Skip to Content
De VRT is klaar voor Rio

De VRT is klaar voor Rio

Het hoogfeest van de sport op tv, radio en online

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 augustus gaan in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro de Olympische Spelen van de 31ste Olympiade van start. Ondanks het tijdsverschil van vijf uur zullen de Vlaamse sportliefhebbers niets moeten missen van de Spelen. Bij de VRT kunnen ze de klok rond meegenieten van het grootste sportevenement ter wereld via Eén, Canvas, Radio 1 en sporza.be. Ook de andere netten volgen de Spelen op hun eigen manier.

Na de openingsceremonie staan het eerste weekend alvast de wegrit in het wielrennen bij de mannen en de vrouwen op het programma, twee wedstrijden die trouwens door VRT-mensen in beeld worden gebracht.

Verder gaan onder meer onze judoka’s, zwemmers, tennissers, turners en hockeymannen al meteen aan de slag. Het begin van twee weken absolute topsport.

Meer informatie hieronder en op sporza.be.

Hogeresolutiefoto's staan op het Persportaal van VRT Communicatie.

Een olympisch aanbod bij Eén en Canvas

Wie de Olympische Spelen van naaldje tot draadje wil volgen, kan bijna 24/7 terecht bij Sporza op Eén en Canvas.

De openingsceremonie – zaterdag 6 augustus van 00.55 tot 04.00 u.

De opening vindt plaats in het Maracanã-stadion. Het wordt een wervelende Braziliaanse show met als hoogtepunten het ontsteken van de Olympische vlam en de intrede van de duizenden atleten in het stadion. De ceremonie wordt uitgezonden op Eén vanaf 00.55 uur. Inge Van Meensel en Christophe Vandegoor zorgen voor het commentaar. De volgende ochtend is er nog een herhaling, eveneens op Eén, vanaf 9.30 u.

In de loop van de namiddag, vanaf 13.40 u. zijn er de eerste sportwedstrijden. Vanaf dan volgen de uitzendingen dit stramien: 

Sporza Rio 2016 – dagelijks van 14 tot 5 uur

Sporza Rio 2016 is een doorlopend Olympisch programma van 14 uur ’s middags tot 5 uur ‘s ochtends. Het accent ligt op live-sport en lange samenvattingen, op de Belgen en op de grote olympische sporten (met als hoogtepunt de zwem- en atletiekfinales). Sporza Rio 2016 bestaat uit drie tijds- en presentatieblokken:

  • 14.00 tot 19.00 uur : op Eén met Frank Raes als anker
  • 19.00 tot 23.00 uur:  op Canvas met Catherine Van Eylen als gastvrouw
  • 23.20 tot 05.00 uur:  op Eén met Aster Nzeyimana : het debuut als host voor de kersverse
                                                                                  sportanker van Het Journaal

Maarten Vangramberen en Ruben Van Gucht zijn ter plekke in Rio en zorgen in de Journaals en tussen de verslagen door voor live-interventies. Daarnaast zijn de belangrijkste commentatoren Kris Meertens en Marc Willems (atletiek), Stef Wijnants en Sidney Appelboom (zwemmen), Inge Van Meensel en Dirk Van Esser (gymnastiek) Eddy Demarez en Manu Leroy (hockey), Christophe Vandegoor (basketbal, afwisselend met Kris Meertens), Renaat Schotte (baanwielrennen), Michel Wuyts (wielrennen op de weg) en Dirk Gerlo (triatlon, handbal). Daarnaast heeft Sporza met Wouter De Smet en Chris Picavet nog twee reporters ter plaatse.

Wat precies wanneer wordt uitgezonden, is moeilijk vooraf te bepalen en hangt onder meer af van het aanbod van de dag en de evolutie van de competities. Voor meer informatie over de belangrijkste disciplines en het aantreden van de Belgen: check sporza.be

Update – dagelijks van 6.00 tot 12.30 uur

Wie de uitzendingen ’s nachts niet kan volgen, maar ’s morgens toch nog iets wil meepikken van de competities, kan daarvoor vanaf zes uur op Eén terecht. Korte verslagen vatten alles samen wat er ’s nachts in Rio is gebeurd. Ze worden in lusvorm uitgezonden. Atletiek- of zwemfinales die ’s nachts plaatsvonden, worden integraal heruitgezonden vóór 12.30 u. Dit ochtendblok rijgt de sportbeelden aan elkaar, zonder presentator.

Uitgebreid olympisch nieuws in de Journaals

De Journaals krijgen tijdens de Olympische Spelen een extra uitgebreid sporthoofdstuk. Frank Raes neemt het sportblok in het 1 uur-Journaal voor zijn rekening. In de Journaals van 19 en 23 uur zorgt Karl Vannieuwkerke voor een dagelijkse samenvatting onder de noemer Studio Rio 2016. Dat zijn de vaste momenten waar de kijker terechtkan die in een klein half uurtje mee wil zijn met wat er de afgelopen 24 u op de Spelen is gebeurd. En voor het algemene nieuws uit Brazilië zorgt Steven Decraene.

Sporza.be geeft alles

Sporza trekt voor de Olympische Spelen in Rio alle registers open.

De Olympische App bedient alle sportliefhebbers op hun wenken

Voor het sportfeest in Rio trakteert Sporza de sportliefhebbers op een Olympische App voor tablets en smartphones (Android en iOS), waarmee ze geen enkel beeldverslag moeten missen. Je kan er niet alleen de uitzendingen van Sporza op Eén en Canvas live bekijken, maar ook alle andere wedstrijden die in Rio in beeld gebracht worden. Daarvoor heb je de keuze uit een heleboel live-kanalen. Heb je de nachtelijke actie in Rio gemist? Geen nood: via de app bekijk je wanneer je maar wil de videosamenvattingen van de belangrijkste wedstrijden én reportages over de Belgen. Je kunt de app ook personaliseren: volg de Belgen op de voet en duid je favoriete sporten aan. Zo krijg je een melding wanneer een Belg in actie komt in Rio.

Rio ook op de website en de Sporza app

Ook sporza.be, de mobiele site m.sporza.be en de Sporza app houden de sportliefhebbers de klok rond op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit Brazilië, met natuurlijk speciale aandacht voor de Belgische atleten. Op de olympische live-pagina hoef je geen enkele Belgische prestatie te missen met drie livestreams, tekstupdates en de mooiste en leukste filmpjes. Ook het belangrijkste nieuws, de videoverslagen, alle uitslagen en de medaillestand vind je er terug.

De olympische ochtend van Radio 1

Uiteraard staan de Olympische Spelen ook met stip genoteerd in de Radio 1-agenda. Alle sportieve hoogtepunten kan je live volgen. Daarvoor zorgen David Naert, Dirk Gerlo en Tom Boudeweel ter plekke. Xavier Taveirne brengt dan weer verslag uit over het maatschappelijke Braziliaanse nieuws.

De meeste sportactualiteit wordt gebundeld in De olympische ochtend. De dagelijkse actualiteitsafspraak tussen 6 en 9 uur ’s morgens krijgt een extra olympische kleur. 17 dagen lang, dus ook in het weekend. Maar ook overdag, ‘s avonds en zelfs ’s nachts komt er live verslaggeving uit Rio. En De wereld vandaag brengt tussen 16 en 19 uur een overzicht van wat er die dag al gebeurd is in Rio, en wat er nog op het programma staat.

Gert Geens, Tom Vandenbulcke en Steffy Merlevede zijn de olympische co-presentatoren in De olympische ochtend en De wereld vandaag. Gert en Steffy presenteren elk een week lang De olympische ochtend. Steffy en Tom ieder een week De wereld vandaag.

De Olympische Spelen op de andere netten

Tijdens de Olympische Spelen strijkt Radio 2 neer in het Rio House in Oostende, het supportershuis van het BOIC aan de kust. Radio 2 zal vandaar onder meer Spits, De Zomercollectie en De week van Niels uitzenden. Regionaal wordt ook tijdens de Spelen elke dag ingepikt op de sportactualiteit. Zo zal bijvoorbeeld Radio 2 West-Vlaanderen tijdens zijn zomeruitzendingen aan zee elke week iets doen rond West-Vlamingen in de drukke sportzomer. Op zoek naar het thuisfront van onze topsporters. Ook de andere regionale redacties spelen in op de sportactualiteit.

Net als tijdens het EK Voetbal kunnen de Ketnetters tijdens de Olympische Spelen elke ochtend terecht bij De Ketnet-Arena, een dagelijks ochtendshow met alle belangrijke én leuke nieuws uit Rio. De Ketnet-Arena is een samenwerking tussen de Ketnet-wrap en het jeugdjournaal Karrewiet, dat zorgt voor samenvattingen en reportages. Tijdens de Spelen wordt het magazine afwisselend gepresenteerd door alle wrappers. Het is een mix van actua, sportweetjes en spel. De nadruk ligt op de prestaties van onze landgenoten in Rio, maar uiteraard is er ook aandacht voor de andere atleten. De wrappers ontvangen in de ochtendshow ook gasten, van sportende Ketnetters tot bekende en minder bekende mensen uit de sportwereld. Worden verwacht: o.a. Tia Hellebaut, Gella Vandecaveye, Sabine Appelmans, Aagje Vanwalleghem, Freek Braeckman, Dirk Van Tichelt. Vanaf zaterdag 6 augustus om 8.25 u.

VRT-ploeg verzorgt mobiele captaties in Rio

De VRT brengt niet alleen verslag uit van de Olympische Spelen, maar verzorgt in Rio ook de rechtstreekse uitzendingen van een aantal sportdisciplines: het wielrennen op de weg, het tijdrijden, het snelwandelen en de marathon.

Het OBS, de televisieorganisatie van het Internationaal Olympisch Comité, heeft voor de zevende keer op rij aan de VRT gevraagd om enkele olympische sporten in beeld te brengen. De Vlaamse openbare omroep staat in heel de wereld bekend voor haar wielerverslaggeving en mag daarnaast ook twee atletiekdisciplines capteren.

VRT werkt daarvoor in Rio met 61 mensen: een team van 3 regisseurs, 1 producer en 1 productieassistente, 23 camera –en  klankmensen, 8 motards en tal van andere technische functies. De ploeg is samengesteld uit VRT-medewerkers in samenwerking met enkele privéfirma’s zoals Videohouse, NEP Belgium, DB video...

Voor de mobiele verbindingen  wordt onder meer samengewerkt met Euro Media France, dat ook de verslaggeving van de Tour doet.

De VRT-captatieploeg verzorgt het wielrennen op de weg bij de mannen (6.8) en vrouwen (7.8), het tijdrijden bij mannen en vrouwen (10.8), de 20 km snelwandelen bij de mannen (12.8), de marathon bij de vrouwen (14.8), 50 km snelwandelen bij de mannen en 20 km snelwandelen bij de vrouwen (19.8) en de marathon bij de mannen (21.8).

Producer Gunther Leenders: “Het is tegen onze natuur, maar we mogen gerust onze bescheidenheid voor even laten varen: VRT is wereldklasse als het op mobiele captaties aankomt.” 

Regisseur Philippe Lombaerts: “Het maakt ons natuurlijk een beetje trots dat er zo naar onze expertise wordt gevraagd. Het is voor deze groep een unieke gelegenheid om aan miljarden tv kijkers te laten zien wat we kunnen.”

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Olympische Spelen
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Olympische Spelen
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos