Skip to Content
“Ik heb uw moeder in de val gelokt, ik heb ze met voorbedachten rade gedood.”

“Ik heb uw moeder in de val gelokt, ik heb ze met voorbedachten rade gedood.”

Pano - ‘Het antwoord van Assisen, deel 2’ - woensdag 22 maart op Eén en in de app van VRT NWS

20 maart 2023 - Pano kon het hele proces tegen seriemoordenaar Stephaan Du Lion filmen, de ruitenwasser die vier vrouwen vermoordde in de jaren ’90. De reportage biedt een unieke inkijk in de dynamiek van het geruchtmakende assisenproces.

In het tweede deel zien we hoe Du Lion breekt na de emotionele getuigenis van Vanessa Demares (40), dochter van slachtoffer Eve Poppe. Hij bekent: “Ik heb uw moeder in de val gelokt, ik heb ze met voorbedachten rade gedood.” Nochtans had hij altijd volgehouden dat hij zich nog maar weinig herinnerde van de feiten. En nu dan toch. “Ik kon niet naar mijn cel teruggaan en het niet zeggen.”

Welke antwoorden geeft Du Lion? Negen dagen lang proberen de voorzitter van het hof, advocaten en nabestaanden in het hoofd te kruipen van de seriemoordenaar. Is Du Lion een psychopaat? Of is het de impact van zijn slechte jeugd? “Horror”, volgens zijn zussen. “Mocht Stephaan Du Lion een andere vader hebben gehad, dan zou het zomaar kunnen dat die feiten nooit zouden zijn gebeurd”, zegt zijn advocaat Christian Clement.

Negen dagen lang worden alle betrokkenen op het proces heen en weer geschud tussen begrip en onbegrip, tussen afschuw en medelijden. Pano blikt terug met de belangrijkste hoofdrolspelers én zoekt Du Lion na zijn veroordeling tot levenslang op in de gevangenis. “Ik weet dat ik het niet verdien, maar ik hoop ooit nog vrij te kunnen komen.”

Reportage: Machteld Libert, Victor Van Driessche en Kristiaan Grauwels
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – Het antwoord van Assisen, deel 2: woensdag 22 maart om 21.30 uur op Eén en in de app van VRT NWS


 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos