De VRT herdenkt 100 jaar Wapenstilstand

Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd.  De VRT besteedt via haar diverse netten en kanalen uitgebreid aandacht aan die herdenking, op tv, radio en online.

Het is meteen het sluitstuk van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ en vijf herdenkingsjaren bij de openbare omroep.

Meer informatie via de Lees meer-knop.

 

Hele dag live op Eén

Op Eén brengt VRT NWS Live vanaf 10.00 uur verslag uit van de herdenkingsplechtigheden rond de Wapenstilstand in Parijs en aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Om 12 uur begint de live-uitzending Nooit meer ten oorlog, vanop de Grote Markt in Ieper, met Karl Vannieuwkerke, Arnout Hauben en Goedele Wachters als gastheren- en vrouw. In Nooit meer ten oorlog vormen boeiende gesprekken, reportages en muzikale intermezzo’s de hoofdingrediënten. De uitzending duurt tot 20.40 u. en wordt alleen onderbroken door de Journaals en een Sporza-uitzending (van 14.40 tot 16.20 uur). 

Journalist en presenator Karl Vannieuwkerke, zelf geboren in Ieper en erg geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog, praat vanuit een studio op de Grote Markt in Ieper alles vakkundig aan elkaar.  Hij ontvangt er tal van gasten, die allemaal vanuit een eigen invalshoek een link hebben met de Groote Oorlog: onder meer Piet Chielens,  Pieter Serrien, Lieven Scheire,  Wim Opbrouck,  Barbara Sarafian, Lieve Blancquaert , Nigel Williams  Annelies Beck,  Rudi Vranckx.

Vanuit de studio gaat Karl geregeld over naar Goedele Wachters, die als vliegende reporter van dienst op zoek gaat naar wat op 11 november leeft. Goedele snuift de sfeer op in Ieper en praat met voorbijgangers en belangrijke figuren.

Arnout Hauben trekt naar de herbegraving van de Nieuw-Zeelandse officier Captain Walker en ontmoet er zijn nazaten. Daarnaast zijn er ook reportages waarin Joris Hessels, Kamagurka en Wim Lybaert op zoek gaan naar verhalen uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie vindt u hier

Thema-avond op Canvas

Aansluitend, vanaf 20.55 uur, zendt Canvas heel de avond documentaires uit rond het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Om 20.55 u. onderzoekt de gloednieuwe BBC-documentaire Word War 1: The Final Hours hoe de onderhandelingen voor de Wapenstilstand in november 1918 verliepen en hoe ze het lot en de geschiedenis van Europa in de rest van de 20ste eeuw bepaalden.

Daarna volgt de al even nieuwe documentaire We Will Remember Them, waarin Annabel Verbeke toont hoe de Eerste Wereldoorlog in en rond Ieper dagdagelijks op meest uiteenlopende manieren wordt herdacht. Om 21.55 u.

In De raid op Zeebrugge (uit de reeks Publiek geheim) vertelt Sven Speybrouck hoe de Britse marine in het voorjaar van 2018 een spectaculaire aanval uitvoerde op de haven van Zeebrugge om de Duitse duikbootaanvallen vanuit die haven te stoppen. Om 22.55 u.

De allerlaatste getuigen (2013) ten slotte laat hoogbejaarde mannen en vrouwen aan het woord die in kinderen waren in ‘14-‘18. Zij vertellen hoe ze zelf het einde van de ‘Groote Oorlog’ hebben beleefd. Om 23.25 u.

Op Canvas.be gaat de rubriek Canvas Curiosa op zoek naar 11 weetjes over 11 november.   

Meer informatie vindt u hier

Ketnet

Ketnet brengt op zondag 11 november om 13.30 u. de film Oorlogsgeheimen van Dennis Bots, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. Zomer 1943. Tuur en Lambert zijn onafscheidelijke vrienden. Maar de oorlog gaat ook aan hun idyllische dorp in het Nederlandse Zuid-Limburg niet voorbij. Tuurs ouders gaan bij het verzet en ook zijn grote broer doet geheimzinnig, terwijl Lamberts familie voor de Duitsers kiest. Dan komt plots Maartje, een nieuw meisje bij hen in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keuze drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar ...

Radio 1 live vanuit Ieper

De ochtend van Radio 1 gaat op zondag 11 november live vanuit Ieper en besteedt uiteraard veel aandacht aan de Wapenstilstand en de herdenking daarvan. 

Daarnaast is er de podcast Wapenstilstanddag Daarin blikken Annemie Peeters en Brecht Devoldere terug op familieverhalen over ‘de oorlog’. Over de ‘Groote Oorlog’ zijn er massa’s geschiedenisboeken verschenen. Maar heel wat verhalen van getuigen werden nergens genoteerd. Ze werden gewoon doorverteld van vader op zoon, van grootmoeder op kleinkind. Meer info vindt u hier.

Radio 2 

De regionale redactie van Radio 2 Vlaams Brabant brengt op vrijdag 9 november in de middaguitzending een overzicht van de activiteiten in het kader van 100 jaar wapenstilstand.

Daarnaast is een reportage over de 5000 klaprozen in de Plantentuin van Meise. Die klaprozen zijn door BUSO-leerlingen uit Roosdaal gemaakt van rode flessendopjes.

MNM

MNM blikt met een van de presentatoren van Nooit meer ten oorlog vooruit op de marathonuitzending op Eén.

DJ Sander Gillis en Hannah Eeckhout van MNM NWS leggen aan de hand van drie concrete vragen in een videofilmpje uit wat de betekenis is van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf zondag op mnm.be.

Première en podcast op Klara

Klara brengt op zondag 11 november om 14.00 u. - rechtstreeks vanuit Bozar, de première van ‘A War Requiem’, een werk van de Vlaamse componist Annelies Van Parys. Voluit heet het werk ‘A War Requiem – For a human World’: het wil een eresaluut zijn aan de slachtoffers van alle oorlogen, èn een pleidooi voor meer begrip en menselijkheid. Het Nationaal Orkest van België, Collegium Vocale Gent en solisten Sophie Karthäuser en Thomas Bauer staan onder leiding van dirigent Hugh Wolff.

Dirk Brossé en het Symfonie Orkest Vlaanderen verhuizen naar Londen voor het jaarlijkse Flanders Remembers concert, een geschenk van de Vlaamse Regering aan Engeland als dank voor hun hulp tijdens WOI. Dirigent Dirk Brossé brengt een weekverslag van deze historische happening in de uitzending van Music Matters, op zaterdag 8 november vanaf 14.00 u.

In de podcastreeks Het elfde uur reconstrueert historicus Pieter Serrien net als in zjin gelijknamige boek de laatste 24 uur van de oorlog. Het is een verschrikkelijk verhaal want zelfs in die laatste minuten van de oorlog bleven er doden vallen, zowel bij burgers als militairen. Naar schatting 2700 mensen kwamen om in die laatste 24 uren van de oorlog. Van elk van die 24 uur maakte Pieter Serrien voor Klara een podcast, waarin hij vertelt wat er zich aan de verschillende frontlinies afspeelde, Deze 24-delige podcastreeks is beschikbaar vanaf 10 november om 11.00 uur via de gebruikelijke kanalen.

Meer informatie vindt u hier.

VRT NWS

Op 11 november wordt in het radio- en televisienieuws uitgebreid verslag uitgebracht over de nationale en internationale herdenkingsplechtigheden.

Daarnaast blikt vrtnws.be ook nu weer terug op de gebeurtenissen van 100 jaar geleden.

 

Ontdek het oorlogsverleden van het VRT-domein

Wist u dat er tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog meer dan 300 mensen geëxecuteerd werden op het domein waar nu VRT en RTBF gevestigd zijn? En dat daarbij bekende namen waren uit het verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog, zoals Edith Cavell en Gabrielle Petit?

Wat is het ‘Ereveld der gefusilleerden’? Waarom staat aan de ingang van de VRT een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog? Wat hebben de vele heuvels en mysterieuze tunnels in de tuin van de VRT te betekenen? Hoe zag dat domein eruit voor de omroepen er gevestigd werden? En wat was de ‘Tir National’?

Dat alles en nog veel meer komen bezoekers te weten tijdens een exclusieve rondleiding over het militaire en oorlogsverleden van de VRT/RTBF-site. De VRT organiseert die rondleiding eenmalig op zondag 25 november naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand op 11 november. 

Inschrijven kan via vrt.be/bezoekdevrt.   

 

Anne Stroobants

VRT Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met