Skip to Content
Een gezellige herfst vol boeken bij VRT

Een gezellige herfst vol boeken bij VRT

Beleef in november eindeloos veel leesplezier tijdens de VRT Boekenmaand

20 oktober 2022 – Het wordt stilaan een traditie: in november richt VRT haar schijnwerpers op boeken. Want met een boek droom je mee, lach je mee, beleef je mee, ontspan je mee, kijk je mee en ben je mee. Tijdens de VRT Boekenmaand besteedt de publieke omroep heel november lang extra aandacht aan boeken en lezen, op alle netten en kanalen. En er is voor elk wat wils.

De allerkleinsten genieten van een nieuwe reeks van De voorleesclub. Jongeren ontdekken, samen met MNM-dj Wanne Synnave en Vlaamse BoekTokkers, de wereld van Young Adult-boeken in de podcast Het Boek Was Beter. Radio2 en MNM nemen je mee naar Boektopia in Kortrijk. Annelies Moons en Joris Hessels lanceren tijdens het Radio 1 Boekenfeest de podcast Leesba(a)r. Daarin geven ze hun ongezouten mening over de boeken die bij VRT in de verschillende programma’s op het menu staan. En er is nog zoveel meer. Je ontdekt het allemaal hieronder.

Ricus Jansegers, directeur VRT Content: “Taal- en leesbevordering is een belangrijke opdracht van VRT. En lezen is niet alleen ontzettend leuk, het verrijkt echt je leven. VRT heeft in haar aanbod het hele jaar door veel aandacht voor boeken, maar in november doen we er nog eens een flinke schep bovenop. Samen met verschillende externe partners dompelen we Vlaanderen onder in een enorm boekenbad.”

 

KIJK MEE

De voorleesclub

De voorleesclub breidt uit! Achttien nieuwe, bekende voorlezers staan te popelen om vanaf maandag 31 oktober de mooiste verhalen te vertellen aan jou en je kinderen. (Plus)mama’s, opa’s, toffe nonkels of coole buurvrouwen lezen elke dag, op Eén en VRT MAX, een prachtig prentenboek voor. De tekeningen komen letterlijk tot leven, rondom hen. Zo kom jij ook helemaal in het universum van het boek terecht. Onder meer presentatrice Fien Germijns, tv-maker Arnaut Hauben, zangers Belle Perez en Bart Peeters, Red Flames-voetbalster Tessa Wullaert, atlete Imana Truyers, VRT-journalisten Riadh Bahri en Xavier Taveirne, radiopresentatoren Kawtar Ehlalouch en Flo Windey, acteur Jonas Van Thielen en Dichter des Vaderlands Mustafa Kör lezen voor. Ook schrijver én toekomstige vader Herman Brusselmans is erbij. Hij probeert zijn voorleesskills uit bij zijn buurmeisje en buurjongen. De afleveringen van vorig jaar zijn al sinds maandag 10 oktober te zien op Eén en je vindt ze ook op VRT MAX. De nieuwe reeks wordt gelanceerd tijdens de herfstvakantie. Een aantal vertellingen zal ook te beluisteren zijn als audioverhaal. De voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén, in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

 • De voorleesclub, seizoen 2 | van maandag 31 oktober tot en met zaterdag 19 november, telkens om 18 uur | in beeld op Eén en VRT MAX | ook als luisterverhalen op VRT MAX

Nog meer boeiende televisie voor jong en ouder

In Sarah leest voor neemt Ketnet Junior kinderen mee op avontuur in de wondere wereld van Sokpop. Deze reeks vind je in de Ketnet Junior-app, op VRT MAX, zowel als luisterverhalen als in video. Vanaf 20 november zijn de video’s ook beschikbaar met Vlaamse Gebarentaal.

Ook de boekenleesclub in de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen blijft doorlopen. Onder aanvuren van Marianne lezen de Thuis-personages elke twee weken een boek. Deze herfst liggen al zeker Normal People en The Catcher in the Rye klaar om verslonden te worden. Fictie in fictie.

Joris Hessels maakt een VRT MAX-special van het Canvas-programma Taxi Joris. Hij brengt schrijversduo Nicci French van de luchthaven naar Boektopia in Kortrijk. En daar neemt Joris uitgebreid de tijd voor, want hij wil alles weten over de twee. De literaire thrillers die het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schrijft, zijn wereldwijd bekend en steevast enorme verkoopsuccessen.

Nog voor Canvas ontmoet Thomas Vanderveken in OnderOns de internationale kookboekschrijvers Yotham Ottolenghi en Noor Murad. Exclusief te zien op VRT MAX. In Alleen Elvis blijft bestaan schuift hij aan tafel met bestsellerauteur Ish Ait Hamou. Het beloven diepgaande, persoonlijke, boeiende gesprekken te worden.

En natuurlijk laat Canvas Wim Helsen weer in de zetel ploffen voor Winteruur, al voor het achtste seizoen. Daarin gaat hij in gesprek met schrijvers en andere bekende Vlamingen over hun favoriete tekst. Zo sluit hij de Canvas-avond af. Ook alle vorige afleveringen van het programma kun je bekijken op VRT MAX. 534 om precies te zijn. Goed voor heel wat warme winteruren.

 • Sarah leest voor | als luisterverhalen en in video | op VRT MAX
 • Thuis | elke weekdag om 20.10 uur | op Eén en VRT MAX
 • Taxi Joris met Nicci French | vanaf vrijdag 4 november | op VRT MAX
 • OnderOns met Yotham Ottolenghi en Noor Murad | vanaf zaterdag 19 november | op VRT MAX
 • Alleen Elvis blijft bestaan met Ish Ait Hamou | zaterdag 19 november om 22.25 uur | op Canvas en VRT MAX
 • Winteruur | vanaf maandag 31 oktober, van maandag tot en met donderdag | op het einde van de dag op Canvas en VRT MAX

 

LUISTER MEE: podcasts

Het Boek Was Beter

Wist je dat er op TikTok niet alleen leuke dansjes te zien zijn? Sinds kort duiken er ook BoekTokkers op, jongeren van over de hele wereld die elkaar boeken aanraden. Dat kunnen klassiekers zijn, pas verschenen werken of boeken die de interesse wekken omdat ze verfilmd zijn. Meestal zijn het Young Adult-boeken. Die situeren zich tussen jeugd- en volwassenenliteratuur en gaan vooral over thema's of problemen die adolescenten bezighouden. Boekenwurm en MNM-dj Wanne Synnave gaat hierover in gesprek in de gloednieuwe podcast Het Boek Was Beter. Dat doet hij onder andere met de beroemde Vlaamse BoekTokkers Annelies Weyts, Doreen Hendrikx, Femke Lippens, Jonas De Backer en Yasmine Van Den Meersch.

Doreen Hendrikx, BoekTokker: “Ik heb altijd veel gelezen, maar heb heel wat andere jongeren zien afhaken door de leeslijst van school. Terwijl ik (vaak Engelstalige) Young Adult las, zagen veel van mijn leeftijdsgenoten alleen de meer droge literatuur en daarin was niemand van ons echt geïnteresseerd. Jammer eigenlijk, want ik heb altijd heel veel aan lezen gehad. Boeken kunnen echt helpen als je ergens mee zit. Ondertussen ben ik geëvolueerd naar een punt waarop ik ook stevigere literatuur kan appreciëren. En ik lees steeds vaker weer in het Nederlands. Het boek dat ik net zelf schreef is ook in het Nederlands, dus dat is zeker belangrijk voor mij. En we hebben ook gewoon heel erg goeie boeken waar we te weinig over praten.”
 • Het Boek Was Beter | een podcast van MNM | vanaf woensdag 26 oktober, wekelijks | op VRT MAX

Leesba(a)r

Vanaf donderdag 27 oktober verwelkomen Annelies Moons en Joris Hessels je in de boekenbar van VRT, telkens op de laatste donderdag van de maand. In Leesba(a)r laten ze zich bedienen door alle zenders en platformen van VRT. Je zult nooit op je honger blijven zitten, want aan de Reyerslaan zijn ongelooflijk veel gangen, met evenveel lezers. En die beantwoorden in deze nieuwe Radio 1-podcast de ene centrale vraag: is het boek leesbaar? Om een boek te kiezen, kun je afgaan op de cover, de achterflap, de naam en faam van de auteur. Of je laat je leiden door de bespreking van Chantal Pattyn in Pompidou of Phara de Aguirre in De Afspraak. Maar hoe zwaar gaat dat boek nu echt op je maag liggen of is het eerder een lekker tussendoortje? Annelies en Joris helpen je van je keuzestress af. 

 • Leesba(a)r | een podcast van Radio 1 | vanaf donderdag 27 oktober | op VRT MAX

Nog meer meeslepende podcasts

De recentste podcast van Klara gaat over de Antwerpse schrijver Maurice Gilliams. Die kun je niet alleen beluisteren op VRT MAX, maar tijdens de herfstvakantie ook via de radio, tussen 17 en 18 uur op Klara. Voor de productie werd er samengewerkt met het Letterenhuis en de Stichting Vita Brevis. Op 10 november lanceert Klara de podcast De Franse Revolutie met schrijver Johan Op de Beeck. Ook de podcasts Boem Paukeslag (over Paul van Ostaijen), De sporen van Claus (over Hugo Claus), De vele levens van Gertrude Stein, De Wereld van Wildevrouw met Jeroen Olyslaegers, Hendrik Conscience, Lampo & Lampo (over Hubert Lampo), Leven en lijden van Godfried Bomans, Reve tot leven (over Gerard Reve), Streuvels (over Stijn Streuvels) en Zot van Elsschot (over Willem Elsschot) zijn nog altijd te beluisteren op VRT MAX. En in de boekenpodcast Groen Gebladerte gaat Tom De Cock op bezoek bij debuterende schrijvers.

 • Alle VRT-podcasts vind je op VRT MAX

 

BELEEF MEE

Radio2 en MNM op Boektopia

Vorig jaar sloegen meerdere Vlaamse uitgeverijen, de provincie West-Vlaanderen, de stad Kortrijk en Kortrijk Xpo de handen in elkaar om een nieuw boekenevenement te lanceren: Boektopia. Toen nog een lightversie, nu gaan ze tijdens de herfstvakantie voor de volle negen dagen en vullen ze nog veel meer zalen met boeken en auteurs uit binnen- en buitenland. Radio2 en MNM zijn ook van de partij met live-uitzendingen vanop Boektopia.

 • Zaterdag 29 oktober, 13-16 uur: Radio2 Weekend met Caren Meynen.
 • Maandag 31 oktober, 9-12 uur: Radio2 80, 90 & nilliesweek met veel aandacht voor boeken. Met Anja Daems, vanuit de Radio2-studio in Brussel.
 • Dinsdag 1 november, 9-12 uur: Radio2 op Boektopia met Anja Daems.
 • Donderdag 3 november, 20-22 uur: Radio2 Unwind met Anja Daems.
 • Vrijdag 4 november, 12-16 uur: MNM Weekend met Alexandra Gadzina en Wanne Synnave.
 • Vrijdag 4 november, 16u-19 uur: Bouger! Bouger! met Esther Nwanu en dj Voltage. Zij zorgen voor ambiance tijdens een silent disco.

Radio 1 Boekenfeest

Radio 1 viert al voor het derde jaar op rij het Radio 1 Boekenfeest. Tijdens de herfstvakantie zet Bent Van Looy een week lang boeken en auteurs centraal. Meer zelfs: van maandag tot vrijdag schuift een auteur mee aan tafel om samen met Bent te presenteren. Maud Vanhauwaert, Tom Lanoye, Tobi Lakmaker, Bart Moeyaert en Saskia De Coster nodigen op hun beurt ook zélf interessante gasten uit waarmee ze in gesprek gaan. Naar goede gewoonte komen ook bekende lezers vertellen over het boek dat hen inspireert: Raf Njotea, Michèle Cuvelier en zanger Tom Van Laere hebben al bevestigd. Het Radio 1 Boekenfeest wordt gevierd in een openbare bibliotheek, elke dag een andere. Absoluut een plek waar boeken, auteurs en lezers zich thuis voelen. Natuurlijk hoor je ook de eigenzinnigste, fascinerendste en betoverendste bibliotheekverhalen van het land.

 • Radio 1 Boekenfeest met Bent Van Looy | van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november, van 10 tot 12 uur (op dinsdag 1 november van 11 tot 13 uur) | op Radio 1 en VRT MAX
  • Maandag 31 oktober: Openbare bibliotheek Genk
  • Dinsdag 1 november: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
  • Woensdag 2 november: Muntpunt Brussel
  • Donderdag 3 november: Kunstenbibliotheek van KASK & Conservatorium Gent
  • Vrijdag 4 november: Bibliotheek Permeke Antwerpen

 

DOE MEE: win voorleesboeken en bekende voorlezers

Lees voor en win

Van 19 tot en met 27 november is het de jaarlijkse Voorleesweek. In de aanloop hiernaar bundelen Iedereen Leest en VRT hun krachten en zetten samen een wedstrijd op. Post vanaf donderdag 27 oktober een creatieve foto of een leuk filmpje van jouw/jullie voorleesmoment op voorleesweek.be. En wie weet win je wel een grote stapel voorleesboeken of een bekende voorlezer op school, in de bib of bij je thuis.

VRT schenkt een boek

In samenwerking met Boekhandels Vlaanderen schenkt VRT vijfhonderd boeken weg. Elke dag maak je kans om er een te winnen, een hele VRT Boekenmaand lang.

 

BLIJF MEE

Via de gloednieuwe wekelijkse VRT Lees mee-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het boekennieuws van alle VRT-programma's en word je geïnspireerd met nieuwe leestips. Ontvang je de LangZullenWeLezen-nieuwsbrief al? Mooi zo, dan krijg je vanaf november de nieuwe in je mailbox. Is dat nog niet zo, dan kun je je hier inschrijven. Zo mis je niets van de VRT Boekenmaand, de Boon (de Vlaamse literatuurprijs), de Jeugdboekenmaand en nog zoveel meer lekkers om te lezen.

Alle VRT-boekennieuws, of het nu een interview met een auteur, een podcast van een boekenliefhebber, een radio- of televisieprogramma waarin nieuw werk aan bod komt of een gouden leestip is, vind je ook terug op VRT NWSVRT MAX en vrt.be. Het boekenplatform LangZullenWeLezen en de website langzullenwelezen.be worden begin volgend jaar afgesloten.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs: “Goed en graag lezen helpt kinderen met alles. Je hebt lezen ook nodig om vraagstukken op te lossen of om een kaart te begrijpen. De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Helaas gaat de leesvaardigheid erop achteruit bij onze tieners. Ze zeggen ook minder plezier te beleven aan boeken. Daarom wil de Vlaamse Regering met een groot Leesoffensief zoveel mogelijk mensen weer aan het lezen krijgen. VRT Lees mee kan daarbij helpen. Het hele jaar door en zeker tijdens de VRT Boekenmaand.”
Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd en Media: “We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren in contact te brengen met boeken en lezen. Het opent nieuwe werelden, doet nadenken, spreken over moeilijke thema’s en prikkelt de fantasie. In een wereld waar schermtijd zo’n prominente plaats inneemt, waar sociale mediakanalen het leven van kinderen en jongeren vaak beheersen, zijn initiatieven als het Leesoffensief absoluut noodzakelijk. Ik ben bijzonder tevreden dat VRT hier mee aan de kar trekt.”

 

Bart Verbeeck VRT Communicatie

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos