Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Zondag 24 december 2023 – De Warmste Week heeft dit jaar 8.790.633 euro opgebracht voor het thema 'opgroeien zonder zorgen'. Zeven dagen lang maakten presentatoren Eva De RooSander GillisSam De Bruyn en Robin Keyaert non-stop radio en televisie vanuit Het Warmste Huis in Brugge. Ze kregen bezoek van tal van actievoerders, luisterden naar pakkende getuigenissen en draaiden de rijkelijk aangevraagde plaatjes. Ook de publieke belangstelling op 't Zand in Brugge was ongezien, met over de volledige week meer dan 140.000 bezoekers. Brugge was een week lang de hotspot voor vele generaties, maar vooral een plek waar kinderen en jongeren meer dan ooit van zich lieten horen.

De Warmste Week © VRT
De Warmste Week © VRT
Robin Keyaert (MNM): "Mijn eerste Warmste Week in 1 woord: on-be-schrij-fe-lijk! De beste artiesten van het land, een gigantische mensenmassa op 't Zand in Brugge en straffe verhalen die alle uitdagingen waar jongeren en hun gezin voor staan enorm tastbaar maakten. Dankzij al die actievoerders kunnen alle 287 projecten ook effectief gerealiseerd worden. Een mooier kerstcadeau kunnen we niet wensen."

Maar liefst 4.639 acties, 14.136 aangevraagde platen en 117.923 verkochte vlammetjes. De Warmste Week was dit jaar op alle vlakken een groot succes. Presentatoren Eva, Sander, Sam en Robin haalden dan ook alles uit de kast met 146 uur radio en televisie. Soms ontroerend, dan weer grappig maar bovenal hartverwarmend.

Brugge was een week lang de warmste plek van het land. Elke avond schoot de temperatuur extra de hoogte in bij de vlammende optredens. Of nu Pommelien Thijs, Tom Odell of Zwangere Guy de micro nam: 't Zat er boenke ip!

Dirk De fauw, burgemeester Brugge: "Het was een ongeziene week voor onze stad. Adembenemend om te zien hoe solidair en hoe warm onze inwoners De Warmste Week in hun hart sloten. Ik ben zelf naar verschillende optredens gaan kijken en raakte echt geëmotioneerd toen ik de mensenmassa op 't Zand zag genieten. We zijn als stad dan ook ontzettend trots dat we hebben kunnen bijdragen tot deze fantastische solidariteitsactie, met een schitterende opbrengst."

De volledige VRT bundelde dit jaar de krachten voor De Warmste Week. MNM-dj Manu Van Acker en Studio Brussel-presentator Pien Lefranc doorkruisten zelfs heel Vlaanderen en Brussel. In twee weken tijd gingen ze in alle 319 gemeentes op zoek naar acties voor De Warmste Week.

Pien Lefranc (Studio Brussel): "Ik heb waanzinnig veel warmte gevoeld in alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel, en dat mag je letterlijk nemen. Dichter bij de actievoerders kan je niet komen. Ik heb in huiskamers gestaan, in chirolokalen, in scholen, in zorginstellingen … 't Zand stond deze week vaak afgeladen vol, maar het is absoluut niet voor iedereen mogelijk om naar Brugge te komen. Daarom was het voor mij een privilege om naar die mensen toe te gaan, naar hun verhalen te luisteren en als Vlammende Reporter De Warmste Week ook tot bij hen te brengen."

Bij Ketnet geen reizende maar wel rijzende reporters. Elke dag trok Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou haar bakschort aan voor De Warmste Koekenbak. Samen met bekende gasten zoals Coely en Jeroom en enkele enthousiaste klassen bakten ze in de Bakstage in Brugge de lekkerste koekjes van het land. Om alle Ketnetters die koekjes hebben gebakken te bedanken trokken de Rijzende Reporters het land rond. In totaal werden er meer dan 75.000 koekjes gebakken.

Sarah Mouhamou (Ketnet): "Ik heb zó hard genoten van deze hartverwarmende week vol warme acties, warme Ketnetters, warme gasten en de warmste koekjes. Mijn hart loopt over van liefde en vanaf nu link ik koekjesgeur voor altijd aan de Ketnetters!"

Niels Destadsbader serveerde elke avond het dessert van De Warmste Week. In een avondshow op VRT 1 bundelde hij steeds de hoogtepunten van de dag, telkens vergezeld door een van de vier presentatoren en een bekende gast. Maar ook in andere VRT 1-programma's zoals Zorgen voor mama, Start gemist, Iedereen beroemd en Switch, en de VRT MAX-reeks Tune in stond het thema van opgroeien zonder zorgen centraal. Net als in de podcasts Split (VRT MAX) en Na de rouwstoet (Studio Brussel).

Dankzij de ingezamelde 8.790.633 euro zorgt De Warmste Week ervoor dat 287 projecten rond opgroeien zonder zorgen zullen worden waargemaakt in 2024. Het volledige bedrag gaat integraal naar het DWW-fonds en zal verdeeld worden door de Koning Boudewijnstichting. De geselecteerde projecten focussen op vier domeinen: thuis, onderwijs, vrije tijd en online. 

Na een magische week in Brugge is het uitkijken naar de volgende editie van De Warmste Week, met de warme steun van KBC. Afspraak de week voor kerst in 2024.

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT: "Je voelde Vlaanderen de voorbije maanden alsmaar enthousiaster worden voor De Warmste Week. Maar dat het zo'n gloeiend warme week in Brugge zou worden, hadden we zelfs niet kunnen dromen. Vlaanderen en Brugge hebben afgelopen week echt een nieuwe standaard neergezet als warme samenleving. Het legt de lat hoog voor volgend jaar, maar bij VRT houden we wel een beetje van wat uitdaging. Dank je wel, Vlaanderen!"

De Warmste Week 2023 in cijfers

 • 8.790.633 euro opbrengst
 • 4.639 acties
 • 287 projecten
 • Meer dan 75.000 gebakken koekjes
 • 14.136 aangevraagde platen
 • 117.923 verkochte Vlammetjes
 • 146 uur live radio op MNM en Studio Brussel 
 • 29 artiesten vlamden mee op het dak van Het Warmste Huis
 • 319 gemeentes in Vlaanderen en Brussel bezocht door de Vlammende Reporters
 • Meer dan 140.000 bezoekers op 't Zand in Brugge
 • 5 meest aangevraagde platen (in willekeurige volgorde)
  • 'Engelbewaarder' Marco Schuitmaker
  • 'Follow the sun' Xavier Rudd
  • 'Adore u' Fred again.. & Obongjayar
  • 'Another love' Tom Odell
  • 'Erop of eronder' Pommelien Thijs
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke De Warmste Week
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos