De tocht naar Europa : VRT Nieuws in het spoor van de bootvluchtelingen

De tocht naar Europa : VRT Nieuws in het spoor van de bootvluchtelingen

Vanaf maandag 22 juni

Nooit eerder waren er zo veel mensen op de vlucht. Overal in de wereld, maar vooral ook in Afrika en het Midden-Oosten. Europa is voor velen de eindbestemming. VRT Nieuws stuurde vier journalisten naar vier verschillende landen om het vluchtelingenprobleem in kaart te brengen.

Stijn Vercruysse trok naar Gambia en Rudi Vranckx naar Libië. Katrien Vanderschoot stak met vluchtelingen de grens over tussen Italië en Frankrijk. En Bert De Vroey ging kijken in Zweden, dat in Europa het grootste aantal vluchtelingen opvangt.  Vanaf maandag 22 juni brengen ze verslag uit in het Journaal op de radio en online.

Een triest record is het. Bijna 60 miljoen mensen waren vorig jaar op de vlucht voor oorlog en geweld. Dat schrijft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties deze week in zijn jaarrapport. Het migratieprobleem staat bovenaan de agenda van de halfjaarlijkse Europese top van staatshoofden en regeringsleiders eind volgende week in Brussel.

Al maandenlang worden we overspoeld door schrijnende verhalen van mensen die in Afrika op een gammele boot stappen om in Europa hun geluk te zoeken. Een tocht vol wanhoop die velen niet overleven.

Ook wanneer Lampedusa niet in rep en roer staat wil VRT Nieuws het thema van de bootvluchtelingen bovenaan de agenda plaatsen. Daarom heeft de nieuwsredactie een project uitgewerkt om het parcours van de vluchtelingen in kaart te brengen en te luisteren naar de hun verhalen. Waarom wagen ze de oversteek? Welke tocht leggen ze af? Hoe maken ze de oversteek? En hoe vangt Europa vluchtelingen op?

Stijn Vercruysse, Rudi Vranckx, Katrien Vanderschoot en Bert De Vroey gingen op onderzoek. Hun verslagen en hun indrukken vanaf maandag 22 juni de hele week in Het Journaal, op de radio en Online. 

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Hans Van Goethem
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Bob Vermeir
Communicatiemanager en corporate woordvoerder VRT
0476 80 92 67
02 741 58 98
bob.vermeir@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos