'Ewa Drerrie' en 'Simp' zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

'Ewa Drerrie' is het Kinderwoord van het Jaar 2020 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Ook het Tienerwoord van het jaar 2020 werd zonet bekendgemaakt tijdens Gillis & Govaerts op MNM. De tieners van vandaag kozen voor 'Simp' als het meest populaire woord van 2020.

'Ewa Drerrie' is het Kinderwoord van het Jaar

'Ewa Drerrie' is het kinderwoord van 2020 geworden. Met 37,08% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'Yeet' met 23,8% van de stemmen, 'Idk' met 15,36%, 'Rip' met 14,66% en 'Viben' met 9,12% van de stemmen. 'Ewa Drerrie' betekent: hé gast.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT: ​ De keuze voor ‘ewa drerrie’ laat zien dat kinderen één grote diverse en inclusieve groep vormen. Kinderen pikken woorden en uitdrukkingen van elkaar op en breiden zo de Nederlandse omgangstaal uit met taalelementen uit de hele wereld.

Het woord werd door de Ketnetters gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De andere vier genomineerde woorden betekenen:

  • Rip: over en uit, ziet er niet goed uit, dood
  • Idk: I don’t know, ik weet het niet, in tekst/op socials: idk
  • Yeet: ​ Joepie, uitroep van blijdschap (tienerwoord 2019)
  • Viben: Dansen, overeenkomen, leuk sfeertje

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de tiende keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd 'Karma' verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, ​ OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

'Simp' is het Tienerwoord van het Jaar

Het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws ging voor de tweede keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. Die eer ging dit jaar naar 'Simp'. 29,42% van de tieners kozen voor 'Simp', gevolgd door 26,08% voor 'Periodt'. 'Kaas' (19,2%) ,'Sus' (14,29%) en 'No cap' (11,01%) haalden heel wat minder stemmen.

'Simp' is een benaming voor iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. Het woord is populair geworden door TikTok en Tik Tok-trends als Simpnation. 'Simp' volgt 'Yeet' (joepie) op als Tienerwoord van het jaar.

Ruud Hendrickx: ‘Simp’ als Tienerwoord van het Jaar laat zien hoe groot de invloed van sociale media op het taalgebruik van jongeren is. Door de sociale media vindt Amerikaans ‘urban slang’ makkelijk zijn weg naar de jongerentaal elders in de wereld. Het woord was dertig jaar geleden al populair bij Amerikaanse rappers, en nu begint het aan een tweede leven.

'Simp' werd gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De vier andere genomineerden betekenen:

  • Sus: komt van game Among us, “verdacht”
  • Periodt: gebruikt aan het eind van een zin, als je je punt gemaakt hebt, “en daarmee uit” (dt om verwarring met “period” te vermijden)
  • No cap: “ik lieg niet, gene zever” (komt oorspronkelijk van hiphop-lyrics)
  • Kaas: “da’s klote! Balen! WTF!”

Elise Vandevenne

Communicatieverantwoordelijke Ketnet en MNM, VRT

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be