Skip to Content

De VRT netten slaan morgen de handen in elkaar met #opdevlucht

Een overzicht van wie wat doet

De vluchtelingencrisis grijpt veel Vlamingen aan. De crisis roept vragen op, tegelijk willen velen helpen. De VRT wil hierover informeren, het debat organiseren en tonen wat er Vlaanderen leeft. Daarom staan op donderdag 10 september alle netten in het teken van de vluchtelingencrisis. Hieronder vindt u een overzicht van de plannen die de verschillende redacties en ploegen aan het uitwerken zijn.

 

Sinds woensdagnamiddag is het webplatform opdevlucht.be online. Hier kunnen de mensen zich informeren via een ABC van de vluchtelingencrisis, een lijst antwoorden op veel gestelde vragen over het onderwerp en een overzicht van reportages.

Wie hulp wil bieden kan er een betrouwbaar overzicht vinden van organisaties die vluchtelingen helpen.

De website opdevlucht.be zal in de loop van donderdag een overzicht bieden van wat er op de verschillende netten gebeurt.

 

EEN

 • Iedereen Beroemd: Verschillende rubrieken, De rode draad, Gespot, Beste dj en de Winkelkarquiz zullen in het teken staan van wat de man en vrouw in de straat doen om hulp te bieden.
 • Van Gils & gasten: Tom Waes, die zoals veel Vlamingen met de vraag zit wat hij kan doen om te helpen, zal met Lieven Van Gils en verschillende gasten de vluchtelingencrisis proberen te begrijpen vanuit verschillende invalshoeken. Lien Van de Kelder en Ish Ait Hamou zijn vluchtelingen gaan helpen.Tourist Le MC, heeft met ‘klein gebed’ een nummer voor en over vluchtelingen geschreven.

 

CANVAS

 • De afspraak: Bart Schols bespreekt de vluchtelingencrisis met verschillende gasten, zoals fotograaf Bas Bogaerts die de nacht doorbracht bij de vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark. Kamagurka trok voor een reportage naar het net geopende opvangcentrum in Sijsele. De radiocaravan van Radio Gaga stelde zich op in het opvangcentrum van Wingene.
 • Terzake: Kathleen Cools heeft premier Charles Michel te gast.
 • Canvas.be: Het #watdoejij-platform van Vranckx geeft persoonlijke engagementen visueel weer. De Panorama-uitzending van zondag, De Australische oplossing, zal vanaf donderdag al te bekijken zijn op Canvas.be.

 

KETNET

 • Wrap: Sander, Sien en Sarah trokken naar het opvangcentrum van Antwerpen Linkeroever om er met de kinderen te spelen. De reportage hiervan tonen ze donderdag en de wrappers hebben ook gasten om de kijkers uitleg te geven over de vluchtelingencrisis.
 • Karrewiet: Speciale thema-uitzending.
 • Ketnet.be: kinderen krijgen hier tussen 18 en 19 uur antwoorden op hun vragen over de vluchtelingencrisis. Op Ketnet.be zal ook een week lang de toepasselijk Jekino-film ‘Rafika’, over Anisha een ondergedoken meisje op de vlucht, te zien zijn.

 

RADIO 1

 • Op de vlucht, van 6 tot 10 uur, met Dennis van den Buijs, Ruth Roets en Jan Hautekiet. Uitzending rond de vraag ‘Hoe kunnen we de vluchtelingen helpen?’, met gasten uit de politiek, zoals Vlaams minister Liesbeth Homas en staatssecretaris Theo Francken de vluchtelingenorganisaties, de cultuursector en ook met tussenkomsten van luisteraars.
 • Op de vlucht, van 10 tot 13 uur, met Ruth Joos en Lieven Vandenhaute, aan de hand van reportages en interviews willen ze een gezicht aan de vluchtelingen geven. Moraalfilosofen Ignaas Devisch en Etienne Vermeersch vragen zich af hoe we met de komst van deze mensen om kunnen gaan.

 

RADIO 2

               Volgende programma’s besteden vanuit hun gebruikelijk insteek aandacht aan #opdevlucht:

 • De regionale programma’s, Start je dag en 1-2-3, brengen in kaart welke initiatieven er genomen worden in de vijf provincies. 
 • De Inspecteur zoekt uit wat de mogelijkheden zijn als je vluchtelingen aan een woonst wil helpen, en hoe je dat het beste aanpakt.
 • Plaat Préférée wordt voor de gelegenheid samengesteld door 3 asielzoekers, zij kiezen telkens hun drie favoriete nummers, en daar zitten verrassende keuzes bij.
 • De madammen: Britt Van Marsenille trekt naar het opvangcentrum van het Rode Kruis op Linkeroever. VRT-journalist Majd Khalifeh blikt terug op de afgelopen maanden.  

 

STUDIO BRUSSEL

 • Siska staat op: Veel gestelde vragen over de asielcrisis worden beantwoord, een ex-vluchteling zal te gast zijn in de studio. Linde Merckpoel komt vertellen over haar kennismaking met vluchtelingen woensdag in Brussel.
 • Vincent Byloo: Phara de Aguirre komt vertellen over haar eigen achtergrond, haar vader is als kind op de vlucht moeten slaan.

 

MNM

 • De Grote Peter Van de Veire ochtendshow: Peter Van de Veire en Julie Van den Steen zoeken naar vragen van luisteraars over de asielcrisis die beantwoord worden door Chaima Saysay van het MNM-nieuws.
 • MNM van 10 tot 16 uur: Bij Eva Daeleman, Ann Reymen en Bart De Raes vragen hulporganisaties een plaat aan en geven een woordje uitleg over wat ze voor vluchtelingen doen.
 • Planeet De Cock, 16 tot 19 uur: Tom De Cock maakt live radio vanuit Brussel-Noord en samen met de vluchtelingen proeft hij de sfeer in en rond het tentenkamp. Tom gaat op zoek naar jonge vluchtelingen en naar de verschillende vrijwilligers en medewerkers bij de hulporganisaties.
 • Online: Ninja nieuws brengt korte, heldere nieuwsberichten, portretten en videofragmenten over de vluchtelingencrisis van sociale media en mnm.be.

 

KLARA

 • Espresso: presentatrice Cara Van der Auwera praat over het vluchtelingenthema met onder meer theatermakers Stefan Perceval en vluchteling Ehsan Rahimi Tembi, een politiek vluchteling uit Iran die bij Het Gevolg in Turnhout aan een nieuwe toekomst bouwt
 • Klassiek leeft, Promenade en Maestro, van 9 tot 17 uur: aangepaste muziekselectie van componisten en muzikanten, die zelf ooit op de vlucht waren.

 

VRT NIEUWS

 • De hele nieuwsploeg ondersteunt de verschillende redacties van de tv- en radionetten, uiteraard wordt er in de journaals op radio en tv.
 • Volgende reporters zijn ter plekke voor reportages:
  • Jeroen Reygaert in München
  • Steven decraene op het Griekse eiland Lesbos, waar veel mensen toekomen
  • Jens Franssen in Turkije, waar veel Syrische en Iraakse vluchtelingen de grens oversteken
  • Inge Vrancken in Libanon, waar zeer veel vluchtelingen worden opgevangen
  • Jan Balliauw in Hongarije, bij de Servisch-Hongaarse grens.
 • Deredactie.be volgt de hele dag de actualiteit op en biedt een overzicht van het nieuws rond de vluchtelingencrisis.
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos