Skip to Content
Generation Wijs: Karolien Debecker en Dorianne Aussems maken samen programma over pesten

Generation Wijs: Karolien Debecker en Dorianne Aussems maken samen programma over pesten

De Week tegen Pesten van start op Ketnet, MNM en Radio 2

Donderdag 17 februari 2022 - Morgen begint op Ketnet, Radio 2 en MNM de Week tegen Pesten. De drie zenders werken voor het eerst samen om met de STIP IT-actie kinderen, jongeren én volwassenen te bereiken. Want pesten stop je niet alleen en actie blijft broodnodig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Vlaanderen één kind op zes gepest wordt tijdens zijn jeugd. Eén kind op dertig heeft er zelfs dagelijks mee te maken. Maar ook volwassenen kunnen geconfronteerd worden met pestgedrag. Een studie van IDEWE toont aan dat 6,4% van de werknemers wekelijks minstens twee pestgedragingen ervaart.

De gloednieuwe editie van STIP IT werd voor de start al massaal opgepikt door jong en oud. Ook het themalied 'Diamant' van CAMILLE leeft enorm en was vorige week al trending op YouTube. Tijdens de Week tegen Pesten (vrijdag 18 tot vrijdag 25 februari) bundelen Ketnet, MNM en Radio 2 de krachten om pesten een halt toe te roepen. De drie zenders van de VRT zetten hun programmatie een hele week in het teken van de strijd tegen pesten.

Dorianne Aussems (MNM) en Karolien Debecker (Radio 2) presenteren samen Generation Wijs
Dorianne Aussems (MNM) en Karolien Debecker (Radio 2) presenteren samen Generation Wijs

Generation Wijs

Karolien Debecker en Dorianne Aussems presenteren vanaf maandag 21 februari Generation Wijs. Een gezamenlijke radioshow op Radio 2 en MNM. Wanneer is pesten geen plagen meer? Wat is de impact van pesten? Hoe reageren wanneer je getuige bent van pesten? Op die en andere vragen proberen Karolien en Dorianne een antwoord te vinden in Generation Wijs.

Karolien Debecker presenteert het programma Wijs op Radio 2. Ze was ook jarenlang de stem en het gezicht van Generation M op MNM, tot ze in 2018 de fakkel doorgaf aan Dorianne Aussems. Nu vinden ze elkaar dus terug in Generation Wijs.

Dorianne Aussems: "Pesten gebeurt niet alleen op school, maar ook op het werk. Het is overal. In het middelbaar werd ik ook een tijdje gepest. Mocht ik toen op de radio verhalen horen van mensen die voelden wat ik toen voelde, had mij dat gesterkt. We kunnen leren van elkaar en alle leeftijden. Dat wordt het fijne aan het samenbrengen van de luisteraars en teams van Radio 2 en MNM. En met iemand als Karolien wéét ik dat we een zachte, mooie en leerrijke week tegemoet gaan."
Karolien Debecker: "Dorianne en ik hebben vroeger nog samen Generation M gemaakt. We zijn goed op elkaar ingespeeld en we zijn niet bang van moeilijkere gesprekken. Nu kunnen we onze luisteraars samen gooien, alle generaties in één programma, om pesten tegen te gaan. Jongeren, ouders, grootouders, leerkrachten, mensen die gepest worden op het werk… alle tips en ervaringen zijn welkom!"

Generation Wijs: vanaf maandag 21 februari tot donderdag 24 februari van 20.00 tot 22.00 uur op MNM en Radio 2.

STIP IT

Van maandag 21 tot vrijdag 25 februari brengt Ketnet een dagelijks STIP IT-programma. Daarin probeert een aantal kinderen als de STIP IT-brigade zo veel mogelijk volwassenen te stippen en hen te engageren tegen pesten. Samen met de boegbeelden CAMILLE, Gloria Monserez, Sven Pichal en Wanne Synnave trekt de STIP IT-brigade eropuit om zoveel mogelijk volwassenen te bereiken. De brigadiers vallen binnen op plaatsen met veel volwassenen, zoals het het Vlaams Parlement en een winkelcentrum. Daar proberen ze de volwassenen te overhalen om de vier stippen te zetten. In het 'stippenaanzoek' bedanken de boegbeelden samen met een Ketnetter een volwassene voor zijn of haar inzet tegen pesten. En samen met het Eén-programma Iedereen beroemd bellen de brigadiers aan bij mensen thuis om hen een vraag te stellen over STIP IT.

STIP IT: van maandag 21 tot vrijdag 25 februari omstreeks 19.15 uur op Ketnet, VRT NU, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Pestverhalen van overal

Ook in de ochtend zet Radio 2 zijn schouders mee onder de STIP IT-actie. De radiozender brengt de hele week verhalen uit de eigen regio. In Start je dag doen vijf mensen uit heel Vlaanderen moedig hun verhaal. Ze vertellen over de impact van pesten, door wie ze zich gesteund voelen, hoe ze erop terugkijken en hoe het nu met hen gaat.

Start je dag in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen: van maandag 21 tot vrijdag 25 februari van 6.00 tot 8.00 uur op Radio 2.

STIP IT LIVE

Op zaterdag 26 februari presenteert Ketnet-wrapper Sander Gillis een spetterende slotshow vol muziek, in het gezelschap van de STIP IT-brigade en de boegbeelden CAMILLE, Wanne, Sven en Gloria. CAMILLE treedt op, en ook Wanne en Sven vormen voor de gelegenheid een zangduo. Daarnaast is er een muzikale verrassing, een goochelact van Jonas De Bruyn (Belgium's got talent) en ook TikTokker Timon Verbeeck komt er zijn grappige zelve zijn. Ondertussen volgt Radio 2 Weekwatchers het hele gebeuren achter de schermen.

STIP IT LIVE: op zaterdag 26 februari omstreeks 8.30 uur via Ketnet, VRT NU, Ketnet.be, in de Ketnet-app, de Radio 2-app en in de MNM-app.

Bekend Vlaanderen stipt mee tegen pesten

De afgelopen weken kon je de vier stippen tegen pesten massaal zien opduiken bij bekend Vlaanderen. Onder anderen Gert Verhulst, Dieter Coppens, Wim De Vilder, K3 en Nina Derwael lieten zich trots zien met de vier stippen.

Story image
Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet en MNM, VRT

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos