Skip to Content
De sportzomer van de VRT: het WK voetbal, de Tour, de European Championships en nog veel meer

De sportzomer van de VRT: het WK voetbal, de Tour, de European Championships en nog veel meer

Sport brengt mensen samen en werkt verbindend. De openbare omroep zet er dan ook graag en sterk op in. De sportzomer van 2018 wordt er één om naar uit te kijken. Op de eerste plaats naar de prestaties van onze nationale ploeg tijdens het WK voetbal in Rusland. Kan de gouden generatie Rode Duivels deze keer haar plaats opeisen bij de absolute wereldtop en het beter doen dan de kwartfinales op het WK 2014 en het EK 2016? Heel het land maakt zich al op om een maand lang mee te supporteren.

De Ronde van Frankrijk is en blijft een topper op sportief gebied en qua sportbeleving.

Een gloednieuw en veelbelovend sportevenement zijn de European Championships in Berlijn en Glasgow. Die worden voortaan elke vier jaar in augustus georganiseerd en bundelen een aantal Europese kampioenschappen in diverse sportdisciplines, zoals atletiek, artistieke gymnastiek en zwemmen.

En dan zijn er ook nog Roland Garros, het BK en WK Wielrennen, de Ronde van Spanje, de Grote Prijs Formule 1 van België in Francorchamps, de Memorial Van Damme, het WK Basketbal met de Belgian Cats, het WK Volleybal met de Red Dragons en tal van andere sportevenementen.  

De VRT zorgt ervoor dat de sportliefhebbers al dat moois vanop de eerste rij en in de best mogelijke omstandigheden kunnen volgen. In rechtstreekse uitzendingen en omkaderende programma’s met achtergrond, analyse en ambiance. Het WK Voetbal en de Tour zijn grotendeels op Eén te bekijken. De European Championships zitten vooral op Canvas. Voor mensen die niet zo van sport houden, is er altijd een alternatief op het andere net. Alle uitzendingen zijn ook te (her)bekijken via vrtnu.be. Radio 1 volgt alle sportevenementen van de zomer op de voet. Ook de andere netten spelen allemaal op hun eigen manier in op de sportieve hoogtepunten van de zomer en de manier waarop de Vlamingen die beleven. En wie op elk moment echt álles over de Sportzomer wil weten, die kan 24/7 terecht bij sporza.be.  

De website en de apps van Sporza zitten vanaf nu trouwens in een nieuw kleedje, net als de hele vormgeving en het logo van het merk. Met een fris groen accent en een nieuwe vormgeving wil Sporza zich nog duidelijker profileren in de digitale wereld van vandaag. De nieuwe Sporza-styling is strak en krachtig, met veel mogelijkheden op en naast het scherm, extra digitale applicaties en dynamische toepassingen online, op tv én op de radio. Vanaf augustus, met de European Championships, wordt bovendien de nieuwe Sporza-studio in gebruik genomen.  

Meer informatie hieronder en alle details in bijgevoegde persmap.

Nieuwe persfoto’s van de presentatoren en commentatoren van de sportzomer zijn beschikbaar op het Persportaal van de VRT (pers.vrt.be).

Voor interviews: mail naar [email protected]

#sportzomer @vrt 

“De twee evenementen die deze zomer het meest in het oog springen, zijn uiteraard het WK voetbal en de Tour. Maar ik kijk toch ook heel erg uit naar het nieuwe evenement dat in augustus voor het eerst wordt gehouden. De European Championships, een toernooi waarin zeven sportfederaties samengaan en dat we als kleine Europese Olympische Spelen zouden kunnen bestempelen, met atletiek, zwemmen, wielrennen, gymnastiek, triatlon, roeien en golf.”
Luc Van Langenhove, manager VRT Sport

“We zitten we in de laatste rechte lijn naar een fantastische sportzomer op Eén en Canvas. Op Eén brengen we iedereen samen rond het wereldkampioenschap voetbal. Ook niet te missen deze zomer is De Ronde van Frankrijk. Geen zomer zonder Tour. Ook op Canvas kan je deze zomer terecht voor een exclusieve sportbeleving: we zenden de allereerste “European Championships” grotendeels live uit. Samen met de hele ploeg kijk ik uit naar een spannende sportzomer met straffe prestaties en onvergetelijke momenten, samen voor de buis. Of met een pintje bij een groot scherm. Of waar je maar wil op je smartphone of tablet. Laat de zomer maar komen!”
Olivier Goris, netmanager Eén en Canvas

“Met ‘Radio Rusland’ willen we bij Radio 1 onze luisteraars onderdompelen in de wereld van het WK en alles wat daar van ver of van dichtbij mee te maken heeft. De laatste nieuwtjes uit de persbriefings van de Rode Duivels. Het onnavolgbare commentaar van Peter Van den Bempt. Spitante nieuwtjes en favoriete muziekjes uit de deelnemende WK-landen. Het leven op en naast de Trans-Siberische spoorlijn. De ongezouten mening van supporters. Allemaal in Radio Rusland: elke dag voor, tijdens en na de wedstrijden op Radio 1! En dat is slechts het begin van de sportzomer. Nog tijdens het WK gaan we naadloos over naar de Tour en daarna volgen de European Championships en nog veel meer sportevenementen om duimen en vingers bij af te likken.”
Flip Pletinckx, netmanager Radio 1

 

Het WK Voetbal (14 juni tot 15 juli)

Op donderdag 14 juni trappen Rusland en Saoedi-Arabië het 21ste WK voetbal op gang, in het Loezjniki-stadion in Moskou. Een goeie maand later, op zondag 15 juli, kennen we de nieuwe wereldkampioen. Bij de VRT kunnen de supporters de 64 wedstrijden van het grote voetbalfeest van het eerste tot het laatste fluitsignaal volgen op televisie, radio en online.

De 32 gekwalificeerde landen zijn verdeeld in acht groepen van vier teams (A tot H). De eerste twee van elke groep gaan na de groepsfase door naar de achtste finale. Vanaf dan wordt gespeeld in wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling. België zit in groep G.

Maar eerst is er op maandag 11 juni nog de zogenaamde Farewell Game, de laatste generale repetitie van de Rode Duivels vóór hun vertrek naar Rusland. De vriendschappelijke wedstrijd tegen Costa Rica wordt vanaf 20.25 u. rechtstreeks uitgezonden op Eén, enkele dagen voor het begin van het WK.

 

Het WK-dorp onder de VRT-toren

Voor het eerst is er één centrale locatie voor de hele verslaggeving van het WK op VRT-televisie, radio en online. Het gloednieuwe WK-dorp aan de voet van de VRT-toren wordt het epicentrum en de ‘hub’ van de WK-uitzendingen: geen ‘dome’ deze keer, maar een eigentijdse, strakke presentatie- en ontvangstruimte met veel licht, een groot scherm, een terras, ligzetels en een prettige publieksbar. Maar liefst 27 containers en een grote overkapping zorgen voor dit tijdelijke sportdorp.

In het WK-dorp van de VRT bevinden zich de set van de tv-uitzendingen en de uitzendstudio van Radio 1. Ook de online-redactie is er prominent aanwezig. Wie onder de VRT-toren de WK-sfeer komt opsnuiven, kan het allemaal volop mee beleven. En sfeer zal er zijn: Sporza ontvangt er dagelijks een heleboel supporters. Voor de wedstrijden van de Rode Duivels zijn dat er zelfs ongeveer 400.

 

(Bijna) alles op Eén

Bij Eén zitten de voetballiefhebbers deze zomer op de eerste rij voor het WK. Karl Vannieuwkerke en Maarten Vangramberen verwelkomen hen elke dag vanuit het WK-dorp onder de VRT-toren voor wedstrijdverslagen, analyses en reportages, massa’s beelden uit Rusland en de dagelijkse talkshow Villa Sporza. Op acht simultaan gespeelde wedstrijden na wordt alles uitgezonden op Eén. De resterende matchen zijn te zien op Canvas en het kanaal van Ketnet.

Live en integraal

Alle wedstrijden van het WK worden live en integraal uitgezonden. Op de eerste speeldagen van de groepsfase (14 tot 24 juni) wordt er gevoetbald om 14.00 u., 17.00 u. en 20.00 u. Alleen op de openingsdag en op zaterdag 16 juni wordt daarvan afgeweken.   

Op de laatste speeldagen van de groepsfase (25 tot 28 juni) worden telkens twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld: om 16.00 en 20.00 u. Een van beide wedstrijden wordt dan op Eén uitgezonden en de andere op Canvas (16.00 u.) of het kanaal van Ketnet (20.00 u.).  

Vanaf de achtste finale wordt er gevoetbald om 16.00 en 20.00 u.

Zeven door de wol geverfde sportjournalisten voorzien de wedstrijden van deskundig commentaar. In alfabetische volgorde zijn dat: Eddy Demarez, Filip Joos, Geert Heremans, Niko Lainé, Frank Raes, Peter Vandenbempt en Stef Wijnants. Het volledige uitzendschema vindt u in bijgevoegd persdossier.  

Het omkaderingsprogramma begint in principe een twintigtal minuten vóór de aftrap van de eerste wedstrijd, soms nog wat vroeger, en het eindigt een half uurtje na de match. Maarten Vangramberen doet de omkadering van de wedstrijden om 14.00 u. en 17.00 u. Hij begint eraan na het middag-Journaal, omstreeks 13.35 u. Na het 7 uur-Journaal, rond 19.35 u. neemt Karl Vannieuwkerke het over voor de volgende wedstrijd.

Bij de omkadering in de namiddag zijn er een tweetal gasten en een live-publiek. s’ Avonds komt er nog een derde gast bij. Het analistenpanel bestaat uit vaste waarden als Marc Degryse, Jan Mulder, Wesley Sonck, Imke Courtois, Geert de Vlieger, e.a. en nieuwkomers als Mo Messoudi, Heleen Jaques, Frank Boeckx e.a. Daarnaast zijn er ook gelegenheidsgasten die een band hebben met bepaalde spelers of teams die uitkomen op het WK.  

De Rode Duivels nemen tijdens het WK hun intrek in de Moscow Country Club. Daar wordt hun doen en laten gevolgd door Ruben Van Gucht, Wouter De Smet en Eddy Snelders. Zij brengen verslag uit in de omkaderingsprogramma’s en in Villa Sporza.

De Rode Duivels spelen in de groepsfase op maandag 18 juni om 17.00 u. tegen Panama, op zaterdag 23 juni om 14.00 u. tegen Tunesië en op donderdag 28 juni om 20.00 u. tegen Engeland. Karl Vannieuwkerke is daarbij telkens de gastheer. Als de Rode Duivels doorstoten, dan spelen ze de achtste finale op 2 of 3 juli en eventueel de kwartfinale op 6 of 7 juli, de halve finale op 10 of 11 juli, de kleine finale op zaterdag 14 juli of de finale op zondag 15 juli.

Villa Sporza

Na afloop van de wedstrijd van 20.00 uur gaat het omkaderingsprogramma omstreeks 22.10 u. naadloos over in de dagelijkse talkshow Villa Sporza. Karl Vannieuwkerke ontvangt dan nog een extra gast, naast de drie al aanwezige analisten. In Villa Sporza blikken ze terug op de wedstrijden van de dag, maar uiteraard komt de kijker ook alles te weten over wat er die dag is gebeurd bij de Rode Duivels.  Vanaf zaterdag 7 juli komt ook de Ronde van Frankrijk aan bod in Villa Sporza. Dan maakt een van de voetbalanalisten telkens plaats voor een wielergast. Pas na afloop van het WK begint Vive le vélo, op dinsdag 17 juli.

6 uur-Journaal wordt VRT NWS Update

Bij de start van het WK Voetbal, op donderdag 14 juni, verandert het Journaal-aanbod van VRT NWS. Het 6 uur-Journaal op Eén wordt dan tijdelijk vervangen door VRT NWS Update: een kort nieuwsoverzicht van een goede twee minuten.  Tijdens de eerste fase van de het WK (14 tot 24 juni) is er dagelijks een wedstrijd tussen 17.00 en 18.45 uur. In die periode wordt VRT NWS Update uitgezonden tijdens de rust van die wedstrijd, rond 17.50 uur. Vanaf maandag 25 juni verschuift VRT NWS Update naar 18.06 uur (‘zes over zes’). Daardoor blijft het programmaschema van Eén tijdens de rest van de (voor)avond ongewijzigd. Ook het korte 8 uur-Journaal van Canvas op weekend- en feestdagen wordt vervangen door een editie van VRT NWS Update (eveneens een goede twee minuten). Dat gebeurt vanaf zaterdag 30 juni. De nieuwe regeling loopt tot eind augustus.

Nog meer WK op Eén

Sinds 21 mei loopt elke maandag en donderdag op Eén de reeks Wereldkampioenen. Daarin onderzoekt Ben Crabbé samen met een aantal voetbalvrienden of onze Rode Duivels het echt gaan maken op het WK in Rusland. In elke aflevering nodigt hij drie kenners uit voor een diner en focust hij samen met hen op één Rode Duivel die ons in Rusland wereldkampioen moet maken. De afleveringen over Kevin De Bruyne, Dries Mertens en Eden Hazard zijn al uitgezonden, maar deze en volgende week is het nog de beurt aan Romelu Lukaku (donderdag 31 mei, met Herman Brusselmans, Luc Nilis en Marc Degryse) en Vincent Kompany (maandag 4 juni, met Marc Coucke, Timmy Simons en Linda De Win). De gesprekken worden geïllustreerd met de meest sprekende archiefbeelden van de Rode Duivel die centraal staat. Telkens om 21.30 u.  

Ruben Van Gucht is er en dan weer in geslaagd om het doen en laten van Dries Mertens en Kevin De Bruyne van dichtbij te volgen. Dat resulteerde in twee intieme portretten: Dries Mertens: god in Napels (donderdag 7 juni om 21.25 u.) en Kevin De Bruyne: genie in Manchester (woensdag 13 juni om 21.30 u.).

Op woensdag 13 juni om 20.40 u. onderzoekt Kobe Ilsen in de laatste aflevering van Op Eén hoe goed of slecht ons land scoort in vergelijking met andere landen op het gebied van voetbal.

Verder is er nog tot donderdag 7 juni, van maandag tot donderdag na het late Journaal, The Road to the 2018 FIFA World Cup: een voetbalmagazine waarin de landen worden voorgesteld die deelnemen aan het WK. In elke aflevering komen twee landen aan bod. De volgende dagen zijn dat nog: Portugal en Australië (29.5), Frankrijk en Tunesië (30.5), België en Costa Rica (31.5), Brazilië en Marokko (4.6), Argentinië en Zwitserland (5.6), Spanje en Egypte (6.6), Duitsland en Colombia (7.6).

Eén heeft tijdens het WK ook volop oog voor de fans van de Rode Duivels. Onder het motto “Geen WK zonder supporters” zetten de sociale media van Eén de supporters in de spotlight.

Eén brengt voor de gelegenheid ook een speciale WK-editie van de Switch app uit. Daarin kunnen de spelers hun kennis over het WK voetbal en de Rode Duivels testen. De WK-editie van de populaire app is beschikbaar vanaf begin juni.

 

Sporza.be: dé referentie over het WK

Sporza.be is tijdens het WK dé referentie voor wie alles over het toernooi wil weten. Met zijn vernieuwde website wil Sporza de sportliefhebbers nog beter bedienen. Ze vinden er het laatste WK-nieuws, heet van de naald, en weetjes uit het kamp van de Rode Duivels. Uiteraard is Sporza.be ook dé plek om de wedstrijden te volgen met livestreams en tekst.

Met David Goeman heeft Sporza.be ook een eigen reporter in Rusland die dagelijks nieuwe reportages maakt.

De Sporza voetbalapp en sociale media

Voetballiefhebbers die zo snel mogelijk op de hoogte willen zijn van alle tussenstanden en uitslagen, moeten zeker de Sporza voetbalapp downloaden. Ze kunnen onder meer hun favoriete land aanduiden en krijgen dan een melding op hun smartphone bij een doelpunt of een andere belangrijke gebeurtenis.

De online-redactie heeft ook een eigen stek in het WK-dorp van waaruit items worden gemaakt voor Facebook en Instagram. Er kan ook gegamed worden, zowel online als ter plekke in het WK-dorp onder de VRT-toren.

De Sporza WK-manager en de WK-pronostiek

Iedereen heeft wel een mening over de ideale ploegopstelling. Met de Sporza WK-manager hoeven de beste stuurlui niet langer aan wal te staan, maar kunnen ze zelf het ultieme WK-team samenstellen, over alle landen heen. Op basis van de prestaties van de geselecteerde spelers worden punten toegekend en zal blijken wie de beste ‘WK-manager’ is. Die wint een door de Sporza-voetbalanalisten gesigneerde kickertafel.

Met de WK-pronostiek van sporza.be gaan de voetballiefhebbers de uitdaging aan met hun vrienden. Ze kunnen voor elke wedstrijd hun pronostiek geven en vergelijken. Wie kan de uitslagen op het WK het beste inschatten?

 

Radio 1 presenteert Radio Rusland

Radio 1 brengt verslag uit over het WK voetbal in het overkoepelende programma Radio Rusland: dagelijks van 13 tot 23 uur. Voetballiefhebbers kunnen er alle wedstrijden live volgen, maar Radio Rusland heeft uiteraard ook veel aandacht voor de brede actualiteit in binnen- en buitenland. Het wordt een totaalprogramma met sport, nieuws, duiding, muziek en ontspanning.

Radio Rusland volgt de Rode Duivels en hun jacht op de wereldtitel op de voet. Peter Vandenbempt is de vaste commentator tijdens de wedstrijden van België, samen met analist Eddy Snelders. Tom Boudeweel zorgt dan weer voor al het nieuws vanuit het kamp van de Duivels. Ook Ward Bogaert en Mathias Dhondt trekken naar Rusland. Zij doorkruisen het enorme land en zorgen voor een aparte kijk op het WK. 

De presentatie bij de matchen van de Belgen is in handen van Aster Nzeyimana. Hij doet dat samen met een aantal gasten vanuit het WK-dorp van de VRT, waar ook de tv-uitzendingen rond het WK opgenomen worden. Radio 1 is de enige radiozender die live verslag uitbrengt van de 64 WK-wedstrijden en alles wat daarrond gebeurt. Naast Peter Vandenbempt bestaat het commentatorenteam uit Bert Sterckx, Nicolas De Brabander, Stef Wijnants, Glenn Martens en Stijn De Weert.

Presentatie Radio Rusland:

 • 13.00-16.00: Ayco Duyster en Tom Vandenbulcke
 • 16.00-19.00 of 15.00-19.00: Ruth Joos en Steffy Merlevede / Lode Roels en Tom Vandenbulcke
 • Wedstrijden Rode Duivels: Aster Nzeyimana
 • Avonduitzendingen: wisselende presentatie, met o.a. Ronald Verhaegen

 

Radio 2 supportert mee

Radio 2 surft mee op de voetbalgekte van het WK en gaat voor sfeer, weetjes, passende muziek en feest.

F.C. Niels & Wiels

Telkens wanneer de Rode Duivels spelen, tellen Niels Destadsbader en Miguel Wiels samen met heel wat bekend volk af naar de wedstrijd van die avond. F.C. Niels & Wiels wordt een vrolijk, maar ook informatief programma dat volop inspeelt op de beleving rond het WK. Niels presenteert en Wiels assisteert. Miguel gaat op zoek naar de ideale feestmuziek om te spelen bij de overwinning van de Rode Duivels. Maar hij pakt ook uit met leuke muzikale WK-weetjes: wat zijn de hits uit het land van onze tegenstander; is er een verhaal achter het volkslied; wat zijn bekende Russische nummers? Miguel zorgt ook telkens voor een muzikale gast. Iemand die het ideale feestnummer uit zijn of haar repertoire komt voorstellen.

Vanessa Vanhove gaat telkens op bezoek bij de supporters van de tegenstanders. Wie zijn zij? Hoe supporteren ze? Hoe schatten ze de Rode Duivels in? Kamal Kharmach gaat op zoek naar het antwoord op WK-vragen van luisteraars. Dat kan gaan van Rusland als vakantieland tot de reden waarom de Rode Duivels zo heten. Ruben Van Gucht  volgt de Rode Duivels op de voet voor Sporza en brengt ook verslag uit in Niels & Wiels trappen af.  Ook Guga Baul doet telkens mee en Frank Deboosere komt langs met een WK-weerbericht. Ook ‘voetbalmadam’ Imke Courtois is er telkens bij.

Daarnaast zijn er de wisselende gasten, onder meer JM Pfaff, Sam Gooris, Jacques Vermeire, Gert Verhulst,  Jan Balliauw, Erik Van Looy, Belle Perez en Herman Verbruggen

De eerste drie uitzendingen (tijdens de groepsfase) liggen vast: maandag 18 juni (10 – 12 uur, de dag van de WK-match tegen Panama), zaterdag 23 juni (8 – 10 uur, de dag van de match tegen Tunesië) en donderdag 28 juni (10 – 12 uur, de dag van de match tegen Engeland). De volgende uitzendingen hangen af van de prestaties van de Rode Duivels.

Voetbalmadam wordt Radio 2-madam

De Madammen krijgen er een voetbalmadam bij. En wie is daar beter voor geschikt dan Imke Courtois, voormalig Red Flame en momenteel voetbalanaliste bij Sporza. Zij neemt in juni en tot het einde van het WK de rol van voetbalmadam op. Maar ze zal zich ook ontpoppen tot echte Radio 2-Madam door op haar eigen manier deel te nemen aan de gesprekken tijdens het programma. Dat doet ze op volgende dagen:

 • Woensdag 6 juni (’s avonds oefenmatch tegen Egypte)
 • Maandag 11 juni (’s avonds oefenmatch tegen Costa Rica)
 • De week van maandag 11 juni tot en met vrijdag 15 juni
 • Op vrijdag 22 juni (dag nadien WK-match tegen Tunesië)
 • Op woensdag 27 juni (dag nadien WK-match tegen Engeland)

Daarnaast is ze er ook telkens bij in FC Niels en Wiels (zie hoger)

 

MNM snuift WK-sfeer op

MNM organiseerde een actie rond de vriendschappelijke wedstrijd België - Portugal op zaterdag 2 juni in het Koning Boudewijnstadion. MNM belde de voorbije weken elke dag afwisselend met mannen en vrouwen die telkens drie vriend(inn)en mogen meenemen om op de avond van de wedstrijd een supportersvak van 100 mannen en 100 vrouwen te vullen. MNM-dj Dorianne Aussems en ‘SportStan Vanderwaeren’ zijn die dag de publieksopwarmers ter plaatse.

Tijdens Marathonradio geeft het ‘Marathonradio Rescue Team’ elke dag twee MNM-kickertafels weg. Elke dag heeft het rescue team twee kickertafels mee. Ze organiseren een wedstrijdje. De winnaar krijgt de tafel, maar er zit er nog iets in voor de luisteraars: de luisteraar die kan raden wie het duel wint, maakt kans om op een van de twee MNM-tickets om in het spoor van de Rode Duivels naar Rusland te trekken.

 

Studio Brussel brengt muzikale supportersbeleving

Studio Brussel supportert samen met zijn luisteraars voor de Rode Duivels onder de noemer Dance with the devils. Hoe en wat ze precies gaan doen, maken ze op 1 juni bekend bij Eva De Roo.

Alvast een tipje van de sluier: Studio Brussel stuurt twee luisteraars naar de openingsmatch in Rusland. Wie in de week van 4 juni naar Linde Merckpoel luistert, kan een zitje winnen in het stadion. Maar ook Stijn Vlaeminck trekt naar Rusland, om de sfeer op te snuiven tussen de Belgische supporters.

Op 1 juni lanceert Studio Brussel bovendien de officiële Dance with the devils-supporters-CD met daarop hét nieuwe Dance with the Devils-lied van DJ Yolotanker, maar ook de favoriete nummers van enkele rode duivels.

 

Ketnet is topfan van de Rode Duivels

Ook de kinderen zijn grote fans van de Rode Duivels en van sport in het algemeen. Daarom zorgt Ketnet deze zomer voor een aanbod op maat.  

Duivelse +school

Twee jaar na de eerste editie organiseerden Ketnet en de Koninklijke Belgische Voetbalbond de voorbije maanden opnieuw de Duivelse +school-actie. Met deze mobiliserende actie wilden ze lagere scholen stimuleren om zich in te zetten voor Pleegzorg Vlaanderen. Door originele en warme initiatieven te nemen, konden de scholen tonen dat ze een ‘duivels warm hart’ hebben voor pleegzorg en zo een echte Duivelse +school worden. Ketnet en de Koninklijke Belgische Voetbalbond willen met deze actie de kennis en bewustwording rond Pleegzorg stimuleren. Ze hopen dat daardoor meer gezinnen de weg zullen vinden naar Pleegzorg Vlaanderen.

Het is super dat lagere scholen zich willen inzetten om Pleegzorg mee bekend te maken”, zegt Dries Mertens. “Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat meer kindjes een warme thuis vinden bij een pleeggezin.” De Rode Duivels kiezen zelf welke scholen de warmste actie op het getouw hebben gezet. Op zondag 3 juni wordt tijdens Kingsize Live op Ketnet aangekondigd welke vijf scholen op vrijdag 8 juni het bezoek van enkele Rode Duivels mogen verwachten om hen persoonlijk te bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Een verslag daarover is die dag te zien op Ketnet tijdens Duivelse +school: de finale om 18.05 uur. De reportage wordt de volgende dagen nog enkele keren herhaald en is ook online beschikbaar op ketnet.be en VRT NU.

WK-wraps

Elke dag van het WK, van 14 juni tot 15 juli, zijn de Ketnet-wrappers helemaal in WK-sfeer. Ze volgen het verloop van het tornooi op de voet en supporteren samen met alle Ketnetters mee, vooral als de Rode Duivels spelen uiteraard.

 

De Ronde van Frankrijk (7 tot 29 juli)

Het WK voetbal is nog volop aan de gang wanneer op 7 juli in Noirmoutier-en-l’Île de 105de editie van de Ronde van Frankrijk van start gaat. Drie weken later, op zondag 29 juli, weten we of Chris Froome erin geslaagd is zijn vijfde Tour te winnen. De VRT brengt naar goede gewoonte op radio en televisie en online verslag uit van de Ronde, met rechtstreekse uitzendingen op Eén, Radio 1 en Sporza.be. Tot 15 juli zit Karl Vannieuwkerke nog in WK-modus, maar vanaf dinsdag 17 juli ruilt hij het voetbal voor de fiets en maakt hij in Vive le vélo dagelijks op locatie de balans op van de afgelopen Tour-dag.

Alle ritten live op Eén

De Tour 2018 is helemaal live te volgen op Eén, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Maarten Vangramberen reist mee met de Tourkaravaan en brengt in Het journaal verslag uit aan het thuisfront.  Heel wat bergritten en de openings- en slotetappe worden integraal uitgezonden.

Op dinsdag 17 juli rijdt het vrouwenpeloton de vijfde editie van La Course. Tussen Duingt en Le Grand-Bornand moeten ze over de Col de la Romme en de Col de la Colombière in een rit die eveneens live te zien zal zijn bij Sporza op Eén. Vorig jaar won de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Het was al de derde Nederlandse zege op vier. Tijd voor een Belgische overwinning.

Vive le vélo

Natuurlijk is er ook dit jaar Vive le vélo. Door het WK voetbal start het programma wat later dan anders: op dinsdag 17 juli, de dag van de eerste bergrit in de Alpen. Maar ook tijdens de eerste week van de Tour - de laatste van het WK - komt het wielrennen al ruim aan bod in de dagelijkse talkshow Villa Sporza. Daarna poot Karl Vannieuwkerke zijn tafel twee weken lang neer op de mooiste plekjes van Frankrijk. Nieuw dit jaar is dat Karl niet twee, maar drie gasten uitnodigt om de Touractualiteit te bespreken. Onder meer Eddy Planckaert, Jan Bakelants, Sven Nys en Bert De Backer reizen een stukje mee met de karavaan van Vive le vélo.

Maarten Vangramberen ontvangt opnieuw elke avond de renner van de dag aan zijn tafel. Naar goede gewoonte draagt Vive le vélo ook een steentje bij voor het goede doel. Maarten laat zijn presentatietafel handtekenen door alle prominenten die er plaatsnemen. Door te sms’en kunnen de kijkers de tafel winnen.  De opbrengst van de sms’jes gaat naar Kom op tegen kanker.

Sammy Neyrinck brengt dagelijks een reportage uit de buik van het peloton. En natuurlijk besteedt Vive le vélo in Le Touristique ook weer veel aandacht aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft.

 

Radio 1 en de Tour : Sporza Tour 

Wie de Tour liever via de radio volgt, zit goed bij Sporza op Radio 1. Daar keert Gilles De Coster terug naar Sporza Tour, dat hij in het verleden al een paar keer presenteerde. Net als toen vormt hij een duo met Gert Geens.

In Frankrijk zorgt Christophe Vandegoor voor commentaar bij de finish. Hij krijgt daarbij opnieuw assistentie van co-commentatoren Sven Nys en Frank Hoste. Carl Berteele zorgt voor interviews en brengt flitsen vanop de motor.

Daarnaast mikt Sporza Tour op het vakantiegevoel met reportages vanuit Frankrijk en een terugblik op het duel Van Springel – Janssen, precies 50 jaar geleden. En uiteraard volgt Sporza Tour tijdens de eerste Tour-week  ook het WK voetbal en Wimbledon, die op dat moment hun ontknoping kennen.

 

De Tour van sporza.be

Zoals elk jaar zit ook sporza.be in het wiel van de renners tijdens de Ronde van Frankrijk. Alle ritten zijn in livestream te bekijken, met tekstupdates van voor de start tot na de finish. Sporza.be bundelt ook alle nieuwtjes uit het peloton. Je vindt er verslagen, interviews en de leukste filmpjes uit de Tour. En natuurlijk ook alle uitslagen en klassementen. Ook via Twitter, Facebook en Instagram houdt Sporza de wielerliefhebbers op de hoogte van de gebeurtenissen in de Tour.

 

De Tour bij MNM

Ook MNM heeft aandacht voor de Ronde van Frankrijk. Van 1 tot en met 29 juli is er dagelijks Tour of beauty. Elke werkdag ‘s middags van 12.00 tot 13.00 uur, in de weekends van 14 tot 15 uur. MNM-dj’s Ann Reymen en Sportstan ontvangen elke dag een opmerkelijke vrouwelijke gast die een link heeft met het wielrennen: partners, zussen, wielrensters, ex-wielrensters. Uiteraard houden ze ook de vinger aan de pols van de actualiteit. Daarnaast kijkt Stan elke ochtend in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow vooruit naar de rit van de dag. De avondshow geeft een terugblik op de rit, met verhalen over Belgen of straffe verhalen uit de Tourgeschiedenis.

 

De European Championships (3 tot 12 augustus)

Met de European Championships staat er van 3 tot 12 augustus een nieuw evenement op de internationale sportkalender. De EK’s van de populairste Olympische sporten worden dan gebundeld in tien intense sportdagen. In Berlijn hoopt Nafi Thiam te schitteren op het EK atletiek, en in Glasgow is het onder andere uitkijken naar de prestaties van Nina Derwael (gymnastiek), Pieter Timmers (zwemmen), Jolien D’hoore en Nicky Degrendele (baanwielrennen). Maar ook in het golf, triatlon, roeien of in het (weg)wielrennen moeten onze landgenoten in staat zijn om dichtbij of zelfs in de medailles te eindigen.

Live op Canvas  

Canvas brengt 10 dagen lang van 18 tot 22 uur het beste van de avondsessies, waarbij de nadruk vooral ligt op baanwielrennen, zwemmen en uiteraard atletiek. Alleen omstreeks 20.00 u. is er een onderbreking voor een korte editie van Terzake (20’). De presentatie vanuit een vernieuwde Sporza-studio gebeurt door Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana. Wanneer er ’s namiddags wordt geturnd of gekoerst, dan is dat live te volgen op Eén

Het commentaar komt van Renaat Schotte, Inge Van Meensel, Marc Willems en Kris Meertens. Maarten Vangramberen en Dirk Gerlo zorgen voor interviews en verslaggeving.

Ook Sporza.be en Sporza radio brengen uitgebreid verslag uit van de European Championships.

VRT brengt wielerwedstrijden in beeld

De VRT stuurt niet alleen een delegatie van journalisten en verslaggevers naar de European Championships, maar ook een productieploeg die zal instaan voor het in beeld brengen van een aantal sportdisciplines. Op vraag van de European Production Centre (een afdeling van de EBU) zullen VRT-ploegen (op budget van EPC) de opnames verzorgen van de wegritten, de tijdritten, de BMX en het mountainbike. Het is eens te meer een erkenning van de expertise van de VRT in de captatie van wielerwedstrijden. Het VRT-team bestaat uit 33 mensen: een producer, regisseurs, cameramensen, geluidstechnici, motards, enz. 

 

De sportzomer, dat is ook…

Het WK voetbal (14 juni tot 15 juli), de Ronde van Frankrijk (7 tot 29 juli) en de European Championships (3 tot 12 augustus) zijn de blikvangers van de sportzomer, maar er is deze zomer nog veel meer sport te beleven bij de VRT. Roland Garros (27 mei tot 10 juni) is net van start gegaan en naast de grote evenementen is het de volgende weken onder meer ook uitkijken naar:

 • BK wielrennen (24 juni)
 • BinckBank Tour door Nederland en België (13 tot 19 augustus)
 • Ronde van Spanje (25 augustus tot 16 september)
 • De Grote Prijs Formule 1 van België (26 augustus)
 • Memorial Van Damme (31 augustus)
 • WK volleybal bij de mannen (10 tot 30 september, met de Red Dragons),
 • WK basketbal bij de vrouwen (7 tot 18 september, met de Belgian Cats),
 • WK wielrennen (23 tot 30 september)
 • en tal van andere (eendaagse) sportwedstrijden.

 

Sporza in een nieuw kleedje

De website en de apps van Sporza zitten vanaf nu in een nieuwe jas, net als de hele vormgeving en het logo van het merk. Met een fris groen accent en een nieuwe vormgeving wil Sporza zich nog duidelijker profileren in de digitale wereld van vandaag.

De stijl geeft allereerst vorm aan de nieuwe website, apps en de andere online-activiteiten van Sporza (facebook, instagram, twitter). Maar ook op televisie nemen “sporza.” en “s.” het vanaf vandaag over: nieuwe generieken en een nieuw geluid. Dat laatste geldt trouwens ook voor Sporza-radio. Sporza zal frisser ogen en klinken dan ooit.  

Vanaf augustus wordt bovendien de nieuwe Sporza-studio in gebruik genomen.

 

#sportzomer @vrt

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos