeilijker wordt om te weten wie of wat ze nog moeten geloven, doet Canvas een beroep op oud VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd.

De twee oudgedienden van de Wetstraat laten hun licht schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media. Waarom heeft wie wat gezegd ? Zijn er leugens of onwaarheden verteld ? Welke woorden zijn van belang, wat mogen we met een korrel zout nemen en wat moeten we onthouden of vergeten ? Elke dag voor het slapengaan biedt Canvas houvast onder de deskundige leiding van Ivan De Vadder.

Van Cauwelaert - Zinzen - Ivan, van maandag tot vrijdag op Canvas.

Karrewiet

Vanaf maandag 1 oktober

In de twee weken voor de verkiezingen brengt ook de themaredactie Jong van VRT NWS duiding rond de verkiezingen.

In de eerste week van oktober interviewt een kindreporter Ivan De Vadder. Wat zijn verkiezingen eigenlijk en waarom hebben we ze nodig? Ivan De Vadder legt het uit in een eenvoudige taal, op maat van kinderen. Wat doet een gemeentebestuur en wat is de job van een burgermeester? Hoeveel steden en gemeenten telt ons land? Wat is de grootste gemeente en welke is het kleinst? Een kindreporter gaat met Water De Donder, ooit de burgermeester in Samson en Gert en nu de echte burgermeester van Affligem, op pad. Ten slotte gaat Karrewiet na wat een provinciebestuur dan wel doet. Hoeveel provincies telt ons land? Provinciegouverneur Jan Briers gaat met Karrewiet mee op stap.

Tijdens de tweede week van oktober brengt Karrewiet vijf portretten van kinderburgemeesters uit alle provincies. De vijf kinderburgermeesters komen ook samen voor een heuse ‘burgemeesterconferentie’ die Ivan De Vadder modereert. Rond de tafel bespreken ze het kinderburgemeesterschap, de voor- en nadelen van een eigen kindergemeenteraad en hoe ze budgetten zouden beheren.

KLAAR

Ook KLAAR springt mee op de verkiezingskar. Voor leerlingen van de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs worden de verkiezingen uitgelegd. KLAAR verspreidt de komende maanden verschillende video’s, die allemaal een antwoord bieden op vragen zoals:

  • Een democratie: wat is dat? (met Ivan De Vadder)
  • Hoe zit onze staatstructuur in mekaar? (met Ivan De Vadder)
  • Wat doet een gemeente eigenlijk? Wie is baas van de gemeente en hoe wordt zo’n gemeente bestuurd? (met Ihsane Chioua Lehkli)
  • Wat doet een provincie? Wie is de baas van de provincie? Er wordt al lang geopperd dat de provincie kan afgeschaft worden. Zit dat erin? (met Pieterjan De Smedt)

KIES18 OP VRT-RADIO

RADIO 1

Radio 1 neemt in verschillende programma’s een aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

In het programma De Ochtend wordt de situatie in verschillende kleine en grote steden besproken. Presentatoren Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenboeck houden op locatie live debatten over thema’s die overal leven of net specifiek zijn voor een bepaalde gemeente in Vlaanderen. Radio 1 trekt dus naar de gemeenten zelf, maar vergeet niet stil te staan bij de actualiteit vanuit de studio. In de aanloop naar de verkiezingen slaan ze ook Brussel niet over: op zaterdag 6 oktober is De Ochtend helemaal gewijd aan de Brusselse gemeentepolitiek.

Bij Debecker gaat op tournee door enkele Vlaamse gemeenten om te horen waar de burgers wakker van liggen en wat ze op de politieke agenda willen zetten.

De Wereld Vandaag blikt vooruit naar debatten in studentensteden, die Radio 1 samen met Knack organiseert in de week van 1 oktober. In Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen gaan de lokale lijsttrekkers met elkaar in debat in een aula van de universiteit.

RADIO 2

Radio 2 volgt de verkiezingen in elke gemeente

Als expert van de regio weten de Radio 2-journalisten als geen ander wat leeft in de 300 Vlaamse en 19 Brusselse gemeenten. Zij leggen per gemeente uit wat er in die gemeente op het spel staat op 14 oktober. Vanaf 14 september is de analyse beschikbaar op Radio2.be en de verkiezingspagina van vrtnws.be.

Vanaf maandag 1 oktober start elke regionale redactie met drie campagnejournaals per dag.  De journaals worden een mix van de meest opvallende, spraakmakende en belangrijkste zaken in de verkiezingsstrijd. Op een vertrouwde en betrouwbare manier daagt Radio 2 de kopstukken uit, stelt lokale politici voor, haalt ze uit hun comfortzone en confronteert hen met vragen van luisteraars. Tijdens het programma Start Je Dag, de middaguitzending en tijdens Spits krijgt de luisteraar dus extra KIES18-nieuws.

Ook op de verkiezingsdag trekken de Radio 2-reporters erop uit. Ze verdiepen zich in de Dorpstraat van kleine en grote gemeenten in Vlaanderen.  Ze zijn daar waar grote politieke verschuivingen zijn en praten met winnaars en verliezers.  Welke impact heeft de uitslag op de inwoners van een gemeente? Via de website radio2.be komen de evoluties van die dag te staan. Er zijn tussen 15.30 en 19.30 uur ook elk uur extra regionale nieuwsbulletins. 

Op maandag 15 oktober is er tenslotte een extra lange Start Je Dag-uitzending. In elke provincie brengt Radio 2 een overzicht van de winnaars en verliezers, de gemiste kansen, opvallende verkozenen, eventuele calamiteiten en misschien al enkele coalitievormingen.  En wie wint de provincieraadsverkiezingen?

Elke regionale redactie zal de verkiezingskoorts met eigen accenten een plaats geven. Elke regio heeft immers eigen aandachtspunten en problematieken.

Op de verkiezingsdag zelf is er op Radio 1 eerst De Ochtend en daarna van ’s middags tot ’s avonds laat een marathonuitzending over de verkiezingen. De luisteraar kan bij Radio 1 terecht voor eerste reacties en een snelle analyse van de uitslagen. Verschillende reporters volgen de strijd om de burgemeesterssjerp in alle grote steden en verliezen ook de kleinere gemeenten niet uit het oog. De Ochtend staat de dag na de stembusslag weer klaar om de eerste coalities te duiden met een extra lange uitzending.

MNM

Ivan De Vadder kwam tijdens de Marathonradio in juni jongeren al vertellen over jijkiest.be, het online platform waar iedereen in Vlaanderen een voorstel kan doen voor zijn of haar gemeente. Ook jongeren zijn immers belangrijk tijdens de verkiezingen. Zijn er tendensen te bespeuren onder jongeren die voor het eerst gaan stemmen? Wat verwachten Vlaamse jongeren van hun burgermeester of stadsbestuur?

Een nieuw jeugdhuis in Sint-Truiden, een betere busverbinding van Jabbeke naar Brugge of een betaalbare woning voor jonge Leuvenaren: het zijn maar enkele van de mogelijke noden van de Vlaamse jongeren. MNM geeft aan het jonge publiek de ruimte om hun verhaal te komen vertellen in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, Planeet De Cock of Generation M. Meteen kunnen politici ook reageren op de voorstellen.

  • Tom De Cock kiest voor een erg lokale aanpak in Planeet De Cock. Wie zijn de opvallendste (jonge) kandidaten tijdens deze verkiezingsronde? Hoe moet je eigenlijk gaan stemmen? Wat mogen de first time voters verwachten?
  • Generation M focust een keer per week op de verkiezingen. Thema’s voor jongeren komen aan bod en er wordt gekeken naar hoe het anders en beter kan.

Op woensdag 10 oktober is een speciale uitzending van Generation M. Dorianne Aussems      installeert een ‘hotline’, waar jongeren allerlei vragen kunnen stellen over hoe ze nu juist      moeten gaan stemmen. VRT NWS helpt bij de antwoorden.

  • In de laatste week voor de verkiezingen focust de jongerenzender op de grote verhalen en de grote koppen in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Wat beloven zij? En hoe gaan ze hun ambitieuze plannen waarmaken?

Om jongeren optimaal te bereiken, zorgt MNM ook online voor ‘Eerste Hulp bij Verkiezingsstress’. Mogen we selfies maken in het stemlokaal? Moet iedereen verplicht gaan stemmen? Wat nemen we mee naar het stemhokje? Nieuwsmeisje Hannah beantwoordt alle vragen via online video’s en geeft allerlei tips mee. Vanaf maandag 8 oktober verschijnen de video’s op mnm.be.

Op maandag 1 oktober lanceert MNM bovendien een online KiesKaart, waarop voor elke gemeente de specifieke partijpunten rond jongeren te raadplegen zijn. Per gemeente kan de gebruiker ook doorklikken naar de persoonlijke partijwebsite.

Studio Brussel

'18 IN 18’

Studio Brussel lanceert het project '18 IN 18’, een online videoreeks in samenwerking met VRT NWS. Daarin vertellen 18 jonge mensen die voor het eerst gaan stemmen over het leven in 2018. Kunnen ze zichzelf zijn in de huidige samenleving? Voelen ze zich betrokken en wordt er naar hen geluisterd? Wat zijn hun dromen en ergernissen? Hoe kijken ze naar politiek en media en hoe zien ze hun toekomst? De vijfdelige  videoreeks is vanaf 8 oktober te bekijken op de digitale kanalen van Studio Brussel en VRT NWS.

> https://vimeo.com/289266804

KIES18 Projectleiding

Steven Samyn

Projectleider KIES18

Hoofdredacteur Duiding TV

KIES18 Pers

PROGRAMMAVRAGEN

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke

Tel. 02 741 51 63

Gsm. 0477 41 96 47

Anne.stroobants@vrt.be

INTERVIEWS

interviews@vrt.be

FOTO’S

Geert Van Hoeymissen

Fotoredacteur

Tel. 02 741 35 59

Geert.vanhoeymissen@vrt.be

Persfoto’s zijn beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie: pers.vrt.be.

 

DOSSIER KIES18.pdf

PDF - 1.6 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met