“Generation M” en “Alors on danse” winnen een Diversiteitstrofee

Ook diversiteitsprijzen voor “Een kwestie van Geluk”, “De Inspecteur”, de voetbal-app van Sporza en "Generation What"

Op vrijdag 24 maart reikt de VRT voor het vijfde jaar op rij trofeeën uit aan programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. In totaal waren 24 intern en extern gemaakte radio-, tv- en onlineprogramma's genomineerd in zes categorieën. Een professionele jury - met vertegenwoordigers van GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede - kiest de winnaars. Voor de uitreiking van de trofeeën werd niet enkel gekeken naar de manier waarop we vrouwen of nieuwe Vlamingen in beeld brengen, maar ook naar leeftijd, handicap, geaardheid, armoede, enz.

Generation M wint digitale diversiteitstrofee

Om de 360°-beleving van haar merken te stimuleren, was er dit jaar opnieuw een ‘digitale’ diversiteitstrofee. Deze prijs werd gewonnen door “Generation M” van radiozender MNM. De digitale redactie van Karolien Debecker laat heel diverse jongeren zichzelf zijn. Ze zetten in op nieuwe manieren van communicatie voor een breder publiek, waaruit ook spreekt dat er soms niet zoveel verschil is tussen die op het eerste gezicht verschillende jongeren.

‘Week van de toegankelijkheid’ is de winnaar van de radioprijs

De radioprijs ging dit jaar naar de “Week van de toegankelijkheid” van De Inspecteur op Radio 2. Ze sloegen de handen in elkaar met partners zoals On Wheels en het Vlaamse agentschap Inter. Mensen kunnen maar deelnemen aan de maatschappij als die toegankelijk is. Daar jaar na jaar op inzetten, vond de jury heel bijzonder.

“Alors on danse” brengt mensen samen door dans

“Alors on danse” ontving van de jury de prijs voor de meeste creativiteit. In het juryverslag lezen we volgende motivatie: “’Alors on danse’ is de terechte winnaar van de creativiteitsprijs. Natuurlijk is er de presentator Ish, een broodnodig rolmodel. Maar ook het concept charmeert de jury: mensen samenbrengen door dans, wat niet hetzelfde is als een dansprogramma. Een professionele danser en zijn team gaan naar bedrijven of verenigingen waar de groep niet vertrouwd is met choreografie. Zo moet iedereen uit zijn comfortzone treden, vrouwen en mannen, van verschillende leeftijden.” 

De andere diversiteitstrofeeën waren voor de Sporza voetbal-app (digitale toegankelijkheid) en voor “Een kwestie van Geluk” (televisie). De publieksprijs van VRT-medewerkers was dit jaar voor het jongerenproject “Generation What”.                                                                                                                                                                  

VRT behaalt het vijfde jaar op rij de streefcijfers voor diversiteit: 37,4% vrouwen en 8% nieuwe Vlamingen op VRT Televisie

Naar jaarlijkse gewoonte laat de VRT de diversiteit op haar televisienetten meten. Van alle mensen die in 2016 het woord namen op de televisienetten van de VRT zijn 37,4% vrouwen en 8% nieuwe Vlamingen. De openbare omroep haalt de minimale streefcijfers uit haar beheersovereenkomst ruimschoots (minstens 33% vrouwen en minstens 5% nieuwe Vlamingen) voor het vijfde jaar op rij.

Trend in stijgende lijn

De inspanningen van de VRT voor meer diversiteit in het aanbod leidden de voorbije jaren tot meer aanwezigheid van nieuwe Vlamingen en vrouwen in het televisie-aanbod van de openbare omroep.

AANBOD VRT TELEVISIE

2012

2013

2014

2015

2016

vrouwen (streefcijfer: min. 33%)

33,8%

36,6%

35,3%

38,0%

37,4%

nieuwe Vlamingen (streefcijfer: min. 5%)

6,2%

6,8%

7,6%

8,6%

8%

Duidelijke ambitie

De openbare omroep heeft de ambitie om tegen 2020 in haar televisieprogramma’s op jaarbasis 40% vrouwen en 7,5% nieuwe Vlamingen aan bod te laten komen zoals bepaald in de nieuwe Beheersovereenkomst. Het laatste jaar zijn fictie-programma’s op één duidelijk diverser geworden, met zowel een hogere aanwezigheid van vrouwen, als van nieuwe Vlamingen.

Handicap: 0,9% van de sprekende actoren op televisie

De aanwezigheid van personen met een zichtbare handicap op de VRT-televisienetten bedraagt op dit moment 0,9% van de sprekende actoren. Ter vergelijking: 10 tot 15% van de Vlamingen leeft met een beperking; ongeveer 2% heeft een zichtbare handicap. Wat betreft handicap legt de Vlaamse overheid de VRT geen concrete streefcijfers op.

De Diversiteitsmonitor is een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen, Leuven en Amsterdam in opdracht van de VRT-studiedienst, waarin het Vlaamse aanbod van de VRT-televisienetten (zonder buitenlandse programma’s) een jaar lang onderzocht werd.

Bob Vermeir

VRT

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met