Skip to Content
De Zijderoute en Afrika Anders: twee nieuwe pop-up-reportagereeksen van VRT Nieuws

De Zijderoute en Afrika Anders: twee nieuwe pop-up-reportagereeksen van VRT Nieuws

Stefan Blommaert en Stijn Vercruysse on the road - vanaf begin maart op tv, radio en online

VRT Nieuws brengt vanaf begin maart twee eigenzinnige, langere reportagereeksen. Op tv, radio en online. Stefan Blommaert beëindigt zijn correspondentschap in Peking in stijl: hij keert met een terreinwagen terug via de oude Zijderoute, van China tot in Europa, en brengt verslag uit vanuit de vijftien landen die hij doorkruist. En Stijn Vercruysse gaat in Oost-Afrika op zoek naar het andere Afrika, het Afrika dat zich razendsnel ontwikkelt tot een modern continent. Respectievelijk vanaf maandag 9 en woensdag 4 maart.

 

“Sinds vorig jaar stuurt VRT Nieuws geregeld ‘pop-up-correspondenten’ uit”, zegt algemeen directeur Informatie Luc Rademakers.  “Dat zijn verslaggevers die één of twee maanden de tijd krijgen om een regio of een onderwerp van nabij te onderzoeken. Het doel is ons buitenlandaanbod nog rijker, gevarieerder en evenwichtiger te maken, waardoor ook meer aandacht kan worden besteed aan minder belichte plekken of invalshoeken.  ‘De Zijderoute’ en ‘Afrika Anders’ zijn de eerste twee pop-up-verhalen van dit jaar”.

 

De Zijderoute

De Zijderoute is een historisch handelstraject tussen China en Europa. Al meer dan 2000 jaar lang reizen langs deze weg mensen, goederen, ideeën en religies heen en weer. Een ploeg van VRT Nieuws doet de hele route per terreinwagen, tussen Peking en Brussel. De 14.000 kilometer lange tocht zal ongeveer 45 dagen in beslag nemen.

“Onderweg zullen we reportages maken over de landen die we doorkruisen”, aldus Stefan Blommaert.Landen als Kirgistan, Tadzjikistan en Turkmenistan hebben exotisch klinkende namen, maar over het algemeen is er bij ons weinig over bekend. Daar willen we met deze reportagereeks iets aan doen. In totaal reizen we door vijftien landen. Daarbij zullen we onder meer nagaan welke invloed China vandaag heeft langs zijn traditionele handelsweg.”

Naast Stefan Blommaert bestaat de ploeg uit zijn zoon Hannes Blommaert, die het camerawerk doet, en klankman Stefan Janssens, die ook instaat voor montage en regie.  De interactie tussen de drie maakt deel uit van de Journaal-verslagen, net als het eigenlijke reisverhaal. Vanaf maandag 9 maart.

 

Afrika Anders

Met Afrika Anders willen we de andere kant van Afrika tonen”, zegt  Stijn Vercruysse. “Jawel, je vindt er nog honger, ziekte en oorlog, en die blijven als magneten camera’s aantrekken. Maar we willen en mogen niet blind blijven voor de grotere onderstroom : de Wereldbank voorspelt voor Afrika een groei van 5,2 procent, in verschillende landen groeit de middenklasse razendsnel, en die stampt verbazend vernieuwende bedrijven uit de grond. Wat te denken van de Dar Es Salaam Stock Exchange; van Mobius, de eerste Afrikaanse auto; een nieuwe wereldhaven maar ook grote windmolenparken in Kenia; of iets helemaal anders: een portret van een homoactivist, in een continent waar homofilie taboe lijkt.”

Journalist Stijn Vercruysse, cameraman Luc Cauwenberghs, en klankman/monteur Kris Cuypers sprokkelen al die verhalen in Kenia, Tanzania en Oeganda, vanaf woensdag 4 maart.

 

Afrika Anders: vanaf woensdag 4 maart in Het Journaal op Eén, De ochtend en De wereld vandaag op Radio 1, op deredactie.be en op Facebook.

De Zijderoute: vanaf maandag 9 maart in Het Journaal op Eén, De ochtend en De wereld vandaag op Radio 1, op deredactie.be en op Facebook.

 

Stefaan Blommaert en Stijn Vercruyssen kunnen voor een interview worden gecontacteerd via [email protected] 

 

Contacteer ons
Hans Van Goethem VRT Communicatie, VRT
Hans Van Goethem VRT Communicatie, VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos