Skip to Content
KIES 19: VRT brengt de verkiezingen op maat van alle Vlamingen

KIES 19: VRT brengt de verkiezingen op maat van alle Vlamingen

Zondag 26 mei kondigt zich aan als een belangrijke dag. Die dag kiezen de Vlamingen hun vertegenwoordigers voor het regionale, het federale en het Europese parlement. De drie verkiezingen gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Als publieke omroep wil de VRT alle Vlamingen hierover zo goed en zo helder mogelijk informeren. Dat doen we met KIES 19, ​ met een aanbod op maat: online, ​ op radio en tv. ​ We willen iedereen zo goed mogelijk wegwijs maken zodat iedereen zijn of haar keuze kan maken. Het volledige overzicht kan u onderaan dit bericht vinden.

De VRT is er voor alle Vlamingen, jong en oud, hoog- en laagopgeleid, gebeten door politiek of kort voor de verkiezingen op zoek naar korte, heldere informatie. Sinds 2 april is vind je dit op één adres: het webplatform en de app KIES 19. We lanceerden al De Stemtest, samen met De Standaard. Vorige week kwam daar de hulptool SOS Keuzestress bij en vandaag lanceren we een nieuw initiatief: Durf te vragen.

Nog meer dan anders wil de VRT de Vlaming op maat informeren, met extra aandacht voor wie voor het eerst gaat stemmen, of nog net te jong is, maar wel al geïnteresseerd. ​ ​ Jongerenzender MNM pakt uit met een eigen verkiezingsaanbod. Ketnet brengt met Karrewiet een primeur: op 12 mei houden zij De grote Karrewiet verkiezingsshow.

In aanloop naar 26 mei

In de laatste twee weken voor de verkiezingen schakelen we een versnelling hoger op radio en televisie. De duidingsprogramma’s Terzake, De afspraak en De zevende dag hebben dan extra aandacht voor de verkiezingen. Op Eén gaat Phara de Aguirre van maandag tot donderdag met de politici dieper in op de verkiezingsvoorstellen in Iedereen kiest. ’s Avonds laat brengt Canvas Ivan De Vadder, Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen rond de tafel om eigenzinnig de politieke actualiteit van de afgelopen dag te fileren.

Vanaf maandag 13 mei verhuizen de actuaprogramma’s op Radio 1 twee weken lang naar het dak van het Vlaams parlement.

Verkiezingsweekend

In het verkiezingsweekend zal de Vlaming niets moeten missen van de gebeurtenissen. Op zaterdag 25 mei brengt de VRT de partijvoorzitters samen voor Het grote debat. Wie wil kan op zondag 26 mei het verkiezingsnieuws beginnen volgen bij De ochtend op Radio 1. Bij Eén leiden Martine Tanghe en Ivan De Vadder vanop de VRT de verslaggeving in goede banen, terwijl de VRT NWS-ploeg de eerste reacties en nieuws brengt vanuit het hele land en het Vlaams Parlement.  Wanneer het stof wat gaan liggen is, brengen we de partijvoorzitters op maandagavond samen voor een kopstukkendebat.

Dit hele aanbod wordt over de verschillende VRT-netten heen in nauwe samenwerking met VRT NWS gemaakt. We weten dat we voor een hele uitdaging staan om de Vlaming helder te informeren via het kanaal dat hij of zij kiest: online, radio en tv. En dit op de manier die het best past. Voor de ene diepgaand, voor de andere kort en bondig, maar duidelijk. Op die manier willen we er voor iedereen zijn, dat is onze opdracht. Verkiezingen zijn een feest voor de democratie. De VRT wil zijn democratische verantwoordelijkheid nemen om iedereen zo goed mogelijk, onpartijdig en op een betrouwbare manier informeren voor de grote dag, 26 mei.

 

OVERZICHT

TELEVISIE

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Onze vaste afspraken: Journaal, De zevende dag (met themadebatten), Terzake en De afspraak. Vanuit de eigen formule zullen de nieuws- en duidingsprogramma’s van VRT NWS aandacht besteden aan de kiescampagne.

-          Iedereen kiest: (Eén, vanaf zondag 12 mei) Phara de Aguirre ontvangt acht avonden lang lokale en nationale kopstukken in de politieke talkshow Iedereen kiest.    

-          Van Cauwelaert en Zinzen bij Ivan: (Canvas, ’s avonds laat van maandag tot donderdag) Na amper een seizoen al niet meer weg te denken uit de verkiezingsstrijd. Journalisten Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen fileren de waan van de dag samen met Ivan De Vadder.

-          Villa politica: (Canvas, op zaterdag 5 en 12 mei) Villa politica sluit de legislatuur op gepaste wijze af met twee speciale uitzendingen die terugblikken op wat er tijdens de afgelopen regeerperiode gebeurde in het Vlaamse en het federale parlement.

-          Blanco: (Canvas, vanaf dinsdag 7 mei) Phara de Aguirre en Nahid Shaikh zoeken uit welke landgenoten niet (meer) stemmen, en vooral, waarom niet.

-          De grote Karrewiet verkiezingsshow: (Ketnet, zondag 12 mei) Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT NWS, pakt voor het eerst uit met De grote Karrewiet verkiezingsshow. Kinderen van 9 tot 12 jaar mogen misschien nog niet stemmen, maar ze hebben wel vragen en die stellen ze in deze verkiezingsshow aan de zes partijvoorzitters. Karrewiet- gezichten Mariam El Mandoudi en Jelle Mels leiden alles in goede banen.

-          Europa kiest: (woensdag 15 mei, livestream en op Canvas) Die dag streamen we het debat van de Europese kopstukken in het Europese parlement. In het aangepaste decor van Extra Time analyseert Lieven Verstraete het debat en de Europese kiescampagne met verschillende eurowatchers.

-          Voorzittersdebatten en de verkiezingsdag: (25, 26 en 27 mei) Ivan De Vadder brengt de avond voor de verkiezingen de partijvoorzitters samen voor een laatste debat. Zondag staat bij Eén alles vanaf de voormiddag in het teken van de verkiezingen. Martine Tanghe, Ivan De Vadder en Tim Verheyden leiden alles (uitslagen, reacties, nieuws) in goede banen vanuit het zenuwcentrum op de VRT aan de Reyerslaan. Phara De Aguirre en Bart Verhulst ontvangen politieke gasten in de zuilenzaal van het Vlaams Parlement. Daar modereert Phara tegen het einde van de dag ook het voorzittersdebat. Wanneer de dag erna het eerste stof is gaan liggen, brengen we de partijvoorzitters nog een laatste keer samen voor een debat ’s avonds op Canvas.

RADIO

-          Radio 1: Vanaf maandag 13 mei verhuizen de actuaprogramma’s op Radio 1 twee weken lang naar het dak van het Vlaams parlement. We nodigen luisteraars uit voor uitzendingen met zicht op Brussel. Van 6 tot 10 uur en van 16 tot 19 uur staan de uitzendingen Kies 19 in het teken van de verkiezingen, zonder de actualiteit uit het oog te verliezen. Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenbroeck beginnen de dag met politieke debatten, gestoffeerd met de kennis van experts, én de mening van ervaringsdeskundigen. Eén van de politici krijgt in een Facebook Live met Karolien Debecker vragen van luisteraars voorgeschoteld. ’s Avonds leggen Ruth Roets en Ruth Joos de dag neer met partijvoorzitters en opiniemakers. En we sluiten af met een exclusief mini-dakconcert, van onder meer Bart Peeters, Axelle Red en Gabriel Rios.

Verkiezingsdag 26 mei begint op de radio. ‘s Ochtends zenden we nog uit vanuit het Vlaams parlement, op Radio 1 en Eén. En in de marathonuitzending vanaf 13 uur hoor je de eerste uitslagen en reacties.

-          Radio 2: Radio 2 interviewt de lijsttrekkers voor de Vlaamse en federale verkiezingen in alle provincies. De Grootste Familie pikt hen op met de wagen naar hun volgende bestemming. Ze praten onderweg voor de camera over politiek en wie ze zijn als politicus. Dat resulteert in video’s op radio2.be en op vrtnws.be. De luisteraars kunnen hen en ander (regionaal) verkiezingsnieuws ook elke dag horen in het campagnejournaal twee weken voor verkiezingszondag.

Op verkiezingszondag brengt Radio 2 de verkiezingsverhalen bij David Kiest tussen 16 en 20 uur: van de verhalen in het stemlokaal tot de eerste snelle resultaten in elke regio. De dag na de verkiezingen gaan de regio-experten op stap voor de eerste reacties op de resultaten in een extra lange Start Je Dag. Ze ontbijten mee met de winnaars, troosten de verliezers, meten de temperatuur bij de onderhandelingen en doen de deur dicht op afterparties.

-          MNM: De jongerenzender brengt de aanloop naar de verkiezingen op maat van hun jonge publiek. De laatste twee weken voor 26 mei ontvangt Tom De Cock elke vooravond politieke kopstukken bij Planeet De Cock. Op woensdag 22 mei is er een speciale Generation M waarbij Dorianne Aussems jongeren zelf laat debatteren over politieke hete hangijzers.

ONLINE

-          Kies 19: Alle verkiezingsnieuws, Vlaamse, federaal, Brussels en Europees, kan je sinds begin april terugvinden op  www.Kies19.be. Daar vind je ook vlot de weg naar de verschillende online initiatieven van VRT NWS:

-          De Stemtest: Deze behoeft geen introductie meer. Wil je aan de hand van heldere stellingen achterhalen welke partijen het dichtst aansluiten bij jouw standpunten dan is dit de test.

-          SOS keuzestress: Je weet nog niet wat of wie te kiezen? Vergelijk dan de standpunten van de partijen op een overzichtelijke manier via deze tool.

-          Durf te vragen: Er bestaan geen domme vragen. De experten van VRT NWS gaan op zoek naar antwoorden en maken de keizers wegwijs door de vele campagnethema’s, partijstandpunten en alle andere vragen die de verkiezingen oproepen. Je vindt er ook handige explainers, uitlegvideo’s op maat van de jonge mensen op hun favoriete kanaal YouTube.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos