Skip to Content
Wie wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool?

Wie wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool?

Op de eerste rij bij Canvas, Klara en online - vanaf 26 april

“Ha, het kan dus ook zo gespeeld worden.” Dat zei Johannes Brahms ooit tegen Eugène Ysaÿe nadat hij hem zijn eigen beroemde vioolconcert had horen uitvoeren. Een hart onder de riem en een aanmoediging voor de jonge violisten die op maandag 29 april beginnen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Die is voor de 19de keer gewijd aan de viool en violisten, inclusief de allereerste editie in 1937, toen de wedstrijd nog werd genoemd naar de vermelde Belgische topviolist Eugène Ysaÿe. Later kwamen daar piano, zang, kortstondig compositie en – in 2017 – cello bij. Maar de viooleditie blijft voor vele muziekliefhebbers toch de meest geliefde.   

De VRT volgt de wedstrijd op de voet: vanaf de loting met nieuws op Canvas.be, Klara.be en VRT NWS, en vanaf de halve finale met rechtstreekse uitzendingen op Canvas, Canvas.be, Klara en de Klara-app, en VRT NU. Naast de live-uitzendingen zijn er ook allerhande specials, de laureatenconcerten en veel aandacht via de sociale media.

Op vrijdag 26 april vindt de loting plaats en weten we wie wanneer mag optreden. Van maandag 29 april tot zaterdag 4 mei geven 71 talentvolle jonge violisten het beste van zichzelf in de eerste ronde: 49 vrouwen en 22 mannen uit 20 landen, met op kop Zuid-Korea (16), Japan (15) en de VSA (11). Er is ook een Belgische violiste bij: Sylvia Huang (°1994). Uiteraard besteedt VRT extra aandacht aan haar parcours. Op 4 mei maakt de jury bekend welke 24 muzikanten doorgaan naar de halve finale.

Die halve finale, van maandag 6 en zaterdag 11 mei in Flagey, wordt integraal en rechtstreeks uitgezonden: de namiddagsessies op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. De uitzendingen worden gestreamd op Canvas.be en VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. Klara brengt de avondconcerten rechtstreeks, voorafgegaan door een samenvatting van de middagsessies (ook via de Klara-app). Lut Van der Eycken is gastvrouw op Klara én tijdens de avondsessies op het kanaal van Ketnet. De middagsessies op Canvas worden gepresenteerd door Katelijne Boon. Zaterdagavond 11 mei zal blijken wie de 12 finalisten zijn.

De finale vindt plaats in Bozar, van maandag 20 tot zaterdag 25 mei. De zes concertavonden zijn rechtstreeks te volgen op Klara en via de Klara-app, met Lut Van der Eycken en haar panel van experten. Bij Canvas worden de finaleavonden gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker, eveneens bijgestaan door een panel van kenners en liefhebbers. Van maandag tot vrijdag worden de finaleavonden uitgezonden op het kanaal van Ketnet en op zaterdag op het Canvas-kanaal. De uitzendingen worden gestreamd op VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. Op zaterdag 25 mei weten we wie de opvolger wordt van Lim Ji-young, de Zuid-Koreaanse winnares in 2015.

DeZes, een jongerenpanel van zes Vlaamse vioolstudenten, volgen de hele wedstrijd van nabij en delen hun mening op sociale media en in de programma’s op radio en tv.

De VRT is mediapartner en coproducent van de Koningin Elisabethwedstrijd. De omroep werkt dan ook nauw samen met de organisatoren zodat de kijkers, luisteraars of surfers de wedstrijd in optimale omstandigheden kunnen volgen.

Naar goede gewoonte belonen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat met de hoogste gemiddelde score. Punten geven kan via de websites van Canvas en Klara.

Meer informatie hieronder en in het bijgevoegde persdossier.

Voor interviews: [email protected]


 

De Koningin Elisabethwedstrijd op Canvas

De halve finale: rechtstreeks en integraal
​Maandag 6 tot zaterdag 11 mei in Flagey

Canvas zendt de halve finale (maandag 6 tot zaterdag 11 mei) rechtstreeks en integraal uit vanuit Flagey. De namiddagsessies (15 tot 18 uur) zijn te volgen op Canvas en worden gepresenteerd door Katelijne Boon. Daarbij krijgt ze elke dag het gezelschap van een andere kenner. Dit jaar zijn dat violisten Nicolas Dupont (6 mei), Shalan Alhamwy (9 mei), Yossif Ivanov (10 mei) en Ann Vancoillie (11 mei), algemeen directeur van het Festival van Vlaanderen Gent Veerle Simoens (7 mei) en dirigent van de Gidsen Yves Segers (8 mei).

Tijdens de avondsessies (20 tot 23 uur) neemt Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) de presentaties van Lut Van der Eycken op Klara over. Lut wordt telkens bijgestaan door een ervaren violist(e): Erik Sluys (6 en 11 mei), Shirley Laub (7 en 8 mei) of Jolente De Maeyer (9 en 10 mei).

Elke halvefinalist treedt twee keer op, op twee verschillende dagen: een keer met orkest en een keer met pianobegeleiding. In iedere sessie hoort het publiek vier van de 24 halvefinalisten aan het werk. De eerste twee spelen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, onder leiding van Jean-Jacques Kantorow. Na de pauze vertolken de andere twee een recital met pianobegeleiding. Ze spelen onder meer Scherzo - Bagatelle een nieuw, speciaal voor het concours geschreven werk voor viool en piano van de Belgische componist Bram Van Camp.

Op zaterdagavond 11 mei worden de namen van de twaalf kandidaten bekendgemaakt die doorgaan naar de finale, van maandag 20 tot zaterdag 25 mei in het Paleis voor Schone Kunsten.

De finale: op de eerste rij en achter de coulissen
​Maandag 20 tot zaterdag 25 mei in Bozar

Nationaal orkest van België - (c) Bruno Vessiez
Nationaal orkest van België - (c) Bruno Vessiez

De eerste vijf finaleavonden, maandag 20 tot vrijdag 24 mei, zijn live te volgen op het kanaal van Ketnet, telkens van 20 tot 23.00 uur. De laatste finalesessie op zaterdag 25 mei wordt rechtstreeks uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal, vanaf 20 uur tot de proclamatie.

Elke avond vertolken twee finalisten een concerto naar keuze en een nieuw werk dat speciaal voor deze vioolwedstrijd is geschreven door de Finse componist Kimmo Hakola. Ze worden begeleid door het Nationaal Orkest van België, gedirigeerd door Hugh Wolff.

Voor de live omkadering van de finalesessies strijkt Canvas neer in Bozar. De hele avond lang krijgen de kijkers een spannende en meeslepende inkijk op het vierjaarlijkse “wereldkampioenschap viool”. Want dat is de Koningin Elisabethwedstrijd uiteindelijk: het belangrijkste en zwaarste vioolconcours ter wereld. Die sfeer wil Canvas ook meegeven.

Katelijne Boon zit opnieuw in het hart van het gebeuren, in een tv-set naast de zaal. Daar ontvangt zij elke avond straffe en fijnbesnaarde panelgasten. Clara De Decker maakt als vliegende reporter de gangen van Bozar onveilig. Ze gaat op zoek naar bijzondere verhalen van mensen die dicht bij de wedstrijd staan en praat met de nog nahijgende finalisten, net na hun optreden.

Elke avond heeft Katelijne drie gasten: een professionele violist, iemand uit de muziekwereld die affiniteit heeft met vioolmuziek én een gepassioneerde liefhebber. Zij beoordelen de concerten van de violisten elk vanuit hun eigen expertise en liefde voor muziek.

De gastenlijst (o.v.) :

  • Maandag 20 mei: Herman van Veen (van opleiding violist en muziekpedagoog), de Nederlandse violiste Isabelle van Keulen en Michel Wuyts (sportcommentator en muziekliefhebber).
  • Dinsdag 21 mei: violiste Jolente De Maeyer, Stefaan Degand (acteur en muziekliefhebber) en Justine Bourgeus (alias Tsar B, voormalig violiste School is cool).
  • Woensdag 22 mei: ​ violiste Shirly Laub, nieuwsanker Hanne Decoutere en de Syrische violist Shalan Alhamwy.
  • Donderdag 23 mei: violist Lorenzo Gatto, Kathleen Coessens (directrice Koninklijk Conservatorium Brussel) en de Duitse historicus en auteur Philipp Blom.
  • Vrijdag 24 mei: violist Yossif Ivanov, Veerle Simoens (directrice Festival Van Vlaanderen Gent) en een derde, nog te bepalen gast.
  • Zaterdag 25 mei: ​ componist en dirigent Dirk Brossé, violiste Simone Lamsma en Thuis-actrice Annick Segal.

Korte reportages geven de kijkers een unieke inkijk in de wereld achter de wedstrijd en het klassieke vioolcircuit. Zo gaat het onder meer over vioolconcerti: de koninginnestukken van de wedstrijd. Waarom kiezen kandidaten bij wedstrijden vaak voor dezelfde stukken? Wat maakt die zo uitdagend en zo geschikt voor een wedstrijd? Voormalige laureaten van de wedstrijd onthullen de geheimen van de finaleconcerti, demonstreren de moeilijkste passages en vertellen waar de jury zéker op zal letten bij de beoordeling van de kandidaten. Zo buigt voormalige winnaar Ray Chen zich over Brahms’ Vioolconcert in D en over het tweede vioolconcert van Shostakovitsj. ​ En Yossif Ivanov legt de finesses uit van het enige vioolconcert van Sibelius.

Elke finaleavond luisteren we ook naar het onbevangen oordeel van het jongerenpanel DeZes. Zes jeugdige violisten volgen de wedstrijd op de voet en vormen de brug tussen de kijkers en de wereld van de viool. Ze delen hun avonturen en ideeën uiteraard ook op canvas.be en via sociale media (Facebook, Instagram en Twitter).

Op de laatste finaleavond, zaterdag 25 mei, is er om 20.10 u. eerst nog de documentaire Opgelegd werk van Brecht Vanhoenacker, die de finalisten van de vorige viooleditie (2015) van nabij volgt in de aanloop naar de finaleweek.

Hoogtepunten en Slotconcert

Daags na de finale, op zondag 26 mei, brengt Canvas om 21.00 u een samenvatting van de muzikale hoogtepunten van de zes laureaten van de wedstrijd, gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker.

Het Slotconcert op donderdag 6 juni vormt het sluitstuk van deze editie. Het concert, dat plaatsvindt in het Paleis voor Schone Kunsten, is vanaf 20.00 uur rechtstreeks te volgen op het kanaal van Ketnet. De eerste, tweede en derde laureaat van de vioolwedstrijd 2019 treden op, bijgestaan door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) onder leiding van Pablo Gonzalez. Gastvrouw is Katelijne Boon. Zij volgt voor Canvas het hele concours en is dus ideaal geplaatst om de kijker een laatste keer mee te laten genieten van de laureaten.

De presentatoren: Katelijne en Clara

Clara De Decker en Katelijne Boon - (c) VRT Joost Joossen
Clara De Decker en Katelijne Boon - (c) VRT Joost Joossen

Precies tien jaar geleden presenteerde Katelijne Boon voor het eerst een  editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool: “Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik op de lottrekking, in de drukte van kandidaten, persmensen en gastgezinnen een wakker ogende jongeman zag rondlopen die vriendelijk iets wou zeggen voor de microfoon. Ik was verkocht. Na zijn prachtige vertolking van het vioolconcerto van Tsjaikovski wist ik het zeker: Ray Chen is een geboren winnaar, een man die met z’n publiek communiceert, iemand die de muziek dient. En dat heeft hij de afgelopen jaren bewezen, met de vele knappe cd’s die hij uitbracht, de concerttournees die hij wereldwijd maakte en z’n leuke bijdragen op de sociale media, waarmee hij alle generaties weet te boeien voor de muziek. Wat een voorrecht om dankzij deze wedstrijd de geboorte van zo’n artiest te kunnen meemaken!”

Sinds 2002 werkt Katelijne bij Klara aan een scala van programma’s: van het opera- en belcantoprogramma Tosca tot het avondprogramma Tuin van Eden, van het vroege ochtendprogramma Klara wakker tot het middagprogramma De ambassadeurs. De laatste jaren presenteert ze elke zaterdagochtend op de voor haar zo typische, warme wijze De liefhebber, een programma waarin een centrale gast zijn liefde aan de klassieke muziek verklaart.

Clara De Decker presenteert de Koningin Elisabethwedstrijd mee sinds 2017. Het blijft voor haar een bijzondere wereld om in te duiken: “Mei is de spannendste maand van het jaar. Niet alleen voor mij, maar ook voor al die jonge violisten die straks aan het avontuur van hun leven beginnen. En wij mogen het allemaal meemaken vanop de eerste rij. Vorig jaar heb ik één van de finalisten zover gekregen om te rappen in het Chinees, benieuwd welke verrassingen ons dit jaar te wachten staan. De Australische violist Ray Chen is één van mijn favoriete muzikanten. Maar mocht ik in zijn plaats zijn, ik zou toch opletten. Hij zou wel eens zware concurrentie kunnen krijgen van de lichting van 2019.” Clara is bij Klara vaak te horen tijdens de weekends (Klara Weekend). Ze doet ook regelmatig de hosting bij Eén: daar is ze een van de vaste zenderstemmen.

Niet alleen op televisie maar ook via de sociale media (Facebook, Instagram en Twitter) kunnen we Katelijne en Clara volgen, vanaf de loting tot het Slotconcert.

De Koningin Elisabethwedstrijd online bij Canvas

De deelnemers aan de Koningin Elisabethwedstrijd 2019
De deelnemers aan de Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook online volgt Canvas de Koningin Elisabethwedstrijd van nabij: via Canvas.be, Facebook, Twitter en Instagram.

Al in de eerste ronde brengt Canvas.be nieuws en is er speciale aandacht voor het optreden van de Belgische kandidate Sylvia Huang. De proclamatie na de eerste ronde is live te volgen op de website. Canvas.be streamt de halve finale en de finale, volgt het traject van de (halve) finalisten van de eerste tot de laatste noot, en gaat verder waar de televisie-uitzendingen stoppen.

Vanaf de start van de halve finale schrijft muziekregisseur en violist Wolfgang Heiremans elke dag een stuk voor Canvas.be. Daarin geeft hij een originele kijk op de prestaties van de kandidaten.

Geen betere manier om de live ervaring van een groots evenement te capteren dan Instagram. Met leuke foto’s en boeiende stories brengt de Instagramaccount van @Canvas_tv alle hoogtepunten voor en achter de schermen.

De Canvas-website is de plek bij uitstek voor meer informatie over de Koningin Elisabethwedstrijd en de kandidaten, maar ook over het jongerenpanel DeZes en de tv-uitzendingen. Ook de speciale Koningin Elisabethwedstrijd-facebookpagina van Canvas houdt de vinger aan de pols van de wedstrijd. DeZes laten daarnaast via hun eigen DeZes-Facebookpagina hun licht schijnen op de prestaties, het repertoire en de gebeurtenissen voor en achter de schermen. 

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara

(c) Bruno Vessiez
(c) Bruno Vessiez

De halve finale
​Maandag 6 tot zaterdag 11 mei in Flagey

Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19 tot 20 uur presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, en vanaf 20 uur volgt ze de avondsessie rechtstreeks, ook voor Canvas, op het kanaal van Ketnet. Ze wordt daarvoor telkens bijgestaan door een ervaren violist(e). Lut Van der Eycken volgt het Elisabethconcours al vele jaren voor de radio. Sinds 2012 is ze bij Klara de ankervrouw van de wedstrijd.  

Dit zijn de panelleden in de halve finale :

  • Maandag 6 mei: Jolente De Maeyer
  • Dinsdag 7 mei: Shirly Laub
  • Woensdag 8 mei: Shirly Laub
  • Donderdag 9 mei: Jolente De Maeyer
  • Vrijdag 10 mei: Erik Sluys
  • Zaterdag 11 mei: Erik Sluys

Van maandag 6 tot zaterdag 11 mei van 19 tot 23 uur en op zaterdag 11 mei van 19 uur tot de proclamatie van de finalisten. 

De finale
​Maandag 20 tot zaterdag 25 mei in Bozar

Bozar (c) Bruno Vessiez
Bozar (c) Bruno Vessiez

Klara zendt alle concerten van de finale rechtstreeks uit. Lut Van der Eycken presenteert de concertavonden en krijgt daarbij telkens de hulp van drie violisten of andere muziekkenners. Erik Sluys is de vaste commentator naast twee wisselende gasten. Ook de studenten van het alternatieve jongerenpanel DeZes komen elke avond langs. Telkens vanaf 19 uur.  

  • Maandag 20 mei: Eva Stegeman, Shirly Laub en Erik Sluys
  • Dinsdag 21 mei:  Isabelle van Keulen, Pieter Jansen en Erik Sluys
  • Woensdag 22 mei: Jolente De Maeyer, Paul De Clerck en Erik Sluys
  • Donderdag 23 mei: Otto Derolez, Lisa Jacobs en Erik Sluys
  • Vrijdag 24 mei: Tony Nys, Wibert Aerts en Erik Sluys
  • Zaterdag 25 mei: Yossif Ivanov, Veerle Simoens en Erik Sluys

De panelleden geven hun mening over de optredens van de finalisten. Daarnaast is er ook aandacht voor de tentoonstelling rond Eugène Ysaÿe in Flagey en praten een aantal bekende violisten over hun instrument, onder meer Vilde Frang, Nicolaj Znaider, Antje Weithaas en Gunar Letzbor.

Van maandag 20 tot vrijdag 24 mei van 19 tot 23 uur en op zaterdag 25 mei van 19 uur tot de proclamatie. 

Het laureatenconcert - dinsdag 4 juni om 20.00 u.

Rechtstreekse uitzending van het concert met de 4de, 5de en 6de laureaat in de Henry Le Boeuf-zaal van Bozar. De laureaten worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Martyn Brabbins.
​Presentatie: Lut Van der Eycken

Het slotconcert - donderdag 6 juni om 20.00 u.

Rechtstreekse uitzending van het concert met de 1ste, 2de en 3de laureaat in de Henry Le Boeuf-zaal van Bozar. De laureaten worden begeleid door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège onder leiding van Pablo Gonzalez.
​Presentatie: Lut Van der Eycken

Een Italiaanse reis. Het verhaal van een viool.

Naast de rechtstreekse uitzendingen in Klara Live vanaf maandag 6 mei brengt Klara ook de vierdelige reeks De Italiaanse reis. Het verhaal van een viool. Daarin gaat Katelijne Boon samen met de Duitse historicus en auteur Philipp Blom op reis. Ze gaan op zoek naar de herkomst en de achtergrond van de 300 jaar oude viool van Blom. Het is een verhaal over Duits muzikaal vakmanschap en arbeidsmigratie, houtsoorten en de definitie van klank, en over Venetië als hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek.

Vier weken lang, vanaf zondag 5 mei, van 18 tot 20 u. op Klara en via de Klara-app, op klara.be en als podcast. Daarnaast is er ook een videoreeks over de reis op klara.be en VRT NU.

Meer informatie in bijgevoegd persdossier.

DeZes

DeZes zijn een bende van zes jonge Vlaamse violisten, gepassioneerd door muziek en verliefd op de viool. Zij volgen de Koningin Elisabethwedstrijd van nabij en leven mee met hun leeftijdsgenoten in de wedstrijd. Ze brengen verslag uit van hun avonturen voor en achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd en laten onbevangen hun licht schijnen op de violisten, hun prestaties en het repertoire. Dat doen ze in de programma’s op radio en televisie, maar vooral ook online, op canvas.be en via sociale media, onder meer op hun eigen DeZes-Facebookpagina. Zo slaan ze een brug tussen de kijkers en luisteraars, de wedstrijd en de muzikanten.

DeZes dat zijn dit jaar :

  • Sarah Bayens (18 jaar)
  • Theo Carpentier (20 jaar)
  • Laura De Bruyn (24 jaar)
  • Andreas Moulin (25 jaar)
  • Victor Pevernagie (20 jaar)
  • Ellen Vanneste (22 jaar)

 Meer over DeZes in bijgevoegd persdossier.

Alles bij VRT NU

VRT NU verzamelt alle uitzendingen over de Koningin Elisabethwedstrijd op één aparte pagina: vrtnu.be/Elisabethwedstrijd.  (vanaf de start van de halve finale op maandag 6 mei).

VRT NU streamt alle uitzendingen van Canvas en brengt ook de proclamatie van de 12 finalisten (die niet wordt uitgezonden op Canvas). Alle sessies en concerten zijn daarna nog 30 dagen lang te herbekijken.

Daarnaast biedt VRT NU ook een aantal extra’s. Zo is er de Canvas-documentaire Opgelegd werk van Brecht Vanhoenacker, die de finalisten van de vorige viooleditie (2015) van nabij volgt in de aanloop naar de finaleweek. Verder onder meer ook een opname van een optreden van Vadim Repin tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd van 1989. Met zijn 17 jaar werd hij de jongste winnaar ooit.  Repin zit dit jaar in de jury. Ook de Klara-videoreeks De Italiaanse reis. Het verhaal van een viool komt op VRT NU. (zie Klara)

Over Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

De Vlaamse publieke omroep VRT informeert, inspireert en verbindt alle Vlamingen in al hun eigenheid en diversiteit. VRT brengt een kwaliteitsvol en onderscheidend aanbod op het vlak van informatie, cultuur, educatie, ontspanning en sport. VRT bereikt met zijn drie televisiekanalen, vijf radiokanalen en allerhande digitale kanalen wekelijks 90% van alle Vlamingen. Zo kan VRT relevant zijn, maatschappelijke impact hebben, bijdragen aan een pluralistisch debat en de democratie versterken. VRT stimuleert de cultuur- en taalbeleving en draagt de Vlaamse identiteit uit. VRT is toekomstgericht en zet in op innovatie en digitalisering. De omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse media-ecosysteem en werkt samen met tal van nationale en internationale partners uit diverse sectoren.   

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor kijkers, luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos