Skip to Content
De VRT staat dinsdag 20 juli in het teken van de dag van nationale rouw

De VRT staat dinsdag 20 juli in het teken van de dag van nationale rouw

Maandag 19 juli 2021 - Dinsdag 20 juli is een dag van nationale rouw en staan we samen stil bij de slachtoffers van de ongeziene watersnood die verschillende delen van ons land heeft getroffen. Ook de VRT doet mee op een serene manier. Al onze radio-, tv-merken en ons online aanbod zullen aangepast zijn aan deze dag van nationale rouw.

“We zijn allemaal zeer aangeslagen door de natuurramp die ons land heeft getroffen. We leven mee met het verlies van de mensen die slachtoffer zijn van deze ongeziene watersnood. Om 12 uur neemt elk merk deel aan de minuut van stilte, zodat iedereen even mee stil kan staan bij de gebeurtenissen. Mensen verbinden is een van onze hoofdopdrachten als publieke omroep, dat zit in het DNA van de VRT. Daarom zal elk VRT-merk – radio, tv en online – er morgen op de dag van nationale rouw ook zijn met een aangepast aanbod vergezeld van de juiste, meelevende toon. We blijven ook samen met de andere omroepen de campagne voor de solidariteitsactie van het Rode Kruis ondersteunen. Op die manier willen we iedereen samenbrengen rond het gevoel van solidariteit en medeleven”, zegt Ricus Jansegers, Algemeen directeur Content namens de VRT-directie.

 

Eén zendt om 11.45u een extra Journaal uit, dat ook live te volgen is via vrtnws.be. Dit journaal wordt gevolgd door de toespraak van Koning Filip. Het Journaal van 19u zal langer zijn dan gebruikelijk. Daarna volgt een licht aangepaste avondprogrammatie. De stoel gaat door maar verder verschuift de aflevering van Switch naar de volgende dag en starten de andere avondprogramma’s eerder dan voorzien.

Canvas voorziet een langere aflevering van Terzake waarin wordt teruggekeken op de dag van nationale rouw.

Karrewiet brengt bij Ketnet verslag uit over de dag van nationale rouw en dit op kindermaat. Zo zullen de reporters uitleggen wat een dag van nationale rouw nu juist betekent.

Alle VRT-radio’s passen dinsdag de muziek in hun aanbod aan. Na elke nieuwsuitzending volgt er een korte jingle met kort duiding: Ons land is getroffen door een ongeziene ramp. De VRT leeft mee met familie en vrienden van de slachtoffers. Die solidariteit hoor je vandaag ook bij Radio 1 / Radio 2 / Klara / MNM / Studio Brussel.

Bij Radio 1 wordt De zomer van… aangepast, presentator Evert Venema zal geen centrale gast hebben maar gaat met de luisteraars op zoek naar nummers over ‘elkaar helpen’. Om 12u wordt de uitzending van #weetikveel vervangen door een extra uitzending van De wereld vandaag met Ruth Roets.

Radio 2 verandert de zomerprogramma’s in voor-, namiddag en avond in Beste buren, van 8 tot 12u met Kim Debrie en Daan Masset, van 13 tot 16u met Karolien Debecker en van 19 tot 23u met Marc Pinte. Beste buren zal bestaan uit muziek die steun biedt en brengt verhalen van mensen die meehelpen in de plekken die getroffen zijn door de watersnood.

De zomerse muziekprogramma’s Sing your summer en MNM Summer hits gaan niet door op MNM. Doorheen de hele dag kunnen luisteraars wel nummers die steun bieden aanvragen.

Bij Klara gaat de voorziene uitzending van het Preludium concert niet door.

Studio Brussel zendt dinsdag de geplande Tomorrowland Around the world DJsets niet uit.

 

Na het nieuws van 12u draaien we op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe, Willy, Nostalgie, NRJ en de lokale radiozenders van de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO) ​ het nummer No Sound But The Wind van Editors, als teken van solidariteit.

 

Hans Van Goethem Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online

 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos