First time voters in de spotlight bij KIES24 op VRT

First time voters in de spotlight bij KIES24 op VRT

Tom Waes onderzoekt waar jonge mensen van wakker liggen

7 februari 2024 - Op 9 juni kunnen meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een eerste keer gaan stemmen. Ze kunnen stemmen voor zowel de federale, Vlaamse als Europese verkiezingen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen, jongeren vanaf 18 jaar kunnen deelnemen aan alle verkiezingen.

Maar wat zijn die verkiezingen nu precies en op welke partijen kunnen ze stemmen? Welke standpunten hebben al die partijen?  Wat zijn de thema’s waar de jongeren mee bezig zijn en wat verwachten zij van de politici?

Bij VRT willen we extra inzetten op het informeren van de first time voters met een uitgebreid aanbod.

 

Tom Waes geeft inkijk in leefwereld van nieuwe jonge kiezers in Vlaanderen

In een gloednieuw programma op VRT 1 zoekt niemand minder dan Tom Waes uit wie de jonge mensen zijn die op 9 juni voor het eerst naar de stembus mogen. Waar liggen de meer dan een half miljoen Vlaamse first time voters, jonge mensen tussen 16 en 22, van wakker?

Om al die vragen in kaart te brengen, trekt Waes in vijf afleveringen naar vijf middelbare scholen in Vlaanderen. Hij leert er wat er anno 2024 leeft bij de jonge kiezers. Waar dromen jonge mensen van? Wat verwachten ze van de politiek? En op welke prangende vragen willen ze antwoorden?

Tom Waes nodigt in elk van de afleveringen drie verschillende politici uit. Elk apart worden ze uitgenodigd om één op één naar een groep laatstejaars scholieren te luisteren én een antwoord te bieden op hun vragen en zorgen.

Het worden geen gemakkelijke vragen. En dus zal iedereen, zowel de politici als de nieuwste kiezers, onder impuls van Tom uit z’n comfortzone moeten stappen. Want ook voor Tom zelf, die het hele programma in goede banen moet leiden, wordt dit een verrassend nieuw en spannend avontuur.

 

Tom Waes: Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik zelf voor het eerst naar de stembus mocht. Het was midden in de onzekere jaren ’80 en als jonge gast had ik héél veel vragen voor de politiek. Maar volgens onderzoek liggen jonge mensen ook nu, anno 2024, heel erg wakker over hun toekomst. ‘Zal ik wel een huis kunnen kopen?’, ‘Hoe lang zal ik moeten werken?’, ‘Zal hier ooit oorlog uitbreken?’ ‘Doen we genoeg voor het klimaat?’ Het zijn maar enkele van de vele vragen die jonge mensen hebben. Met dat gevoel wil ik graag aan de slag. Het plan is om zoveel mogelijk thema’s waar jonge mensen van wakker liggen, samen met hen in een nieuw tv-programma aan te pakken.

 

Tom Waes geeft een inkijk in het hoofd en de leefwereld van nieuwe, jonge kiezers in Vlaanderen.

Een programma van De Mensen in samenwerking met VRT NWS. In het late voorjaar op VRT 1 en via VRT MAX

(Niet voor publicatie: Tom verblijft de volgende dagen in het buitenland, interviews zijn mogelijk in het late voorjaar)

Story image

De jongerenstemtest van nws.nws.nws

Voor het eerst komt er, naast de grote stemtest, een specifieke stemtest voor jongeren die een eerste keer gaan stemmen. In die stemtest zitten stellingen die aansluiten op hun leefwereld. Het resultaat van de test geeft aan hoe dicht de mening van de first time voter bij die van de verschillende partijen staat. Bij elke stelling wordt context gegeven waardoor die stemtest een belangrijk inhoudelijk instrument is dat jongeren zal informeren.  

Vanaf maandag 15 april via nws.nws.nws en VRT NWS

Story image

Kiesfestival op 19 april                                                                            

Op 19 april verzamelen first time voters in het Vlaams parlement. Nws.nws.nws, MNM, het Vlaams Parlement en de Ambrassade werken samen om jongeren een hele dag onder te dompelen in het hart van de democratie. Jongeren kunnen er de stemtesten doen, oefenen in een echt stemhokje, speeddaten met politici, hun eigen journaal lezen begeleid door een journaalanker en heel wat inhoudelijke workshops volgen met oa Ivan de Vadder en Dorianne Aussems. De redactie van nws.nws.nws maakt een hele dag nieuws vanuit het Vlaams parlement en MNM dj’s Nina Black, Ninette en DJ Masai zorgen voor de beats. Foodtrucks zorgen ervoor dat je niet met een lege maag naar huis moet.   

Story image

VRT NWS en nws.nws.nws zetten in op een aanbod waarin alle basisvragen rond verkiezingen worden beantwoord

Wat is een democratie? Hoe werkt ons politiek systeem? Waar staat elke partij voor? Waarom en hoe moet ik stemmen? Wat gebeurt er met mijn stem? Het zijn maar een aantal van de vragen die jonge kiezers zich stellen en waarop wij op al onze platformen een antwoord geven. Voor nws.nws.nws en MNM wordt Lonne van Erp hét politieke gezicht. Zij zal de jonge kiezers door ons politieke landschap gidsen.

Story image

Podcast Snapt ge mij nu?

Aurélie Boffé gaat in haar podcast Snapt ge mij nu? ​ in gesprek met bekende jongeren die een eerste keer gaan stemmen of die al een keertje hebben gestemd. Hebben ze zin om te stemmen? Zijn ze daar mee bezig? Met wie praten ze erover? Welke thema’s zijn voor hen belangrijk? Wat verwachten ze van politici?

Story image

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje 

Onderzoek wijst uit dat een politieke en democratische houding, zoals politieke interesse en vertrouwen, vaak gevormd wordt tussen de leeftijd van 12 tot 25 jaar, de zogenaamde formative years. Na die leeftijd is het een uitdaging om een interesse aan te wakkeren voor politiek als die er nog niet is. Die interesse is een belangrijke motivatie om te gaan stemmen.  

Daarom brengt VRT een uitgebreid EDUbox-aanbod, om de leerlingen van het secundair onderwijs rond politiek en verkiezingen te informeren. In die interactieve lessenpakketten kom je meer te weten over verschillende aspecten van politiek. 

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje | VRT.be
Met 5 EDUboxen wil VRT jongeren van het secundair onderwijs informeren rond politiek en verkiezingen. Vaak worden iemands democratische houding en politieke interesse immers gevormd voor die persoon 26 jaar is.
vrt

 

Meer info over KIES24 volgt in de loop van het voorjaar.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT NWS
Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos