De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

Woensdag 12 juni 2024 – 1 op 2 Vlamingen voelt zich soms eenzaam. Door een gebrek aan sociaal vangnet, problemen op werk of school, afkomst, gender, een beperking of een ziekte. Ze voelen zich niet gezien, begrepen of aanvaard.​ En daar wil De Warmste Week iets aan doen. Daarom vlamt De Warmste Week dit jaar tegen eenzaamheid, zodat iedereen zich verbonden voelt. VRT-ambassadeurs Francisco Schuster, Eva De Roo, Manu Van Acker en Dara Oguntubi roepen heel Vlaanderen op om warme projecten in te dienen rond dit thema. De geselecteerde projecten steunen kan vanaf dit najaar.

Dara Oguntubi, Francisco Schuster, Eva De Roo & Manu Van Acker © VRT
Dara Oguntubi, Francisco Schuster, Eva De Roo & Manu Van Acker © VRT

Eenzaamheid ​

De eenzaamheid in onze samenleving is onrustwekkend groot. Individualiteit en prestatiedruk worden steeds belangrijker. En sociale media vervangen steeds vaker het fysieke menselijk contact. Je soms eens eenzaam voelen hoort bij het leven. Maar als je bij niemand terechtkan, geraak je stilaan geïsoleerd. En dat kan zware gevolgen hebben.​ 

Daarom komt De Warmste Week dit jaar in actie tegen eenzaamheid. De grootste solidariteitsactie in Vlaanderen steunt projecten die mensen terug in hun kracht zetten, zodat ze zich begrepen, aanvaard, maar vooral (terug) verbonden voelen in onze samenleving.​ 

Ambassadeurs

4 VRT-gezichten roepen heel Vlaanderen op om vanaf vandaag projecten in te dienen rond het thema eenzaamheid. Francisco Schuster (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Manu Van Acker (MNM) en Dara Oguntubi (Thuis) bundelen de krachten om iedereen warm te maken voor het thema.

Francisco Schuster: "Ik heb me in mijn leven soms eenzaam gevoeld door gebrek aan representatie in onze samenleving, en door mijn afkomst. Het gevoel te hebben dat je ergens niet bij of thuis hoort is vreselijk. Representatie voor mij super belangrijk. Zo kan je een community creëren waardoor je mensen kan verbinden met elkaar. Daarom wil ik samen met Eva, Manu en Dara aan heel Vlaanderen vragen om in actie te komen. Samen gaan we vlammen tegen eenzaamheid!"

DWW-fonds

Bestaande of nieuwe verenigingen kunnen vanaf vandaag een project indienen bij het DWW-fonds van de Koning Boudewijnstichting. Via dit fonds zal De Warmste Week concrete projecten selecteren en ondersteunen. De selectie van De Warmste Week-projecten gebeurt door een onafhankelijke jury.

Projecten indienen kan vanaf vandaag tot woensdag 4 september. Meer info over welke projecten geselecteerd kunnen worden voor De Warmste Week is te vinden op dewarmsteweek.be

Met de warme steun van KBC 

Net als de vorige jaren engageert KBC zich als exclusieve hoofdpartner om De Warmste Week te ondersteunen en mee verder uit te bouwen. 

David Moucheron, CEO KBC België: "We verlangen allemaal naar een hechte, warme band met andere mensen. Zonder verbinding of aansluiting zitten we al snel niet goed in ons vel en voelen we de eenzaamheid binnensluipen. Mensen samenbrengen is een simpel medicijn tegen eenzaamheid. Ook op de werkvloer. Bij KBC bouwen we voortdurend aan een omgeving die uitnodigt om samen te werken en met elkaar te praten. We beseffen hoe belangrijk het is om bij elkaar te zijn, om gehoord en gezien te worden. Daarom zetten we ons met volle overtuiging in voor De Warmste Week. Samen vlammen we tegen eenzaamheid."
De Warmste Week © VRT
De Warmste Week © VRT

De Warmste Week vindt dit jaar plaats van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december in Brugge en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX.

Meer informatie over De Warmste Week 2024 is te vinden op dewarmsteweek.be.

Yasmine Van der Borght

Communicatieverantwoordelijke De Warmste Week

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met