Het wordt geen 'Stille nacht' bij VRT: een kerstaanbod om warm van te worden

Het wordt geen 'Stille nacht' bij VRT: een kerstaanbod om warm van te worden

Donderdag 7 december 2023 - Het wordt winter en de dagen worden korter, maar bij VRT is er tal van tv-, radio- en online aanbod om je deze kerstvakantie aan te verwarmen.

Van kookinspiratie met het nationale kerstmenu in Dagelijkse kost tot Sven de Leijer die Vrede op aarde brengt. Van het Jaaroverzicht van VRT NWS tot de komische terugblik op 2023 van Kamal Kharmach. VRT zorgt deze kerstvakantie ook voor straffe muziekverhalen in De tijdloze en viert met jou oudjaar samen met Queen en David Bowie. Geen kerstfeest zonder Slingers en kroketten (Radio 1) en de beste kersthits in Radio2 Kerst50. Later is het genieten van het nieuwjaarsconcert van Wiener Philharmoniker op Klara. Natuurlijk worden de blokkende studenten niet vergeten met onder andere MNM blok party. En voor de allerkleinsten staan Ketnet en Ketnet Junior op post. All I want for Christmas? Is VRT!

VRT 1

Switch

Zowel presentatrice Fien Germijns als haar Switch-studio blinken als nooit tevoren voor de quiz zonder punten, maar wel mét bekende Vlamingen. Drie weken lang nemen elke week vijf bekende koppen het tegen elkaar op. Wie op het einde van de aflevering op nummer één staat, speelt de finale en kan 1.000 euro winnen voor het goede doel. 

Tijdens De Warmste Week nemen Gloria Monserez, Manu Vanacker, Sven De Leijer, Maïmouna Badjie en Hakim Chatar het tegen elkaar op. Tijdens de eerste week van de kerstvakantie is het de beurt aan Joris Brys, Otto-Jan Ham, Niels Destadsbader, Nona 't Jolle en Eva Kamanda, zij spelen voor een zelfgekozen goed doel. Net als Eva De Roo, Elodie Gabias, Lou Miller, Tine Embrechts en Bart Cannaerts in de laatste week van de kerstvakantie.

 • Switch: elke weekdag vanaf maandag 18 december rond 19.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Dagelijkse kost - het nationale kerstmenu

Jeroen Meus houdt zijn jaarlijkse traditie in ere. Vanaf maandag 18 december tot en met vrijdag 22 december geeft hij het beste van zichzelf voor het veertiende nationale kerstmenu van Dagelijkse kost. Van hapje tot dessert bokst hij een geweldig lekker feestmenu in elkaar, met elke dag een uitdagend maar haalbaar kerstrecept. Benieuwd wat er in de feestelijk uitgedoste keuken van Dagelijkse kost uit de potten getoverd zal worden? Wij geven je alvast een voorsmaakje:

 • Maandag 18 december: Krabsla met avocado-komkommercoulis, gegratineerde mosselen met pastis en filodeegpakketjes met geitenkaas en vijgen. Jeroen start het Nationale Kerstmenu 2023 met drie eenvoudige maar feestelijke hapjes: krabsla, gegratineerde mosselen en filodeegpakketjes met geitenkaas. De start hebben we alvast niet gemist!
 • Dinsdag 19 december: Carpaccio van gerookte heilbot met tartaar van knolselder en appel. Het voorgerecht is dit jaar een carpaccio van gerookte heilbot met een frisse tartaar van knolselder en appel. Om het geheel wat volheid te geven, serveert Jeroen er een vinaigrette op basis van gebrande boter bij. De kappertjes zorgen voor extra punch.
 • Woensdag 20 december: Romige soep van zoete aardappel, dumplings van scampi en limoenbladolie. Als tussengerecht serveert Jeroen een zijdezachte soep van zoete aardappel en kokos met dumplings en een frisse limoenolie. De deegkussentjes zijn gevuld met tartaar van scampi. Er kruipt een beetje werk in, maar het is zo leuk om te maken! En het resultaat mag er ook wezen.
 • Donderdag 21 december: Hertengebraad Grand Veneur met verse kroketten en witloof. Jeroen gaat voor zijn Nationale Kerstmenu aan de slag met een Franse oerklassieker: hertengebraad 'Grand Veneur'. De term slaat op de wildsaus op basis van rode wijn, rode bessengelei en cognac. Maak er verse kroketten en veel groentegarnituur bij, en je feestmaal is een feit!
 • Vrijdag 22 december: Red Velvet swiss roll met Noorderkrieken, witte chocolade en slagroom. Het toetje is de kers op de taart van het Nationale Kerstmenu. Ziet deze rolcake er niet fantastisch uit? Het is ook nog eens verrassend simpel. De rolbiscuit is gevuld met mascarponeroom en een lichte pudding met Noorderkrieken. Gewoon maken en scoren!

Veel tijd om te bekomen van dat royale kerstdiner krijgt Jeroen niet. Ook de rest van de kerstvakantie staat volledig in het teken van lekker eten in goed gezelschap. Twee weken lang brengt hij degelijke, winterse kost die warmte brengt op de koudste dagen van het jaar.

 • Dagelijkse kost, het nationale kerstmenu: vanaf maandag 18 december een hele week lang om 18.15 uur op VRT 1.

Vrede op aarde

Geen kerstvakantie zonder het warme dekentje van Vrede op aarde. Vanaf zondag 24 december ontvangt Sven de Leijer opnieuw tal van bekende gasten in zijn gezellige studio. Sven blikt samen met die gasten op zijn onnavolgbare manier terug op het voorbije jaar. Wat was het beste, meest bizarre, grappigste of ontroerendste van 2023? Onder andere Matteo Simoni, Kristel Verbeke, Koen Wauters, Linde Merckpoel, Aaron Blommaert, Jacotte Brokken, Wim De Vilder, Pommelien Thijs, Thibaut Courtois, Natalia, Luca Brecel en Gloria Monserez komen langs.

Geen Vrede op aarde zonder de prestigieuze Vrede op aarde-awards in de chalet in de Ardennen. En dus ook niet zonder de vakkundige jury. Sven en gastvrouw Soe Nsuki ontvangen in de chalet Fien Germijns, Tom Waes, Kathleen Cools, Nathalie Meskens, Sepideh Sedaghatnia, Amir Bachrouri, Dominique Persoone en Martin Heylen, onder leiding van juryvoorzitter Jan Peumans. Welke personen, gebeurtenissen en thema’s van 2023 verdienen een speciale award? Onder andere voor Feest van het jaar, Sportpersoonlijkheid van het jaar, Nederlandstalige hit van het jaar, Wetstraatrel van het jaar, Comeback van het jaar en Royaltynieuws van het jaar deelt de vakkundige jury een prijs uit.

Naast dat debatteren, en uiteraard ook wat feestvieren en lekker eten, duikt de jury ook op in chaletversies van programma’s als Interview met de geschiedenis, De Verhulstjes, Het Hoge Noorden, Los het op, De wekker van StuBru en Het swingpaleis. Wat dat precies wordt, ontdekt de kijker in Vrede op aarde tijdens de kerstvakantie op VRT 1.

Chalet challenges op VRT MAX

Op VRT MAX krijgen de kijkers dan weer een heerlijke extra portie van de jury in de Chalet challenges. Alle juryleden krijgen in de chalet een bijzondere uitdaging van Soe en moeten die tussen het debatteren en degusteren door ongemerkt tot een goed einde brengen. Als dat lukt, krijgen ze een gepersonaliseerde Vrede op aarde-award. Wie van hen slaagt in hun opzet en mag naar huis met een trofee?

Op oudejaarsavond zorgt Vrede op aarde voor een feestelijk aftelmoment net voor middernacht. In de studio luidt Pommelien Thijs het nieuwe jaar muzikaal in, en komen ook Bockie De Repper en Riadh Bahri langs bij Sven.

 • Vrede op aarde: vanaf zondag 24 december elke avond op VRT 1 en VRT MAX (het uitzenduur is afhankelijk van de datum);
 • Chalet challenges: vanaf woensdagavond 27 december volledig te bekijken op VRT MAX.

Eindejaarsconference Kamal Kharmach: Mag ik even? 2023

Met zijn eindejaarsconference Mag ik even? 2023 neemt Kamal Kharmach, ondertussen voor de vijfde keer, het voorbije jaar onder de loep. Kamal laat zijn komisch licht schijnen op de actuele gebeurtenissen. 2023 bleek een tumultueus jaar te zijn, met de nodige perikelen op het politieke toneel. Kamal tovert nieuwjaarsavond om tot een hilarische avond vol actuele grappen en scherpe opmerkingen om terug te blikken op 2023.

 • Mag ik even? 2023: op maandag 1 januari 2024 om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

VRT NWS

Het jaaroverzicht: 2023, het jaar van water en vuur

2023 was het jaar waarin we onze weerman Frank Deboosere uitzwaaiden. En het jaar waarin we overspoeld werden door slecht nieuws over het weer en over de klimaatverandering. Water en vuur. Het lijkt het nieuwe normaal.

Bij ons kwakkelt de zomer, terwijl in Griekenland bossen in vuur en vlam opgaan. Daarna genieten we van een onverwachte Indian Summer, maar een paar weken later staat de Westhoek blank. Natuurrampen kosten het leven aan tienduizenden mensen. Door aardbevingen in Turkije, Syrië en Marokko. Door de overstromingen van storm Daniël in Libië. Ook leiders en hun burgers staan als water en vuur tegenover mekaar. Israeli tegen Palestijnen. Oekraïners tegen Russen.   

Gelukkig is het vuur ook het symbool van het menselijk vernuft. We gaan weer naar de maan. En artificiële Intelligentie kan ons leven misschien makkelijker maken.

En hoe heerlijk was het om vurig te supporteren voor de Belgian Cats op het Europees kampioenschap basketbal. Of voor Gustaph op het Eurovisiesongfestival.

 • 2023, het jaar van water en vuur. Het jaaroverzicht van VRT NWS gepresenteerd door Wim De Vilder: op woensdag 27 december om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

VRT CANVAS

VRT CANVAS neemt je de laatste dagen van 2023 op roadtrip naar de hoogtepunten van de pop- en rockmuziek en luidt het nieuwe jaar in met vlijmscherpe humor van mediarechter Xander De Rycke.

De tijdloze op VRT CANVAS

Tussen kerst en nieuwjaar telt VRT CANVAS, samen met Studio Brussel, af naar De tijdloze 100. De talkshow De tijdloze wordt live uitgezonden vanuit muziekcentrum Track te Kortrijk. Drie dagen lang gaat Michèle Cuvelier op zoek naar straffe verhalen, onverwachte verbanden en verrassende details achter tijdloze songs. Ze strikt hiervoor pop-en rockkenner Bent Van Looy, Compact Disk Dummy Lennert Coorevits en tal van bekende en minder bekende muziekliefhebbers.

Bent Van Looy leidt ons naar bijzondere bomen doorheen het tijdloze bos en volgt in elke aflevering een mythisch tijdloos spoor in het kleine Vlaanderen. Hoe kwam Tina Turner in een bescheiden Zelzaatse discotheek terecht en welke bekende Vlaming mocht haar daar van nabij bewonderen? Waarom miste een Kempens festival met Pink Floyd op de affiche zijn afspraak met de geschiedenis en welk Belgisch popmonument maakte hun optreden van op de eerste rij mee? En hoe kwamen The Rolling Stones op de schoot van Nonkel Bob en Tante Terry terecht… Lennert Coorevits gaat telkens op zoek naar een rode draad doorheen tijdloze nummers - over genres en decennia heen - en probeert ze met zijn verrassende muzikale inzichten nóg tijdlozer te maken? ​

Brusselse rapgod Zwangere Guy, zangeres Eefje De Visser, Vive La Fête-jubilarissen Danny Mommens en Els Pynoo, Dj-fenomeen Amber Broos, schrijfster Delphine Lecompte, ​ Bazart-zanger Mathieu Terryn en ‘Taylor Swift-professor’ aan de Universiteit van Gent, Elly McCausland zijn alvast van de partij. Bovendien laat een panel vol muzikale toppers zich gewillig onderwerpen aan een spervuur van Tijdloze vragen en dilemma’s: Bart Peeters, Sietse Willems (Meltheads), Helena Mayorga Paredes (Mayorga), Brent Vanneste (Stake), Faisal Chatar, Leonie Gysel (Arsenal) en Noémie Wolfs bekennen kleur. Elke aflevering wordt afgesloten met een quiz. Een goed excuus om de kijker met nog een paar fijne weetjes de avond in te sturen.

Dit jaar gaat VRT CANVAS live met De tijdloze op de site van muziekcentrum Track in ​ Kortrijk, aansluitend bij het evenement van radiozender Studio Brussel. Muziekfans die graag een uitzending willen bijwonen van De tijdloze kunnen zich inschrijven via vrtmax.be/doemee.

 • De tijdloze op VRT CANVAS: van woensdag 28 tot en met vrijdag 30 december om 20.30 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

De tijdloze nacht

Op oudejaarsavond brengt De tijdloze nacht een bloemlezing van de beste rockdocumentaires en concertfilms. Tijdloze boegbeeld Michèle Cuvelier leidt in.

Queen: Days of our lives ​ toont het leven en werk van de rockband Queen in de jaren 70, ‘80 en later.

De concertfilm Hungarian Rhapsody: Queen live in Budapest covert het optreden van de rockband Queen in het Népstadion in Boedapest op 27 juli 1986.

Pink Floyd: The story of Wish you were here is een documentaire uit 2012 over het tot stand komen van het album Wish you were here uit 1975;

David Bowie: Ziggy Stardust and the Spiders from Mars is een Britse documentaire en concertfilm uit 1979 door D. A. Pennebaker met de beelden van het laatste Ziggy Stardust- concert in het Hammersmith Odeon in London op 3 juli 1973.

In Pearl Jam twenty, de ​ Amerikaanse documentaire van regisseur Cameron Crowe, ​ volgen we de groep Pearl Jam van juni 2010 tot april 2011. De docu schetst de geschiedenis van de band nadat Mother Love Bone in Pearl Jam transformeerde, hun gevecht met Ticketmaster en de tragedie tijdens het Roskilde Festival in 2000.

 • De tijdloze nacht: oudejaarsavond tussen 20.00 en 2.00 uur op VRT CANVAS.

Xander houdt het voor bekeken 2023

Belangrijker dan de Kastaars, scherper dan de kaaklijn van Viktor Verhulst en luider dan Fien Germijns. The First Avenger van de mediakritiek komt eindelijk weer uit het ijs om te roepen vanachter zijn bak.

Het is een enge wereld geweest zonder Xander De Rycke. Vlaamse films hebben weer succes, de weerman van VRT is met pensioen en Niels Destadsbader is vervangen door iemand die zichzelf Metejoor noemt. Om nog maar te zwijgen van de zender die gekaapt werd door Gert en James, die zangwedstrijd in carnavalskledij en Tom Waes die met ons belastinggeld op een patattenveld klaagt over geschiedenis. Maar geen zorgen, uw beste vriend is terug met de enige eindejaarsconference die ertoe doet.

 • Xander De Rycke houdt het voor bekeken 2023: op vrijdag 5 januari om 21.10 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

Ketnet

Zin in een onvergetelijke kerstvakantie vol plezier en avontuur? Dan is de gratis doe-expo Ketnet aan zee in Knokke-Heist de ultieme bestemming voor jou en je hele familie. Stap in de wereld van Ketnet en doe mee aan tal van coole Ketnet-activiteiten: presenteer zelf het Karrewiet-journaal, bereid je voor op Het Gala van de Gouden K’s, speel mee met het Kingsize Live-bordspel en nog veel meer. Ontmoet ook jouw favoriete Ketnet-wrapper en dans mee met verschillende muzikale acts. Reserveer vlug je gratis tickets op heldenplein.be. Meer info vind je ook op ketnetvoorouders.be.

 • Ketnet aan zee: van zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari op het Heldenplein in Knokke-Heist.

In Plopsaland De Panne kan je van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december naar Ketnet kerst. Ontmoet er de cast van #LikeMe voor de allerlaatste keer, neem een foto met 3Hz en Nachtwacht en zing en dans mee met De KetnetBand. In Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Station Antwerp vier je kerst met Bumba. Meer info op ketnetvoorouders.be.

 • Ketnet kerst: van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december in Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Station Antwerp.

Ga tijdens de kerstvakantie mee op tocht met de Ketnet-wrappers in Jij beslist: wrappertrip op ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnetters kunnen zelf meedoen in dit interactieve verhaal en ook zelf beslissen hoe het afloopt. Ga op pad met Nona, die samen met haar vriend Bert een challenge-race wil doen. Of trek erop uit met Thomas die met Timon en een jeugdvereniging wil survivalen in het bos. Of hou je liever met Héritier en Steffi een sleepover, samen met de Nederlandse YouTube-ster Kitta DIY?

 • Jij beslist: wrappertrip: vanaf vrijdag 29 december op ketnet.be en in de Ketnet-app.

Een kletsnatte zomer, het succes van Pommelien Thijs, te weinig juffen en meesters, de oorlog in Gaza en Israël. Het zijn maar een paar verhalen van 2023. Hoe hebben kinderen het afgelopen jaar beleefd? Je ziet en hoort het in Het jaar van Karrewiet op maandag 25 december.

 • Het jaar van Karrewiet: maandag 25 december, van 18.15 tot 18.40 uur op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

Ketnet Junior

In de kleuterfictieserie Kabam! staan herkenbare kinderangsten centraal. Ben jij wel eens bang? Dat je hart bonst en je benen trillen? De kinderen uit de klas meester Mo wel. Bang voor de hond bijvoorbeeld, het gat waar ze doorheen moeten tijdens de zwemles of om voor gek te staan in de klas. Gelukkig hebben ze ook allemaal een rijke fantasie, die hen dan helpt. De reeks laat in 10 korte verhalen zien dat iedereen wel eens bang is en toont op een speelse manier dat er vaak ook een oplossing voor handen is. Met een beetje fantasie en flink wat humor.

 • Kabam!: vanaf vrijdag 22 december in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX, vanaf zaterdag 23 december op Ketnet Junior.

Vallen babydieren net zo in slaap als kinderen? Of gaat het er helemaal anders aan toe? Je komt het te weten in Slaapwel. Deze heerlijke verzameling korte filmpjes vertelt je alles over de verbazingwekkende slaapgeheimen van babydieren.

 • Slaapwel: vanaf vrijdag 22 december in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

Tijdens de kerstvakantie kan je kijken naar nieuwe afleveringen van Kleine dingen. Daarin verkennen Roos, Blauw, Oranje, Geel en Groen hun omgeving. Spelenderwijs ontdekken ze meer over zichzelf, elkaar en de wereld rondom hen heen. De thema’s en verhalen verwijzen op een komische manier naar het dagelijkse leven van kleuters en leren hen empathisch te zijn, te functioneren in groep en elkaars verschillen te waarderen en respecteren.

 • Kleine dingen: vanaf vrijdag 22 december in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX, vanaf zaterdag 23 december op Ketnet Junior.

Radio 1

Tijdens de feestdagen zet Radio 1 een boompje op over de beste (kerst-) muziek en de meest interessante gebeurtenissen en inzichten van het afgelopen jaar.

In Vox 100 brengen Hannelore Van Besouw en Babette Moonen je de 100 beste nummers van 2023 volgens de Radio 1-luisteraars.

 • Vox 100: zaterdag 23 december om 9.00 uur.

Boter bij Devisch, dat is filosoferen én lekker eten tijdens het eindjaar. Filosofen staan ervoor bekend over alles na te denken, dus waarom ook niet over eten? We moeten natuurlijk eten om te overleven maar eten is zoveel meer. Volgens antropoloog Richard Wrangham zijn mensen kokende apen en is de bereiding van voedsel wat ons onderscheidt van de dieren. In het nieuwe Radio1-programma Boter bij Devisch verzamelt filosoof Ignaas Devisch interessante gasten rond de tafel om te praten over de zin van eten. Daarom is de vraag voor een keer niet ‘moeder waarom leven wij?’ maar ‘moeder waarom eten wij?’? Waarom besteden we zoveel tijd aan eten en hoe gaan mensen vanuit verschillende culturen en achtergronden hiermee om.

 • Boter bij Devisch: op kerstdag en nieuwjaarsdag van 11.00 tot 13.00 uur.

Terwijl Vlaanderen de kroketten door het paneermeel rolt, de slingers in de boom goed hangt en de laatste strikken rond de cadeaus knoopt, warmt Radio 1 je met Slingers en kroketten op voor het groenste familiefeest van het jaar. Annelies Moons en Evert Venema versieren je kerstmiddag met vijf uur kerstnummers die eigenlijk te mooi zijn om alleen met kerst tevoorschijn te halen. Luisteraars en bekende kerstfans tippen hun verborgen kerstparels voor een playlist om vingers en duimen vol paneermeel bij af te likken. Want behalve Wham, Mariah Carey en Slade houden ook Phoebe Bridgers, Sufjan Stevens en Kermit de kikker van kerstmis. En Eels, Norah Jones, James Brown of The Ramones. Als je dat wist, moet je je misschien kandidaat stellen voor de grote kerstkwis. Met prijzen die je als je wint nog snel onder de kerstboom kan leggen.

 • Slingers en kroketten: op 24 december om 13.00 uur.

Het was op veel vlakken weer een zwaar jaar. Maar tussen de bergen van donker nieuws, ligt ergens ook een hoopje hoop. Op de valreep van het jaar verzamelt Korneel De Clercq samen met enkele gasten (onder andere Marc van Ranst heeft het over de positieve invloed van AI in de geneeskunde) hoopgevend nieuws, wetenschappelijke doorbraken en blinkende muziekjes. 2023, ’t is goed geweest.

 • 't Is goed geweest: van dinsdag 26 tem vrijdag 29 december om 12.00 uur.

In Op stap met Michaël wandelt Michaël Van Droogenbroeck met iemand die zijn/haar stempel op 2023 heeft gedrukt, langs zijn/haar favoriete wandelroute voor een lang en goed gesprek. Ze blikken samen terug op het jaar dat was en dat komt, zowel in de sector waarin de gast(e) actief is als in zijn/haar leven. De nummers die je hoort worden gekozen door de gast(e). Michaël gaat onder meer op stap met Isolde Lasoen, Ine Van Wymersch, Luc Appermont, Marc Noppen, Christine Mussche en Hans Bourlon.

 • Op stap met Michaël: van woensdag 27 tem vrijdag 29 december en van dinsdag 2 tem vrijdag 5 januari om 18.00 uur.

Radio2

Radio2 live in Genk

Radio2 viert het eindejaar in Genk. Vanaf maandag 11 december vind je de radiostudio daar drie weken lang in het Winter Wonderland op de Grote Markt, helemaal in de kerstsfeer. Radio2 maakt er de gezelligste en plezantste plek van Vlaanderen van. Je bent van harte welkom om er de radio-uitzendingen live mee te maken, de Radio2-stemmen te ontmoeten en te genieten van spetterende optredens. Onder andere Bart Kaëll, Danny Vera, De Romeo’s, Jasper Steverlinck, Margriet Hermans, Natalia, Willy Sommers en Wim Soutaer zingen live op het podium aan de Radio2-studio. 

De feestdagen worden nóg mooier als je wenskaarten verstuurt. Deel je warmte met Radio2 en alle luisteraars en stuur een wenskaart naar Genk. Het adres is Radio2, Grote Markt 1, 3600 Genk. Laat ook even weten aan wie je nog kaartjes stuurt. Radio2 houdt alles bij met een teller op radio2.be. Hoe meer warme wensen jij stuurt, hoe hoger de teller!

In de weken voor kerst maakt Radio2 je, vanuit Genk, helemaal klaar voor de feestdagen.Tussen 10.00 en 12.00 uur gaat Radio2 Ann&Daan op zoek naar inspiratie voor een geslaagd feest. The Messy Chef Jelle Beeckman zorgt voor een heerlijk kerstmenu. Jeroen Meus vertelt je alles over het belang van een goeie pan en zamelt ook oude exemplaren in. Breng je er een binnen, dan maak je kans op een nieuwe. Verder ontdekken Ann en Daan gaststad Genk en zoeken uit wat er allemaal te beleven valt. 

Daarna brengt Jana Smeets je in Radio2 Middag in Limburg, van 12.00 tot 13.00 uur, het nieuws en de verhalen uit Limburg. In de namiddag zorgen Anja Daems of Dirk Ghijs voor de perfecte soundtrack met de mooiste (kerst)hits in Radio2 Hitmix, tussen 13.00 en 16.00 uur. In het weekend hoor je vanuit de studio in Genk Radio2 Weekend met Caren Meynen, de Radio2 Top30 met Dirk Ghijs of Peter Hermans, Radio2 Select met Niels Vandeloo en de Radio2 Top2000 kwis met Anja Daems.

Ook in de december zorg Radio2, zoals altijd, voor de strafste consumententips. Wanneer doe je best je inkopen voor de feestdagen? Waar en wanneer kan je koopjes doen? Kortom: hoe hou je het eindejaar betaalbaar?

 • Radio2 live in Genk: van maandag 11 december tot en met zondag 31 december op Radio2 en VRT MAX.

Kerst op Radio2

Ook op kerstavond ben je bij Radio2 aan het juiste adres. Op zondagnamiddag 24 december presenteren Romy Deridder en Niels Vandeloo de beste kerstsongs in de Radio2 Kerst50. Daarna hoor je Radio2 The Rat Pack in concert, the Christmas edition. Tijdens dit heerlijke swingconcert kun je genieten van de beste crooner- en kerstklassiekers, verrassende duetten en een schijnwerper op het legendarische repertoire van Burt Bacharach. Het is een opname van de liveshow op zaterdag 16 december in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal. Gastvrouw Vanessa Vanhove ontvangt er Yannick Bovy, Grace, Gustaph, Günther Neefs, Jasper Steverlinck en Leez (Lisa Van Rossem). Samen met de VRT Bigband brengen ze unieke versies van bekende hits.

 • Radio2 Kerst50, live vanuit Genk: op zondag 24 december van 15.00 tot 18.00 uur op Radio2 en VRT MAX.
 • Radio2 The Rat Pack in concert, the Christmas edition: op zondag 24 december van 18.00 tot 20.00 uur op Radio2 en VRT MAX en op zondag 24 december om 23.00 uur en maandag 25 december om 17.00 uur in beeld op VRT 1 en VRT MAX.

Radio2 Top2000

Op maandag 25 december om 9.00 uur gaat dan de Radio2 Top2000 van start. Siska Schoeters opent deze ultieme lijst van de populairste nummers aller tijden. Op zondag 31 december presenteert Peter Van de Veire de finale tussen 15.00 en 18.00 uur. Staat ‘Bohemian Rhapsody’ weer op nummer 1 of is er een andere winnaar? Naast Siska en Peter tellen ook Anja Daems, Ann Reymen, Caren Meynen, Daan Masset, Dirk Ghijs, Kim Debrie, Margaux Bogaert, Romy Deridder en Sharon Slegers af van 2000 naar 1. Dat doen ze 24 uur per dag, live vanuit de studio in Genk.

 • Radio2 Top2000, live vanuit Genk: van maandag 25 december tot en met zondag 31 december, 24 uur per dag.

MNM

MNM steunt studenten, het hele jaar door. Voor de nodige ontspanning tussen het studeren door is er elke weekdag MNM blok party met Laurens Luyten en Jaël Ost, telkens van 19.00 tot 21.00 uur. Vanaf 11 december zorgt de avondshow met Dorianne Aussems voor extra sfeer bij het studeren tussen 16.00 uur en 19.00 uur.

Het Grote MNM kerstbal is terug! In de kerstboom van MNM hangen dit jaar heel wat leuke kerstballen, mét cadeautjes in verstopt. Dit eindejaar zetten MNM-dj’s Anke Goergen, Evelyn De Backer en Brahim Attaeb de kers(t) op de taart bij MNM. Het ideale gezelschap om af te tellen naar 2024.

Ook AI zorgt voor wat feestvreugde bij MNM. Tijdens de kerstvakantie wordt MNM happy hits gepresenteerd door een artificiële dj. Voor de gelegenheid werd de stem van MNM-dj Imane Boudadi als het ware ‘gekloond’ en werden de presentatieteksten geschreven door de AI-tool ChatGPT. Hoe dat klinkt, hoor je vanaf 26 december.

Studio Brussel

Vanaf dinsdag 26 december telt Studio Brussel af naar De tijdloze 100, samen met nog een heleboel bekende gastpresentatoren. Dat doet de radiozender een week lang live vanuit Muziekcentrum Track op het Conservatoriumplein in Kortrijk. Wie de dansbenen wil losgooien is daar ook elke dag vanaf 17.00 uur welkom op De tijdloze dansantDe tijdloze dansant zorgt ter plaatse voor de nodige sfeer en vertier met tijdloze fuifmuziek.

 • De tijdloze countdown: van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december op Studio Brussel.
 • De tijdloze 100: zondag 31 december op Studio Brussel.

Klara

Zeg, samen met Klara, adieu aan 2023 en verwelkom het nieuwe jaar met de mooiste muziek. Wie wens jij het beste voor 2024? Breng je Beste wensen over met klassiek, jazz of global. Op het einde van het jaar verwent Klara je met muziek enkel en alleen dóór jou en vóór al jouw geliefden gekozen. Fijne duo’s van Klara-presentatoren draaien op verzoek: Sieglinde Michiel en Carlo Siau, Nicole Van Opstal en Johannes Wirix-Speetjens, Greet Samyn en Sander De Keere. Je hoort Beste wensen op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 december, telkens van 10.00 tot 18.00 uur. Vanaf maandag 18 december kan je via klara.be en de Klara-app je suggesties insturen.

 • Beste wensen: op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 december, van 10.00 tot 18.00 uur op Klara en VRT MAX.

Op zaterdag 2 december was het 100 jaar geleden dat Maria Callas geboren werd. Klara-stem én grote fan Cara Van der Auwera maakte een podcast over deze legendarische muziekgrootheid: Het raadsel Maria Callas. Of je nu van opera houdt of niet: Callas raakt. La divina, een wereldster met een oeverloze gedrevenheid. In haar lijf kolkte een vuur dat iedereen die gepassioneerd bezig is met een vak zal herkennen, ook buiten de muziekwereld. Cara praat met een zangdocent, operaregisseur en muziekkenner, maar ook met een mode-experte, sterrenchef en psycholoog. Over welke kwaliteiten moet je beschikken om de top te bereiken? Welke opofferingen moet je brengen en hoe ga je om met psychologische druk? Hoe doen creatieve talenten dat vandaag? En waarom praten we 100 jaar na haar geboorte nog altijd over Maria Callas?

 • Het raadsel Maria Callas, met Cara Van der Auwera op VRT MAX.

Geen jaarovergang zonder het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. En ook dit jaar kan je dat live beluisteren op Klara én zien op VRT 1. Katelijne Boon neemt je mee naar het Musikverein in Wenen, waar dit wereldberoemde muziekspektakel al voor de 66e keer plaatsvindt. Verder zorgt Klara zowel met kerst als oudejaarsavond voor de gepaste soundtrack met de mooiste muziek.

 • Kerst op Klara: van zondag 24 december 17 uur tot dinsdag 26 december 22.00 uur op Klara en VRT MAX.
 • Oudejaar op z’n Grondelaers: zondag 31 december van 20.00 uur tot middernacht op Klara en VRT MAX.
 • Gelukkig nieuwjaar: maandag 1 januari van 7.00 tot 17.00 uur op Klara en VRT MAX.
 • Nieuwjaarsconcert Wiener Philharmoniker: maandag 1 januari van 10.00 tot 14.00 uur te horen op Klara en VRT MAX, van 11.15 tot 13.40 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos