Diagnose: Endometriose? Pano onderzoekt waarom deze aandoening onder de radar blijft

Op dinsdag 27 februari om 21.30 uur op VRT 1 en via de VRT NWS-app

“Pijn, een struggle, uitputtend, messteken in je buik. ” Minstens 1 op de 10 vrouwen in ons land lijdt aan de chronische gynaecologische aandoening endometriose. En toch is er bitter weinig geweten. Een diagnose laat jaren op zich wachten, de oorzaak is onbekend en dus blijven een gepaste behandeling en zicht op geneeskansen ook uit.

Pano onderzoekt hoe het komt dat endometriose al zo lang onder de radar blijft. Volgens experts werd de research onvoldoende gedaan omdat het niet nodig werd geacht. “De klachten waar vrouwen mee kampen, werden niet aanzien als gezondheidsklachten. Ze maakten gewoon deel uit van de zwakte van de vrouw.”

Carla Tomassetti, KU Leuven gynaecologe : “Als het een piemelprobleem was, dan was het misschien al opgelost.”

Ondertussen lijden naar schatting 190 miljoen vrouwen wereldwijd aan endometriose. Zoals Wendy. Ze heeft al meer dan 20 operaties achter de rug en antwoordt op de vraag: ‘Waar droom je nog van?” “Eén dag zonder pijn, gewoon eens één dag zonder pijn”.

Reporters: Débora Votquenne en Doruntina Islamaj

Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT NWS

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met