Documentaire Mirakel n° 71 wint prestigieuze Prix Europa

Documentaire Mirakel n° 71 wint prestigieuze Prix Europa

Eerste prijs in categorie TV / Video Factual series of the year 2023 voor aangrijpende documentaire van VRT CANVAS en De Mensen. Speciale vermelding voor VRT CANVAS-podcast Club Angst.

27 oktober 2023 - Zonet werden de winnaars van de prestigieuze Prix Europa ​ bekend gemaakt in Berlijn. Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese festival dat via een competitie de beste televisie-, radio- en digitale mediaproducties bekroont. ​ Maar liefst zeven VRT-programma’s werden genomineerd. VRT won samen met De Mensen de hoofdprijs in de categorie TV / Video Factual series of the year 2023 met Mirakel n° 71, de aangrijpende roadtrip van Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel in Lourdes.

Mirakel n° 71

Tien jaar geleden kreeg regisseur Nathalie Basteyns de diagnose van MS (Multiple Sclerose): een ongeneeslijke en chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Ze zit ondertussen al acht jaar in een rolstoel en heeft het daar helemaal mee gehad. Ze wil weer kunnen lopen en droomt van een mirakel.

Samen met fotografe Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni gaat Nathalie op zoek naar dat mirakel. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven.

Mirakel n°71 begint bij het concrete verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar hoop op een mirakel, maar trekt dat open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, ervaringsdeskundigen en sceptici die haar elk vanuit hun expertise helpen met haar zoektocht naar een mirakel.

Mirakel n° 71 is een verhaal van hoop, geloof en liefde voor iedereen die wel eens droomt van een mirakel. En zeg nu zelf, wie doet dat niet? Want het zou toch maar eens moeten lukken…

 

Nathalie Basteyns, regisseur: "Dream big. Blijf hopen, blijf dromen. Ik wil VRT CANVAS, VAF en De Mensen bedanken voor alle kansen."

 

Lieve Blancquaert, programmamaker en fotografe: "We hopen nog steeds op een groot mirakel, maar dit is een klein mirakel, waar we ontzettend blij mee zijn. Het is een prachtig geschenk."

 

 

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel
Een roadmovie over een reis van Brussel naar Lourdes – vanaf dinsdag 30 mei op Canvas en VRT MAX
communicatie.vrtcanvas.be

Speciale vermelding voor de VRT CANVAS- podcast Club Angst

Naast de hoofdprijs voor Mirakel n° 71 was er ook een 'zilveren medaille' (Speciale vermelding) voor de podcast Club Angst in de categorie Audio documentary.

In de podcast Club angst gaat Sofie Steenhaut op basis van haar eigen ervaringen rond angst in gesprek met jongeren en experts.

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere 'anxiety' heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Dus dat is exact wat Sofie doet. ​

Club Angst is een podcast van Sofie Steenhaut, VRT CANVAS en House Of Media.

Onder het motto 'Excellence and impact in all genres' concurreerden dit jaar 181 mediaproducties in 10 categorieën om de begeerde trofee. De winnaars werden bepaald door programmamakers van 240 mediaorganisaties uit heel Europa. ​ ​

In totaal haalde VRT zeven nominaties binnen in diverse categorieën: ​ de fictiereeksen 1985 (TV/video fiction ) en Season of sex (TV/video Iris), de documentaire Verkracht aan het front (TV/video investigation) , de human interestreeks Mirakel n° 71 (TV/video Factual series ) en de podcasts Waar is zuster Gabrielle? (Audio investigation), Club angst (Audio documentary ) en The legend of Zillion (Audio music).

 

Anne Stroobants VRT Communicatie

 

 

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos