Het najaar van Eén, Canvas en VRT NU: de juiste mix van uitdagende, ontspannende en verrassende programma's

Dinsdag 17 augustus 2021 - Vanaf 30 augustus luiden Eén en Canvas het najaar in. Beide netten blijven inzetten op de succesvolle mix van uitdagende, ontspannende en verrassende programma’s. Daarnaast zoeken Eén en Canvas nog meer naar de ideale manier om hun content bij de gebruiker te brengen. Alle programma’s zijn zowel lineair als via VRT NU on demand te bekijken. Dat online platform blijft de plek voor iedereen om zijn of haar favoriete verhalen te vinden, en zet dit najaar nog meer in op gebruiksgemak en extra content.

Eén brengt ook dit najaar verhalen van dichtbij die kijkers raken, doen nadenken en doen dromen. Ook nu is het net er voor alle Vlamingen. Opnieuw brengt Eén thema’s tot bij de kijker waar we vaak niet over durven spreken, met het langverwachte nieuwe seizoen van Taboe met Philippe Geubels. We verkennen onbekend terrein in het nieuwe Het hoogste bod, dat een blik achter de schermen geeft bij veilinghuizen. Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham verleggen samen met de kijkers hun grenzen in De tijd van ons leven. Wim Lybaert duwt de pauzeknop in met De Columbus. Er is ook plaats voor feest met het tiende seizoen van Iedereen beroemd. En Eén doet iedereen op het puntje van zijn stoel zitten met de strafste Vlaamse fictie, zoals het nieuwe Onder vuur en Undercover.

Canvas pakt dit najaar opnieuw uit met een onderscheidend aanbod voor kijkers die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en zelfreflectie. Canvas biedt hen compromisloze kwaliteit zonder toegevingen op het vlak van diepgang en scherpte. Wie dit najaar naar Canvas kijkt, mag rekenen op de vertrouwde dagelijkse duiding en achtergrond, maar ook op reeksen over grote thema’s en hete hangijzers zoals de arbeidsmigratie (Kinderen van de migratie) en de klimaatverandering (Wat houdt ons tegen?). Canvas brengt beklijvende human interest-verhalen uit de sportwereld (Het Scheldepeloton en De prijs van de winnaar), maar ook kunst en cultuur van eigen bodem in De Toots Sessies en een reeks over beloftevolle vrouwelijke artiesten. Er is spraakmakende internationale fictie, zoals de nieuwe series Vigil en The Interrogation en nieuwe seizoenen van Killing Eve en The Handmaid’s Tale. Eigen en buitenlandse documentaires bieden de kijkers een blik op de wereld.

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas: “Ik kijk ernaar uit om met de hele ploeg van Eén en Canvas het nieuwe TV-seizoen in te vliegen. We brengen dit najaar een mooie, complementaire mix van programma’s die zowel jong als oud bekoren. Ik ben heel tevreden met waar beide netten nu staan. Ik wil doorgaan op deze succesvolle weg, maar ook verder evolueren en van de uitdagingen die eraan komen, opportuniteiten maken. De lat hoog houden, sterke programma’s brengen waar je graag naar kijkt, en die ook een impact hebben. Blijven inzetten op een breed bereik bij jong en oud. En ons publiek ook digitaal bereiken. Daarom is VRT NU zo belangrijk: je kan er al onze programma’s op één plaats vinden en ze bekijken waar en wanneer je maar wil. Bovendien bieden we er ook extra content aan. VRT NU zet vanaf dit najaar extra in op meer gebruiksgemak en een uitgebreid aanbod. Daardoor wordt het voor de kijkers nog meer hét platform om van hun favoriete verhalen te genieten.”

VRT NU - nog gemakkelijker genieten van alle favoriete programma’s

Eén en Canvas willen hun content op de beste manier tot bij de gebruiker brengen. Het lineair kijken blijft hoog, maar andere vormen nemen opvallend toe. Daar speelt VRT NU een belangrijke rol in: hét platform bij uitstek waar iedereen terecht kan voor zijn of haar favoriete verhalen. Steeds meer mensen vinden de weg naar VRT NU: na de mooie groei in 2020 zit het platform voor 2021 (cijfers tem juli) al aan 91 miljoen starts, dat is maar liefst 36% meer dan dezelfde periode vorig jaar. ​

Het online platform blijft verder evolueren: dit najaar komt VRT NU met een first screen app, zodat het voor de gebruikers nog makkelijker wordt om van hun favoriete content te genieten. Deze first screen app zal in fases worden uitgerold. Vanaf september wordt de app geïmplementeerd op Android TV. In de loop van dit jaar en 2022 zal deze via de Telenet TV-box en Proximus TV-box beschikbaar zijn en kunnen ook Samsung TV- en Apple TV-gebruikers de first screen app van VRT NU gebruiken.

Daarnaast bundelt VRT NU binnenkort alle video- en audiocontent in één app. Het platform zal dus ook on demand audio brengen. Zo wordt VRT NU dé plek waar iedereen een hele dag terecht kan, van een podcast bij het opstaan tot een aflevering van de favoriete serie ‘s avonds. Verschillende programma’s versterken elkaar in beeld en audio – denk maar aan #weetikveel, waar de al succesvolle podcast een extra boost kreeg dankzij het Eén-programma. Het openbare omroep-algoritme van VRT NU blijft cruciaal voor de VRT. Dat algoritme schotelt de gebruikers een interessante en relevante mix voor van allerlei soorten programma’s, zodat ze verschillende genres ontdekken die bij hun interesses kunnen aansluiten. Nu al het video-en audioaanbod gebundeld wordt in VRT NU, kan de Vlaming nog makkelijker zijn weg vinden van het ene naar het andere en op basis van zijn kijk- en luistergedrag interessante en uitgebreidere aanbevelingen krijgen.

De netten bieden via VRT NU nieuwe web only programma’s en extra content aan bij de lineaire uitzendingen. De VRT zet hierbij extra in op content specifiek gericht op jongeren, die veel gebruik maken van VRT NU. Aansluitend op het Eén-programma Onverwacht met Iluna Planckaert maken Eén en MNM samen de web only reeks Meer onverwacht, een talkshow met Lotte Van Wezemael en Iluna die dieper ingaat op thema’s rond seksualiteit waar jongeren van wakker liggen. In de nieuwe web only reeks I aime who I am komen jongeren met een uitgesproken uiterlijk aan het woord over body positivity. Ook fictie heeft zijn plaats: later dit najaar brengt VRT de humoristische reeks Match op VRT NU, met in de hoofdrollen Rob Van Impe (Youtuber Average Rob), Clara Cleymans en Nico Sturm. Canvas biedt daarnaast verschillende reeksen meteen in boxset (integraal) aan via VRT NU. In het kader van de reeks Kinderen van de migratie brengt Canvas via VRT NU extra verhalen en getuigenissen van jongeren rond migratie. En wie zich wil voorbereiden op het nieuwe seizoen van The Handmaid’s Tale kan ook de eerdere seizoenen op VRT NU vinden.

MEER INFORMATIE OVER DE WEB ONLY PROGRAMMA'S VIA VRT NU VINDT U HIER.

Het voorjaar van Eén: een terugblik

Eén kan terugblikken op een mooi voorjaar. Het net speelde in op wat er bij de Vlaming leefde met En toen was het stil. De klas, De Kemping en Zorgen voor mama lieten stemmen aan het woord die niet vaak te horen zijn. In #weetikveel en Factcheckers stak de Vlaming dan weer over allerlei thema’s iets op, terwijl Reizen Waes: Vlaanderen onze eigen streek van een andere kant toonde. En natuurlijk was er ook ruimte voor ontspanning met het derde seizoen van het geliefde Dertigers en Château Planckaert, en spanning met het langverwachte tweede seizoen van Beau Séjour. Uiteraard supporterde het hele land met Eén voor de Rode Duivels bij het EK voetbal of voor onze sporters bij de Olympische Spelen. ​

Eén haalde een hoog marktaandeel van 35,1% afgelopen voorjaar (januari tem juli; tegenover 34% in 2020; Live+7, 18-23u). Ook zonder de sportmaanden juni en juli haalde het net een hoog marktaandeel van 33,7%. Ontdek hieronder de best bekeken Eén-programma’s van het afgelopen voorjaar (Live+7 + VRT NU; excl. Sport):

Diezelfde trend wil Eén ook dit najaar aanhouden: een goede mix van programma’s brengen die een breed publiek aanspreken. Eén wil hierbij nog meer oog hebben voor ontspanning en programma’s brengen waarbij de kijker kan wegdromen.

Het voorjaar van Canvas: een terugblik

Canvas kan terugblikken op een prima voorjaar en kijkt het najaar dan ook vol vertrouwen tegemoet. ​ Van januari tot juli haalde Canvas in zijn vast tijdslot (20 - 02 uur) een gemiddeld marktaandeel (4+, live+7) van 8,3%. Dat is minder dan in het coronajaar 2020 (9,3%), toen er uitzonderlijk veel tv werd gekeken, maar wel opnieuw even goed als het in het ook al uitstekende jaar 2019. In de top-15 van de meest bekeken programma’s vinden we een mix van duiding en informatie, documentaires, cultuur, fictie en film, kortom: de speerpunten van het Canvas-aanbod.

Het najaar van Eén: sterke verhalen voor iedereen

Vanaf 30 augustus brengt Eén opnieuw sterke en lokale verhalen die mensen raken. Er zijn een heel aantal nieuwigheden, net als programma’s die iedereen al in zijn of haar hart heeft gesloten.

Eén staat klaar voor iedereen die wil wegdromen: zo reist Wim Lybaert met zijn populaire Columbus weer rond, en vertellen zeven bekende mensen als Ingeborg en Marco Borsato openhartig in een nieuw seizoen van Het huis. Laura Govaerts, Soe Nsuki en Maureen Vanherberghen nemen de kijkers opnieuw mee om Vlaanderen vakantieland te beleven. Philippe Geubels zorgt voor de humoristische noot in Is er een dokter in de zaal? En Thomas Vanderveken doet dromen van een nettojaarloon in het nieuwe seizoen van 1 jaar gratis. ​

Onbekend terrein wordt dan weer verkend door Tom Waes in Reizen Waes: Nederland. Het hoogste bod biedt een unieke blik achter de schermen van de veilinghuizen. Lieve Blancquaert zoekt in Let’s talk about sex uit hoe mensen op verschillende plekken in de wereld en in verschillende culturen omgaan met liefde, relaties, gender en seks. Op de moeilijke grens tussen wens en werkelijkheid volgt Annemie Struyf drie jaar lang Draagmoeders en wensouders. En in De noodcentrale Amerika nemen we een kijkje over de grens bij de calltakers van de hulpdiensten in de Verenigde Staten.

Dit najaar is er ook het langverwachte tweede seizoen van Taboe, waar Philippe Geubels het gesprek aangaat en lacht met onder andere mensen met autisme en mensen met ontwikkelingsstoornissen. In Durf te vragen stelt Siska Schoeters weer stoute vragen aan groepen als doven en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. En Iluna en Stephanie Planckaert duiken in Onverwacht in de wereld van seksualiteit en zwangerschappen bij tieners.

Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham nemen de kijkers mee tot het uiterste. Ze strijden tegen de beste tijdrijders ter wereld en vooral tegen zichzelf in De tijd van ons leven. Saartje Vandendriessche verlegt haar grenzen door drie weken met niets te overleven in het nieuwe Saar in het bos. Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren dagen dan weer niet zichzelf, maar de kijkers uit met een nieuw seizoen van Factcheckers. En Kamal Kharmach snelt in het succesvolle Andermans zaken opnieuw bedrijven te hulp.

Er is ook feest te vieren bij Eén, want het populaire dagelijkse reportagemagazine Iedereen beroemd begint aan zijn tiende seizoen. Dat doet het programma met een zeer bijzondere week, waarin de populairste rubrieken uit de voorbije seizoenen eenmalig opnieuw worden gemaakt. De familie Planckaert zorgt dan weer voor warmte met een nieuw seizoen van Château Planckaert. Nog zo’n warme ‘familie’ is F.C. De Kampioenen: in Voor altijd Kampioen! blikken de acteurs, makers en bekende fans terug op het succes van de voorbije 30 jaar.

In de nieuwe docureeks De witte mars slaan het beeldarchief van de VRT en RTBF voor het eerst de handen in elkaar om terug te blikken op de zaak-Dutroux, intussen 25 jaar geleden. Ook de pakkende verhalen van patiënten én inzet van de artsen en verpleegkundigen uit het nieuwe seizoen van Spoed 24/7 zullen niemand onberoerd laten. Het reportageprogramma Pano brengt vanaf september opnieuw sterke onderzoeksjournalistiek rond maatschappelijke thema’s.

Tot slot pakt Eén dit najaar uit met sterke Vlaamse fictie die jong en oud in spanning zal houden. De zomer is al halfweg, maar ook in september staat Eén in vuur en vlam met de nieuwe dramareeks Onder vuur met onder andere Louis Talpe. Later dit najaar gaat Bob (Tom Waes) de confrontatie aan met Ferry in het nieuwe seizoen van Undercover. Topactrice Veerle Baetens schittert in de Frans-Vlaamse coproductie Cheyenne & Lola. Het vijfde seizoen van Loslopend wild, met nieuwe castleden Joke Emmers en Erhan Demirci, zorgt dan weer voor de humoristische toets. En vanaf maandag 30 augustus kunnen alle Vlamingen weer genieten van de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen, Thuis.


MEER INFORMATIE OVER DE PROGRAMMA'S VAN EEN IS HIER TE VINDEN.


Het najaar van Canvas ​

Terzake en De afspraak zijn er opnieuw op volle kracht vanaf maandag 30 augustus. Zij blijven het fundament van de Canvas-avond. Ook Extra time geeft die dag de aftrap voor een nieuw seizoen, met Frank Raes nog als anker tot het einde van het jaar. De ideale wereld ​ is er terug vanaf dinsdag 31 augustus en De afspraak op vrijdag ​ vanaf 10 september (op 3 september is er de Memorial Van Damme). Daarnaast zijn er heel wat gloednieuwe titels en nieuwe reeksen van vaste waarden. Een overzicht:

Canvas pakt relevante thema’s aan en schuwt de hete hangijzers niet. Kinderen van de migratie vertelt voor het eerst op televisie het volledige verhaal van de arbeidsmigratie naar ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. In Het leven in kleur peilt Karine Claassen zonder taboes naar discriminatie en racisme in ons onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal. Wat houdt ons tegen? is een reeks van Jill Peeters over de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. In Op slot onderzoekt Michael Van Droogenbroeck de gevolgen van de coronacrisis voor onze economie aan de hand van getuigenissen van ondernemers en beleidsmakers.

Op het kruispunt van sport en human interest reconstrueert Het Scheldepeloton het soms hobbelige en kronkelige parcours van vijf jonge wielrenners die het wilden maken als prof. De prijs van de winnaar toont de keerzijde van het leven van topsporters en de impact van hun extreme inzet op hun mentale welzijn.

Borderline is een serie auteursdocumentaires over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen. En Mademoiselle Andrée vertelt het verhaal van de ‘Belgische Schindler’ Andrée Geulen.

Cultuur komt aan bod in een nieuwe reeksen van Alleen Elvis blijft bestaan (met onder meer Stefaan Hertmans en Stephen Fry) en Winteruur (onder andere Bent Van Looy en Dirk Brossé). Isolde Lasoen volgt in She's lost in music zes vrouwelijke artiesten van bij ons die hun weg zoeken in de nationale en internationale muziekscene. Er komt ook een nieuw seizoen van De Toots Sessies waarin Canvas Vlaamse artiesten een podium geeft én een duwtje in de rug. Het wordt opnieuw een kleurrijke mix van stijlen en genres, zowel muziek als podiumkunsten.

Canvas heeft een neus voor spraakmakende fictie uit het buitenland. Ook dit najaar kunnen we weer uitkijken naar een aantal straffe reeksen, zowel van Amerikaanse makelij als Britse, Noorse, Deense en zelfs IJslandse. Zo is er de intrigerende en experimentele Amerikaanse ‘true crime’ reeks The Interrogation, de Britse misdaadreeks Vigil (van de makers van Line of Duty en Bodyguard) ​ en de Noorse Sami-reeks Outlier. Daarnaast ook vervolgreeksen van Killing Eve (reeks 3), Exit (reeks 2) en The Handmaid’s Tale (reeks 4).

Het filmaanbod van Canvas staat garant voor kwaliteit en verscheidenheid: topfilms van grote regisseurs met steracteurs, maar ook minder bekende pareltjes uit alle hoeken van de wereld. Van het Koreaanse prijsbeest Parasite van Boon Joon Hoo (vier Oscars, de Gouden Palm en twee Bafta’s) tot de Ijslandse ecologische comedy Woman at War van Benedikt Erlinsson.

Documentaires vormen een van de pijlers in het aanbod van Canvas. Naast de eigen producties brengt Canvas ook een selectie van de beste internationale documentaires. Begin september is er daarbij veel aandacht voor de 20ste verjaardag van 9/11. Daarnaast zijn er reeksen over onder meer het Joegoslavië-tribunaal (A War on Trial) en de woelige geschiedenis van Afghanistan (The Wounded Land), en op zichzelf staande documentaires over allerhande onderwerpen, zoals de nieuwe HBO-documentaire over Tina Turner (in primeur voor Vlaanderen).


MEER OVER HET AANBOD VAN CANVAS IN HET NAJAAR VINDT U HIER.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be