Hervorming directiecollege VRT is rond

Lieven Vermaele wordt de nieuwe algemeen directeur Operaties en Financiën bij de VRT

Lieven Vermaele wordt de nieuwe algemeen directeur Operaties en Financiën. Hij zal over alle afdelingen heen verantwoordelijk zijn voor het inkomsten- en kostenbeleid enerzijds en voor de operationele efficiëntie anderzijds. Hij neemt de leiding over de afdelingen financiën, operaties en content partnerships. De Raad van Bestuur van de VRT keurde onlangs de aanstelling van Lieven Vermaele goed. Daarmee is de hervorming en afslanking van het directiecollege van de VRT rond.

Lieven Vermaele (°1975) heeft niet alleen een ruime nationale en internationale ervaring in de mediasector, hij is bovendien geen onbekende voor de VRT. Tussen 2000 en 2006 was hij een drijvende kracht in de innovatie en digitalisering van de VRT. Hij bouwde mee aan de partnerships met de telecomoperatoren en aan de Beheersovereenkomst in 2006. Tussen 2007 en 2013 was Lieven Vermaele Directeur Technologie en Innovatie bij de European Broadcasting Union (EBU), de unie van publieke omroepen. In die rol was hij nauw betrokken bij de veranderingstrajecten bij omroepen in Europa, zowel organisatorisch, technologisch als strategisch. Lieven is mede-oprichter en op dit moment nog afgevaardigd bestuurder van SDNsquare, een jong bedrijf dat ontstaan is uit VRT-Medialab en Iminds/Imec. De netwerktechnologie van het bedrijf werd succesvol ingezet voor het  grootste internationaal wintersportevent van 2018.

Lieven Vermaele: “Vanuit mijn internationale rol heb ik meermaals de kracht en relevantie van een publieke omroep kunnen vaststellen. Bij de VRT heb ik de ambitie om het concept “publieke omroep” aan te passen aan het veranderend gebruik met nieuwe platformen en in nieuwe samenwerkingen. Het is mijn ambitie om er mee voor te zorgen dat de VRT, met haar medewerkers en met haar vele partners, dit kan realiseren in vol vertrouwen en een optimaal kader.”

Al in de maand maart van dit jaar kondigde CEO Paul Lembrechts een herschikking van het directiecollege aan.

CEO Paul Lembrechts : “De veranderingen in de internationale en Vlaamse mediasector zijn ingrijpend. Ook de publieke omroep moet inspelen op de nieuwe,  digitale breuklijnen in de maatschappij. Zo wil de VRT, bijvoorbeeld, nieuwe distributievormen zoeken om Vlaanderen optimaal te bedienen met een relevant aanbod van oa lokale producties.”

“Tegelijk moet de omroep duurzamer omspringen met de schaars wordende middelen, waarbij de inzet van de juiste middelen voor de juiste kwaliteit voorop staat. Daarbij moeten we streven naar een zo groot mogelijke operationele efficiëntie. De VRT is een wendbare en doeltreffende publieke omroep, van en voor iedereen die in Vlaanderen leeft. En op die ingeslagen weg moeten we verder.”

Om dit te realiseren is er nood aan de nieuwe rol van algemeen directeur Operaties en Financiën.

CEO Paul Lembrechts: “Met Lieven brengen we iemand aan boord met zeer veel ervaring. Hij heeft zijn sporen verdiend als ondernemer en kent het DNA van publieke omroepen door en door. Ik kijk ernaar uit om samen met hem te werken aan de efficiëntie van de VRT. Hij is de geknipte man om vanuit het directiecollege te werken aan de verdere ontwikkeling van onze omroep om zo sterker te staan in de snelle veranderingen in het medialandschap.

Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Lieven Vermaele heeft een innovatieve geest met  strategisch en operationeel inzicht,  net wat de VRT nodig heeft om ook te werken aan een  duurzame financiering van de openbare omroep. Met zijn grote  ervaring in binnen- en buitenland, in publieke media en privébedrijven, beschikt Lieven over de ideale competenties om als algemeen directeur onze werking verder te versterken.“

Het vernieuwde directiecollege van de VRT bestaat voortaan dus uit 6 leden (in plaats van 7, tot midden maart 2018): Peter Claes (algemeen directeur Media & Productie), Liesbet Vrieleman (algemeen directeur Informatie), Stijn Lehaen (algemeen directeur Technologie en Innovatie), Hans Cockx (algemeen directeur Human Resources) en Lieven Vermaele (algemeen directeur Operaties en Financiën) onder leiding van Paul Lembrechts (CEO).

Lieven Vermaele start op 1 januari 2019 aan zijn nieuwe opdracht.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met