Skip to Content
De Ronde van Vlaanderen bij de VRT

De Ronde van Vlaanderen bij de VRT

Volgend weekend wordt de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gereden, hét hoogfeest van de Vlaamse wielersport. Verschillende VRT-netten steken een tandje bij om ‘Vlaanderens mooiste’ nog aantrekkelijker te maken en nog meer ambiance te creëren rond de koers.

De wedstrijden bij de mannen én de vrouwen op zondag 1 april worden rechtstreeks uitgezonden op Eén en Canvas, omkaderd met analyses door experts en interviews. Luisteraars kunnen terecht bij Sporza op Radio 1. Sporza.be en vrtnu.be streamen de wedstrijden. Studio Brussel zorgt voor de sfeer voor en na de koers.

Daags voordien, op zaterdag 31 maart, fietsen de wielerliefhebbers hun ‘Ronde van Vlaanderen Cyclo’. Studio Brussel fietst ook mee en brengt verslag uit op de radio en online. Eén brengt het evenement in beeld in Voor de ronde. Diezelfde zaterdag organiseert Ketnet de eerste Ronde van Vlaanderen voor families.

Eén, Canvas en Radio 2 brengen in de dagen voor en na de Ronde nog meer programma’s rond de Vlaamse topklassieker.

Meer info hieronder.

De Ronde van Vlaanderen – zondag 1 april

De rechtstreekse uitzending van de Ronde van Vlaanderen bij de mannen begint om 9.30 u. op Eén. In de mobiele Sporza-studio in Oudenaarde blikt Karl Vannnieuwkerke samen Sven Nys en Eddy Planckaert vooruit op de koers.

We krijgen ook beelden van de startpresentatie en de ploegenvoorstelling met Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel van Studio Brussel.

Daarna volgt de rechtstreekse en integrale uitzending van de wedstrijd met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Renaat Schotte volgt de wedstrijd op de motor en Maarten Vangramberen zorgt voor de interviews. Na de wedstrijd ontvangt Karl Vannnieuwkerke verschillende hoofdrolspelers in de mobiele studio. De huldiging van de winnaars en het slotfeest in Oudenaarde worden een heus evenement, dat opnieuw wordt gepresenteerd door Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel.

Op Radio 1 volgt Sporza Radio de koers, vanaf 13.00 u. Gert Geens presenteert en de verslaggevers zijn Christophe Vandegoor (commentator bij de finish), Carl Berteele (man op de motor en interviews) en Jonas Maes (interviews bij de finish en sfeerreporter)..

Canvas brengt vanaf 13.35 u. rechtstreeks verslag uit van de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Voor het commentaar zorgt Ruben Van Gucht, samen met voormalig wielrenster Lieselot Decroix. Ook Sporza Radio op Radio 1 volgt de vrouwenwedstrijd.

De uitzendingen verlopen als volgt:

09.30 – 13.00   Eén                  Omkadering en rechtstreekse uitzending RVV mannen

13.00 – 13.35   Canvas            Rechtstreekse uitzending RVV mannen

13.35 – 15.30   Canvas            Rechtstreekse uitzending RVV vrouwen

13.30 – 18.00   Eén                  Rechtstreekse uitzending, omkadering en huldiging RVV mannen

13.00 – 18.00   Radio 1            Sporza met flitsen van de RVV

Sporza.be en vrtnu.be streamen zowel de wedstrijd van de mannen als die van de vrouwen.

 

De Ronde van Vlaanderen Cyclo voor liefhebbers – zaterdag 31 maart

Op zaterdag 31 maart, de dag voor De Ronde van Vlaanderen, fietsen 16.000 wielerliefhebbers De Ronde Van Vlaanderen Cyclo. Studio Brussel rijdt mee met een peloton van luisteraars. Chef van dat peloton wordt Black Box Revelation-zanger Jan Paternoster. Hij zal samen met 20 Studio Brussel-luisteraars het parcours van 139 kilometer rijden. Een unieke kans, ook omdat het evenement volledig uitverkocht is. “ik ga dat peloton eens goed doen afzien" lacht de zanger, "al zal ik zelf ook nog veel moeten trainen."

Jan Paternoster schreef voor Studio Brussel een Nederlandstalig lied, uit liefde voor de koers. Het nummer kreeg de titel 'Chef Van De Peloton' en is Jans vuurdoop in het Nederlands: "Ik moest uit de comfortzone komen, maar het was wel leuk om eens in het Nederlands te schrijven."

Vanop het Droesbekeplein in Oudenaarde brengt Linde Merckpoel - samen met reporters Stijn Vlaeminck en Eva De Roo - sfeerverslag uit van de Ronde Van Vlaanderen Cyclo.

Dat verslag is live te horen in Voor de ronde op Studio Brussel én te bekijken op Eén, op zaterdag 31 maart van 14 tot 18 uur.

 

De Ronde van Vlaanderen voor families – zaterdag 31 maart

Ketnet organiseert op zaterdag 31 maart de Ronde van Vlaanderen voor families. Die dag kunnen kinderen en hun ouders een fietstocht maken van 18 km doorheen de Vlaamse Ardennen. Ketnet-wrapper Thomas Van Achteren en de populaire would be ster Olly Wannabe moedigen hen aan tijdens deze kindvriendelijke trip. De deelnemers kunnen als ware ‘flandriens’ over de echte finishlijn rijden.

Daarna kunnen ze op de markt van Oudenaarde nagenieten tussen tal van Ketnet-gezichten: Kaatje, wrapper Sarah, en Helden Sieg, Dempsey en Nico. Er zijn goocheltrucs van Trix, Ketnet-springkastelen en een optreden van De KetnetBand.

De plaatsen op het parcours zijn beperkt. Inschrijven voor De Ronde van Vlaanderen voor families is gratis en kan via ketnet.be. De randanimatie op de Grote Markt van Oudenaarde is wel voor iedereen toegankelijk.

 

Rond de Ronde

Naast de wedstrijd- en sfeerverslagen over de Ronde brengen Eén en Canvas ook een aantal extra programma’s in de aanloop naar en na de wedstrijd.

In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen stuurt Radio 2 gelegenheidsreporter Begijn Le Bleu op pad. In de Ronde van Begijn op Radio 2 Oost-Vlaanderen krijgt comedian én wielerliefhebber Begijn elke dag van de week in Start je dag een sportieve opdracht voorgeschoteld. Die moet hij tot een goed einde brengen met een reportage in de middaguitzending van diezelfde dag. Vijf opdrachten dus die met wielrennen en De Ronde te maken hebben. Vandaag (maandag 26 maart) heeft hij zijn eerste opdracht met succes volbracht. Hij spoorde de man op die vorig jaar verantwoordelijk was voor de val van Sagan, Naesen en Van Avermaet in volle finale van de Ronde. Hij nam de voorzitter van de supportersclub van Greg Van Avermaet mee en sloot vrede met de man die ervoor zorgde dat Greg even uitgeteld op de grond lag: Bas Waaijer. Greg Van Avermaet zelf gaf zijn zegen voor de ontmoeting.

In Extra Time koers op woensdag 28 maart om 21.15 u. kijkt Ruben Van Gucht vooruit naar de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen. Hij doet dat samen met Tom Boonen, Karl Vannieuwkerke, Patrick Lefevere en Mathieu van der Poel. Is Sagan de te kloppen man? Of herhaalt Philippe Gilbert zijn huzarenstukje van vorig jaar? En wie zijn de andere favorieten van Ruben en zijn panel?

Op zaterdag 31 maart presenteert Eén De Ronde 101 : Een documentaire, in één dag gedraaid, over de hoogdag van het vorige wielerjaar: de Ronde Van Vlaanderen 2017, de 101ste editie. De documentaire brengt een visuele impressie van 'Vlaanderens Mooiste', voor én achter de schermen. Als kijker rijd je mee in de wagens van de ploegleiders terwijl ze met hun renner tactisch overleggen. Je zit mee in de nerveuze motorkaravaan van de commentatoren. Je staat tussen de talrijke supporters, voelt de unieke sfeer op de Patersberg, de Kwaremont en de Berendries. In het zog van renners, verslaggevers en supporters herbeleef je die spannende dag met een fantastische Belgische ontknoping.

Op maandag 2 april om 21.15 u. haalt Ruben Van Gucht in De kleedkamer herinneringen op aan de Ronde van Vlaanderen 2011. In de beroemde kapel op de Muur van Geraardsbergen ontvangt hij vier hoofdrolspelers van toen. Gewezen boezemvrienden Nick Nuyens (de winnaar) en Bjorn Leukemans getuigen over het stuklopen van hun vriendschap. Tom Boonen kijkt uit naar het leven na de koers. Staf Scheirlinckx heeft allang afscheid genomen van het wielrennen. George Hincapie, voormalig luitenant van Armstrong, toont Ruben in een reportage zijn zakenimperium in Greenville, USA. Bjarne Riis, ploegleider van winnaar Nuyens, vertelt openlijk over de moeilijke jaren na zijn dopingbekentenis.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Sport
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Sport
Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
woordvoerder@vrt.be

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos