Iedereen tegen Kanker
Eén en Kom op tegen Kanker slaan opnieuw de handen in elkaar
Elk jaar krijgen 40.000 Vlamingen kanker. Dat zijn elke dag 110 Vlamingen die de diagnose krijgen. Kanker treft iedereen. Ook het succes van de fictiereeks Gevoel voor tumor die momenteel op Eén te zien is, toont aan dat het thema niemand onberoerd laat. Daarom slaan Eén en Kom op tegen Kanker de handen in elkaar voor de campagne Iedereen tegen Kanker. Met de slogan ‘Ik daag kanker uit’, roepen ze heel Vlaanderen op om mee de strijd tegen kanker aan te gaan. Ook Ketnet voert mee actie met een eigen uitdaging ‘De Pet op tegen Kanker’. Samen, jong en oud, groot en klein dagen we de vreselijke ziekte uit. Met acties, steun en warmte geloven we dat we kanker klein krijgen.
Vanaf 17 april tot 27 mei schuiven bekende en onbekende Vlamingen hun angsten aan de kant of steken hun handen uit de mouwen om een uitdaging aan te gaan. Met die uitdaging zamelen ze geld in. Het doel? Zoveel mogelijk geld ophalen om Iedereen tegen Kanker te steunen en zo de ziekte te vermijden, bestrijden en verzachten. Een stap richting een wereld zonder kanker.
Wij dagen kanker uit
Zes weken lang dagen we kanker uit. Iedereen kan ons daarbij helpen door zelf een uitdaging aan te gaan of te storten en zo een uitdaging te steunen. Die sportieve, avontuurlijke of grappige uitdagingen halen mensen uit hun comfortzone, maar voor Iedereen tegen Kanker proberen ze dat. Op elke uitdaging wordt immers een bedrag geplakt. Eens dat bedrag bereikt, is de uitdaging uitvoeren een feit. Het is aan vrienden, familie en collega’s om elkaar via een gift dat duwtje in de rug te geven. Op het online platform www.iedereentegenkanker.be registreren mensen hun uitdagingen zodat Vlaanderen ervaart hoe solidariteit voor mensen met kanker onder iedereen leeft.
Om het goede voorbeeld te geven, zetten ook bekende gezichten hun schouders onder de campagne. Tussen 17 april en 27 mei wagen zij zich aan verschillende uitdagingen en geven zo een voorbeeld om Vlamingen te inspireren mee te doen aan de campagne.
Vanaf vandaag, dinsdag 17 april, starten al enkele tv-gezichten met een uitdaging:
- Wim De Vilder belooft om uit een vliegtuig te springen. Als 2000 euro ingezameld wordt, raapt hij al zijn moed bij elkaar en overwint hij zijn hoogtevrees om van kilometers hoog een parachutesprong te wagen.
- Ook Kristel Verbeke daagt kanker uit met een opdracht die haar volledig uit haar comfortzone haalt. Zelf altijd erg ordelijk en proper, zal ze het vuilste kot van Vlaanderen poetsen. Wie Kristel het beste van zichzelf wil zien geven voor Iedereen tegen Kanker, moet mee de 1000 euro inzamelen.
- Saartje Vandendriessche zal cheerleaden voor een vol Anderlecht-stadion. Hoewel ze nooit danslessen heeft gevolgd, zal ze voor het bedrag van 5000 euro in een echt cheerleaderspakje kruipen en vrolijke pompons bovenhalen.
- Een portie humor bij de uitdagingen is nooit ver weg. Frank Deboosere kruipt voor 1000 euro in een groen pak om Het weer te presenteren. Daardoor zijn op televisie enkel zijn hoofd en handen te zien. Het weer zal voor één keer niet louter informatief zijn, maar ook een grappig zicht opleveren.
Eind april volgen nog andere uitdagingen. Zo zal Philippe Geubels een volledige kleuterklas onder zijn hoede nemen. Philippe heeft zelf een kindje, maar hoe entertaint hij 30 kleuters die bruisen van de energie? Voor 5000 euro voegt hij de daad bij het woord en wordt hij voor één dag meester Philippe. Ook Danira Boukhriss Terkesidiss en Peter Van de Veire zullen kanker uitdagen. Daarnaast worden door verschillende VRT-netten uitdagingen gelanceerd. Later ontdekt de surfer ook die uitdagingen via www.iedereentegenkanker.be
Volg uitdagingen live op de Facebook van Eén
Voor Iedereen tegen Kanker gaat Eén ook live op Facebook. Enkele Eén-gezichten gaan hun uitdaging live voor de kijkers aan op de Facebook-pagina van Eén. Kijkers moeten sms’en om het volledige bedrag te behalen. Enkel dan vindt de uitdaging plaats. Sommige Thuis-acteurs, waaronder Vanya Wellens en Monika Van Lierde, stijgen met de Dalton Terror-attractie de lucht in en vallen pas naar beneden wanneer 2000 euro is ingezameld. Monika Van Lierde zal vanaf dan bij elke andere live uitdaging aanwezig zijn en samen met de kijkers de volledige uitdaging op de voet volgen. Ze volgt bijvoorbeeld hoe Dieter Coppens (Copy beest, Down the road) voor zijn uitdaging uit de kleren gaat om voor een tekenklas te poseren als naaktmodel.
Ook de Rospot is er weer bij!
Thuis-actrice Marleen Merckx haalt voor deze editie de bekende Rospot weer boven. Ze moedigt heel Vlaanderen aan rosse centen te doneren voor Iedereen tegen Kanker. Iedereen kan bij een winkel in de buurt een Rospot-sticker halen en die plakken op de pot die ze vullen met rosse centen.
Met de hulp van heel Vlaanderen wil Marleen dit jaar het Rospot-record verbreken. Ze wil meer centen inzamelen dan vorig jaar en op het einde van de campagne 35 ton in plaats van 27 ton verzameld hebben!
Heel Vlaanderen doet mee
www.iedereentegenkanker.be
Allemaal dagen we kanker uit. Elke uitdaging telt en levert een bijdrage aan Iedereen tegen Kanker. Iedereen kan zelf een uitdaging aangaan of een groepsuitdaging verzinnen: een estafette tegen kanker organiseren, zijn haar ros verven, hoogtevrees overwinnen in een achtbaan, 1000 sit-ups doen in één week… Het kan allemaal. Op elke uitdaging wordt een bedrag geplakt en van zodra dat geld ingezameld is, gaat de uitdaging door. Wie weet komt een van onze cameraploegen die uitdaging zelfs op beeld vastleggen!
Hoe een uitdaging registreren?
- Een uitdaging registreren kan via het platform www.iedereentegenkanker.be. Daar moet ook het bedrag voor de uitdaging ingegeven worden.
- Wanneer de uitdaging online staat, kunnen familie, vrienden, collega’s en kennissen de uitdaging steunen met een gift.
- Is het bedrag ingezameld? Tijd om de daad bij het woord te voegen! De uitdagingen worden aangegaan en vastgelegd met foto’s of filmpjes, die nadien op het platform verschijnen om ook anderen aan te sporen kanker uit te dagen.
Op de website staat verder een volledig overzicht van wat allemaal gebeurt rond de campagne. Dagelijks komen updates online over de campagne zoals nieuwe acties, berichten en beelden van alle initiatieven uit heel Vlaanderen.
Op sociale media wordt de campagne in de kijker gezet met de hashtags #iedereentegenkanker en #depetop. Die berichten worden allemaal verzameld op de hoofdpagina van de website www.iedereentegenkanker.be.
De Pet op tegen Kanker
Ook de kinderzender Ketnet werkt actief mee aan Iedereen tegen Kanker. De zender voert opnieuw actie met een eigen uitdaging ‘De Pet op tegen Kanker’: daag kanker uit en zet de pet op, klinkt hun motto. Het ingezamelde bedrag van de Pet op tegen Kanker gaat integraal naar het vakantiekamp dat Kom op tegen Kanker organiseert voor kinderen met kanker.
De KetnetBand-gezichten Maureen, Matthew en Charlotte sporen kinderen aan hun pet te pimpen met het Petpakket. Ze kunnen ook meezingen met het nieuwe De Pet op tegen Kanker-lied ‘Voor Jou’, meedansen met de videoclip of zich wagen aan de ‘Petflip-challenge’. Van 21 tot en met 24 mei zendt Ketnet ook een portretreeks uit waarin Charlotte in het UZ Brussel enkele mensen ontmoet die van dichtbij geconfronteerd worden met kanker. Op vrijdag 25 mei wordt De Pet op tegen Kanker afgesloten met een ware Petnetdag, waar de Ketnet-wrappers wrappen vanuit De Appeltuin van het UZ Brussel. Die dag roept Ketnet ook alle kinderen op om naar school te gaan met de pet op als teken van solidariteit met kinderen met kanker.
Ketnet onderneemt vaker mobiliserende acties om moeilijkere thema’s op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken bij kinderen, zoals de Move tegen Pesten of de Duivelse +school. Door De Pet op tegen Kanker te integreren in de Iedereen tegen Kanker-campagne, wordt niet enkel bij volwassenen maar ook bij kinderen bewustzijn rond kanker gecreëerd.
Ketnet geeft overigens nog op andere manieren aandacht aan kanker. Ook in fictiereeksen brengt Ketnet het thema aan bod. In De regel van 3S zullen de Ketnetters de komende weken ontdekken dat het personage Sofie leukemie heeft. Artsen stelden voor om een beenmergtransplantatie te doen, maar haar familieleden komen niet in aanmerking als beenmergdonor. Daarom ziet Sofie af van een verdere behandeling en probeert ze volop van haar te korte leven te genieten, niet als ‘het zieke meisje’, maar zoals alle anderen.
Ook in reeks 4eVeR kreeg kanker een plaats. Nadiya, de moeder van het personage Gamil, krijgt te horen dat ze borstkanker heeft. De verhaallijn van 4eVeR is verweven met de ziekte van Gamils moeder, van het beginstadium tot en met de voorlopige genezing door chemotherapie. Er wordt aandacht gegeven aan de manier waarop binnen het gezin van Gamil de kanker besproken wordt, hoe Gamil erover praat met zijn vrienden en er zelf omgaat.
Slotshow op Eén
Op zondag 27 mei monden alle uitdagingen van Iedereen tegen Kanker uit in een live slotshow op Eén.
Peter Van de Veire, Danira Boukhriss Terkessidis en Steven Van Herreweghe blikken samen met de kijkers terug op de uitdagingen tijdens de campagne.
Danira en Peter, die een duo vormden voor de jongste editie van Steracteur sterartiest, ontvangen verschillende mensen die meewerkten aan de campagne, patiënten en onderzoekers. Ze presenteren naar beproefd recept een mix van aangrijpende reportages, muzikale acts en interessante babbels, waaruit nogmaals zal blijken waarom de strijd tegen kanker zo belangrijk is.Peter en Danira twijfelden geen moment om deze actie te steunen. Peter Van de Veire:
"Kanker raakt ons allemaal. Kijk even rechts of links van je en je ként iemand die met de ziekte te maken heeft. Maar er is ontzettend goed nieuws: we zijn op de goeie weg om kanker (zo goed als) helemaal de wereld uit te helpen. Die verhalen van pure hoop zie je die zondagavond. Het wordt een show vol hoop waar we af en toe een traan laten maar vooral met een énorme energieboost de kijker, luisteraar en surfer duidelijk zullen maken dat er maar één weg is: vooruit. Op weg naar een wereld zonder kanker. Als ik daar een deel mag van uitmaken, zeg ik volmondig "ja!”
Danira Boukhriss Terkessidis:
"Ik heb geen seconde getwijfeld toen ze me vroegen om de Iedereen tegen Kanker-show dit jaar te presenteren. Zelf heb ik al te veel mensen uit mijn omgeving de strijd zien aangaan met kanker. Altijd even moedig, altijd even hoopvol, maar helaas niet altijd met een blije afloop. Ooit komt er een dag dat mensen niet langer sterven aan kanker, maar daar is onderzoek voor nodig. Dus alstublieft, steun Iedereen tegen Kanker. Samen kunnen we die smerige ziekte verslaan."
Steven Van Herreweghe zal tijdens de slotshow het belpanel van bekende tv-gezichten in goede banen leiden. Steven neemt graag de rol van host op zich:
“Ondanks het prachtige werk dat de afgelopen jaren verricht is, blijft kanker een ziekte die ons allen in het diepste van ons zijn treft. Net zoals zoveel mensen ben ik al veel te vaak geconfronteerd met deze ziekte in mijn omgeving. Omdat iedereen recht heeft op een leven in blakende gezondheid kom ik op tegen kanker.”
Het belpanel is present in het KBC-gebouw in Brussel. Gedurende de slotshow kan iederen zowel online als telefonisch geld storten. De kans bestaat dat kijkers bellen om een gift te doen en zo een bekend gezicht aan de lijn krijgen. Onder andere Annemie Struyf, Karolien Debecker, Daan Hugaert, Moora Vander Veken, Xavier Taveirne en Siska Schoeters nemen die avond de telefoon op.
In de show krijgen ook Eén-gezichten Dieter Coppens (Copy beest, Down the road), Kristel Verbeke (Kinderkopkes) en Lieve Blancquaert (Last days) een prominente rol. Ketnet-gezicht Dokter Bea gooit haar talenten in de strijd met een speciaal gastoptreden.
Eén belooft opnieuw een hartverwarmende slotshow te organiseren die heel Vlaanderen toont welke mooie uitdagingen hebben plaatsgevonden ten voordele van Iedereen tegen Kanker. De slotshow wil dezelfde warmte uitstralen die Vlaanderen massaal toonde door geld in te zamelen. Het eindbedrag (vorig jaar 3.352.253 euro) wordt op het einde van de show bekendgemaakt.
Waar gaat de opbrengst naartoe?
Iedereen tegen Kanker past in de campagnevoering die Kom op tegen Kanker al jaren in het werk stelt om aandacht en steun voor de ziekte te krijgen. Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van Kom op tegen Kanker:
“Er is al veel vooruitgang geboekt sinds Kom op tegen Kanker bijna 30 geleden opgericht werd. Maar er liggen ook nog heel wat nieuwe uitdagingen op ons pad. Jaarlijks krijgen nog meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen de diagnose kanker. Een vrouw op de vier en een man op de drie krijgen de ziekte voor ze 75 jaar zijn. Al ruim een kwart miljoen Vlamingen leven met de gevolgen van kanker. Met deze campagne willen we mensen dan ook sensibiliseren en aanzetten om samen met ons op te komen tegen kanker. Want alleen samen krijgen we kanker klein.”
Kom op tegen Kanker is bijna uitsluitend afhankelijk van de steun van het grote publiek voor tal van initiatieven die helpen kanker te vermijden, bestrijden en verzachten. Het ingezamelde budget gaat naar vier posten: onderzoek, zorg, informatie en preventie, en beleidsbeïnvloeding.
- In de eerste plaats wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt tot de overlevingskansen en de levenskwaliteit van kankerpatiënten, en in psychosociaal onderzoek dat de begeleiding van en zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten verbetert.
- Daarnaast zorgen goed opgeleide vrijwilligers voor opvang en begeleiding van kankerpatiënten in het ziekenhuis en kunnen patiënten en hun naasten bij de Kankerlijn terecht voor een luisterend oor, deskundig advies of informatie. Het Kankerfonds is dan weer een vangnet voor patiënten die door kanker in de armoede dreigen te geraken. Daarnaast kunnen tijdens het kinderkamp en het vakantiekamp voor jongeren jonge kankerpatiënten even alle zorgen vergeten.
- Kom op tegen Kanker verleent steun aan kinderoncologie, lotgenotenwerking en palliatieve zorg. Ook de strijd tegen kinderkanker wordt onverminderd ondersteund.
- Voorts zet Kom op tegen Kanker sterk in op de preventie van kanker. Daarom richt Kom op tegen Kanker de pijlen in de eerste plaats op de strijd tegen het roken en het meeroken. Het doet dat onder meer via campagnes en beleidsbeïnvloeding. Meer in het bijzonder wil de organisatie vermijden dat jongeren beginnen met roken en dat mensen, en zeker kinderen, buiten hun wil worden blootgesteld aan tabaksrook. De organisatie ijvert ook voor een gezonde leefomgeving die vrij is van milieuvervuilende stoffen.
- Kom op tegen Kanker spoort tot slot actief inbreuken op patiëntenrechten op. Het kaart ze aan bij de overheid en reikt hun beleidsvoorstellen tot oplossing aan.
Kom op tegen Kanker wil met zijn werking dit ultieme doel bereiken: een wereld zonder kanker. En daarvoor heeft Kom op tegen Kanker heel Vlaanderen nodig.
Samengevat
- Eén en Kom op tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor een nieuwe editie van Iedereen tegen Kanker.
- Met de slogan ‘Ik daag kanker uit’ moedigen we heel Vlaanderen aan kanker uit te dagen door een avontuurlijke, sportieve of grappige uitdaging aan te gaan. Bekende radio-stemmen en tv-gezichten geven hun het duwtje in de rug door zelf een uitdaging aan te gaan.
- Alle uitdagingen worden geregistreerd op het platform www.iedereentegenkanker.be, waar een gift kan gedaan worden voor een bepaalde uitdaging. Beeldmateriaal, nieuwsberichten en de laatste updates komen daar ook online te staan.
- De opbrengst van alle uitdagingen gaat volledig naar strijd tegen kanker, zodat we opnieuw een stapje dichterbij een wereld zonder kanker komen te staan.
- Iedereen tegen Kanker loopt van 17 april tot 27 mei
- www.iedereentegenkanker.be
- www.een.be/iedereentegenkanker
- www.facebook.com/een
- www.ketnet.be en de Ketnet-app
- zondag 22 april: lancering van het Petnetlied ‘Voor Jou’ en de videoclip
- vanaf 23 april is het Petpakket verkrijgbaar bij Colruyt, Dreamland, Bioplanet, Okay, JBC en Standaard Boekhandel
- vrijdag 25 mei: Petnetdag
- zondag 27 mei: slotshow op Eén