De voorleesclub on tour trekt Vlaanderen rond met bekende voorlezers

Verhalen op VRT MAX worden ook verteld in Vlaamse Gebarentaal

Woensdag 1 maart 2023 - VRT wil heel Vlaanderen aan het (voor)lezen krijgen en maakt De voorleesclub nog groter. Op VRT MAX vind je nu ook voorleesfilmpjes in Vlaamse Gebarentaal. En VRT trekt eropuit, met De voorleesclub on tour. Laat je meeslepen door bekende voorlezers tijdens vertelmomenten in heel Vlaanderen.

Waar je gaat langs Vlaamse wegen, kom je De voorleesclub tegen

De voorleesclub kun je nu ook live meemaken, tijdens De voorleesclub on tour. Bekende boekenliefhebbers gaan op tocht door Vlaanderen en lezen voor aan al wie het horen wil.

Om maart als Jeugdboekenmaand (een initiatief van Iedereen Leest) feestelijk te vieren, zijn er maar liefst vijf voorleesmomenten. Drie daarvan bij enthousiastelingen die een bekende voorlezer wonnen door deel te nemen aan een wedstrijd in het kader van de Voorleesweek van Iedereen Leest, tijdens de VRT Boekenmaand in november 2022.

Tijs Vanneste was als eerste aan de beurt. Hij trok naar Nijlen en ging op bezoek bij een van de winnaars, een school. Als 'meester' voelde hij zich daar helemaal thuis. Op zaterdag 4 maart leest schrijver Bart Moeyaert voor tijdens de voorleesmarathon van de literatuurprijs de Boon in Gent. Dichter des Vaderlands Mustafa Kör hoor je op zondag 5 maart, tijdens KABAALfestival in Antwerpen. In Torhout leest een medewerker van de bibliotheek regelmatig voor in consultatiebureau Wiegwijs. Op vrijdag 17 maart krijgt die het gezelschap van Radio1-boekenmadam Annelies Moons. En op zaterdag 25 maart gaat Showbizz Bart langs bij een yogaklas voor kinderen in Izegem. Allebei winnaars van de voorleeswedstrijd tijdens de VRT Boekenmaand.

Vanaf april tot november (VRT Boekenmaand) lezen nog heel wat andere VRT-gezichten en -stemmen voor. Elke maand vind je een bekende voorlezer ergens in Vlaanderen. Hou de VRT Lees mee-nieuwsbrief in de gaten en win tickets voor de voorleessessies.

  • De voorleesclub on tour | nog tot november elke maand ergens in Vlaanderen

Kijk en luister naar verhalen waar en wanneer je wilt

Op VRT MAX vind je tientallen video's met bekende taalliefhebbers die voorlezen uit de mooiste prentenboeken. De tekeningen komen letterlijk tot leven, rondom hen. De filmpjes inspireerden honderden prettige (plus)papa's, olijke oma's, toffe tantes of bangelijke buurjongens om zelf ook lid te worden van De voorleesclub en verhalen te vertellen.

Een eerste reeks verhalen van De voorleesclub wordt nu ook in Vlaamse Gebarentaal verteld. De VGT-tolken van VRT zorgen er zo voor dat nog meer mensen kunnen genieten van de prachtige vertellingen.

Ontdek nog meer verhalen en win boekenbonnen

Nog meer programma’s over boeken en verhalen, zoals Sarah Leest en de splinternieuwe Ketnet-reeks Boomhutverhalen, vind je op de VRT Lees mee-themapagina op VRT MAX.

De hele Jeugdboekenmaand lang kun je boekenbonnen winnen, met een leuke quiz op vrt.be: Geluk zit in klein boekje. De wedstrijd loopt in samenwerking met Boekhandels Vlaanderen, het netwerk van onafhankelijke boekenwinkels in Vlaanderen en Brussel.

De voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén, in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs. De voorleesclub on tour kwam tot stand met de steun van Vrienden voor het Lezen – Samen voor een Leesoffensief, een campagne van de Vlaamse Regering.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs: “We zijn een Leesoffensief gestart, want we willen zoveel mogelijk Vlamingen weer aan het lezen krijgen. Een van de manieren om dat te doen, is kinderen al van jonge leeftijd prikkelen. We willen ook niet-lezers bereiken, want vroegere leesacties waren iets te eenzijdig gericht op mensen die eigenlijk sowieso al lezen. De voorleesclub is daarom een heel laagdrempelig concept. Het heeft geen zin om jongeren meteen om de oren te slaan met dikke romans: graag lezen doe je stap voor stap. De publieke omroep neemt met De voorleesclub echt zijn maatschappelijke opdracht op.”

Bart Verbeeck

VRT Communicatie

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met