Skip to Content

Genomineerden Grote Prijs Jan Wauters 2015 zijn bekend

Tom De Cock, Ruth Joos, Katelijne Boon, Lieven Vandenhaute en Karl Vannieuwkerke

Op donderdag 15 oktober reikt de VRT voor de vierde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Vandaag maakt de jury de vijf genomineerden bekend.

In 2011 reikte de VRT voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De drie laureaten tot nu toe zijn Stijn Tormans, Gaea Schoeters en San F. Yezerskiy. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoonlijkheid uit de gesproken media. De genomineerden vallen op een positieve manier op door een uitmuntend en creatief taalgebruik en zijn op hun eigen manier taalvernieuwers of taalverruimers.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Ann De Craemer (schrijfster), Martine Tanghe (nieuwsanker), Rik Torfs (rector KU Leuven), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Mark Schaevers (schrijver-journalist) en Ruud Hendrickx (taaladviseur).

De prijs is een origineel werk van de Hasseltse kunstenaar Fred Eerdekens. Hij wordt uitgereikt op donderdag 15 oktober tijdens REYERSTaal in HETPALEIS.

 

Lijst genomineerden Grote Prijs Jan Wauters 2015

Tom De Cock

Radiomaker. Op een bevlogen manier brengt hij moeilijke onderwerpen ter sprake voor de jonge luisteraars van MNM. Hij bewijst elke dag dat verzorgd Nederlands ook fris en vlot kan klinken.

Ruth Joos

Radiomaker. In een verzorgde, frisse taal weet ze een gesprek in goede banen te leiden. Haar stijl is empathisch, maar ze kan ook scherp uit de hoek komen. Ruth Joos is behalve een goede spreker ook een goede luisteraar.

Katelijne Boon

Radiomaker. Een warme stem met klasse die ten volle tot haar recht komt op Klara. Zij slaagt erin anderen hun passie voor muziek goed te laten verwoorden. Haar métier en betrokkenheid heeft ze ook laten zien als presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Lieven Vandenhaute

Radiomaker. Een toonbeeld van verzorgde taal én een creatieve omgang met het Nederlands. Zijn teksten in Nieuwe feiten zijn vaak pareltjes. Zijn geheel eigen presentatiestijl valt op een positieve manier op in het radiolandschap.

Karl Vannieuwkerke

Sportverslaggever, televisie- en theatermaker. Op de motor of achter een tafel, Karl Vannieuwkerke gebruikt in alle omstandigheden een verzorgde taal en uitspraak. Hij getuigt van een groot vakmanschap en maakt sport voor een breed publiek aantrekkelijk en toegankelijk.

 

Over REYERSTaal in HETPALEIS

De uitreiking van de Grote Prijs Jan Wauters is het sluitstuk van de taalshow die de VRT organiseert op donderdag 15 oktober in HETPALEIS in Antwerpen. De show past in de Week van het Nederlands, georganiseerd door de Nederlandse Taalunie. Het thema is ‘Iedereen aan het woord’.

Gastheer Marcel Vanthilt serveert een spits debat over helder taalgebruik en praat met minister Sven Gatz over de kunst van het spreken in het openbaar, Karel Deruwe laat zien hoe belangrijk lichaamstaal is, de jonge winnaar van WoordSlam (een project van MNM en Van Dale) brengt live zijn speech en Frank Vander linden zingt over taal. Tussendoor zijn er sprankelende bijdragen in woord en beeld.

Inschrijven kan via onderstaande link:

Contacteer ons
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos