Skip to Content
De Tour 2017 bij de VRT

De Tour 2017 bij de VRT

Rechtstreekse verslagen en veel Tour-beleving vanaf 1 juli

Op zaterdag 1 juli gaat in het Duitse Düsseldorf de 104de Ronde van Frankrijk van start.  Drie weken later, op zondag 23 juli, weten we of Chris Froome zichzelf opvolgt en z’n vierde eindzege kan pakken. 

De VRT brengt naar goede gewoonte op radio en televisie en online verslag uit van de Ronde, met rechtstreekse uitzendingen op Eén (en deels op Canvas), Radio 1, Sporza.be en vrtnu.be.

Karl Vannieuwkerke is er vanaf dag één bij met zijn talkshow Vive le vélo, waarin hij samen met twee gasten op sfeervolle locaties de balans opmaakt van de afgelopen Tourdag. Eén heeft daarnaast ook nog enkele andere wielerspecials in petto.

Bij Radio 1 is hebben ze een nieuwe commentator: tijdens de eerste Tourweek krijgt Christophe Vandegoor het gezelschap van niemand minder dan Sven Nys.

Op MNM is er opnieuw Tour of Beauty, waarin Ann Reymen en Stan Vanderwaeren drie weken lang dagelijks een vrouw uitnodigen die iets te maken heeft met wielrennen.

In Plage préfereé op Radio 2 komt Frankrijk-kenner Bart Van Loo tijdens de Tour dagelijks op bezoek voor een babbel over Frankrijk.

Bij Studio Brussel geeft Maarten Vangramberen elke ochtend tussen 9 en 10 uur een update vanuit de Tourkaravaan.

 

Hogeresolutiefoto's staan op het Persportaal van VRT Communicatie.

Voor interviews: mail naar [email protected] 

Meer informatie hieronder en in bijgevoegde persmap.

 

Spannende Tour

Met passages door de vijf bergketens van Frankrijk - Vogezen, Jura, Pyreneeën, Centraal Massief en Alpen - zijn de lastige ritten gespreid over de hele Tour. Zo wil de 104e editie van de Ronde van Frankrijk kansen geven aan aanvallende coureurs om de hegemonie van sterke teams te doorbreken: In totaal moeten de renners 3540 kilometer afleggen in 9 vlakke ritten, 5 bergritten en 2 tijdritten. Le Grand Départ op 1 juli is in Düsseldorf met een korte tijdrit. De tweede rit komt aan in België, in Luik. Tijdens de laatste week zijn er twee zware bergritten in de Alpen en op de voorlaatste dag een tijdrit in Marseille.

Het belooft een spannende Tour te worden. De Brit Chris Froome is minder uitgesproken favoriet dan de voorbije jaren. Tot zijn belangrijkste uitdagers behoren de Australiër Richie Porte, de Colombiaan Nairo Quintana, de Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde, de Italiaan Fabio Aru, de Fransman Romain Bardet en de Deen Jakob Fuglsang. Voor spektakel zorgt ongetwijfeld ook weer de Slowaak Peter Sagan, die met een zesde groene trui het record van Erik Zabel kan evenaren. Van de Belgen moeten we niet meteen veel verwachten voor het eindklassement, maar er zijn er wel een heleboel die die etappes kunnen kleuren en eventueel winnen, onder meer Serge Pauwels, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Tim Wellens en Tiesj Benoot. 

 

Alle ritten live op Eén (en Canvas)

De Tour 2017 is helemaal live te volgen op Eén, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Maarten Vangramberen reist mee met de Tourkaravaan en brengt in Het journaal verslag uit aan het thuisfront. 

Op dagen wanneer het ritverslag uitloopt tot na 18.00 u. gaat de uitzending over van Eén naar Canvas. Dat is het geval bij de eerste en de laatste etappe, op 1 en 23 juli, en verder ook op 12 juli en 16 juli.  Alle informatie over de diverse etappes en de uitzendingen vindt u verderop in het rittenschema. 

 

Dagelijkse terugblik in Vive le vélo

In Vive le vélo blikt Karl Vannieuwkerke elke avond in goed gezelschap en op een tot de verbeelding sprekende locatie terug op de voorbije Tourdag. Karl begint eraan op zaterdag 1 juli in het mooie Düsseldorf.  Alleen op de eerste rustdag - op maandag 10 juli - geeft hij verstek, omdat ook de Vive le Vélo-karavaan dan de verplaatsing moet maken van de Alpen naar de Dordogne.

De gasten liggen nog niet allemaal vast, maar goed volk is het alleszins. Onder meer Iljo Keisse, Emma Johansson, Thomas Van der Plaetsen, Daan Hugaert, Zouzou Ben Chikha, Sven Nys, Eric Goens, Kris Bosmans, Sofie Goos, Björn Leukemans, Goedele Wachters, Leo van Vliet, Wannes Cappelle, Lidewey van Noord, Jolien D’hoore en Wout van Aert hebben hun komst al bevestigd. Allemaal zullen ze aanschuiven aan de Tourtafel van Karl die zoals elk jaar speciaal voor Vive le vélo wordt ontworpen.  

Sammy Neyrinck brengt dagelijks een reportage uit de buik van het peloton. Ook de rijke Tour-geschiedenis komt uitgebreid aan bod. En natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan alle pracht die Frankrijk te bieden heeft.

Maarten Vangramberen ontvangt elke avond de renner van de dag aan zijn tafel. Naar goede gewoonte draagt Vive le vélo ook een steentje bij voor het goede doel. Maarten laat zijn presentatietafel handtekenen door alle prominenten die er plaatsnemen. Door te sms’en kunnen de kijkers de tafel winnen.  De opbrengst van de sms’jes gaat naar Kom op tegen kanker. 

 

Radio 1 en de Tour 

Ook dit jaar wielerliefhebbers en Frankrijk-fans de Ronde van Frankrijk op de voet volgen op de radio, dankzij Sporza Tour op Radio 1. Vanaf 13 uur woren ze elke dag ondergedompeld in de Tour- en vakantiesfeer vanuit Frankrijk. En voor het eerst is meervoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys ook te horen in Sporza Tour op Radio 1. Nys geeft samen met Christophe Vandegoor commentaar tot de eerste rustdag, en nadien neemt Frank Hoste de plaats in van Nys. Carl Berteele zorgt dan weer voor interviews en flitsen vanop de motor.

De presentatie in Brussel is in handen van Tom Vandenbulcke en Gert Geens. Zij ontvangen gasten van binnen en buiten de sportwereld, maar er is ook veel aandacht voor het tennistoernooi van Wimbledon, want voor het eerst valt dat volledig samen met de Tour. Dirk Gerlo houdt ons op de hoogte van de prestaties van de nationale en internationale toppers.

Voorts maken reporters Ward Bogaert en Mathias D’Hondt in het zog van de Tour-karavaan een roadtrip door Frankrijk. En er is ook uitstekende zomerse én Franse muziek, zo brengen onder meer Bent Van Looy en Isolde Lasoen elke dag een originele Franse plaat mee.

 

De Tour van sporza.be

Zoals elk jaar zit sporza.be dicht op het wiel van de renners tijdens de Ronde van Frankrijk. Alle ritten worden live gestreamd en kunnen vanaf de start met tekstupdates gevolgd worden. Op de gewone site, maar ook mobiel op m.sporza.be.

Sporza.be bundelt alle nieuwtjes uit het peloton. Je vindt er alle verslagen, interviews, analyses en de leukste filmpjes uit de Tour. En natuurlijk ook alle uitslagen en klassementen.

Volg Sporza zeker ook op Facebook, Twitter en Instagram voor een blik achter de schermen en een duik in de rijke geschiedenis van de Tour.

 

Tour of beauty bij MNM

Ook MNM heeft aandacht voor de Ronde van Frankrijk. Drie weken lang krijgen Ann Reymen en Stan Vanderwaeren in Tour Of Beauty bezoek van vrouw die iets te maken heeft met wielrennen. Op weekdagen van 12 tot 13 uur en tijdens de weekends van 13 tot 14 uur. Vanaf zaterdag 1 juli.

Ze praten over koers, maar vooral over alles wat er rond de koers hangt. De fijnste weetjes over het leven van een renner en heel de entourage komen we bij MNM te weten van onder meer  Jasmine Vangrieken, Claudia Van Avermaet, Lotte Kopecky, Romina en Stephanie Planckaert. Tour of Beauty heeft ook ogen in de koers met bijvoorbeeld kok Carol van Lotto-Soudal, maar ook met Elke Weylandt, die elke dag een selfie gaat nemen met iemand in de Tourkaravaan. Zij is persverantwoordelijke voor Trek-Segafredo. We kunnen haar foto’s zien onder de hashtag #TourOfElke. Uiteraard wordt elk straf verhaal uit de koersactualiteit extra belicht met een grote dosis extrasportieve dingen.

Onder het motto ‘Wielrennen voor Dummies’ heeft Ann Reymen leuke video’s gemaakt met miniatuurfietsjes. Zo leren we bijvoorbeeld alles over een ‘chasse patate’  en over ‘waaiers’.

In de Ochtendshow bespreekt Stan Vanderwaeren elke dag de rit van de dag en houden we de actualiteit in de gaten én de Avondshow pikt de dames terug op als er bijvoorbeeld een Belg wint of goed gereden heeft. De insteek blijft de vrouwelijke kant van de koers. Als bijvoorbeeld Serge Pauwels een rit wint, dan belt MNM met Ine Beyen. 

 

Rit- en uitzendschema Tour 2017 op Eén en Canvas

Hieronder vindt u een overzicht van de rechtstreekse ritverslagen van de Tour (op Eén en soms deels op Canvas) en van Vive le vélo. De aangegeven uitzenduren zijn onder voorbehoud. Sommige ritverslagen beginnen al voor het 1-uur-Journaal. Ze worden onderbroken voor het Journaal en gaan rond 13.30 u. verder. De gastenlijst van Vive le vélo tijdens de eerste Tour-week is onder voorbehoud. De gasten in de tweede en derde week volgen later via de Programmagids. 

 

Etappe

Datum

Type

Start en Finish

Afstand

Uitzenduur

Net

1

zat 1 juli

tijdrit

Düsseldorf – Düsseldorf

 

Vive le vélo (gasten te bepalen)

14 km

15.10 - 17.55

17.50 - 19.10

22.20 – 23.20

Eén

Canvas

Eén

2

zon 2 juli

vlak

Düsseldorf – Luik

Vive le vélo (Iljo Keisse en Matthias M.R. De clercq)

203 km

12.00 – 17.30

22.10 - 23.10

Eén

Eén

3

maa 3 juli

heuvelachtig

Verviers – Longwy

Vive le vélo (Emma Johansson en Thomas Van der Plaetsen)

212 km

12.10 – 17.40

22.00 – 23.00

Eén

Eén

4

din 4 juli

vlak

Mondorf-les-Bains – Vittel

Vive le vélo (Robbie McEwen en Kris Bosmans)

207 km

14.10 - 17.25

22.15 – 23.15

Eén

Eén

5

woe 5 juli

heuvelachtig

Vittel – La planche des belles filles

Vive le vélo (Bert De Backer en Daan Hugaert)

160 km

14.10 - 17.30

22.20 – 23.20

Eén

Eén

6

don 6 juli

vlak

Vesoul – Troyes

Vive le vélo (Tim en Karel Declercq)

216 km

14.10 – 17.50

22.00 – 23.00

Eén

Eén

7

vrij 7 juli

vlak

Troyes – Nuits-Saint-Georges

Vive le vélo

213 km

14.10 – 17.40

22.10 – 23.10

Eén

Eén

8

zat 8 juli

heuvelachtig

Dole – Station des rousses

Vive le vélo (Stephanie Scheirlynck en tb)

187 km

14.10 – 17.30

22.40 – 23.40

Eén

Eén

9

zon 9 juli

bergrit

Nantua – Chambéry

Vive le vélo (Sven Nys en Eric Goens)

181 km

11.40 – 17.15

22.25 – 23.25

Eén

Eén

 

maa 10 juli

rustdag

 

 

 

 

10

din 11 juli

vlak

Périgueux - Bergerac

Vive le vélo

178 km

14.10 - 17.45

22.10 – 23.10

Eén

Eén

11

woe 12 juli

vlak

Eymet – Pau

 

Vive le vélo

203 km

14.10 – 17.58

17.50 – 18.05

22.10 – 23.10

Eén

Canvas

Eén

12

don 13 juli

bergrit

Pau – Peyragudes

Vive le vélo

214 km

14.10 – 17.20

22.10 – 23.10

Eén

Eén

13

vrij 14 juli

bergrit

Saint-Girons - Foix

Vive le vélo

101 km

14.30 – 17.40

22.10 – 23.10

Eén

Eén

14

zat 15 juli

heuvelachtig

Blagnac – Rodez

Vive le vélo

181 km

14.10 – 17.55

22.40 – 23.40

Eén

Eén

15

zon 16 juli

heuvelachtig

Laissac-Sévérac l'Église  -  Le Puy-en-Velay

 

Vive le vélo

189 km

14.10 – 17.58

17.50 -  18.15

22.50 – 23.50

Eén

Canvas

Eén

 

maa 17 juli

rustdag

Vive le vélo

 

21.50 – 22.50

Eén

16

din 18 juli

vlak

Le Puy-en-Velay / Romans-sur-Isère

Vive le vélo

165 km

14.10 – 17.35

22.20 – 23.20

Eén

Eén

17

woe 19 juli

bergrit

La Mure / Serre-Chevalier

Vive le vélo

183 km

14.10 – 17.50

22.10 – 17.50

Eén

Eén

18

don 20 juli

bergrit

Briançon - Izoard

Vive le vélo

179 km

13.30 – 17.50

22.10 – 23.10

Eén

Eén

19

vrij 21 juli

vlak

Embrun – Salon-de-Provence

Vive le vélo

222 km

14.10 – 17.58

22.10 – 23.10

Eén

Eén

20

zat 22 juli

tijdrit

Marseille – Marseille

Vive le vélo

22,5 km

13.40 – 17.45

22.20 – 23.20

Eén

Eén

21

zon 23 juli

vlak

Montgeron – Paris Champs-Elysées

 

Vive le vélo

103 km

16.35 – 17.58

17.50 - 20.00 

22.20 – 23.20

Eén

Canvas

Eén

Contacteer ons
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos